Kotimaa

Lähes 20 eri maan sotilaita vyöryy Suomeen ensi keväänä – Yhdysvallat johtaa massiivista harjoitusta Suomen maaperällä

MTS:n paneelissa eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.), valiokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.). Paneelia veti toimittaja Vesa Kallionpää. KUVA: Lännen media
Kotimaa 21.11.2018 17:59
Anita Simola

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja peräänkuuluttaa lisätietoja. Asiantuntijoilta ei ollut selvää vastausta, milloin viimeksi olisi toimittu näin.

Suomen maaperällä käydään ensi keväänä erikoiset sotaharjoitukset, sillä niitä johtaa Yhdysvallat.

Harjoituksen tavoitteena on testata muun muassa tieto- ja johtamisjärjestelmien yhteensopivuutta. Useita viikkoja kestävään harjoitukseen on osallistumassa 19 maata ja Nato. Harjoitus kulkee nimellä Bold Quest.

Eduskunnan puolustusvaliokuntaa on informoitu harjoituksesta ja sen kokonaiskuva on selvillä, mutta jotakin puuttuu.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) kertoo, että hän kaipaa harjoituksesta yksityiskohtaisempaa tietoa.

– Olen pitänyt hyvänä periaatteena sitä, että Suomen maaperällä pidettävissä sotaharjoituksissa ovat johtajana suomalaiset, tässä harjoituksessa ei näin ole. Maaperällämme järjestettävät harjoitukset ovat usein laajoja ja näkyvät kansalaisille. Siksi pidän erittäin tärkeänä aikaisempaa käytäntöä, jonka mukaan suomalaiset ovat johtajana.

Hän ei usko olevansa ainoa kansanedustaja, joka ajattelee hänen laillaan.

Kari kertoo kysyneensä puolustusvaliokunnassa vierailleilta asiantuntijoilta, milloin viimeksi Suomessa on pidetty harjoitus, jonka johdossa ei olisi ollut Suomi.

– Asiantuntijat eivät osanneet vastata kysymykseen. Myöhemmin saimme pienen viestin sähköpostin muodossa, mutta sen sisältö oli varsin niukka.

Ei saa olla tabuja

Yhdysvaltalaisten johtama harjoitus kuten muutkin kansainväliset harjoitukset saavat sinetin ulko- ja turvallisuuspoliittiselta johdolta. Niistä päätetään tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksissa.

Kari huomauttaa, että johtovaltioiden vaihtoa on toki kokeiltu esimerkiksi ilmavoimien välisissä harjoituksissa, mutta hänen mukaansa nyt on kyse erityyppisestä harjoituksesta.

– Näissä asioissa ei saa olla tabuja. Siksi pidän tarpeellisena lisäselvitysten saantia.

Rahaa palaa suurharjoitukseen

Puolustusvoimien kansainvälinen koulutus- ja harjoitussuunnitelma sisältää ensi vuodelle 92 tapahtumaa, mikä on hiukan enemmän kuin tänä vuonna. Myös harjoitusten kustannukset kasvavat tämän vuoden vajaasta 8,8 miljoonasta eurosta vajaaseen 11 miljoonaan.

Valtaosan summasta nielaisee Bold Quest -harjoitus, jonka kustannukset nousevat 4,5 miljoonaan euroon. Pääosa rahasta menee infran rakentamiseen.

Puolustusministeriön mukaan harjoituksessa ei ole kyse perinteisestä joukkojen harjoituksesta vaan tapahtumasta, jossa harjoitellaan monikansallista yhteistoimintaa eri asejärjestelmillä maalta, mereltä ja ilmasta.

Harjoituksia sopivasti

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS järjesti keskiviikkona seminaarin, jossa pohdittiin kansainvälisten harjoitusten sisältöä ja määrää.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) katsoi, että harjoituksia on sopivasti tähän hetkeen.

– En näe tarvetta vetää käsijarrua tai painaa kaasua. Harjoituksiin osallistuminen lähtee meidän omista tarpeistamme. Harjoituksiin osallistumista perustellaan sillä, miten ne hyödyttävät Suomea, Kanerva toteaa.

Kari korosti niin ikään tarvetta.

– Kun puhutaan harjoituksista, niin tuijotetaan helposti määrää. Haluan kiinnittää huomiota harjoitusten laatuun ja ajankohtaisuuteen. Harjoitellaan silloin, kun on niille tarvetta.

Hän myönsi, että tarpeen määrittäminen on haastavaa ja vaatii parlamentaarista pohdintaa.

Kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) on ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Hän kertoi, että valiokunnassa kuulee äänenpainoja, joiden mukaan harjoituksia voisi olla vieläkin enemmän. Hän korosti siviilikriisinhallinnan tärkeyttä turvallisuuspoliittisessa kokonaisajattelussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (189)

Mitä hemmettiä tällanen on taas?! USA johtaa harjoituksia Suomen maaperällä! Nyt olisi tutkiva journalismi paikallaan, että kuka tähän on antanut suostumuksensa? Voisiko Kaleva selvittää? Tämän on oltava julkinen tieto ehdottomasti, vaan olivat olleet "niukkasanaisia" vastauksessaan. Ketkä tätä maata myy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina Paasikivestä ja Kekkosesta Haloseen Suomen turvallisuus perustui ulkopolitiikkaan. Sauli Niinistön johdolla olemme tehneet 180 asteen käännöksen, nyt Suomen turvallisuus perustuu puolustuspolitiikkaan. Sille alistetaan kaikki, myös sisäpolitiikka. Suomi kalistelee aseita.
Mutta kaikkihan on maksettava eikös juu.... oletteko valmiit kuolemaan kodon, uskonnon ja Yhdysvaltain puolesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista että vieraan maan sotajoukot johtavat harjoitusta suomessa? Ei me tarvita NATOa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli Niinistön tuella NATON harjoittelu on hyväksi niin kauan kuin naapurilla on tapana järjestää vaaleja ulkomailla. Sotaa ei edes tulisi jos olisimme Natossa, koska Naton apu on Venäjälle ollut aina niin pelottava paikka. He ovat aina jättäneet Natomaat rauhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja koko laskun maksajina ovat tietenkin suomalaiset veronmaksajat. Jokin tässä ei nyt oikein täsmää. Voiko siis kuka tahansa tulla meidän maahan ja informoida vaan että nyt järjestetään tällaiset harjoitukset ja te maksatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomushan lupasi Stubbin ja Kataisen johdolla, että Isäntämaasopimus ei tarkoita mitään. No ei kai siihen kukaan uskonut edes silloin, mutta tässä nähdään nyt tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen itse kutakin lukemaan Pentti Sainion teoksen "Minne Suomi pommittaa". Sainio kertoo hyvin ymmärrettävästi, miten Suomi-Nato-Usa- yhteistyökuviot ovat rakentuneet, edenneet ja tiivistyneet vuosien varrella. Suomen historiassa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että yhteistyöstä sovitaan osittain piilossa ja informoiden sekä kansaa että päättäjiä aivan liian vähän ja huonosti, samoin kuin talloen olemassaolevia sopimuksia ja lakeja. Tuo on mielestäni kirja, jonka lukemisen pitäisi olla melkeinpä jokaisen suomalaisen kansalaisvelvollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota kirjaa ei ole vielä tullut luettua, mutta Sainion aiempi "Armeijan hukatut miljardit" tuli luettua ja oli todella valaisevaa luettavaa. Niin varmaan siis tämä uudempikin joten varmaankin pitää hankkia se käsiin jostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekeekö joku Kansalaisaloitte en näiden harjoitusten lopettamisesta ?Emme voi antaa näiden Kanervien ja muiden tuhota Isänmaatamme .Vieraiden maiden sotilailla ei ole mitään asiaa Suomeen .Ja, maanpetturit jotka näitä harjoituksia haluavat on saatettava valtakunnan oikeuteen .Selkeästi Suomea viety pois Itsenäisyydestä kohti tuhoa .Mitä teemme Suomen päättäjille jos sodan saavat aikaan ?? Juuri Sipilän hallitus on suurin syyllinen tässäkin asiassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä tuhoamista se on jos ystävien kanssa harjoittelee?
Älä viitsi noilla taidoilla alkaa selittelemään maanpetturuudesta mitään. Te jotka kuvittelette Suomen pärjäävän yksin ilman liittolaisia, olette niitä suurimpia haittaisänmaallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ystävien? Haloo, missä sinua on pidetty viimeiset +30 vuotta? Laskeppa noiden ystäviesi aloittamat sodat ja organisoimat vallankaappaukset ja mieti uudestaan. Päättäjämme ovat globalisteja joten nykymeno ei yllätä. Rehellistä olisi ilmoittaa kansalle että tämä pirun kanssa riiailu ei tule päättymään hyvin. Lasku maksatetaan kansalla, luonnollisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kysymys amerikkalaisten johtamista sotaharjoituksista Suomessa tulee jakamaan suomalaisten mielipiteitä jyrkästi. Historia toistaa itseään , ihmiset eivät opi mitään. Ei muisteta miten kävi Napoleonille ja Hitlerille. Kun usa voitti saksan , se joutui sen takia perustamaan valtavan aseteollisuuden, joka on yksityinen bisnes jollekulle. Uusia sotia on saatava vaikka väkisin. USA peri saksan megalomanian ja tarpeen ryöstää rikkoa ja hallita muuta maailmaa. Ilkka kanervan kaltaiset miehet ovat vaarallisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan natolaisten kiva harjoitella Venäjän naapurissa kaukana euroopan keskuksista. Vaikka huvikseen alkaisivat sotimaan Venäjän kanssa. On turha kuvitella, että Suomesta olisi vastusta Venäjälle.
Valtavasti ruumiita ihan turhan takia. Kuka tätä myytyä maata viitsii puolustaa. Ei ainakaan kokoomuslaiset he tyhjentää "kassakaapit" ja pakenevat Bermudalle. Jos Kuolan niemimaalla sattuu katstroofi ja alkaa koillisesta tuulemaan niin jokainen lähtee suomesta pakosalle.

Vai onko tässä tarkoitus pelotella Venäjää suostumaan kauppapakotteiden ehtoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa mainitaan: "Harjoituksen tavoitteena on testata muun muassa tieto- ja johtamisjärjestelmien yhteensopivuutta."

Kysehän on todellakin siitä, että testataan, miten ollaan onnistuttu eri maiden järjestelmien ja toimintatapojen integroinnissa. Lännessä on otettu tavoitteeksi se, että voidaan tarvittaessa toimia yhtenäisenä armeijana yhteisen johtoportaan alaisuudessa.

Suomen Nato-jäsenyydestä höpinä voitaisiin siis jo lopettaa. Länsimaiden sotaväet voivat tarvittaessa toimia yhtenä suurena armeijana. Voidaan todellakin puhua liittoutuneista länsimaista, Suomi ja Ruotsi siellä mukana. Nato on tietysti siellä ytimessä, sillä yhteiset standardit on kehitetty siellä.

Venäjä ei enää pysty irrottamaan Suomea omaan etupiiriinsä. GPS-häiriköintikin oli säälittävää pullikointia tutkainta vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konkurssissa oleva venäjä ei kykene tekemään yhtään mitään. Aseet, lentokoneet kaikki romuja jolla ei tee yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (189)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image