Kotimaa

Lahdessa murhattiin yli 200 naista – ”Pidettiin uhkana suomalaiselle puhtaalle rodulle”

Lahden Hennalan vankileirillä tapahtuneita naismurhia tutkinut Marjo Liukkonen uskoo, että ilman oikeudenkäyntejä teloitettuja naisia löytyy arkistoista vielä lisää. Tähän mennessä hän on löytänyt 218 naisen tiedot.
Kotimaa 1.4.2016 9:00
Katja Kärki

Ainakin 218 suomalaista naista murhattiin Lahden Hennalan vankileirillä vuonna 1918. Tiedot käyvät ilmi Marjo Liukkosen lisensiaattitutkimuksesta, joka tarkastetaan maanantaina Lapin yliopistossa.

Virallinen historiankirjoitus on väittänyt, ettei Suomen sisällissodan jälkeen perustetuilla 61 vankileirillä teloitettu naisia, mutta Liukkosen kokoamat arkistotiedot kuitenkin todistavat toista Hennalan vankileirin osalta.

Tapetut naiset eivät olleet punakaartin johtajia vaan rivisotilaita, sairaanhoitajia ja keittäjiä. Heidät teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä muista syistä.

– Naisten surmaamisen oli puhdistustoimenpide, johon maassa vallalla ollut rotuhygienian purskahdus oikeutti. Punaiset naiset nähtiin turmeltuneina ja heitä pidettiin uhkana suomalaiselle puhtaalle rodulle. Ilman näitä rotuhygienia-ajatuksia joukkomurhia tuskin olisi tapahtunut, sanoo Liukkonen.

Suomalaiset olivat sata vuotta sitten kahtiajakautunut kansa, joka kärvisteli sisällissodan ja laman kourissa. Kovin kaukana silloinen ilmapiiri ei kuitenkaan ole nykyisestä internetin keskustelupalstoilla vellovasta vihapuheesta. Liukkosen mukaan Hennalassa tapahtunut pitäisi muistaa, vaikka suomalainen historiankirjoituskin on sadan vuoden ajan vaiennut Suomen suurimmasta naismurhasta.

– Kansakunta, joka ei tunne historiaansa, joutuu toistamaan sen. Tämän on sanonut joku minua viisaampi, mutta uskon, että se pitää paikkansa. Aina, kun jotakin ryhmää aletaan demonisoida, voi tapahtua hirveitä. Sisällissodan aikaan demonisoitiin venäläiset ja punaiset naiset, ja se johti murhiin, sanoo Liukkonen.

Mutta voisiko punaisten naisten joukkomurhan kaltainen asia tapahtua uudelleen?

Liukkonen toivoo, että ei, mutta:

– Teloitettavaksi vietävät naisetkaan eivät uskoneet, että heille kävisi huonosti. He luulivat pääsevänsä kotiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (122)

V. 1918 tapahtumat saivat alkunsa eliitin harjoittamasta systemaattisesta työläisten ja torpparien orjuuttamisesta ! . Venäjällä alkanut vallankumous levisi suomeen koska olosuhteet siihen olivat otolliset . Tilanne maassamme on monen mielestä tänä päivänä aivan sama kuin silloin , kokoomus perustettiin joulukuussa 1918 koska porvarit halusivat perustaa pysyvän ja voimakkaan yhteisen järjestön ja puolueen joka toteuttaa vain eliitin tahtoa ja sen etuja käytännössä ! .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman vasemmistolaista ajattelua ei maailmassa olisi paljon raakuuksia ja sotia uskonnon sotia lukuun ottamatta. Sodat syttyvät kateudesta johon sosialismi perustuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kosto oli hyvä syy tappaa ihmisiä kummallakin puolella. Sitten sitä tukeva tekosyy, kuten rotuhygienia, oli helppo tapa laittaa väkeä aseiden eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt saatiin sitten kansalais-, vapaus- ja sisällissodan rinnalle nimitys "rotusota". Vastaako tämä sitten suvakin maailmankatsomusta parhaiten, tiedä häntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos punaiset olisivat voittaneet olisimme olleet osana Neuvostoliittoa ja tapettuja ois miljoona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni tapettiin koska tunsi vääriä ihmisiä. Moni tapettiin, koska oli riitoja ajalta ennen sotaa. Moni tapettiin, koska oli kiire, stressi ja tekijät humalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokunen kommentoija mainitsikin jo kirjan Täällä Pohjantähden alla.

Vaikka kirja on fiktiota, se auttaa ymmärtämään vuoden 1918 tapahtumia ja tekoja.

Punaiset teloittivat kirjassa isäntiä, ja voittajat sitten kostivat myös viattomille.

Esimerkiksi kirjassa teloitetut räätäli Halme, Koskelan Aku ja Aleksi sekä Laurilan Elma kokivat kohtalonsa lähinnä koska kuuluivat väärään porukkaan, eivät tekojensa takia.
Voittajista löytyi paljon niitä, jotka olivat valmiita marssittamaan kaikki "punaiset" ja "kommunistit" montun reunalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko kansalaissodan aikana käsitettä kommunisti? Puoluehan perustettiin syksyllä -18, eikö kansalaissodan punaisten historia ole lähinnä ´Sosialidemokraattien historiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aate oli kuitenkin täälläkin sama kuin Venäjän vallankumouksessa. Kommunismiksi ja bolsevismiksi sitä siellä sanottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä raakuutta ja julmuutta, mutta sitä se oli molemmin puolin. Sisällissodat ovat yleensäkin niitä kaikkein julmimpia sotia, esimerkiksi Espanja 30-luvulla, ja se on käsittämättömintä, että vastassa on veli veljeä vastaan. Tämä 18-kevään murhenäytelmä oli täysin turha, sillä silloinen juuri itsenäistyneen maan hallinto tiettävästi tarjosi parannusta työväen ja köyhän kansan oloihin, mutta se ei toiselle osapuolelle kelvannut syystä, että tarjolla oli kommunistinen ja sosialistinen komento tähän maahan itäisen maan toverien tukemana. Orastavan demokratian hyväksymisenä valtava murhenäytelmä olisi ollut vältettävissä. Tämä on tietenkin sitä jälkiviisautta. Silloin puhalsivat ennen kokematonta yhteiskuntajärjestystä kannattaneet tuulet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukekaapa kirja henkipattona suomessa on aika korutonta kertomaa mun sukulainen oli vankina leirillä etelässä syytä en osaa sanoa mutta oli ihan tavallinen kaksijalkainen kuin muutkin eikä varmasti mikään hirmu desantti tai muu lietsoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka toimi teloituskomppanian päällikkönä, ettei olisi ollut itse Kekkonen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa huomata , että suomalaiset ovat olleet ennekin ihmisiä ja ovat sitä vieläkin. Niin kauan kuin "viisas ihminen" tallaa maan päällä, saamme nauttia viisauden hedelmistä, oli ne sitten punaisia, valkoisia, kristillisiä, muslimi- tai muita hedelmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osataan sitä täälläkin. Ei ole yksin muslimien synti tuo terrorismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

arvasin että tällainen kommentti. Kannattaa muistaa se totuus että nuo teot teki porvaristo ja pysyä asiassa eli siinä totuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millään muualla tehdyllä tai muulla väkivallanteolla ei voi puolustaa väkivallantekoa. Rikoksella ei voi puolustaa rikosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä voi, mutta ihminen on ihminen, eikä hän muutu. Sen todistavat esimerkiksi tapahtumat entisen Jugoslavian alueella ja Ukrainassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidetaan palata samaan aikaan mutta syynä on seuraavaksi uskonto näin siinä tulee käymään jos tyyli ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (122)

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
62
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
32
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image