Kotimaa

Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla oma­vas­tuu­osuus nousee

Uudistus on merkittävä erityisesti paljon lääkkeitä käyttävälle sekä kalliita lääkkeitä tarvitsevalle. Arkistokuva. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 10.12.2019 7:36
Anna Leinonen

Vuoden 2020 alusta lähtien lääkkeistä maksetut omavastuut näkyvät ajantasaisesti apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa, kerrotaan Apteekkariliiton tiedotteessa. Myös lisäkorvauksen lääkkeisiin saa heti lääkeoston yhteydessä.

Liiton mukaan muutos on merkittävä kalliita lääkkeitä tarvitseville sekä paljon lääkkeitä ostaville.

Aiemmin lääkekaton eli vuosiomavastuun täyttyminen on tullut asiakkaan tietoon viiveellä. Kela on ilmoittanut asiasta kirjeellä, minkä jälkeen asiakas on voinut hakea Kelalta lisäkorvausta.

Kela-korvattavien lääkkeiden vuosiomavastuu nousee ensi vuonna 577,66 euroon. Tänä vuonna kattosumma on 572 euroa. Lääkekaton ylityttyä asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on 50 euroa myös vuonna 2020. Lääkekorvauksia voi siis saada vasta, kun on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden 2020 alusta lukien.

Myös korvausprosentit säilyvät ennallaan: peruskorvaus on 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia. Ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa yhtä lääkettä kohti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Kaikki lääkärit eivät ole hanakoita määräämään uusia lääkkeitä. Sattuipa tässä kohdalle lääkäri, jonka mielestä lääkitykseni pitäisi panna kokonaan uusiksi. Tarpeen ja listan laatineet lääkärit ovat erikoislääkäreitä ja sairaalan lääkäreitä, Esim. ylilääkäri kielsi kaikki kalsium-valmisteet puoli vuotta sitten. Tämä uusi lääkäri olisi määrännyt kalsiumia aika ison annoksen/vrk. Onneksi muistini pelaa ja löysinkin hoitopalautteen jossa kielto oli selvin sanoin. Sokerarvot ovat olleet suunnilleen samat jo monta vuotta, nyt olisi niitäkin pitänyt alkaa hoitamaan lääkkeillä, samoin verenpaine. Miksi he eivät lue potilaan epikriisiä, ennen kuin alkavat sorkkia lääkelistaa. Soitin polille, enkä ostanut uusia myrkkyjä vielä. Aika näyttää, miten toimitaan. Lääketehtaat ja valto meidät tappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiittäkää edellistä kokoomuksen,keskustan ja perussuomalaisten porvareiden hallitusta jotka ensitöikseen v2015 pistivät 50e omavastuun lääkkeisiin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän siinä on että tämä hallitus ei ottanut tätä 50 € :a ensitöikseen pois ? !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lääkäri ja lääke, ja hammaslääkäri kuluja ei lasketa yhteen? Kun esim 60+ tarvitsee proteeseja, sairastaa muutamaa lääkehoidollista sairautta ja tarvitsee käydä lääkärillä 3-5 kertaa vuodessa ainakin, vuosittainen korvaus summa ylityy selkeästi. Kuitenkin kun nämä eritellään, ja hammaskuluja ei lasketa miksikään jäin maksajaksi. Mainitsemistani esimerkiksi itse maksoin takuueläkkeestä (alle 800e kk) reippaasti yli 1000e viime vuonna. Se on näillä tuloilla ihan kauhean suuri raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulee vuodessa paljon lääke- ja sairauskuluja, niin kannattaa miettiä hakeeko veronmaksukyvyn alentumisvähennystä. Ennen vanhaan ne lääke- ja sairauskulut sai vähentää verovähennyksissä sellaisenaan ja sen jälkeen tuli omavastuu ja sen jälkeen jäi vähennysoikeus kokonaan pois ja tuli sitten vain tämä mahdollisuus veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen hakemiseen, josta vähennyksestä päättää tietenkin verottaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

577,66e omavastuulla saa valtio taas monta pienituloista tapettua, ja sehän se koko tuon leikin idea onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites kun tulee lääkekokeiluja?
"No tätä lääkettähän ei saa kuin 500kpl pakkauksessa, eli tuo loput hävitettäväksi jollei tuote sopinutkaan sinulle".
Miksei ole muita parantavia lääkkeitä kuin antibiootit? Muut lääkkeethän ovat silkkaa rahastusta, poistavat oireet muttei ongelmaa. Kuinkahan paljon valtio ja yhteiskunta säästäisivät parantavilla lääkkeillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toimii hallitus vaikka muuta puhuvat
eli pienituloiset ja eläkeläisten sairastaminen kallistuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läheskään kaikkia lääkärin määräämiä lääkkeitä ei Kela korvaa ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä silloin on kyse siitä, että on yritetty puljailla käsikauppalääkkeitä lääkärin reseptillä Kela-korvausten piiriin.

Kun apteekin käsikauppaosastolla on kattava valikoima meikkejä, jopa parhaista ja kalleimmista merkeistä.
Olisiko Vaari iloinen veronmaksaja, jos sata kaupungin pissistä kävisi ostamassa apteekista Kela-korvauksella á muovikassillisen meikkejä?

Ps. Lääkekorvauksia ei makseta paljon, vain 1 420 miljoonaa euroa vuodessa.
Ja kun ne maksetaan verovaroista, niin nehän ei ole keltään pois..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kaikista ihan reseptin vaativista LÄÄKKEISTÄ ei saa kela-korvausta. Kyse on esim. siitä että valmistaja hinnoittelee lääkken niin kalliiksi että lääkkeiden hintalautakunta ei hyväksy korkeaa hintaa niin silloin lääkkeen koko hinta jää asiakkaan maksettavaksi. Monet uudet ja kalliit täsmälääkkeet jää kokonaan korvauksen ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaistakin tapahtuu.

Mulle määrättiin joskus takavuosina Cozaar-nimistä uutta verenpainelääkettä.
Farmaseutti kysyi, että maksatko kaiken itse kun Kela ei korvaa.
Kolmen kuukauden satsi olisi maksanut 140 euroa.
Farmaseutti sitten, että tässä on monia rinnakkaisvalmisteita. Orionin versio maksoi noin 25 euroa / 100 kpl.

Hintalautakunta on todella hyvä rahakirstun vartija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Cozarista maksettaisiin täysi korvaus, ellei olisi vaihtokelpoisia rinnakkaistuotteita. Vaihtokelpoisuuden tarkoitukksena on pienentää Kelan maksamia korvauksia. Nykyisellään alkuperäisetkin tuotteet ovat halventuneet, osa runsaastikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaari puhuu asiaa, valitettavasti osa lääkärin määräämistä tarpeellisista reseptilääkkeistä todellakin on ilman kelakorvausta, ja hinta kyllä kirpaisee käyttäjää :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkuomavastuu 50 euroa on aivan yhden tekevä, oli kyseessä köyhä tai rikas lääkkeen ostaja. Omavastuu eli lääkekatto on 577,66 euroa. Alkuomavastuu 50 euroa sisältyy vähennyksenä tuohon lääkekattoon. Toisin sanoen, kun lääkkeitä on ostettu 50 eurolla, niin lääkekattoon on matkaa 527,66 euroa. Näin se vaan menee. Nuo muut korvaukset ovat entisellään. Omissa lääkemenoissani on lääkekatto tullut täyteen jo kesäkuussa, jonka jälkeen lääkkeet eivät maksa paljoa. Näin hinta on 2.50 euroa lääke, riippumatta siitä onko kyseessä kuukauden tai kolmen kuukauden annos.

Alkuomavastuun 50 euroa, osuus on vuodessa keskimäärin 4,17 euroa kuukaudessa, jos reseptilääkkeitä joutuu ostamaan, ja lääkekatto ei täyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo kuitenkin kehitystä kelan toimintaan,ei tarvitse erikseen hakea korvauksia Kelalta ylimenevistä lääkemenoista, luulisi että ne tiedot on ollut saatavilla apteekkiostoista jo aikaa sitten. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo selvää että ei kannata sairastaa,kalliiksi tulee ja täytyy olla hyvätuloinen ihminen,että pystyy sairaskulunsa maksamaan,ei pienituloisilla eläkkeensaajille ole muuta kuin hakea toimeentuloa jos aikoo hengissä pysyä, onhan pienimmät eläkkeet 400e kk tuntumissa, jos makaatte sairaalassa eli hoitopaikassa ,kuukausi lasku 1000e ,kk itse ostaa lääkkeet,ym.henkilökohtaiset tarvikkeet,esim.haavanhoitovälineet jn. Onhan tuo mennyt sairaanhoito ainakin täysin rahastukseksi. Monen kohtalona velkakierre.josta ei ole selviytymistä koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlaapas huviksesi, mitä se sairaalassa tai hoitopaikassa makaaminen oikeasti maksaa. Se on oikeasti tosi kallista, kun ottaa huomioon kokonaiskustannukset (ruoka, lääkkeet, tutkimukset, henkilökuntakulut yms), potilas maksaa itse vain pienen murto-osan. En siis menis sanomaan että nuissa hinnoissa ainakaan laskemisen varaa on, enemmänkin niitä voisi nostaa. Päivämaksu on varmaan alle 40€, ja siihen sisältyy kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sitä 50€:n omavastuuta tai muita lääkekuluja on vaikea maksaa, niin hakekaa lääkkeiden ostokuukaudelle toimeentulotukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image