Kotimaa

Kysyimme, kuinka vanha passi kelpaa tunnistukseen uutta passia tai hen­ki­lö­kort­tia noutaessa – "Tässä on asiamiehellä tapahtunut valitettava virhe"

Kotimaa 19.2.2019 8:21
Pasi Klemettilä

Jos hakee uutta passia tai henkilökorttia, ajokortti ei enää kelpaa noutotilanteessa henkilöllisyystodistukseksi. Vanhalla passilla voi todistaa henkilöllisyyden, mutta liian vanha ei saisi kelvata.

Oululainen mies sai uuden henkilökortin noudettua poliisin asiamiehenä toimivasta kaupasta, kun näytti viitisen vuotta sitten vanhaksi mennyttä passia. KUVA: Pekka Aho

Oululainen mies sai uuden henkilökortin noudettua poliisin asiamiehenä toimivasta kaupasta, kun näytti viitisen vuotta sitten vanhaksi mennyttä passia. Ajokortti ei kelvannut, mutta noinkin vanha passi kelpasi. Tämä hämmensi asiakasta.

Kuinka vanha passi tai henkilökortti kelpaa uuden passin tai henkilökortin noutamiseen, ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta?

– Korkeintaan noin vuosi sitten vanhaksi menneellä passilla tai henkilökortilla voidaan luovuttaa uusi asiakirja kioskilta tai kaupasta. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten vanhaksi mennyt passi alkaa olla niin vanha, että henkilö ei ole siitä välttämättä tunnistettavissa. 

Onko viisi vuotta sitten vanhentunut passi liian vanha asiakirja tunnistamiseen?

– Tässä on asiamiehellä tapahtunut valitettava virhe, jos niin vanha asiakirja on hyväksytty. On hyvä, että tällainen asia tulee esiin. Pitää muistuttaa kaikkia toimijoita, että pitää tarkistaa, mitä asiakirjoja henkilöllä on voimassa. Näin vanhoilla asiakirjoilla ei saa kyllä luovuttaa henkilökortteja tai passeja.

Kun hakee netissä henkilökorttia tai passia, milloin pitää käydä poliisiasemalla tunnistautumassa?

– Jos tekee netissä henkilökorttihakemuksen, järjestelmä tarkistaa, milloin henkilö on viimeksi tunnistettu. Jos on kulunut yli kuusi vuotta siitä, että henkilö on edellisen kerran tunnistettu poliisiasemalla, hänen pitää tulla käymään tunnistamista varten poliisiasemalla.

Onko mahdollista, että henkilökortti tai passi myönnetään sellaiselle henkilölle, jolla on kulunut yli kuusi vuotta tunnistamisesta?

– Käytännössä ei ole mahdollista, että henkilökortti tai passi myönnetään henkilölle, jolla on kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun hänet on tunnistettu. Järjestelmä on tehty niin, että asiakirjaa ei tällöin voida myöntää, jos ei ole käynyt poliisiasemalla tunnistamista varten. Mitään ei lähetetä, jos ei ole käynyt poliisiasemalla.

Asiakirjojen haku on paljon siirtynyt nettiin. Onko se riittävän helppoa?

– Osalle väestöstä se saattaa toisinaan olla vähän haastavampaa. Se voi muodostua joillekin hanka-laksi.

Osaako suoratoimituspisteiden henkilökunta neuvoa asiakkaita?

– Kaikki henkilöt ovat käyneet koulutuksen. Heille on myös kerrottu, millä edellytyksillä asiakas voi saada asiakirjan.

Onko hankaluuksia ollut paljon henkilökorttien noutamisessa?

– Palautetta ei ole juuri tullut. Meille asti on tullut vain yhden kerran palautetta siitä, että valmista asiakirjaa ei saa noudettua muulla kuin vanhalla passilla tai henkilökortilla. Jos hakijalla ei ole näitä asiakirjoja, hakemusvaiheessa häneltä kysytään, aikooko hän esimerkiksi valtuuttaa jonkun läheisensä noutamaan uuden passin tai henkilökortin vai tuleeko hakija noutamaan sen poliisiasemalta. Ensisijaisesti passit ja henkilökortit toimitetaan suoratoimituspisteistä eli kaupoista ja kioskeista.

– Jos henkilöllä ei ole passia tai henkilökorttia tai hän ei halua valtuuttaa ketään hakemaan asiakirjaa, hän voi tulla hakemaan sen omalta kotipaikan poliisiasemalta. Jos asiakirjaa ei noudeta suoratoimituspisteestä 14 vuorokauden aikana, se palautetaan kotipaikan poliisiasemalle, josta sen voi noutaa.

Onko turvallista, että passin tai henkilökortin voi noutaa valtakirjalla?

– Jotkut ovat ihmetelleet valtakirjahakua. Se on kyllä aina ollut meillä käytössä ja lainsäädäntö siihen velvoittaa. Kun joku noutaa passin valtakirjalla, sen henkilön tiedot otetaan kyllä ylös, jotta tiedetään kenelle asiakirja on mennyt.

– Yhtäkään passia tai henkilökorttia ei ole luovutettu väärälle henkilölle. Ja on hyvin suuri todennäköisyys, että tulisi esille, jos niin tapahtuisi. Toki sellainen ihminen, joka on hakenut poliisilta uutta passia tai henkilökorttia, jää sitä kaipaamaan, jos ei sitä saakaan itselleen.

Ajokortti kelpaa edelleen moneen tunnistukseen

  • Ajokortti kelpaa tunnistusvälineeksi arkisissa asioissa edelleen lähes entiseen tapaan.
  • Nyt kuitenkin tarvitaan tunnistamiseen entinen passi tai henkilökortti, jos näitä uusitaan.
  • Samoin tarvitaan passi tai henkilökortti, kun haetaan uutta vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä pankista tai teleyrityksen myymälästä. Tällaisia ovat pankkien verkkopankkitunnukset, teleyritysten mobiilivarmenteet ja henkilökortin kansalaisvarmenne.
  • Uusien henkilökorttien valmistus on ruuhkautunut: kortin saa nyt noin kuukaudessa. Monet ovat luulleet, että ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen juuri missään ja ovat tilanneet henkilökortin.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (104)

Rahastamisesta tässä on kyse, koska poliisin lupahallinto on poliisin ainoa oikeasti tulosta tekevä yksikkö. Maksulliset passit, henkilökortit, JV - ja vartijakortit sekä yleisötilaisuusluvat tuovat poliisille ison potin vuodessa vaikka ajokortit menivätkin Trafin hoidettaviksi pari vuotta sitten. Sisäministeri ilmoittaa joka syksy paljonko seuraavana vuonna lupapuolen tuotto pitää olla ja sen takia eri lupien maksusääntöjä on pakko sorvata että arvioitu euromäärä saadaan kansalaisilta kerättyä. Ajokortti on kantasuomalaisille luotettava henkilötodistus mutta nykyään turvapaikanhakijat saavat ajokortin ilmoittamalla Trafin katsastuskonttorilla, että heillä on kotimaassa annettu esim. kuorma-auton kuljettamiseen oikeuttava ajokortti. Osalla heistä ei ole minkäänlaista henkilötodistusta kun he ovat tulleet maahan eikä esim. Afrikan maista saada lähetystöjen kautta tehtyihin tarkistuksiin mitään tietoja henkilöistä. Heidän ei tarvitse käydä Autokoulua vaan oma ilmoitus ajotaidosta riittää, ja ajokoe suoritetaan vain jos epäillään, ettei henkilö osaa oikeasti ajaa autoa. Juju on siinä että kukaan ei tiedä tällaisen ajokorttia hakevan henkilön oikeaa nimeä, syntymäaikaa ja kotimaata, koska tiedot perustuvat henkilön omaan ilmoitukseen, ja valheen mahdollisuutta ei voida täysin sulkea pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisiasemalla kävin tunnistautumassa ja ei ollut muuta asiakirjaa kuin 10 vuotta aikaisemmin vanhaksi mennyt passi. Ei ollut mitään ongelmaa. Samaa passia näytin myös henkilökorttia hakiessa, asiamieheltä. Ei ollut ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hain tytön eka passin kioskilta. Eipä ollu aiempia passeja yms. Kiskan virkailija avas kuoren ja anto passin ku oli eka kattonu et sama vauvahan se siinä. Onneks ei tarvinnu olla mukana syntymätodistusta eikä kuvia synnytyksestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän siellä asiamiehellä ole ihan viimeisin versio passista mistä voi kattoo onko s a ma henkilö. En oikein ymmärrä tätä koko asiaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

asiasta vaikeaa. Jokainen saa uuden passin ja henkilökortin käymällä poliisilaitoksella ja vastaamalla pariin kysymykseen. Ajokortti ei kelpaa tietyissä tilanteissa henkilöllisyyden tunnistamiseen, koska Suomessa asuu paljon ihmisiä, joiden ulkomailla myönnetyt ajokortit eivät ole luotettavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta edelleen ihmettelen sitä, miksi Suomen passin tai henkilökortin voimassaoloaika on puolet yleisestä eurooppalaisesta käytännöstä mutta hinta moninkertainen.

Onko kyse suomalaisen poliitikon tai virkamiehen käsitys byrokratian vähentämisestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi aiheellista tietää, paljonko "kioskit" perivät viranomaistoiminnan päätehtävistä. Ja karrikoiden: Pitääkö vanhaksi pääseen tunnistamattoman henkilön kutsua poliisi paikalle passia noutaessaan vai mennä kymmenien kilsojen päähän näyttämään vanhaa naamaansa poliisilaitokselle. Parasta lienee tutustua poliisiin erinäisten toimien kanssa niin hyvin, että rekisterikuvat ovat päteviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikö se uusi passi todista, että hakija on sama henkilö. Sitä vartenhan se passi on. Kait se passinhakijan henkilöllisyys varmistetaan jo ennen passin toimittamista mihinkään R:lle? Vai saako kuka tahansa tilata passin millä tahansa kuvalla ja sitten katsotaan onko virkailija riittävän hoksaavainen, onko hakija sama henkilö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On lievästi sanottuna ihme ja kumma kun ajokortti ei kelpaa henkilöllisyystodistukseksi. Hyvinhän se ennen toimi.
Me emme paljon ulkomaille matkustele joten ihan turhaa touhua meidän mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä vanhan ja uuden passin henkilötiedot eivät eroa toisistaan. Asiamies voisi verrata uutta ja vanhaa passia että nimet, yms tiedot ovat samat ja uuden passin kuva on tunnistettavissa. Pata varmaa että kukaan muu ei saa haettua asiamieheltä uutta passia. Voi olla että tämän ymmärtäminen on poliisihallituksen virkamiehelle liian vaikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla mahdollista, että viranomaisen myöntämä asiakirja(ajokortti) ei kelpaa henkilön tunnistukseen. Turhaa kait sitä on ajokorttiaan enää poliisille näytellä, koska se on epäkelpo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt tahallasi ymmärrä väärin. Ajokortti kelpaa ajo-oikeuden osoittamiseen. Henkilön luotettava tunnistaminen matkustusasiakirjaa myönnettäessä on eri juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eihän ajokortilla voida tunnistaa sitä henkilöä, jolla tuo ajo-oikeus on? Kai poliisinkin pitää ensin tunnistaa kuski ja sitten vasta ryhtyä kyselemään hänen ajo-oikeuttaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tässä ollut ongelma, että henkilö muuttuu tunnistamattomaksi kun edellisestä poliisin tekemästä tunnistamisesta on kulunut vähän reilut 5 vuotta. Käytännössä siis edes vajaan 6 vuoden ikäinen passi tai henkilökortti ei kelpaa vaikka se sisältäisi jopa sormenjäljen eli sekin näköjään muuttuu. Tosiasiassa henkilön ulkonäkö voi muuttua jopa käymällä parturissa, joten tuo poliisin perustelu on vedetty ihan omasta päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole poliisin päästä vedetty :))) suuntaa katsees tähän populisti hallitukseemme..siellä ne päästään vetävät löytyy..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahastushan tuossa on vain syynä, ettei kelpaa. Uudet 1998 jälkeen myönnetys ajokortit ovat ihan yhtä vaikea väärentää kuin henkilökortitkin. Suomi on niitä harvoja maita, jossa passi ja henkilökortti ovat voimassa vain 5 vuotta. Esimerkki Britanniasta, siellä henkilökortti on voimassa 10 vuotta ja maksaa 15 puntaa, Saksassa 10 vuotta ja 28,80€. Suomessa 5 vuotta ja 58€, eli suomalainen kortti on jopa neljä kertaa kalliimpi kuin saksalainen ja seisemän kertaa niin kallis kuin brittien kortti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun Suomessa pitää elättää reilun 5 miljoonan kansaa palvelevaa virkamies armeijaa, joka muualla maailmassa riittäisi hoitamaan noin 20 miljoonan suuruisen väestön. Ja palkat on täällä (liian) isot. Ja autot liian kalliita. Ja kaekki muu päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa uusi passi tiuhaan jos matkustelee paljon, ikävää olla passijonossa, kun passia tutkitaan tarkasti sivu sivulta ja katsotaan kuin rikollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vain tekosyitä, eivät kehtaa tunnustaa etteivät tuntisi afrikalaisia toisistaan, niin sitte ei muka almaa enään erota elmosta enään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (104)

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image