Kotimaa

Kymmenen ohjetta: Näillä keinoilla hyvien käytöstapojen kuninkaaksi

Katso avoimesti toista silmiin ja kättele reippaasti. Käsiote ei saa olla liian luja, muttei myöskään liian arka. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 31.12.2016 18:10 | Päivitetty 31.12.2016 18:11
Riikka Marjomaa

Paatuneintakin mieltä lämmittää, kun joku tarjoaa apua tonnin painoisten kauppakassien kantamisessa tai päästää edelleen kassajonossa.

Hyvien käytöstapojen hallitsija saa väistämättä aikaan mukavia reaktioita ympäristössään. Häntä kiitellään, hänen läsnäolostaan tullaan iloisiksi ja häntä ihaillaan. Malliakin hänestä voisi ottaa.

Tapaseuran varapuheenjohtaja Risto Rasku kannustaa hiomaan tietoisesti omia käytöstapojaan. Raskun kymmentä ohjetta noudattamalla pääsy hyväkäytöksisten joukkoon on taattu.

Ole kohtelias. Sanat kiitos, ole hyvä ja anteeksi kannattaa ottaa osaksi arkista elämää. Varsinkaan kiitosta ei voi sanoa liian usein.

Ole avulias. Tarjoa apuasi, jos huomaat jonkun tarvitsevan sitä. Avaa ovi, tarjoudu kantoavuksi taakkoja raahaavalle tai tarjoa käsivarsi tien ylitse liukastelevalle.

Ota toiset huomioon. Näytä, että toisen läsnäololla on sinulle väliä. Hyviin pöytätapoihin kuuluu se, että jos seurueessa on nainen tai muita iäkkäämpi ihminen, hänen saapumisensa pöytään huomioidaan nousemalla seisomaan.

Tervehdi. Katso avoimesti toista silmiin ja kättele reippaasti. Käsiote ei saa olla liian luja, muttei myöskään liian arka. Löysä kättely on useimmista vastenmielinen. Miehet ottavat lakin pois ja kumartavat hieman kätellessään.

Hymyile. Hymy ei vaadi suuria ponnisteluja, mutta sen vaikutus on suuri. Hymyilevää on helppo lähestyä, ja keskustelun aloittaminen on mutkatonta.

Seurustele. Kun ollaan joukossa, puhutaan, katsotaan silmiin ja ollaan toisista kiinnostuneita. Puhelimet on syytä panna syrjään, sillä on epäkohteliasta tuijottaa näyttöä, kun toinen yrittää jutella.

Kunnioita. Suhtaudu ihmisiin kunnioittavasti. Varsinkin moni iäkäs arvostaa sitä, että nuorempi on kiinnostunut hänen asioistaan, kuuntelee aidosti ja ottaa vastaan myös neuvoja.

Ole rehellinen. Puhu totta, niin sinua kunnioitetaan ja sinuun opitaan luottamaan.

Ole siisti. Repaleisilla farkuilla ei saa siistin pukeutujan leimaa, vaikka muotitietoinen olisikin. Liian paljastavakaan pukeutuminen ei ole hyvä juttu, sillä se vie turhaan huomion. Ulkoasulla kunnioitetaan toista ihmistä, joten vaatteilla on väliä.

Puhu siististi. Älä kiroile, vaikka kuinka tekisi välillä mieli lausua pari voimasanaa. Raju kielenkäyttö ei tee ihmisestä yhtään parempaa tai suositumpaa, vaikka jotkut erehtyvätkin niin joskus luulemaan. Puhu selkeästi ja kuuluvasti. Mutina ei anna hyvää kuvaa kenestäkään.

Pitäydy outojen tai puolituttujen kanssa turvallisissa aiheissa. Politiikan puhumista on perinteisesti pidetty riskinä, ja vanha neuvo pätee yhä. Kysy mieluummin vaikka toisen lomasuunnitelmista.

Juttu on julkaistu Kalevassa 28.12.2015.

Opeta lapselle ainakin nämä

1. Kunnioitus ja kuunteleminen. Hyvä käytös lähtee aina toisen ihmisen kunnioittamisesta. Lapsi seuraa vanhempansa toimintaa ja ottaa sieltä käytösmallit moniin tilanteisiin.

2. Pienet tärkeät sanat. Mitä pienempänä lapsi oppii sanat kiitos, anteeksi ja ole hyvä, sitä luontevammin ne ovat käytössä. Muistuta lasta näistä sanoista ja kannusta häntä.

3. Auttaminen. Kaikki ovat välillä avun tarpeessa. Opeta lapsesi kysymään toiselta, tarvitseeko tämä apua. Lapset auttavat mielellään aikuisia ja toisia lapsia pienissä askareissa, kun heille annetaan siihen mahdollisuus ja heidät otetaan jo pienenä mukaan kodin puuhiin.

4. Tervehtiminen. Reipas tervehtiminen ja hymy tekevät vaikutuksen. Opeta lapsi kättelemään ja kertomaan nimensä.

5. Pöytätavat. Ruokaillessa on tärkeä keskittyä kuulumisten vaihtoon ja ruuasta nauttimiseen. Ota lapset mukaan keskusteluun ja kysy heidän mielipiteitään. Ruokapöytään eivät kuulu kännykät. Jätä omasikin pois ja opeta lapsesi nauttimaan kiireettömyydestä. Jos arkena on kiirettä, rauhoita viikonloput. Ruokapöydässä opetellaan käyttämään ruokailuvälineitä ja tärkeät ilmaisut saisinko ja antaisitko.

6. Omastaan jakaminen. Pienelle lapselle on aluksi vaikeaa joutua jakamaan leluja toisten kanssa, mutta harjoittelu auttaa.

Vinkit antoi varhaiskasvatuksen asiantuntija Merja Korhonen Suomen Vanhempainliitosta.

MAINOS

Kommentoi

Miksi vähemmän sivistynyt tai huonommin kasvatettu tms yleensä ottaa vallan minussa? Menee oma sivistys ja hyvät käytöstavat pieleen kohdallani? Onko minun suhteen vaikea havaita sivistystä, jota pitäis pelkästään olla ei ole muuta enkä ole muuta "oppinut tai opetellut" .
Vihannut nyt olen, kun jouduin aikoinaan huijatuksi, mutta sellainen on terve reaktio ja korjaa pettymyksieni "haavat", pahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas joku kertoilee itsestäänselvyyksiä asioista jotka tavalliselle ihmiselle ovat täysin arkipäiväisiä asioita. Mistä näitä suuria ajattelijoita oikein siunaantuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallisia ihmisiä ei nykyään sitten taida kovin paljoa olla,jos olet tuota mieltä.Enemmänkin on niitä joilla ei ole juurikaan hajua nk. käytöstavoista tai millä lailla ylipäätään pitäisi muiden ihmisten läsnäollessa käyttäytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos noudattaisin näitä kaikkia, niin olisin varmaan koko Suomen tylsin ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"päästää edelleen kassajonossa" Sehän on tosi törkeää muita jonottajia kohtaan. Eli joka päästää toisen edelleen jonossa ei huomioi muita jonottajia vaan ainoastaan itsensä. Oikea tapa olisi vaihtaa eteesi pyytävän kanssa paikkaa ja mennä itse sinne viimeiseksi. Vaihtaisitko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohteliaisuudella ei voita mitään. Kaikenmaailman öykkärit kävelevät vain ylitse. Itse huolehdin omista asioista ja pysyn omissa oloissa. En sikaile kenellekkään mutta en myöskää nuoleskele ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyveistä suurin on omastaan jakaminen. Mieluiten voi antaa kaiken toisille. Yhteisenhyvän käyttö olkoot hyveemme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meitä koulutettiin työpaikalla ja opetettiin että pitää olla ajoissa paikalla ja vaatteet pitää olla "asialliset" sillä tavalla arvostetaan seuraansa mutta siinä oli yksi asia jota minä jäin miettimään onko sukupuolella eroa siis onko mies vai nainen joka on kysymyksessä se on minulle semmoinen "haasteellinen"? merkki kun on molempia työpaikoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on mukava lukea tällaista alkuihmisen käytöstapoja. Nyky yhteiskunnassamme kun nämä luetaan luusereiden toiminnoiksi. Vain paha saa palkkansa... tosin aivan eri merkityksessä kuin ennenvanhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan muu ei sitä tänä päivänä muista. Muista sinä. Ole nöyrä. Kunnioita esivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- Pese kädet ennen kuin poistut vessasta.
- Pese kädet, kun tulet kotiin.
- Älä kaiva nenääsi muiden läsnäollessa.
- Säästä hammastikun käyttö vessaan tai käytä tikkua lautasliinan alla.
- Pese tai pesetä myös takkisi ajoittain.
- Pidä puhtaita vaatteita.
- Käy suihkussa riittävän usein.
- Pese hampaasi.
- Älä huuda julkisilla paikoilla.
- Ole apina hyvissä tavoissa.
- Hae itseäsi kohottavaa seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osatataan käyttää digitaalisia ilmanaikuisia härveleitä ja ostaa tarpeetonta tavaraa, muttei enää käyttäytyä ihmisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Aivan lapsellisia juttuja menneiltä vuosikymmeniltä. Kuka nostaa hattua, siis mitä hattua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pintaraapaisua, voisi mainita, että illan isäntä seurustelee kaikkien kanssa ja virallisemmissa kutsuissa protokollan mukainen istumajärjestys, miten se menikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä ohjeita mutta, on pari kohtaa joissa olisin jäsympi. Miksi sukupuolen tai iän takia pitäisi nousta seisomaan, eri asia jos avustaa iäkkään ihmisen istumaan. Toinen mikä pisti silmään on kunnioitus, ikään katsomatta kunnioitan kaikkia jos hekin kunnioittavat minua/muita. Olen ihmetellyt miksi politiikasta ei saisi tai kannata puhua, tämän maan kehitys perustuu minkalaista politiikkaa harjoitamme ja jos siitä ei voi puhua avoimesti/tuomiovapaasti meillä on vielä yhteiskuntana pitkä tie edessä. :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytän aniharvoin "ole hyvä" -sanontaa. Kun aukaisen oven vanhemmalle ihmiselle, ja tämä kiittää siitä, tilanne on tasapainossa. Sen sijaan jos minä vastaan vielä "ole hyvä", tilanne ei ole enää tasapainossa. Siksi yleensä vain nyökkään hyvin kevyesti tai pelkästään vastaan katsekontaktiin kiitoksen jälkeen sen merkiksi, että kiittäjä tiesi sanansa tulleen kuulluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä käytös on minulle tärkeää. Käyttäydyn itse ja odotan hyvää käytöstä muiltakin. Nykyään tapaa jopa asiakaspalvelutyössä itseensä tykästyneitä asiakaspalvelijoita, jotka eivät ymmärrä olevansa asiakasta varten.
Hyvä käytös ei ole hienostelua, vaan sivistyneen ihmisen tavaramerkki. Hyvästä palvelusta jää hyvä mieli, sekä asiakaspalvelijalle, että asiakkaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
21
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
20
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
16
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
15
Työelämä vaatii uudistuksia – työajan lyhentäminen saattaisi vaikuttaa työllisyysasteen kasvuun Lukijalta
15
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
9
Tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva ex-tiedustelupomo johtaa valtioneuvoston Venäjä-hanketta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image