Kotimaa

Kylmä on myrkkyä akil­les­jän­teil­le - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua

Paljaat nilkat vilahtelevat katukuvassa myös talvella. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 22.1.2018 7:15
Daniel Wallenius

Paljain nilkoin talvipakkasilla käveleminen lisää akillesjännetulehduksen riskiä. 

Kylmä heikentää verenkiertoa ja jäähdyttää jännettä, jolloin se ei jousta samalla tavalla kuin lämpimänä, sanoo ODL Liikuntaklinikan liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander.

– Varsinkin jos hypitään, pompitaan ja käytetään sitä jännettä, ei varmasti ole jänteelle hyväksi olla kylmästä sinisenä, hän jatkaa.

Akillesjännetulehdus on kuitenkin mahdollista saada myös kylmässä kävelemällä. Nylanderin mukaan tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on näkynyt akillesjänneongelmien määrässä. 

– Jänteen oireilu on ihan tavallista, mutta sitä on ollut enemmän nyt kuin ennen tätä muotia. Välimerellähän se toimii ympäri vuoden, mutta ei ehkä ihan täällä, hän sanoo.

Kylmä lisää tulehduksen riskiä, mutta tulehduksen saaminen on hyvin yksilöllistä.

– Jos pohje on jo valmiiksi kireä tai takana on kova kuormitus, riski kohoaa, Nylander sanoo.

Tulehduksen oireita ovat kipeytynyt, turvonnut ja jäykistynyt akillesjänne sekä mahdollisesti kipu kävellessä.

– Oireet vaihtelevat, mutta tulehdus kyllä häiritsee rivakampaa tekemistä, Nylander toteaa.

Myös toipumisaika vaihtelee. Nylander sanoo, että joillakin akillesjännetulehdus paranee päivissä, osalla menee viikkoja ja joillakin tulehdus kroonistuu. Tällöin toipumisaika mitataan kuukausissa.

Lue lisää 22.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Kyllä paljaat nilkat pakkasella ovat kylmäävää katsottavaa. Meinasin yhdeltä tytöltä kysyä, miksi hänen housunlahkeensa eivät pääty polviin. Näin jäisi vielä enemmän paljasta jalkaa kylmäkäsittelyyn 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kaksi vuotta ollut akillesjänne tulehtuneena, paranemisesta ei toiveitakaan ilman leikkausta.. Onneksi jo jonoon päässyt, ehkä tässä vuoden sisään operaatioon pääsee 🙄 Eikä johdu tulehdus paljaista nilkoista, typerääkin typerämpi "muoti"ilmiö. Saattaa näitä nuoria vanhempana harmittaa kun kivut ja jäykkyys lisääntyy..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takki auki, avopäin ja nilkat tietenkin paljaina. Tennarit/lenkkarit ja peräti aamutossut (nähty niitäkin) jalassa. Ei tule liian hiki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ainakin kesäkengät laitetaan talveksi pois ja talvikengät ja -vaatteet tilalle ja keväällä taas toisinpäin. Eipä siis ainakaan ole edes näkösällä, eikä välttämättä edes lasten mahdollista ominpäin mistään hakea, kun on pakattu pois huolella. Toisekseen vanhemmat ne vielä alaikäiselle yleensä ne vaatteet ostaa, tai ainakin omasta pussista maksaa. Jokin mahdollisuus siis lienee vanhemmillakin edelleen seurata mitä ne kullanmurut päälleen laittavat...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret, sukupolvi toisensa jälkeen palelluttavat itsensä, kunnes käsittävät, että villasukat on tosi kiva asia. Muistan omassa nuoruudessa kuinka 80-luvulla värjöteltiin ravintolajonossa ohuissa sukissa, lyhyessä hameessa, ei pipoa, huivia tai hanskoja. Ihan yhtä tolvana olin itsekin. Vaan aikuistuminen sai nauttimaan lämpimistä asioista.

Nykyisin kyllä ihmettelen näitä aikuisia, yleensä he ovat valitettavasti keski-ikää lähestyviä naisia, jotka kulkevat liian vähissä vaatteissa. Esimerkiksi ns. talvilegginsit. Kenen typerä idea oli, että kalsareissa kulkeminen on sopiva talvivaatetus näillä leveysasteilla?

60 leveyspiirin pohjoispuolella villa, aito silkki ja pellava olisivat järkevät materiaalit kesällä ja talvella. Kunpa nuoret vaatesuunnittelijat ryhtyisivät toteuttamaan näistä materiaalissa kohtuuhintaisia, hyvännäköisiä arki/käyttövaatteita. Vanhemmat suunnittelijat ovat niin sokeutuneet toistamaan niitä samoja ylihintaisia perunasäkkjä ja muuten tarjollahan on vain trikoota ja keinokuituja. Harva osaa myöskään enää suunnitella, kaavoittaa ja ommella omat vaatteensa. En minä ainakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 50 vuoden kuluttua ihmetellään , kun niveliä ja lihaksia pakottaa . Se on seurausta tämänpäivän pukeutumisvillityksestä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo on niin "sairasta" puuhaa, nilkat paljaana. luuleeko tyäret että tuo hetkauttaa vastapuolta :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..kun nuorisolle(kin) tärkeintä on olla muodikas pukeutumisenkin suhteen! Oletko "Cool" vai "juntti"?- siinä vaakakupissa ei akillesjänteen tulehtumiset eikä katkeamiset paina yhtikäs mitään! Jossakin vaiheessa muoti-ilmiöksi tulee vuorenvarmasti "barefooting" ja kaikki on "cool" kun paljas jalka läpsyy ja lipsuu jäätiköllä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leggingsit, tennarit tai nilkkurit ja sitten päälle säpikkäät niin eipä akillesjännetulehdus iske.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittävä tilanne mutta toisaalta olen kiitollinen, aikana jolloin ei ollut varaa ostaa uusia vaatteita niin äitimuori aina ompeli. Toki ei hävettänyt mutta vähän ujostutti. Nykyään rikkaat joutuu ostamaan meidän käyttämiä rikkinäisiä vaatteita ja kenkiä kalliilla. Nykyään meillä köyhillä on parempi vaatetus kuin rikkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan tyhmää olla suojautumatta kunnolla pakkasilla. Totuus voi olla joidenkin kohdalla, ettei vaan ole varaa kunnon kenkiin, mutta luulisi löytyvän kunnon pitkävartiset villasukat. Asiasta toiseen. En kyllä ymmärrä, miksi ihmiset suostuvat maksamaan valmiiksi revityistä, resuisista housuista tai muista revityistä vaatteista. Vanhemmat, hoks, hoks! Itse sanoin lapsenlapselle ostoksilla, etten osta sulle resuisia vaatteita ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja rikkirevityistä housuista näkyy polvilumpiotkin... pakkasella. Äly hoi!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pukeutuminen on taitolaji! Onhan se kumma, että on maailman parhaat vaatteet tänä päivänä, mutta silti ei osata pukeutua ja hankkia sellaisia vaatteita, että niillä pärjää talven yli. Ei lenkkarit ole talvikengät, sehän tiedetään erittäin hyvin. Nuorena sitä on itsekin tähän sortunut, mutta vanhempana sitä jotenkin viisastuu, kai....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakoitsijoitakin verotetaan, näille tennarin käyttäjille pitäisi myös saada vero

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorena sitä luulee olevansa haavoittumaton, mutta ei se niin mene. Toistuva jalkojen paleltuminen jättää jopa elinikäisiä vaivoja. Näitä voivat olla kylmäherkkyys ja pintaverenkierto-, hikoilu-, tai tuntohäiriöt, kuten puutuminen, pistely ja kipu. Joillakin vaivat jatkuvat läpi elämän. Pahoin paleltuneet varpaat voidaan joutua amputoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin tyhmää ja rumaa muotia ei ole ollut koskaan. Nilkat punasena tänäänkin nuoret kulkivat. Tosi tosi tyhmää, eikä näytä edes kauniilta. Siihen vielä tiukat ohuet legginssit pakkasella. No, onpahan lääkäreillä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Ällöttää katsoakin punaisia rimppakinttuja. Itsepähän sairautensa hankkivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

17:06
Pyrinnön Ada Hautalalla neljän mitalin päivä SM-kisoissa – seuraavaksi vuorossa on ensimmäinen maailmancupin osakilpailu
17:00
Suurten ryhmien ennustetaan kärsivän EU-vaaleissa – oikeistopopulistit ja liberaalit kirivät uusien puolueiden turvin
17:00
Ennakkoäänten laskenta on käynnissä, ja jännitys kasvaa – Tuleeko eurojytky, ketkä pääsevät parlamenttiin Suomesta?
15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
183
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
59
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
45
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
39
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
32
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
31
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image