Kotimaa

Kukaan ei tilastoi vaih­toeh­to­hoi­to­jen po­ti­las­va­hin­ko­ja – ”tukihoitoja” antavat kymmenet lääkärit

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, dosentti Hannu Lauerma haluaisi, että Suomeen saataisiin nopeasti uskomushoitoja koskeva laki. KUVA: Jonny Holmén
Kotimaa 24.2.2017 15:55
Laura Myllymäki

Nainen, 50, oli aiemmin ollut terve. Hän menestyi työelämässä. Sitten tapahtui jotain erikoista. Nainen osallistui hypnoosikurssille viikon ajaksi.

Hypnoosikurssin ohjaaja esiintyi tallenteilla, joissa hän antoi katsojalle erilaisia ohjeita. Nainen seurasi opetusta päivittäin.

Viikon jälkeen nainen ei enää tiennyt, mikä oli totta ja mikä kuviteltua. Nainen koki, että hän oli itse mukana tallenteilla. Hän koki olevansa transsissa ja kuuli posthypnoottisia käskyjä.

Naisen kuulemat äänet olivat komentavia ja kommentoivia ääniharhoja. Nainen kertoi, että äänet kuuluivat hypnotisoijalle. Äänet kehottivat vaaralliseen ylinopeuteen, kun nainen ajoi autoa. Nainen myös uskoi, että hypnotisoija pakotti häntä prostituutioon.

Yllä kuvattu potilaskertomus on Lääkärilehdessä vuonna 2016 julkaistusta artikkelista, jonka ovat kirjoittaneet Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, dosentti Hannu Lauerma ja psykiatrian ylilääkäri Jorma K. Oksanen. Teksti käsittelee maallikkohypnoosista seurannutta akuuttia skitsofreenistyyppistä psykoosia.

Kirjoittajien mukaan niin sanottuun lava- eli näytöshypnoosiin ja maallikkojen antamaan hoidolliseen hypnoosiin liittyneitä komplikaatioita on Suomessa raportoitu lääkäreille. Hypnoosia saa hoidollisiin tarkoituksiin Suomessa käyttää kuka tahansa, mutta sen valvonta on olematonta, koska ala on poliisille ja kuluttajansuojaviranomaisille vierasta. Lääketieteelliseen harkintaan ja toimintatapaan perustuvia hypnoosihoitoja pidetään hyvin turvallisina.

Lakiesitys on valmis, ei toteuteta

Lauerman ja Oksasen kuvaama tapaus on yksi esimerkki niin sanotun vaihtoehtohoidon aiheuttamasta potilasturvariskistä. Suomessa noin 1–2 prosenttia väestöstä käyttää sairauden hoitoon yksinomaan vaihtoehtohoitoja. Yleensä niitä käytetään lääketieteeseen perustuvien hoitojen täydentäjinä.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pystyy valvomaan vain sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisten ja yksikköjen toimintaa. Vaihtoehtohoidoista aiheutuvia potilasturvariskejä ei tilastoida missään.

Vaihtoehtohoitoja koskeva lakiesitys on ollut sosiaali- ja terveysministeriössä valmiina vuodesta 2009. Hallitus ei kuitenkaan edistä lainsäädäntöä tällä vaalikaudella, sillä asia ei ole hallitusohjelmassa. Sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole valmisteilla mitään uskomushoitolainsäädännön suhteen, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustaja Riikka Pirkkalainen.

– Hallitusohjelmassa ei kärkihankkeiden puitteissa ole tavoitteena uskomushoitoihin liittyvät lainsäädännön muutokset, sanoo tekstiviestitse vastaava Annika Saarikko (kesk.), joka aloittaa Rehulan seuraajana ministerin tehtävässä myöhemmin keväällä.

Lauerma: Osa ihmisistä saa pelkästään tehotonta hoitoa

Lainsäädännölle olisi olemassa selvä tarve, sanoo Hannu Lauerma. Hän tietää ja puhuu tapauksista, jotka ovat johtaneet kuolemiin.

– Meillä on sellaisia ongelmia, että ihmiset saavat pelkästään tehotonta ja väärää hoitoa.

Lauerma sanoo, että lakiesitys ei tähtää vaihtoehtohoitojen kieltämiseen. Ehdotuksen mukaan muu kuin terveydenhuollon ammattihenkilö voisi hoitaa tiettyjä vakavia sairauksia ja potilasryhmiä ainoastaan yhteistyössä lääkärin kanssa.

– Uskoa saa vilpittömästi kaikkiin niihin lupauksiin, joita uskomushoitoihin liitetään. Eihän tarkoitus ole näitä hoitoja kieltää, mutta lakiehdotus on tavattoman varovainen, hän sanoo.

Lauerma käyttää termiä uskomushoito:

– Vaihtoehtohoidoista ei kannata puhua, koska ne eivät ole vaihtoehtoisia yhtään millekään, hän sanoo.

Luonnonlääketieteen keskusliiton puheenjohtaja Irene Äyräväinen toteaa, että vaihtoehtohoitojen kenttä on laaja ja sekava. Hän itse kertoo toimivansa tunnevyöhyketerapeuttina.

Hoitojen turvallisuuden takeeksi pitäisi Äyräväisen mielestä tehdä selvitys siitä, minkälaisia palveluita Suomessa on. Hän katsoo, että turvallisuudesta ei ole tällä hetkellä takeita.

– Myös kansalaisten toiveet pitäisi kartoittaa, Äyräväinen sanoo.

Liittoa ei miellytä vuoden 2009 lakiesitys, jonka valmisteluun se osallistui. Äyräväisen tulkinnan mukaan lakiesitys tähtää vaihtoehtohoitojen kieltoon. Hänen mukaansa ennen lain säätämistä pitää selvittää, mitä suomalaiset ajattelevat hoidoista ja millä koulutustaustalla hoitoja Suomessa annetaan.

Lääkärien tarjoamina ”tukihoitona” esimerkiksi ravitsemushoitoja

Jos asiakas kokee tulleensa puoskarin huijaamaksi ja ottaa yhteyttä Valviraan, ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henrikssonilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ohjata hänet kilpailu- ja kuluttajaviraston pakeille. Hyvinvointipalveluja käyttävä henkilö on määritelmällisesti kuluttaja, ei potilas, eikä häntä koske potilasvakuutusturva.

On kuitenkin myös lääkäreitä, hoitajia ja yksityislääkäriasemia, jotka voivat tuottaa epätyypillisiä tai vaihtoehtoisia palveluita.

– Meillä on sellaisia lääkäreitä, jotka toteuttavat ”vaihtoehtoisia tukihoitoja”. Niitä ovat muun muassa jotkut ravitsemushoidot.

Heidän valvontaansa Valviralla on toimivalta.

– Eräät lääkärit tekevät aika laajasti sitä, lähes pääpainottuen sellaiseen, Henriksson sanoo.

Valvira on linjannut, että lääkäri voi antaa vaihtoehtoista, ei-hoitosuosituksissa olevaa hoitoa, jos kolme kriteeriä täyttyy. Ensimmäinen kriteeri on se, että potilaalle pitää turvata niin sanotut koululääketieteelliset hoidot.

– Jos syöpäpotilasta hoidetaan jollain vaihtoehtoisella tavalla, potilaalle täytyy turvata myös asianmukaiset, normaalit tutkimukset ja hoidot, Henriksson sanoo.

Toiseksi potilasta on informoitava siitä, että lääkäri on tekemässä jotain vaihtoehtoista. Kolmas kriteeri on se, että vaihtoehtoisesta hoitomuodosta ei saa olla enemmän haittaa, vahinkoa tai riskiä kuin mitä hoidettavasta sairaudesta on. Jos kriteerit täyttyvät, Valvira ei kiellä epätyypillisiä hoitoja.

Valvirassa ollaan kuitenkin huolestuneita siitä, jos lääkäri antaa pelkästään vaihtoehtoisia hoitoja. Silloin lääkäri on riskissä pudota kärryiltä ajantasaisista normaaleista menettelyistä, Henriksson sanoo.

Vaihtoehtohoitoja antavien lääkärien määrästä ei ole Valvirassa Henrikssonin mukaan tarkkaa tilastoa. Vuosittain Valvira käsittelee noin 10 lääkäriä koskevaa vaihtoehtohoitojen valvontatapausta. Noin puolessa tapauksista vaihtoehtohoitomuoto todetaan potilasturvaa eriasteisesti vaarantavaksi.

Viimeisen kolmen, neljän vuoden aikana Valvirassa on ollut käsittelyssä aiempaa enemmän valvontatapauksia, jotka liittyvät epätyypillisten hoitojen aiheuttamaan potilasturvariskiin. Niistä kaikki ovat tapahtuneet yksityisellä sektorilla.

– Emme siltikään puhu sadoista, vaan puhumme Suomessa joistakin kymmenistä lääkäreistä, Henriksson sanoo.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Akupunktio kuului kauan vaihtoehtohoitomuotoihin, kunnes asiaa tutkittiin paremmin. Kävikin niin, että lääkärit yriittivät tuon jälkeen omia akupunktiohoidot kokonaan itselleen. Onneksi eivät onnistuneet. Lääkärien olisi suotavaa kouluttautua enemmän myös ruokavaliohoitoihin, esimerkiksi reumassa ruokavaliolla ja mm. suoliston kunnolla on suuri merkitys, mutta valitettavan moni reumapotilas jää vaille tätä ammatillista osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauermalla on pahasti oma lehmä ojassa tässä projektissaan. Tehottomia hoitoja ja uskomushoitoja, jotka eivät perustu esim. potilaan kunnolliseen tutkimiseen ja taustatietojen selvittämiseen (esim. kasautunut lääkekuorma terveyttä vaarantamassa), annetaan paljon. Useimissa tapauksissa haitat eivät ole suuria mutta rahaa palaa eikä terveyhyötyä tule. Terveysbisneksessä, jossa Luermakin on mukana, tämä ei tietenkään haittaa kun tulosta tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huom. Hypnoosi itsessään on satoja vuosia ollut käytössä lääketieteessä. Lauerma itse käyttää työssään hypnoosia. Hän kuuluu Tieteellinen Hypnoosi ry:n johtokuntaan ja on vuosia ollut ko. yhdistyksen puheenjohtajanakin. Kommenteissaan hän haluaa nostattaa esiin sen epäkohdan, että Suomessa hypnoosin käyttöä ei lailla ole rajattu vain laillistettujen terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön vaan sitä voi käyttää kuka tahansa. Hypnoosi on väline. Se itsessään ei vielä "tee" mitään. On aivan eri asia käyttääkö sitä epäpätevä hörhöuskomusmenneidenelämienkukkaterapialavahypnotisoija omista uskomuksistaan, tavoitteistaan ja näkökulmistaan käsin vai terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö oman taustakoulutuksensa pätevöittämänä potilastyössään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huuhaa hoidoilla ei parane muut kuin psykosomaattiset vaivat ja silloinkin olisi viisaampi kääntyä psykoterapeutin tms puoleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoehtohoitojakin on monenlaisia. Työterveys tarjoili buranaa, mutta "kalevalais kansanparantajan " jämäkät sormet käsittelivät selän suoraksi, ja sain jalkani "takaisin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Osa ihmisistä saa pelkästään tehotonta hoitoa". Tämä totta. Kohta 25 v ajottain selkävaivasta kärsineenä tämän tiedän. Lääkärillä kun käy, ohje on pois töistä viikoksi, lepoa ja Buranaa. No miksikäpä se siinä makoillessa tilanne muuttuu. Mutta kun ko. vaivan vuoksi olen käynyt kansanparantajalla, yhdessä tunnissa kipu ja vaiva jää penkille jossa istun käsittelyn ajan ja aamulla töihin. Näin mennään taas puoli vuotta, vuosi tai pari kunnes selkä jälleen oireilee.
Arvaappa kummanko vastaanotolle menen, lääkäri vai kansanparantaja? Mielelläni maksan käyntimaksun taholle jolta avun saan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos menisit hyvällä OMT-fysioterapeutille, joka selvittäisi mikä selkäsi kipeyttää ja antaisi sinulle ohjeet, joilla jumpata selkä kuntoon. Ei tarvitsisi juosta lääkärillä, eikä parantajalla. Kannattaa muistaa, ettei se selkä vaan kipeydy. Se kipu on oirei jostain, jolle voi tehdä paljonkin. Itse sinä sen selkäsi kuntoutat. Parantajalta varmasti saa avun kipuun, muttei se syytä poista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alaselän syvät lihakset syväjumissa. Työnantaja maksoi vain "hyväksytyt" hoidot. Kävin kolme kertaa OMT hoidossa. Tulos täysi nolla. Selkä edelleen niin kipeä, etten voinut istua mitenkään. Pystyin vain kävelemään hitaasti ja makaamaan paikallaan. Tympäännyin kolmen viikon kuluttua. Yksi omakustanteinen 1,5 h käynti naprapathilla ja nousin hoitopöydältä kuin nuori likka. Vaiva jäi hoitopöydälle. Siihen aikaan naprapatia luokiteltiin vielä huuhaaksi. Mutta naprapaatti oli ainoa joka tiesi mikä minua vaivasi. Niinpä hän osasi myös hoitaa asian. Virallisella puolella vain 'arvailtiin, etsittiin ja kokeiltiin'.
Parantajalla lähti sekä kipu että syy, koska parantaja oli ainoa joka tiesi syyn kipuiluun. Työterveyslääkäri ja OMT-terpeutti vain arvailivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hypnoosi on hoitomuodoista sellainen veruke tässäkin artikkelissa millä lyödään vaihtoehtohoidot kielletyksi. Maailmassa joka päivä käytetään väärin hypnoosia. Poliittiset puheet ovat yksi maaninen tapa johdattaa ihmisen henkistä ajattelutapaa. Lääkkeiden yliannostukset voivat radikaalisti muuttaa ihmisen persoonaa. Hyvä lääke on sellainen mistä tulee hyvä olo joka nostaa ihmisen puolustusmekanismit taistelemqan sairautta vastaan. Tämä esimerkkitapaus on minusta kaukaa haettu tapaus,sillä viisikymppinen on nykykäsityksen mukaan jo ikäloppu traumojen ja ahdistuksien kantaja vqikka ulkoisesti näyttää tosi terveeltä. Psyyke ja stressi lauettuaan voi johtaa elämän hallitsemaan tilanteeseen. Pillerit eivät yksin auta vaan ihminen tarvitsee muutakin kuin lääkelistan selviytyäkseen terveenä täällä murheen alhossa. On niitä hutejavtullu lääkäreillekin mutta niistä ei saa puhua. Joukkohypnoosin suuri väärinkäyttäjä oli Hitler. Nykyään näitä vääriä orjuuttajia on maailma pullollaan. Ihminen ei ole kone vaan jokainen on erilainen persoona. Mikä sopii härälle ei sovi jupiterille. Kunnioitan lääketiedettä paljonkin mutta en silti haluaisi olla koekaniinina. Ihminen on fyysinen, psyykkinen, ja hengillnen kokonaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taideta tilastoida valtavirtalääketieteenkään hoitovahinkoja vai löytääkö joku syöpähoitoihin kuolleista tilastoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit ja hoitajat tekevät satoja hoitovirheitä, joista ei lopulta vastaa kuin potilas. Mm influessapiikistä narkolepsian saaneet taitavat olla melkoisen oman onnensa varassa ja kukaan ottanut virheestä todellista vastuuta. Kun taas jossain "enkelihoidossa" joku sattuu saamaan slaagin, juuri kun sattuu olemaan hoidossa, vedetään heti johtopäätös että vika oli humpuukihoidossa ja hoidon tekijä on pian käräjillä.... jep jep. Normaalia reilua Suomalaista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hypnoosiesimerkki oli todella kaukaa haettu, suorastaan epätoivoinen.
Jos ravintosuositusten antaminen potilaille koetaan vaihtoehtoisena ja ongelmallisena, niin silloin pitää myös lopettaa vähärasvaisen, suolattoman ja paljon teollisesti käsiteltyjen kasviöljyjen suosittelu terveellisenä ruokavaliona. Lääkäreiden koulutuksessa taitaa olla ravinto-oppia peräti yksi opintoviikko. Sillä tietämyksellä ei kannattaisi suositella margariineja ja rypsiöljyä. Saavat aikaan lisää potilaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että vaihtoehtoisten hoitojen potilasvahinkoja ei tilastoida. Johtuisiko siitä, että niitä on niin vähän ettei niistä saa tehtyä tilastoa?
Ravintosuositusten pitäisi nimenomaan olla tukihoitoja kaikille. Jo Hippokrates sanoi aikoinaan, että ruoka olkoon läaäkkeesi ja lääke olkoon ruokasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lumevaikutus on todellinen, sitä ei kiellä edes virallinen länsimainen lääkärikunta. Lapselle riittää kun puhalletaan ja pussataan pipikohtaa, ja kas kummaa kohta kipu ja ongelma ovat pois, ihan vain puhaltamalla.
Osa aikuisten vaivoistakin häviää "puhaltamalla" ilman lääkkeitä. Tämä ärsyttää sekä lääkäreitä että lääketeollisuutta.
Tehtiinpä eräässä suomalaisessa sairaalassa asiasta testikin. Noin sata henkilöä meni polvileikkaukseen mutta vain puolet leikattiin. Toinen ryhmä vain nukutettiin muttei leikattu. Molemmissa ryhmissä oli vuoden kuluttua saman verran parantuneita. Ihmisen mieli on suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään näin: vitaamiinisuositukset todella alas ja tiukennetaan verikokeista saatavien arvojen ns normaaleja rajoja. Näin saadaan puolet suomalaisista näennäisesti sairaaksi ja syömään mm statiineja jne jne ja lääketehtaat kiittävät. Pois kaikki ravintotietämys ja lisäravinteet, kun saattavat olla pois lääketehtaiden kassassata jos ihmiset eivät tunnekaan itseään sairaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on tehtykin. D-vitamiinin päivittäinen suositus 50-luvulla oli 50 mikrogrammaa. Se on laskettu jo muutamia vuosikymmeniä sitten ja nyt se on aikuisilla jossain 7,5-10 tasolla. Osteoporoosi ja diabetes tilastot puhuvat puolestaan. Kolesteroliarvojen rajaa on hilattu kahdeksasta noin neljään saaden suurempi määrä lääkityksen piirin. Lääkeyhtiöt vuolevat edelleen kultaa statiineilla ja niiden aiheuttamilla sivuoireilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Studio55 sivuilta löytyy aiheesta tietoa. Guugleta "osa polvileikkauksista on turhia", niin löydät helposti suoraan asiaan. Kiitos kysymyksestä ja mielenkiinnosta :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

psoriasista sairastavana tiedän että ultraviolettisäteily parantaa väliaikaisesti ja voiteet ja sisäisiä lääkkeitä on mutta sairaus aiheuttaa mielen alakuloa ja jopa masennusta ja jopa itsemurha ajatuksia mutta se on parantumaton sairaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

20:48
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
20:15
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
20:07
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
19:47
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
19:32
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii
19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
83
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
62
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
27
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
24
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
14
Koronavirukseen kuoli Ranskassa yli 1 100 ihmistä vuorokauden aikana – Espanjassa kuollut runsaasti ihmisiä virukseen vanhainkodeissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image