Kotimaa

Kuka hoitaa asioitasi, jos et itse enää kykene? – Edun­val­von­ta­val­tuu­tus säästäisi omaiset monilta harmeilta, mutta harva on edes kuullut koko paperista

Oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti kirjoitti arkikielisen oppaan edunvalvontavaltuutuksesta.
Kotimaa 28.10.2018 22:03
Pirjo-Liisa Niinimäki

Pankki lakkautti aviomiehen tilinkäyttöoikeuden puolisoiden yhteiseen tiliin, kun vaimo joutui muistisairauden takia hoitokotiin. 

Maistraatin määräämä virallinen edunvalvoja laittoi isotädin kesämökin vuokralle kysymättä omaisilta mitään.

Dementoitunutta miestään hoitanut vaimo ei voinut muuttaa kerrostaloon lähemmäs palveluita, koska hänellä ei ollut oikeutta yksin myydä pariskunnan omakotitaloa.

Nämä kolme tosielämän esimerkkiä kertovat siitä, miten hankaliksi asiat saattavat mennä, jos ihminen ei ole ajoissa tehnyt edunvalvontavaltuutusta sairastumisen tai vammautumisen varalle.

Valtuutuspaperilla ihminen voi määrätä haluamansa henkilön hoitamaan virallisia asioitaan siinä tapauksessa, ettei itse kykenisi siihen.

– Miten tämä nyt näin vaikeaksi on mennyt? Olen hoitanut vanhempieni asiat hautaan asti, eikä kukaan ole ennen kysellyt mitään lappuja.

Tämän lauseen oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti kuulee usein.

Jos asiat saattoivatkin aiemmin hoitua ilman ihmeempiä kyselyitä, enää näin ei ole.

– Lait ovat muuttuneet ja tietosuoja-asiat tiukentuneet hurjan paljon, Kuopanportti sanoo.

Esimerkiksi Kela, vakuutusyhtiöt ja verovirasto tarvitsevat todistuksen siitä, että sinulla on oikeus hoitaa perheenjäsenesi asioita.

Pitkään vanhusten hoitajanakin työskennellyt Kuopanportti kannustaa jokaista laatimaan edunvalvontavaltuutuksen siltä varalta, että sairaus tai vammautuminen osuu kohdalle.

– Useimmiten puhutaan vanhusten ja muistisairaiden valtuutuspapereista, mutta ei tämä pelkästään heitä koske, hän sanoo.

Paperi pitäisi tehdä nimenomaan silloin, kun sitä ei vielä tarvita – vähän kuin pakollinen palovakuutus. Kuopanportti itse havahtui asiaan sairastettuaan parikymppisenä harvinaista aivosairautta.

– Tuli käsitys siitä, mitä tarkoittaa toimintakyvyn menetys, hän sanoo.

Nykyään Kuopanportti työskentelee oikeudellisen ennakoinnin asiantuntijana ja luennoitsijana.

Hän on julkaissut edunvalvontavaltuutuksesta kansantajuisen oppaan, jotta tieto edunvalvontavaltuutuslaista siirtyisi myös käytäntöön.

Laki on ollut voimassa jo yli kymmenen vuotta, mutta se on Kuopanportin mielestä valitettavan vieras sekä tavallisille kansalaisille että hoitohenkilöstölle ja viranomaisille.

– Monessa perheessä joudutaan hoitamaan vammautuneen tai muistisairaan aikuisen asioita raskaan byrokratian kautta, kun ei valtuutuksesta ole tiedetty, hän sanoo.

Tiina Kuopanportti vastaa yleisimpiin edunvalvontavaltuutusta koskeviin kysymyksiin:

1. Iäkäs äitini jäi leskeksi ja pyysi, että auttaisin häntä virallisissa asioissa, sillä isä oli aiemmin hoitanut kaikki paperiasiat. Minulla on käyttöoikeus pankkitileihin, mutta miten ottaisin hienotunteisesti esiin sen, että edunvalvontavaltuutuskin kannattaisi tehdä?

– Moni ajattelee, että valtuutuksesta puhuminen on kuin sairauden manaamista tai että ihminen menettää siinä itsemääräämisoikeutensa.

– Itse vastaisin jotenkin tähän tapaan: "Haluan auttaa sinua kaikissa tilanteissa. Minulla pitää kuitenkin olla sellainen asiakirja, jolla voin todistaa viranomaisille, että minulla on sinun antama lupa asioittesi hoitamiseen".

2. Isälläni on todettu muistisairaus ja pelkään, ettei hän pärjää yksin omassa talossaan kauan. Onko jo myöhäistä tehdä edunvalvontavaltuutus siltä varalta, että hän joutuu hoitolaitokseen?

– Ei ole myöhäistä, nyt on aika pistää töpinäksi! Paperin voi tehdä, jos muistisairaus ei ole vielä edennyt keskivaikeaan vaiheeseen. Isäsi kannattaa kuitenkin hankkia lääkäriltä lausunto kyvyistään tehdä oikeustoimia.

3. Haluaisin kaiken varalta tehdä valtuutuspaperin, mutta vanhimmalla lapsellani on suoraan sanottuna elämänhallinta hiukan hukassa. Voinko valtuuttaa vain kaksi nuorempaa?

– Kyllä voit. Valtuutus perustuu luottamukseen, joten se pitää tehdä henkilölle, johon voit täysin luottaa. Jos yhtään epäilet, on parempi, että asiasi hoituvat viranomaisten valvonnassa.

– Valtuutuspaperiin voi myös merkitä useita läheisiä, mutta asioiden hoitamisen kannalta on käytännöllisintä, että niitä hoitaa yksi henkilö kerrallaan. Muille voi kirjata oikeuden saada tietoja.

4. Mistä tietää, että valtuutuspaperi on aika ottaa käyttöön?

– Se otetaan esille siinä vaiheessa, kun tarvitset toisten apua asioittesi hoitamiseen. Valitsemasi läheinen toimittaa valtuutuspaperisi maistraattiin. Mukana pitää olla lääkärin lausunto terveydentilastasi. Lääkäri siis viime kädessä päättää, onko aika vahvistaa paperi.

5. Entä, jos valtuutusta ei ole?

– Tämä on tyypillinen ja tosi turhauttava tilanne. Saan usein puheluita, joissa kysytään, onko mitään tehtävissä, kun läheiseni sai pahan aivoinfarktin ja talokin pitäisi nyt myydä.

– Eipä ole paljon muuta tehtävissä kuin että omainen hakee maistraatista lupaa edunvalvojaksi ryhtymisestä. Hänen pitää sitten toimittaa kaikki kuitit, liput ja laput vuosittain maistraattiin. Myös talon myymiseen pitää kysyä lupa maistraatista.

 

Edunvalvonta ja -valtuutus

Edunvalvontavaltuutus

Jos edunvalvontavaltuutus on tehty, valitsemasi läheinen hoitaa asioitasi.

Maistraatti voi tarvittaessa pyytää valtuutetulta selvitystä asioiden hoitamisesta.

Yksityishenkilö edunvalvojana

Jos valtuutusta ei ole tehty, mutta läheinen haluaa hoitaa asioitasi, maistraatti voi hakemuksesta määrätä hänet edunvalvojaksi.

Edunvalvojan on pidettävä kirjaa varojen hoidosta ja tilitettävä se vuosittain maistraattiin.

Oikeustoimiin kuten kiinteistön myyntiin on haettava maistraatin lupa.

Lupapäätökset ovat maksullisia.

Yleinen edunvalvoja

Jos läheisiä ei ole tai kukaan heistä ei pysty toimimaan edunvalvojana, edunvalvojaksi voidaan määrätä viranomainen eli yleinen edunvalvoja.

Omaisten tiedonsaanti loppuu, sillä edunvalvoja on vaitiolovelvollinen päämiehensä asioista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Ikiaikainen ,minua hoitanut asukas ,93 v.Berthahemmetissä,(hyvä paikka todella) ei hoitokoti vaan itse kustanteinen vuokraasunto(apua saa tarvittaessa)..Auttanut meitä nuorina, haluamme auttaa häntä nyt,ei omaisia . Altsheimer äkkiä. Olemme saaneet rahaasiansa hoidettavaksi jo vuosikausia meidän tileiile. Olemme makseneet ja pyytäneet kaikki laskut meille. Mutt...olemme jo yli 70 v. Alkaa olla aika sekavaa, kun tuntuu että maksut vain nousee. Kun hänen eläkkeensä pienempi kun laskut. Huono yhtälö. Kelasta haettu asumistukea, jotain on saanut, nyt vuokra nousee. Kotihoitoa 2 kertaa pv. Kalliit lääkkeet, eivät tehoa. Onko järkeä. Hoitokotiin ei pääse ennen kuin kotihoito joutuu käymään 4 kertaa vrk.
Alkaa oma terveys jo olla kovilla. Kun ei ns.hoitokoti, niin omaisten pitäisi kaikki hoitaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein edunvalvontavaltuutukseni läheiselle sukulaiselleni viime vuonna. Teetin sen pankin lakimiehellä, koska halusin varmistaa, että asiakirja tulee oikein laadittua. Samalla teetin testamentin. Valtuutuksessa eriteltiin tarkasti, miten haluan omaisuuttani hoidettavan sitten kun en itse siihen kykene. Liitin siihen myös "hoivatahdon". Hoitotahdon olen tehnyt Kantaan, joka on tarkoitettu lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle. Em.papereista annoin kopiot valtuutetulle ja alkuperäiset ovat pankin tallelokerossa. Ei siis huolta huomisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni ei ole oikein ja on itsemääräämisoikeutta vastaan kun ihmiset käyvät työssä, säästävät usein pienistä palkoista, hankkivat asunnon ja muuta omaisuutta ja kun he joutuvat pitkäaikaiseen laitoshoidoon niin heidän omaisuus ja asunto myydään ja he jäävät täysin yleensä hoitohenkilökunnan varaan.

Eikö olis fiksua antaa oman asunnon olla ja antaa vanhuksen käydä vaikka avustettuna omassa kodissaan niin kauan kuin he elävät joka on hyväksi muistisairaallekkin ja pitää kaikki muukin hankkimansa omaisuus perusoikeuksien mukaisesti.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

" 15 §
Omaisuuden suoja

Jokaisen omaisuus on turvattu.

Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla."

Nykyisin on aivan liian paljon raakaa omaisuuden tavoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monia kansalaisia arvelutaa ne muutamat huonot kokemukset, joita virkaholhoojien toimista eri puolilla maata on ilmennyt. Muutama huono esimerkki saattaa sitten pilata koko järjestelmään luottamisen. Yleisesti ottaen virkaholhoojat toimivat lain velvoittamina ja ohjaamina kait hyvin. Tässä olisi hyvä uutisaihe lehdistölle eli käydä läpi verkaholhoojien toiminnan pelisäännöt.
Aviopuolisoiden kesken edunvalvontavaltuutus kannataa ehdottomasti tehda ajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edunvalvojaa ei kannata missään tapauksessa ottaa maistraatista,vaan joku luotettava sukulainen.Siellä on välillä ihan käsittämätöntä toimintaa.Tuttavalle ei suostuttu ostamaan pyykinpesukonetta,vaikka holhouksen alla olevan tilillä on 30th euroa rahaa.Roskalavalta piti hakea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen laki omaishoidosta on liian jäykkä. Tarvittaisiin kaksi tai kolme eri tasoista vaihtoehtoa asioiden hoitamiseksi. Maistraatin edeunvalvontavaltuutus muuttaa puolisen vieraaksi ihmiseksi, jonka jokainen tarvitsema asia ostos ja kulunki on dokumentoitava. Kuitenkin samassa ruokapöydässä ateriat syödään. Samalla autolla liikutaan, samassa asunnossa asutaan jne. Se on sitten kokonaan toinen asia kun puoliso joudutaan sijoittamaan hoitolaitokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maistraatti ja yleinen edunvalvonta ovat mielivaltaista byrokratiaa pahimmasta päästä. Kaikki ihmisen tutu tavat ja arkitoimet muutetaan "helppohoitoiseksi". Läheisillä ei ole mitään valtaa, kun vanhemman tavarat ja asunto myydään edunvalojan toimesta (meni myös paljon muun perheen omaisuutta). Hoitolaitokseen tilatut palvelut lopetettiin ja käyttörahaa ei annettu ollenkaan! Omaisia ja talkooväkeä jos ei ole, niin heitteille jää kyllä ikäihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee ennenpitkää ajankohtaiseksi kaikille. OP:n asiakkaana kysyin, mitä pankissa tämän teko maksaisi, 270€ !!. Etsin netistä, ja löysin parikin hyvää "pohjaa". Pientä editointia ja tulostus. Nimikirjoitukset mennään puolison kanssa tekemään maistraatissa, jossa ne todistetaan oikeaksi viran puolesta, 9€ per nimi. Valtuutetun ja varavaltuutetun kanssa asiat on käyty läpi, ja saavat sähköisen kopion, jonka voivat sitten tarvittaissa vahvistaa maistraatissa, ja sekin sitten tietysti maksaa erikseen, nyt reilut 100€.
Paperit piirongin lootaan odottamaan, jos ja kun mahdollisesti joskus vintiltä valot himmenevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten tämä nyt menee..eli jos on yleinen edunvalvoja niin hän hoitaa kaikki asiat.
edunvalvontavaltuutus anettu läheilselle.. tarviko sitten käydä näyttämässä kuitteja maistraatissa vuosittain mihin on rahat käytetty...jos on tällain ettei tartte kuitteja näytellä niin eikö pankkiasioden käyttöoikeus tilin omistajan henkikohtaisiin laskuihin ole melkein sama asia kuin edunvalvonta valtuutus...saako sitäkään edunvalvontavaltuutusta maistraatissa vahvistettua jos hakija on luottokelvoton..? tehkääpä telvisioon keskusteluohjelma tästä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lähisukulaisen edunvalvoja. Hän asuu palvelutalossa. Kaikkia kuitteja ei tarvitse toimittaa maistraattiin, vaan sinne tehdään alkuvuodesta vuosi-ilmoitus, johon liitetään tiliotteet ja mahdolliset muut varallisuudesta kertovat dokumentit. Vuosi-ilmoituksessa selvitetään tulot ja menot vuoden aikana. Tietysti kuitit pitää olla tallessa, mutta ei niitä ole sinne vaadittu, kun tiliotteesta näkee. Lisäksi palvelutalo toimittaa kirjapidon siellä tehdyistä pikkuostoksista, jotka tehdään hänen käyttörahoistaan, mutta isommat tarpeelliset ostokset hoidan hänen tililtään. Ei se ole mitenkään hankalaa ja samalla omaiset tietää missä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin myös lähisukulaisen edunvalvoja. Hänellä oli useita kiinteistöjä, joita piti hoitaa. Maistraatti on joustava kuin rautakanki. Hoitakaa asiat edunvalvontavaltuutuksen kautta tai jotenkin muuten mahdollisimman kaukana maistraatista. En todellakaan enää ala kenenkään viralliseksi edunvalvojaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuttua ja puuttuu vaikka hommat olisi hoidossa muutenkin.
Ei edes aviopuoliso voi määrätä ja hoitaa kaikkia asioita.
Asioiden hoito voi mennä tosi monimutkaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvässä jutussa olisi vielä kerrottu lukijoille, miten ja missä valtutuksen voi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäselväksi jäi missä vaiheessa maistraattiin oikein pitää olla yhteydessä. Riittääkö "paperi" piironginlaatikossa todistajien allekirjoituksilla ja vasta kun on pakko, otetaan yhteyttä maistraattiin sen hetkisellä terveystodistuksella? Vai kuinka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin se menee. Asianajotoimistot kyllä painottavat sitä, että edunvalvontavaltakirja kannattaa teettää asiantuntijalla, mutta heidän motiivinsa on vain raha. Ei kannata maksaa monta sataa paperista, jonka voi tehdä itse. Pääasia on, että perusasiat ilmenee paperista tarkasti; henkilötiedont henkilötunnuksineen kuka valtakirjan antaa ja kenelle. Paperiin kannattaa lisätä myös toissijainen valtuutettu siltä varalta, jos ensisijainen valtuutettu estyy hoitamasta edunvalvontatehtävää. Tarkasti myös mitä oikeuksia valtuutettu saa; esim. tilin käyttö, omaisuuden realisointi ja sen laajuus jne. Sitten päivämäärä ja paikka, allekirjoitukset ja todistajat.
Toinen asia joka kannattaa tehdä samalla kertaa on hoitotestamentti, jossa voi ilmaista tahtonsa hoitopaikoista ja hoidon laajuudesta ja hoitotavasta. Edunvalvontavaltakirjassa kannattaa myös viitata hoitotestamentin olemassaoloon.
Pääasia on, että asiakirja on mahdollisimman aukoton ja yksiselitteinen, ettei jää välistävetäjille mitään mahiksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kerroppas meille mikä edellisessä on väärää tietoa ja mikä meni vikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asianaja ajaa tässä omaa asiaansa, perusteleppa mikä on vikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

18:38
Ulkoministeri Haavisto al-Holin jupakasta: Ylin virkamiesjohto on vakuuttanut, ettei mitään lainvastaista ole tapahtunut
18:31
Ulla-Kirsikka Vainio äänestettiin Rovaniemen uudeksi kaupunginjohtajaksi
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Kuusrock villitsi Oulussa 1970-luvulla – vau, mikä meno! Kaikki hytkyvät, kädet nousevat, rautaista menoa. Tilaajille
18:00
"Siellä missä on kylmimmät ympäristöt, on lämpimiä ihmisiä" – Anna Koivukangas löytää veistoksen lumen sisältä ja rapsuttelee sen esiin Tilaajille
17:36
Vasemmistoliitto jatkaa samoilla ministereillä – "Perussuomalaisilla ei ole mitään muuta sanottavaa, mistään"
17:25
Posti hukkasi lehden koko 31 000 kappaleen painoksen – Uusi Rovaniemi jäi jakamatta
16:49
Talvinen taivas tarjoaa tiirailtavaa – helmiäispilviä, tähdenlentoja ja kirkkaana loistava Venus
138
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
77
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
32
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image