Kotimaa

Kuinka synkkä on viljelijän mieli karmean syksyn jäljiltä? - "Monelle tämä on ollut se viimeinen pisara"

KUVA: Maikkola Tapio
Kotimaa 20.10.2017 6:07
Timo Myllykoski

Kokeneilla viljelijöillä on Saarijärven Paavon pirullinen sitkeys, Pohjoisen Suomen tiloja kiertänyt Eija Tammela sanoo. Sen sijaan nuorilta tuottajilta puuttuu vielä kokemus, että tästäkin voi selvitä.

Vaikea syksy pitkittyneine sadonkorjuuaikoineen on vienyt maatilayrittäjät henkisen ja fyysisen sietokyvyn äärimmilleen, MTK-liittojen toiminnanjohtajat sanovat.

Kansanedustaja Kaj Turunen (sin.) on puolestaan tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen maatalousyrittäjien itsemurhien lisääntymisen ehkäisemisestä. Turusen mukaan viljelijöiden itsemurhat ovat lisääntyneet merkittävästi.

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, ovatko viljelijöiden itsemurhat lisääntyneet Suomessa?

– Faktaa on vaikea esittää, mutta varmaan se pitää paikkansa. Siitä on tietoa, että viljelijöiden henkinen jaksaminen on nyt jo kolmatta vuotta entistä suuremmalla koetuksella. En epäile, etteikö itsemurhien määrä olisi kasvussa, ja varmaan riski kasvaa taas tänä syksynä, kun moni odotti hyvää satoa, mutta syksystä tulikin sitten tällainen.

Pidättekö kansanedustaja Turusen kysymystä maatalousyrittä­jien itsemurhien lisääntymisen ehkäisemisestä aiheellisena?

– Tämä on aiheellinen huoli, ja seuraamme tilannetta tiiviisti. Meillekin tulee enemmän ja enemmän yhteydenottoja, että enää ei jakseta hoitaa tilaa. Monelle tämä syksy on ollut se viimeinen pisara.

Meidän viestimme viljelijöille on, että he eivät ole yksin. Kannattaa ottaa yhteyttä ja pyytää apua, sillä sitä saa neuvonnan, ja jos tarvetta on, vaikka terapian muodossa.

Ovatko viljelijöiden itsemurhat lisääntyneet, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Välitä viljelijästä -projektin Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin projektityöntekijä Eija Tammela?

– Väittäisin, että väitteelle on pohjaa, ja pidän tietyllä tapaa hyvänä, että asia on nostettu esille. Tarkkaa faktaa itsemurhien määristä tai syistä ei taida olla kellään, mutta sen mutu-tuntuman perusteella mitä itsellänikin on, niin tasan varmasti ovat lisääntyneet.

Tammikuun puolivälin jälkeen olen tehnyt noin 120 tilakäyntiä ja nähnyt sen pahoinvoinnin, synkkyyden ja itsemurha-ajatukset, mitä siellä on. Yleinen toivottomuus on maaperä, joka itsessään luo itsemurhauhkaa, ja se toivottomuus, missä nyt eletään, on johtanut siihen, että itsemurhia on tapahtunut ja vielä paljon enemmän niitä on harkittu.

Onko toivottomuus yhtä syvää Pohjois-Suomen joka kolkassa?

– Aina on muistettava se marginaalinen joukko viljelijöitä, joilla menee aivan hyvin ja joita minä en ole tavannut. Se asiakaskunta, jolla kaikki ei ole hyvin, on kylvetty tasaisesti joka kolkkaan. Surua, murhetta ja ongelmia on joka puolella.

Miksi viljelijöiden itsemurhista on hyvä puhua?

– En tiedä kansanedustaja Turusen tietämystä asiasta, mutta voi sanoa, että osui ja upposi. Itsemurha on arka ja vaikea asia, mutta mitä enemmän siitä puhutaan, sitä paremmin tuottajille menee tietoa, että tämä on tänä päivänä aika yleistä eikä kukaan heistä ole se yksi ja ainoa toivoton luuseri, joka miettii itsemurhaa. Heitä on suuri joukko, tänään todennäköisesti enemmän kuin puolet suomalaisista tuottajista.

Millaista apua Välitä viljelijästä -projektin kautta viljelijöille on tarjolla?

– Melan ostopalvelusitoumus on 500 euroa tuottajaa kohti eli pariskunnan kohdalla tuhat euroa. Sillä saa talous-, terapia ja lakipalvelua, mutta paljon muutakin apua meidän kautta saa. Tiloilla on myös parisuhdeongelmia, perheongelmia, yritykseen liittyvää tietynlaista johtamisen ongelmaa, huoltajuuskiistoja sekä yhtymien, osakeyhtiöiden ja perikuntien riitoja.

Välitä viljelijästä

  • Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) on toimeenpannut vuodeksi 2017 Välitä viljelijästä -projektin, joka keskittyy maatalousyrittäjien jaksamisen tukemiseen.
  • Vaikeuksissa olevat maatalousyrittäjät voivat hakea Melalta ostopalvelusitoumusta asiantuntijapalveluihin uupumisen ja masennuksen hoitamiseksi tai taloudellisen tai juridisen asiantuntija-avun hankkimiseksi.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (117)

Ja viljelijän on turha synkistellä, olipa katovuosi taikka ei, niin omaan pöytään aina omasta pellosta ruokaa löytyy, joten nälkä ei ole uhkana. Olkaamme kiitollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikaan täällä maataloustuotannon arvostelijoista ei ota huomioon sitä, että liitännäiselinkeinoineen se tuottaa kymmnille tuhansille suomalaisille toimeentuloa. Meijerit,myllyt, lihankäsittely, panimot, kauppa jne. jne. Jos eläisimme vain tuonnin varassa, voisi käydä hyvin pian niin, että täällä märisijät voisivat muuttaa "lihapatojen" ääreen sinne missä pippuri kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ei ole sinulla märisijällä tietoa siitä, että suurin osa maidosta on tuonti tavaraa, joten enemmän nykypäivän suurmeijerit käsittelee ulkomaista maitoa, mitä kotimaista.
Kannattaisi märisijän ensin selvittää asiat ja tulla vasta sitten nolaamaan itsensä.
Se on kuule pientä mitä kotimainen viljelijä/ tuottaja työllistää yhtään ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luetaanko viljelijät nykyisin yrittäjiksi vai "viljelijöiksi," onko viljelijä juridisesti siis mikä, -ammattinimike, -yritysmuoto ..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa maataloustuista on käytettävä maanviljelijöiden mielenterveystyöhön varsinkin tällaisena syksynä ja tulevana talvena ja myös myöhemminkin : Psykologit ja psykiatrit asialle , samoin myös muut koulutetut neuvojat , mielenterveyskuntoutusta masentuneille ja myös ennaltaehkäisevää hoitoa ja itsemurhaa jo yrittäneille laitospaikkoja riittävästi . Samoin uudelleenkoulutusta ja suunnittelua maa- ja tuotanto-omaisuuden muuttamiseksi rahaksi ja sijoittamiseksi hyödyllisesti tulevan uuden työn löytymisen varalta . Tällä tavoin maataloustuet tulevat hyödyllisemmin käytettyä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten pitäisi jo häivyttää mielestään se harha, että suomalainen ruoka on jotenkin erinomaista ja oppia syömään kaikenmaalaisia "kotimaisia" ruokia. Todennäköisesti jokaisen Euroopankin maan kansalaiset pitävät heidän kotimaisia ruokiaan parhaimpina. Todennäköisesti puolailen possu, espanjalainen nauta ja unkarilainen maito on niiden maiden kansalaisten mielestä sitä parasta laatuaan, mikseipä se siis meillekin kelpaisi. - Ja muuten, moni muukin yrittäjä/palkkatyöläinen on menettänyt työnsä ja ahdistunut, mutta ei valtiovalta ole auttanut, (paitsi Nokian insinöörejä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On paljon muitakin, joilla menee huonosti. Osalla vielä huonommin kuin näillä tukia nauttivilla viljelijöillä. Eipä heidän ahdingostaan puhuta mitään.
Toisekseen, isät ja isoisät ovat käyneet sodat ja niiden jälkeen ei valitettu eikä ruikutettu. Nuoremmilla ei vain kestä kantti. Opetettu liian hyvälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi viimein tunnustaa, ihan valtion taholta, että maanviljely ei kannata Suomen "ihanassa" ilmastossa. Pillit pussiin vaan ja tuontiruualle kokonaan! Elintarvikkeita kyllä löytyy maailmalta. Rahalla ne sieltä saa. Kannattamaton yritystoiminta joutaa loppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja ennemmin tai myöhemmin oltas samassa tilanteessa kuin 1867.
Silloin kuoli satojatuhansia suomalaisia nälkään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep! Tuo on aivan totta! Suomessa on parhaillaan käynnissä huima varallisuuden uusjako jossa rikkaat rikastuvat ennennäkemätöntä vauhtia ja tuloerot kasvavat samoin! Pelkkä halla ei selitä 1800-luvun suuria nälkävuosia. Suurena osasyynä oli silloin maaomistuksen epätasainen jakautuminen ja suuret tuloerot. Myös Suomen senaatin toimet nälänhädän suhteen olivat riittämättömät ja osittain pahasti myöhässä. Nykyään vallalla olevan globaalin finassikapitalismin periaatteisiin kuuluu ylijäämäväestön eliminointi. SItä ei sanota virallisesti ääneen mutta.. Tarkoituksenani olikin heittää rankempi ja suoraviivainen kommentti ja katsoa, onko vielä ihmisiä jotka ymmärtävät kotimaisen elintarviketuotannon merkityksen! Sinä ymmärsit. Hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikin hyvä mitä enemmän oltaisiin tuontiruoan varassa, niin jäisi teollisuuden käyttöön enemmän rahoja, nyt ne rahat valuvat pohjattomaan maanviljelijän taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Buahahaaaa, täällä mihinkään nälkään kuoltaisi vaikka oltaisiin tuontiruoan varassa.
Miten joku voi olla noin naiivi ja edes alkaa höpisemään jotain noin alaleuatonta höpinää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se muuten on noin 10 miljardia euroa tämä nykyinen ruokatuotannon arvomme.
Ihan noin modelle vaan tiedoksi.
Googleta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi sentään miten pikkuiselta pääsi unohtumaan jälleen kerran maanviljelijöille myönnettävät tuet kokonaisuudessaan. Että se on muuten noin melkolailla vähemmän, mitä jussit saavat kansallista/ kansainvälistä tukea ja mitä Suomi joutuu EUlle maksamaan, että meidän tukijussit saavat harrastaa.
Ihan noin sinulle vaan tiedoksi.
Eikä tarvitse Googlettaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä on näitä sovittamattomia erimielisyyksiä.
Päätän raporttini täältä tähän.... (heh)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole erimielisyyksiä, vaan pelkkää faktaa jotka on helposti tarkistettavissa ihan Brysseliä myöden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tosiasaa kirjotus kertoo kaiken maatalous tukien arvostelijoista aivan ulkona koko asiasta tois ulkomailta ruuan mutta ei käsitä sitä että samalla tavalla maksaa sen maatalous tuen sinne mitä tänne kotimaahan.sinä et haluais rahottaa maatalous tukea mailmalla mutta olisit valmis sitä syömään jota muut euroopan maat ovat tukeneet verovaroista.minä saan yhtäpaljon tukea pelto hehtaariille kun euroopan muutkin viljelijät jota mailman verovaroista ja eun putjetista rahotetaan jotta kaikille maapallon ihmisille olisi ruokaa siihen hintaan että pystyvät sitä ostaan.joko sinä nyt ymmärsit.suomeksi sanottuna sinä autat ihmisiä esim välimeren maissa verovaroista jotta ne saavat ostettua ruokaa piste.nyt esim oulussa satamassa täytetään laivalle vilja hallia ja se laiva lähtee espanjaan kuivuudesta kärsineelle alueelle ja minun mielestä heillä on oikeus ostaa se kun ne on sitä myös tukeneet ja maksavat aivan oiken hinnan vielä vilja kilosta.sinä pienillä aivoilla olisit lopettamassa maatalous tuen mutta et kertos mistä hommaisit maapallon väestölle ruuan sinulla ei ole vaihtoehtoa.missään ei olla maatalous tukea lopettamassa kun sun pienessä päässäsi vain päin vastoin päättäjillä paljon isompi murhe miten saadaan maataloutta lisää maapallolle kun se pitäs tuplata väestön kasvun vuoksi.meitä on kohta joku mljardi lisää täällä ja varmasti joudut sitä rahottaan tulevaisuudessa entistä enemmän ja myös sinun lapsesi.mieti kaupassa siellä on myös ulkomaalaisia tuotteita paljon ja joka ikinen tuote on jollakin tavalla tuettu vaikka ois intiasta tuotu.sinun pitää antaa esim hedelmä laivalle tukea jotta se kääntää ruorin suomsatamaa kohden.täällä olis tyhjät kaupat jos sitä ei autettas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko nyt ensin hiukan perehtyä aiheeseen ja kirjoitustaitoon, sekä näppäinten käyttöön ja tulet sitten vasta avautumaan, jooko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi aihe on tärkeä? Siksi koska oma ruokatuotanto on osa itsenäisyyttä. Sitä ei ole vara menettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (117)

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image