Kotimaa

Krooniset suo­lis­to­sai­rau­det yleistyneet selvästi – "Mieluummin otan tämän kuin syövän"

Vuoden alussa Turusta Posiolle muuttanut Marko Uskelin on toistaiseksi sairauslomalla. Valokuvausta harrastava mies kulkee luonnossa niin paljon kuin voimat antavat myöten. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 17.9.2017 13:09
Johanna Sarriola
Vuoden alussa Turusta Posiolle muuttanut Marko Uskelin on toistaiseksi sairauslomalla. Valokuvausta harrastava mies kulkee luonnossa niin paljon kuin voimat antavat myöten. KUVA: Jussi Leinonen

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat jo suomalaisten kansantauti. Syytä ei vielä tiedetä. Marko Uskelin kärsi vatsakivuista yli 20 vuotta ennen oikeaa diagnoosia.

Vatsakivut ovat piinanneet Marko Uskelinia, 45, nuoruudesta asti. Vatsavaivojen ja väsymyksen syytä ruvettin tutkimaan kunnolla vasta, kun hän ei enää pystynyt tekemään työtään yhdistelmäajoneuvon kuljettajana.

Aluksi epäiltiin sappikiviä, mutta magneettikuvan perusteella tuli syöpädiagnoosi ja kiireellinen leikkaus.

– Ei ollutkaan syöpää, vaan Crohnin tauti ja tulehtunut umpisuoli. Ei ihmekään, että sattui, Uskelin muistelee viiden vuoden takaista diagnoosia.

Leikkauksesta toipuminen vei puoli vuotta. Heti töihin paluun jälkeen Uskelin mursi jalkansa. Pian kävi selväksi, ettei hän pysty jatkamaan entisessä työssään.

– Harmitti, sillä tykkäsin työstäni. Crohnin taudissa säännöllisyys on tärkeää, eikä vuorotyö sopinut siihen. Väsymyksen vuoksi olisin ollut myös riski liikenteessä.

– Diagnoosi oli helpotus. Vihdoin tiedettiin, mitä pitää hoitaa. Samalla menivät tukkoon myös niiden suut, jotka epäilivät minua laiskaksi.

Pitkään hoitamattomana ollut Crohnin tauti ehti tehdä tuhoja Uskelinin elimistössä. Osteoporoosia sekä sen esiasteita löytyi selästä ja lonkista.

– Leikkaus lopetti kivut. Kesti aikansa, ennen kuin totuin.

Sairastuneita Suomessa 46 000

Uskelinin tauti todettiin tavanomaista myöhemmin. Crohnin tautiin sairastuva on tyypillisimmillään varhaisaikuinen, gastroenterologi, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo.

Toiseen tulehdukselliseen suolistosairauteen, haavaiseen paksusuolentulehdukseen sairastutaan usein hieman vanhempana.

Kelan korvausrekisterin mukaan tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) sairastaa Suomessa 46 000 ihmistä. Määrä kasvaa vuosittain kuudella prosentilla.

– Se on erittäin paljon sairauden lisääntymisnopeudeksi, Färkkilä sanoo.

Sitä ei Färkkilän mukaan selitä genetiikka, sillä geenimme eivät muutu niin nopeasti.

– Kaikkialla länsimaissa taudin syyksi on arveltu maaperäkontaktien vähenemistä, kaupungistumista sekä hygieniatason nousua.

Myös ruokavaliolla on osuutensa: esimerkiksi runsas punaisen lihan syönti lisää sairastumisriskiä.

– Pelkällä syömisellä ei voi kuitenkaan itseään sairastuttaa, siihen tarvitaan muutakin, Färkkilä lisää.

Färkkilän mukaan myös keliakia on yleistynyt, mutta ei niin voimakkaasti kuin tulehdukselliset suolistosairaudet. Jotain yhteistä näillä kuitenkin on.

Iso osa tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastuneista on aktiivisessa opiskelu- tai työiässä. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta tavallisella lääkityksellä useimpien oireet saadaan Färkkilän mukaan kuriin, jolloin taudin vaikutus elämänlaatuun jää mahdollisimman vähäiseksi.

– Moni sairastunut on suorittajaluonne, joten esimerkiksi sairauspoissaoloja ei ole sen enempää kuin muillakaan.

Taudeille on tyypillistä oireiden aaltoilu. Färkkilä kertoo, että niihin liittyy usein myös niveloireita, ihottumia sekä maksa- ja muita tulehduksia. Pitkäaikainen tulehdus lisää myös merkittävästi paksusuolen syövän riskiä.

Väsymys ja jalkakivut pahimpia

Marko Uskelinin sairaus oli viisi vuotta rauhallinen, nyt menossa on vaikeampi vaihe. Nykyiset lääkkeet eivät enää tehoa, seuraavaksi hän saa kokeiltavakseen biologista lääkettä.

– Taudinkuva on kaikilla sairastuneilla yksilöllinen. Hoito pitää suunnitella sen mukaan.

Hänellä Crohnin taudin aktiivinen vaihe ei tuo vatsakipuja, mutta se tuntuu olotilassa. Väsymys ja jalkakivut ovat pahimpia.

– Mieluummin otan tämän kuin syövän, hän pohtii.

Osa IBD-potilaista joutuu käymään vessassa jopa kymmeniä kertoja päivässä.

– Olen oppinut mitä voin syödä ja kuinka paljon. Vatsani toimii melko säännöllisesti. Jos olen lähdössä reissuun, pitää katsoa tarkemmin mitä syön ja milloin. Kiire ei sovi tämän taudin kanssa yhteen ollenkaan.

Uskelinin sairaus on hyvässä seurannassa. Hän käy säännöllisesti laboratoriokokeissa sekä tähystyksissä.

– Pitkälle meneviä suunnitelmia en voi tehdä. Myös kaveripiiri on supistunut aika pieneksi, kun usein joudun perumaan sovitut menot oireiden vuoksi.

Uskelin muistuttaa, että sairaus ei muuta ihmistä, vaikka vaikuttaakin arkeen monin tavoin. Hän kehottaa vasta diagnoosin saaneita etsimään vertaistukea, sillä siitä on iso apu.

– Itseäni rasittaa se, että haluaisin tehdä töitä, mutta en pysty. Välillä mietin, tässäkö elämä oli.

Uskelin toivoo enemmän ymmärrystä suolistosairaille.

– Sairaus ei näy päälle, mutta voi olla erittäin lamauttava.

Yleisimmät suolistosairaudet todetaan tyypillisesti 15-35-vuotiaana

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Niitä ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.

Muita suolistosairauksia ovat mikroskooppiset koliitit, lyhytsuolisyndrooma, IBS eli ärtynyt paksusuoli, kloridiripuli ja Hirschsprungin tauti.

Crohnin tauti

Voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin ohutsuolessa. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Voi alkaa missä iässä tahansa, tyypillinen sairastumisikä 15-35 vuotta.

Haavainen paksusuolehtulehdus

Tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen (kolonoskopia) ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Sairauden syy on tuntematon. Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen.

Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Tyypillinen sairastumisikä on kuitenkin 15—35 vuotta,

Ärtyvä suoli

Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole sairaus, vaan pikemminkin toiminnallinen vaiva.

Esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta, enemmän naisilla kuin miehillä. Vaiva voi olla pitkäaikainen ja kiusallinen, mutta se on vaaraton. Oireilee vatsakipuina, turvotteluna ja erilaisina suolen toiminnan muutoksina.

Hoitona usein fodmap-ruokavalio.

Ärtyvästä suolesta kärsivillä voi esiintyä tavallista enemmän myös unihäiriöitä ja masentuneisuutta, ja stressi voi pahentaa oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymä diagnosoidaan sulkemalla pois muut samanlaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

Lähde: Crohn ja Colitis ry.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Suoraan pellolta ja puutarhasta pötyä pöytään, suoli toimii säännönmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Colitis ulcerosa = krooninen paksunsuolen tulehdus n.11 vuotta sitten. Kovat vatsakivut, kuin fileerausveitsellä vedeltäis edestakaisin suolen sisällä, selkä kivut, jakapohjat niin kipeät että piti kävellä ulkosyrjillä. Verta ulosteessa 2 kuukautta ja sitten menin lääkäriin, vessa käynnin jäljiltä pytty ääriään myöten veressä kuin suoli olisi räjähtänyt. Töistä en ollut koskaan pois kipujen takia pahimpaan kipuun otin särkylääkettä ja "purin hammasta". Lääkäristä kiireellinen lähete sairaalaan - 7kk ? kiireellinen!! Diaknoosi saatiin ja lääkitys päälle Asacol - alko heti tehoamaan, kortisooni lääkitys mukaan. Kontrolli tähystykset 6kk välein 1,5 vuotta. Sairaus hallinnassa ja olo koheni kivut jäivät vähitellen.
Sitten alkoivat nivelkivut käsissä ja jaloissa - varpaan nivelet pahimmat. Liikkuminen helpotti kipuja, itkin ja kävelin metsässä pehmeällä alustalla mikä helpotti liikkumistä 1-2 rauhallista kävelyä ja kivut hellittivät. Kontrolli käynnillä kerroin lääkärille ja heti uusiin tutkimuksiin, epäiltiin reumaa - diaknoosi fibromyalgia. Lääke vaihdettiin salazopytiniin. Sianlihan syönnin jätin pois jo suolistosairauden aikana ja nyt jätin kokonaan punaisen lihan syönnin.Suolistoni ei myöskään kestä ruisleipää eikä kovia mausteita. Sairaudet löysivät hyvän sopusointuisen olotilan kehossani lääkityksen, ruokavalion ja liikunnan avulla. Välillä tuli masennus, kivut ja pahaolo. Parisuhde ei ollut toiminut sitten suolistosairauden jälkeen. Mieheni ei pystynyt hyväksymään minun sairautta - en ollut enää terve "hyvän luokituksen omaava" ihminen. Nyt olen asunut reilu puoli vuotta yksin ja elän elämäni unelma aikaa. Kukaan ei määrittele minua enää ja ympärilläni on ihmisiä ketkä hyväksyvät minut omana itsenäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antibiootit. Armeijassa syötettiin V-PEN Megaa useampia kuuri. Tuli omituisen huono olo pitkäksi aikaa. Sitten vielä viimeistely tulehdukseen tetrasykliinillä ja haavainen paksusuolentulehdus meinasi viedä hengen. Leikkaamalla huonoista osista eroon. ja nyt pussikuskina jo yli kaksikymmentä vuotta hyvää elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisin ettei näihin ole yksiselitteistä selitystä miksi tämä yleistyy, mutta sanoisin että ruuan raaka-aineiden ja niiden käsittely olisi vahvassa asemassa.
Itsellä tämä alkoi ilmetä kahvin juonnin jälkeen ja ehkä se on ollut se laukaisija omalta osalta. Mutta kyllä vaikutusta voi olla nuoruusajan tavoissakin, esim liika sokerin syönti, ehkä myös maitokin.
Jokaisen pitäisi itseään tutkia, mitä tekee tai voisi tehdä erilailla, myös lisäten liikuntaa tms joka lisää sitä hyvän olon tunnetta, jonka itse olen todennut hyväksi ainakin omalta osalta. Pienet muutokset voivat antaa suuren vaikutuksen.
Lääkärikin sanoi ja kun näitä kommenttaja lukee, niin kaikki me olemme erilaisia ja vaikutukset ovat tietenkin aina henk.kohtaisia.
Tällä hetkellä en juo kahvia, sokeriakin tulee vain mitä on valmiina tuotteissa. Viljatuotteita olen vähän vähentänyt, mutta en kokonaan unohtanut. Leivokset jne herkut ovat paljon jääneet pois.
Lääkkeistä saa apua, kuin myös minäkin sain ja pienin muutoksin olen päässyt tilanteeseen, että lääkitystä ei tarvitse joka päivä ottaa. Annan näin kehon vähän palautua lääkkeistä ja ehkäpä myös sopeutumaan, en tiedä.
Tähän kuuluu tuo väsymys, mutta antakaa sille aikaa ja sitten uusin voimin eteenpäin

Tsemppiä kaikille saman sairauden parissa taisteleville

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sama vika! lääkitys aloitettu! toinen lääke menossa ! asa ei sopinut lähti nahka käsistä ym. vetää melko vakavaksi kun ei vain jaksa vaikka pitäisi jaksaa! mikään ei kiinnosta ym

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärtyvän suolen oireryhmään minutkin diagnosoitiin pitkään. Laihduin 8 kg noin vuodessa jatkuvan ripulin seurauksena. Juoksin wc:ssä jatkuvasti. Aloin olla jo varma, että sairastan syöpää. En päässyt tähystykseen, koska ulosteessa ei ollut verta. Verikokeita otettiin lukuisia erilaisia. Mitään mainittavaa ei löytynyt. Lopulta eräs nuori lääkäri tarjosi kokeeksi Kolestyramin nimistä lääkettä, joka auttoi välittömästi. Olin sairastanut rasvaripulia eli sappihappojen imeytymishäiriötä. Edm.lääke poistettiin apteekkien valikoimista, mutta tilalle sain Questran-nimistä lääkettä. Tepsii! Olen taas saanut painoni normaaliksi ja voin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En jaksa uskoa että ongelmana olisi viljat tai punainen liha tai sokeri. Näitä on syöty jo aikojen alusta ja vasta nyt ovat nämä taudit yleistyneet. Syyllinen on siis oltava joku jota ei ole aikaisemmin suurissa määrin syöty. Lisäaineet ja keinotekoiset makeutusaineet tulevat ensimmäisenä mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana ovat juurikin sokeri, jota tungetaan ihan joka paikkaan, prosessoitu liha ja leikkaa liimaa -tekniikalla valmistetut leikkeleet sekä vilja, johon lisätään luontaisen pitoisuuden lisäksi hurjat määrät gluteenia. Tähän kaikki tehdasruuissa olevat lisäaineet, joiden on todettu valmistajan tutkimiksissa olevan ihan haitattomia :-) Kun ei raskita käyttää mausteita ja kunnollisia raaka-aineita, niin ne korvataan aromivahventeilla, stabilointiaineilla, emulgontiaineilla jne jne ihan vain 'rakennetta parantamaan'.
Ai niin, unohtui margariinit ja kemiallisesti valmistetut kasvirasvat esim. rypsiöljy, joka kelpaa vain traktoriöljyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinä ja sun sokeris..kyllä se kuule on ihan se ettei osata itse enää ruokaa kotona tehdä vaan se pitää saada värjättynä kuten jauheliha. ihminen kun tarvii sokeria ja suolaa ihan tasapuolisesti. Sitten nämä pillerin nappaajat jotka luulevat terveenä pysyvänsä kun muka vitamiineja ja kaikenalaista roskaa pillerin muodossa napostelevat monta laatua päivässä..) hahah..
Viljaan lisätään gluteenia? hohhoijaa..keliaakiot on erikseen. eikä viljaa kannata jättää pois jos ei oikeasti ole keliaakikko.
Kaikkea pitää syödä kohtuullisesti sanoi kunnianarvoisa Ylppö aikoinaan. Oikeassa oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkäs sitä sokeria tarvitaan eipä juuri mihinkään mutta kun suurin osa ihmisistä on makian perään monella "karkkipäivä"7 päivää viikossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy voi olla jokin hyvin lähellä näitä. Esimerkiksi hyönteismyrkyt jotka tuhoavat paitsi hyönteiset (joiden määrä on romahtamassa globaalisti), myös meidät, jääminä viljoissa ja lihassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jaa että viljaa ja sokeria syöty aikojen alusta asti? tutkippa vähän tämän ihmisapinan historiaa ja sitä mitä se on syönyt pari miljoonaa vuotta poislukien viimeiset muutama tuhat vuotta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan näin. Sitäpaitsi nykyinen manipuloitu valkoinen vehnäjauho ei edes muistuta 40 vuotta sitten käytettyjä jauhoja saati parisataa vuotta sitten viljeltyä alkuvehnää. Suomalainen syö lisäksi noin 35 kiloa sokeria vuodessa ja 6 kiloa erilaisia lisäaineita. Jos ne ei ärsytä suolta, niin mikä sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyihmisillä ei ole suolistossaan minkäänlaista hyödyllistä bakteeristoa antibioottien holtittoman käytön takia. Tilannetta voisi yrittää korjata kunnollisilla maitohappobakteereilla, siihen mitään kakan siirtoa tarvita. Tai mistä sitä tietää, jos ongelma on päästetty eskaloitumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antibiootteja määrätään kyllä edelleen niin surutta ja vain varmuuden vuoksi. Hampaan poiston yhteydessä heti vaan kuuria, vaikka eikö sitä voisi odottaa ensin että jos alkaa tulehtumaan niin ottaa kuurin vasta sitten? Ikinä ei saisi määrätä antibioottia vain varmuuden vuoksi vaan vasta sitten kun oikeasti tarvii... Yli puolet kuureista jäisi varmaan näin määräämättä. Maitohappobakteereja kannattaa kyllä syödä aina, ja hapatettuja ruokia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kaikkee säilöntäainemyrkkyjä vedämmekään naamaan. Nyt talvivaara pukkaa vesistöihin kaikkea myrkkyjä. Kulkeutuu oulun juomaveteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokavalio, ruokavalio ja ruokavalio! Hanki itse tietoa THL:n ulkopuolelta ja luota omiin tuntemuksiin. Älä edes odota lääketehtaiden kouluttamien lääkäreiden tarjoavan sinulle ruokavaliota hoidoksi. He kirjoittavat vain lääkereseptejä. Lääkkeillä ei tauti parane, niillä peitellään vain oireet. Taustalla tauti sen kuin pahenee.
Älä ulkoista tautisi hoitoa lääkärille vaan hanki itse tietoa ja ota itse päävastuu hoidosta. Lääkärillä voi toki käydä, mutta päävastuu itselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoija siis itse tietää paremmin kuin 6 vuotta asiaa opiskelleet lääkärit. Huono lähtökohta paranemiselle. että menee kaukoparantajan puhelinyhteyteen tai maksaa maltaita työttömäksi syystä jääneelle lähihoitajalle, jolla kuitenkin on "parantavat kädet".
Siinä se omavastuu sitten onkin. Ei mikään instanssi korvaa hihhulihoitoja, jos oikein pahasti käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pyytänyt ulkoistamaan omaa terveyttä kaukoparantajalle tai millekään poppamiehelle. Miten se nyt on niin vaikea perehtyä itse omaan sairauteen? Henkisesti laiska ihminen lopettaa ajattelun ja työntää oman sairautensa 100% lääkärin vastuulle. Lukutaitoinen ihminen osaa itsekin lukea ravinnon vaikutuksesta terveyteen. Ei ole todellakaan vaarallista kokeilla itse hoitaa sairauttaan siten, että jättää kaiken epäluonnollisen ja prosessoidun ruuan ruokavaliostaan ja kuulostelee sitten ihan ite fiiliksiä. Ei tarvitse kysyä lääkäriltä miltä sinusta tuntuu. Tiedät sen itsekin. Verikokeilla voi tarkistaa tulehdusarvoja, joten saa siellä lääkärissä käydä mutta sen takia ei tarvitse lopettaa ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image