Kotimaa

Korkein oikeus lievensi oppilaitaan hy­väk­si­käyt­tä­neen naisopettajan tuomiota — Pojat olivat tekojen alkaessa vasta 12-vuotiaita

Korkein oikeus lievensi oppilaitaan Vantaalla hyväksikäyttäneen naisopettajan tuomiota. KUVA: Vesa Joensuu
Kotimaa 8.10.2018 20:49
Rebekka Härkönen

Korkein oikeus katsoi, että nainen auttoi rikostensa selvittämisessä. KKO lievensi tuomion viidestä vuodesta neljään vuoteen ja 10 kuukauteen ehdotonta vankeutta.

Vantaalla oppilaitaan hyväksikäyttänyt naisopettaja on tuomittu korkeimmassa oikeudessa (KKO) neljän vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Opettaja menetti myös virkansa.

Nelikymppinen naisopettaja toimi rikosten tekoaikaan vuosina 2012–2016 musiikinopettajana.

Opettajansa uhreiksi joutui kaksi poikaoppilasta.

Ensimmäisen uhrin hyväksikäyttö kesti miltei kaksi vuotta ja hän oli tekoaikaan 12–15-vuotias. Toista, tapahtuma-aikaan 12–13-vuotiasta uhriaan nainen hyväksikäytti yli vuoden.

Naisopettaja oli lasten kanssa lukuisia kertoja sukupuoliyhteydessä. Lisäksi hän muun muassa suuteli lapsia, kosketteli näitä seksuaalisesti, houkutteli hyväilemään itseään ja lähetti seksuaalisviritteisiä viestejä ja kuvia.

Molempiin lapsiin opettajan toiminta jätti vakavia jälkiä, joihin nämä saavat apua edelleen.

Helsingin hovioikeudessa opettaja sai viisi vuotta ehdotonta vankeutta. Opettaja vaati KKO:lta tuomionsa lieventämistä, koska oli auttanut rikostensa selvittämisessä.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi naisen kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan, mitä hovioikeus piti riittämättömänä rangaistuksena.

Esimiehet huomauttivat ennen rikoksia ja niiden aikaan naisopettajan tuttavallisista väleistä oppilaiden kanssa. Nainen viis veisasi esimiestensä kielloista ja toimi täsmälleen päinvastoin.

KKO:n mukaan opettaja toteutti rikoksensa suunnitelmallisesti pyrkiessään aktiivisesti syventämään suhdetta koulupoikiin ja järjestämään tilanteita näiden hyväksikäyttämiseksi. KKO muistutti, että ammattilaisena opettaja tunsi vielä tavallista aikuista paremmin varhaismurrosikäisen lapsen kehitysvaiheen herkkyyden ja taipumuksen tukeutua aikuiseen päätöksissään.

KKO:n mukaan toisen uhrin kohdalla rikoksen moitittavuutta lisäsi se, että auktoriteettiasemassa ollut opettaja pyysi oppilasta poistamaan viestejä ja salaamaan tapaamisia vapaa-ajalla opettajan kanssa.

Korkein oikeus katsoi, että naisopettaja syyllistyi molempien poikien kohdalla lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön, lapsen perusmuotoiseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Jälkimmäisen uhrin kohdalla nainen kuitenkin auttoi olennaisesti rikoksensa selvittämisessä. Tästä syystä oikeus laski hovioikeuden antamaa tuomiota kahdella kuukaudella.

KKO antoi ratkaisunsa asiasta äänestyksellä 3–2. Kaksi korkeimman oikeuden erimielistä jäsentä olisi päästänyt naisopettajan puoli vuotta pienemmällä tuomiolla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
29
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
20
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
13
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image