Kotimaa

Kokoomus uhkailee hallitusta vä­li­ky­sy­myk­sel­lä – "Työl­li­syys­toi­mien katettava hallituksen menolisäykset "

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontui kesäkokoukseen Espooseen. Kokoukseen saapumassa ryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, jonka puhetta jo odottelivat Paula Risikko ja Antti Häkkänen.
Kotimaa 27.8.2019 12:09
Kirsi Turkki

Kokoomus aikoo tehdä välikysymyksen hallitukselle heti budjettiriihen jälkeen, jos työllisyystoimet eivät ole riittäviä. Tuomarina on valtiovarainministeriö, jonka pitää laskelmillaan osoittaa, että työllisyystoimet kattavat miljardin menolisäykset.

Espoo

Kokoomus suunnittelee oppositiopolitiikan näyttävää aloitusta eduskuntakauden alkuun. Puolue aikoo jättää hallitukselle välikysymyksen vastuullisen taloudenpidon laiminlyömisestä.

– Vaadimme sellaisia päätöksiä, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan kattavat ne menolisäykset, jotka hallitus aikoo pysyviin menoihin tehdä, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Espoossa tänään.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) budjettiesityksessä ehdotetaan 1,2 miljardin pysyviä menolisäyksiä. Lisäyksiä tulee muun muassa pienimpiin eläkkeisiin, perhe-etuuksiin ja työvoimapalvelujen parantamiseen. Valtiovarainministerin budjettiesitys on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Mykkäsen mukaan kokoomus päätyi tekemään välikysymyksen jo hallituksen alkutaipaleella, koska pysyviä menolisäyksiä on vaikea perua myöhemmin.

– Jos hallitus nyt jo niittaa kiinni kaikki pysyvät menolisäykset budjettiin, niin se pettää omankin pääministerinsä kesäkuun puheensa siitä, että lisäyksiä ei tehdä ennen kuin työllisyystoimet on päätetty. Jälkeenpäin niitä on paljon vaikeampi korjata.

Kokoomus tuntee Mykkäsen mukaan epäluuloa hallituksen työllisyystoimia kohtaan, koska hallitusohjelmaan ovat mahtuneet vain panostukset työvoimapalveluihin ja palkkatukeen, kun tarvittaisiin rakenteellisia uudistuksia.

– Jos menolisäykset ovat saletissa, niin pahoin pelkään, että puolivälintarkastelussa liimaa vaikeisiin päätöksiin ei tällä kokoonpanolla riitä.

Mykkänen muistutti, että edellinen hallitus teki työllisyyden parantamiseksi vaikeita päätöksiä. Juha Sipilän (kesk.) hallitus muun muassa lyhensi ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja pidensi koeaikoja.

Muu oppositio tervetullut mukaan

Mykkäsen mukaan muu oppositio eli perussuomalaiset ja kristilliset ovat tervetulleita yhtymään kokoomuksen huoleen talouspolitiikasta.

– Yllätymme, jos muu oppositio ei yhdy huoleen siitä, että suomalaisten velkaa kasvatetaan kiihtyvästi ja luvattuja työllisyystoimia ei kuulu. Toivomme, että ajattelulle löytyy mahdollisimman suuri tuki eduskunnassa.

Korkeakoulujen pääomittamiseen miljardi

Kokoomus otti kantaa kesäkokouksessaan myös hallituspuolueita repivään kiistää koulutusrahoista. Kokoomus esittää miljardin pääomitusta korkeakouluille hallituksen tulevaisuusinvestointeihin varaamista rahoista. Hallitus on käyttämässä enintään kolme miljardia euroa investointeihin, joihin rahat otetaan valtion suorista yhtiöomistuksista ja muista omaisuuseristä.

Lintilän budjettiesityksessä ehdotetaan, että vuonna 2020 yliopistojen perusrahoitusta lisätään 10 miljoonalla ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 5 miljoonalla eurolla. Hallitusohjelmassa tiedekorkeakouluille luvattiin 40 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluille 20 miljoonaa euroa hallituskauden aikana. Hallitus on siis jaksottamassa koulutusrahat.

Vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja myös keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen haluaisivat antaa kaikki koulutusrahat heti ensimmäisessä budjetissa.

– On aivan eri asia tuleeko raha heti, vai ripotellaanko sitä. Esimerkiksi ammattikorkeakoulujen rehtorit epäilevat jo voidaanko edes nykyistä toimintaa pitää yllä nykyisellä rahoituksella, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) sanoi.

Kokoomuksen mukaan korkeakoulujen pääomittaminen vahvistaa korkeakoulujen autonomiaa ja omaa rahoitusasemaa. Hyvin hoidettuna pääomasta saadut tuotot vapautuvat korkeakoulujen itsensä päätettäviin kohteisiin.

Kokoomus painottaa, että korkeakoulujen aloituspaikkoja on myös lisättävä ja aloituspaikkojen lisäämisen on näyttävä korkeakoulujen rahoituksessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Erittäin aiheellinen kysymys. Kulut pitää kattaa muuten kuin lisävelalla tai veroja nostamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten katat kulut muuten kuin lisävelalla tai veroja nostamalla? Valtion omaisuutta myymällä, lainanotolla tai veroja nostamalla.

Kokoomus hehkuttaa työllisyysasteen nousemista Sipilän hallituksen aikaansaannoksena, mutta se nousu ei pidä paikkaansa. Työllisiksi laskettiin mm. määräaikaisiin töihin työllistetyt, konkurssin tehneet ja toiminnan lopettaneet starttirahayritykset (työvoimatoimiston rahoitus veronmaksajien rahoilla), työttömyyspäivärahalla koulutuksessa olevat työttömät työnhakijat.

Esitä rakentavia ratkaisuja yhteiskunnallisten tehtävien tuottamiskustannusten kattamiseksi.

Ei kiroilua kommenttipalstalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksella edelliset sisäministerit Orpo, Risikko ja Mykkänen näytöt taitaa olla pyöreä Nolla. Ohisalo jatkaa samalla linjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksetaan ja katetaan korjaamalla kokkareiden jäljiltä valtavasti vuotava veropohja ja pakotetan KAIKKI maksamaan oma osansa veroista.

Valtio myöntää veroetuja kaikkiaan miltei 27 miljardin euron edestä joka vuosi. Mm.:
- Suomalaisyritykset saaneet ilmaisista päästöistä puolen miljardin euron piilotuet.
- Suoria yritystukia jaetaan 4-7 miljardia vuosittain - myös suurille pörssiyhtiöille.
- Asuntosijoittajille jaetaan yritystukia 2 miljardia - ' asumistukien ' muodossa.
- 50% Helsingin pörssistä on hallintarekistereissä - 6,5 miljardista 30-34% verot jätetään maksamatta.
- Suomesta osinkoja ulkomaille verovapaasti vuodessa yli 10 miljardia, 30-34% verot jäävät saamatta.
- Vakuutuskuoren sisällä sijoittavat ovat vapautettuja pörssiyhtiöiden osinkoverosta.
- Pörssiyhtiöstä yli 10 % omistavien yritysten ei tarvitse maksaa ko pörssiosingoista veroa.

Aloitetaan noista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun kokoomus maksaa ottamansa valtionvelat takaisin, otan vakavasti heidän populismin. 12 vuodessa heidän ollessaan hallituksessa, velkaa otettiin noin 80 miljardia, siinä sitä on maksamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri ja kai nyt harmistuneena osoittavat mieltään kun ovat itse olleet leikkaamassa yliopistoilta ja korkeakouluilta hallitusvastuussa ollessaan ! Kokoomus on saanut mällätä liian pitkään hallituksessa joten on aika heidän olla välillä huutelemassa oppositiossa ainakin seuraavat vajaa 4 vuotta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyl..Siinäpä huutelevat välikysymystä :) Ei paina mitään.
Olisivat tosiaan tehneet jotakin työllisyyden eteen hallituksessa ollessaan.
Eikös se Kekkonenkin tuumannut ettei noita saa koskaan päästää hallitukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

140000 uuttaa työllistä viime hallituskaudella. Voin ottaa mistä summasta tahansa vetoa että työllisyys prosentti on alle 70 kuin 75% tämän hallituksen jälkeen jos on 4 vuotta pystyssä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ei pysty siivoamaan mitään, eivät ole koskaan laittaneet TYÖ kinttaita käteen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset yliopistot ja ammatilliset korkeakoulut eivät voi uudistua kertasuorituksina maksettavien perusrahoituserien avulla.

Suomessa on vuosikymmeniä koulutettu vähemmän älykkäitä vaativiin tehtäviin, he ovat osoittaneet tyhmyytensä älyttömillä arvioinneilla ja päätöksillä, nyt heidän pitäisi kehittää yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. Yksinkertaisesti ja totuudenmukaisesti todettuna, se ei onnistu !

Hallitusohjelmassa koulutukseen esitetyt miljoonat täytyy jaksottaa maksettaviksi pienissä erissä ministerin budjettiehdotuksen mukaisesti. Kokoomuksen edustajat omahyväisinä olisivat ensimmäisinä viemässä miljoonia, Mykkänen ja Orpo ovat hyviä siinä tehtävässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ottanut lähes koko valtion velan ja lahjoittanut sen omilleen, rikkaille. Näin tapahtui myös 1990-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmista on aina vaan jakamassa kaiken tulevaisuuden rahan etukäteen jota ei ole olemassakaan. Sitten talousjärkiset hallitukset joutuu ne leikkaamaan,. Siitä sitten kansa uskoo populistia ja taas valitsee joskus vasurit johtoon ja konkurssi häämöttää kulman takana. MIksi kuluja pitää listä jos talous ei sitä kestä? Kokoomus on tässä asiassa ihan kansan asialla! Velkavipu pitää saada kiinni ja nopeasti! Meillä on kaikki puskurit syöty jo edellisten lamojen aikana, että seuraavassa lamassa meitä viedään kuin pässiä narussa. Silloin tarvitaan taas Ahon ja Viinasen kaltaiset saneeraajat pistämään populismin uhreille totuuden luuta kurkkuun, että ymmärtää missä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuslaisethan ova aina tarvinneet torppareita pönkittääkseen oman tulotason.
Yksinkertaista kenen työtä arvostetaan milläkin euromäärällä ja ketkä vetävät minkäkin verran välistä tekemättä mitään? On se hienoo, ei tarvitse ihmetellä miksi syntyvyys laskee. No jääpähän rahamiehet asuttamaan Suomea maahanmuuttajien kanssa, hehän ovat halpaa työvoimaa jos saatte ne tekemään jotain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalla on vaikutus mahdollisuus, äänestää opposition mukana epäluottamusesityksen puolesta. Uudet vaalit ja Rinteelle kannatus mikä Rinteelle kuuluu. Uusi hallitus ja mikäli Perussuomalaiset saa enemmistön Hallaho ainakin aloittaa hallitusneuvottelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on vaan se vaara että keskustan kannatus laskee lisää ja sitten ovatkin siellä lilliputti puolueissa.Onhan se tietysti vaikeaakin mennä välikysymykseen mukaan kun on itse edellisessä hallituksessa leikannut koulutuksesta ja oikeastaan kaikesta muustakin mikä eii koske omia etupiirejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aijaa. :) Talousviisas kertonee miksi valtion velka nousee kokoajan hirmu tahtia? Sitä se teki myös edellisen hallituksen aikana.
No kerro ?
Vasemmista ei siis jaa rahaa jota ei ole olemassakaan paitsi sekin kun et perustele sitä mitenkään vaan toistat kuultua mantraa ja uskot siihen :)
Ei pidä kaikkea uskoa mitä kuulee :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä se lähtee hallituksen kaato vauhtiin ja tosi on se, että nykyinen populisti hallitus ei tulevaa joulua näe.
Kerrankin Kokoomuksen kanssa samaa mieltä olen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin itse häärätään hallituksissa vuosia ja saadaan aikaiseksi vain yritystukien nousu ja työttömien syyllistäminen ja heidän piilottaminen eri tilastoissa, ja kun kerrankin ovat olleen alle 6kk oppisitiossa niin heti aletaan nipottamaan, eihän tuo hallitus ole ehtinyt edes siivoamaan edellisen hallituksen sotkuja (lue esim taksilaki)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image