Kotimaa

Kiistellyn ase­di­rek­tii­vin vaikutus huolettaa metsästäjiä ja am­pu­ma­har­ras­ta­jia

Metsästysaseita. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 10.6.2016 9:46 | Päivitetty 10.6.2016 10:54
STT, Kaleva

EU-maiden sisäministerit tavoittelevat tänään yhteistä näkemystä kiistellystä asedirektiivistä, jolla tiukennetaan aseiden käyttöä ja hallussapitoa koskevaa sääntelyä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei ole Luxemburgissa pidettävässä kokouksessa paikalla. Hän osallistuu kokoomuksen puoluekokoukseen Lappeenrannassa. Orpoa sijaistaa valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen.

Sisäministeriön mukaan Suomen tärkein tavoite eli reserviläistoiminnan turvaaminen on neuvotteluissa saavutettu. Suomi on myös yrittänyt minimoida vaikutuksia metsästykseen, urheiluammuntaan ja asekeräilyyn.

EU-maat ovat saavuttaneet virkamiestasolla kompromissin, jossa on vielä joitakin Suomelle kiistanalaisia kohtia. Suomessa on arvosteltu sitä, että tietyt puoliautomaattiaseet ja isot lippaat kiellettäisiin. Sisäministeriön mukaan kompromissi kuitenkin mahdollistaa poikkeusluvan myöntämisen reserviläisille.

Muillakin kansallisia huolia

Myös monilla muilla mailla on kansallisia varaumia aselainsäädännön tiukentamiseen. Ruotsissa harrastetaan Suomen tavoin metsästystä ja Tshekissä ollaan huolissaan urheiluammunnan rajoittamisesta.

Neuvotteluja hyvin tunteva EU-lähde sanoi tällä viikolla, että keskeinen haaste on ollut sovitella yhteen kansallisia erityispiirteitä.

– Joissakin maissa on melkein kulttuurinen asia, että ihmisillä on aseita, ei vain yhtä vaan useampia. Emme voi kirjoittaa direktiiviä, jonka käytännön vaikutus olisi, että jokainen, jolla on ase, voi pitää sen.

Asedirektiivin uudistus sai vauhtia Pariisin marraskuun terrori-iskujen jälkeen. Neuvotteluissa on yritetty hakea tasapainoa turvallisuuden ja kansallisten erityispiirteiden huomioinnin välillä.

EU-lähteen mukaan sisäministerit todennäköisesti vahvistavat virkamiestasolla syntyneen kompromissin. Lopullinen tulos selviää vasta sen jälkeen, kun neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa on käyty.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

On tallessa isäukon ja sedän sotatuomiset. Ei niitä vallesmannille viedä. Paikallisessa poliisissa on nuoria tolvanoita, myös päällikkötasolla. Vanhan liiton poliisimiehet eivät nähneet vaikka pirtin seinällä sivumpana saattoi joskus ollakin esillä muistoesineitä. Oli molemminpuolinen kunnioitus sotia kokeineita kohtaan. Nyt olla niin facebookia ja twitteriä sekä pinterestiä ja istua toljotetaan autossa ja kävellä änggeretään aseet esillä kuin Huuliharppukostajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksanmaassa on kummasti tallessa sota-ajan muistoja. Eikä niistä haloota pidetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on aika niiden metsästäjien ja kaikkien ampumaharrastajien, jotka sanovat niin, että "asia ei koske meitä" ryhdistäytyä ja suunnata kaikki voimavarat poliitikkojen suuntaan. Asedirektiivi ja kaikki muu EU-johdon aseriisuntapyrkimykset on estettävä.

EU:n johdossa on asekieltomissio, jota tukevat myös suomalaiset EU-suuntautuneet poliitikot. Siviilien aseriisunta on käynnissä täysillä. Periaate on ottaa vähän pois kerrallaan. Nyt ovat itselataavat aseet listalla. Seuraavaksi lähtevät metsästäjien tarkkuuskiväärit. EU-asekieltäjä ei ole tyytyväinen, ennen kuin jokainen ase on kerätty siviileiltä pois.

EU-johto ei pysty rikollisille, eikä terroristeille yhtään mitään, mutta kirjoissa ja kansissa olevat siviiliaseet on helppo kohde kerätä pois.

EU ei ole enää demokratia. EU alkaa olla totalitääriyhteenliittymä, jonka johto haluaa aseet pois kansalaisilta, koska aseeton kansa on hyvää johtaa. Jos EU-johto pääsee tavoitteeseensa, niin aseita on enää rikollisilla ja EU:n omalla väkivaltakoneistolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

18.56 esim.minulla.Itse metsästän kahden poikani kanssa.Kolme haulikkoa,kolme hirvikivääriä,pienari,lintukivääri,ilma-aseita..eli harrastamme metsästystä perheenä ja voin suositella muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ampumaharrastus, varsinkin puoliautomaattiaseilla, loppuu kokonaan asedirektiivin myötä. Mutta kuten Suomen viranomainen on todennut ”tavoitteet on saavutettu”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu ajaa täysin valheisiin perustuvaa aseharrastusta tarpeettomasti rajoittavaa lakia ja mitä tekee suomen poliitikot? Lampaita kun ovat lähtevät tähän älyttömyyteen mukaan kun ei ole munaa vastustaa kuten tsekillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylllä Suomessakin ammutaan ihmisiä laillisilla metsästysaseilla ja niillä myös salametsästetään. Kenellä on oikeasti tarve viiden kiväärin hallussapitoon? Ei ole ennenkuulumatonta, että asuntoihin murtaudutaan juuri aseiden hankkimistarkoituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitän että laillisesti metsästäviä on enempi kuin salametästäjiä,ja asuntoihin murtaudutaan useimmin jonkun muun takia kuin aseiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä leipäveitsi tai puukko, leivänleikkuun lisäksi niillä tehdään useimmat henkirikokset tässä maassa. Tulisiko ne takavarikoida surmavälineinä, noin niin kuin ennakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monellakin: hirvi, villisika, lintu, tarkkuusammunta, kasa-ammunta, reserviläis/ urheiluammunta eri lajeissa. Viisi on vähän ja kassakaappityylinen säilytys pakollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Asedirektiivin uudistus sai vauhtia Pariisin marraskuun terrori-iskujen jälkeen. "
Eivät näytä edelleenkään ymmärtävän ettei terrorismilla ja luvallisilla (metsästys, keräily, tarkkuus-, yms.) aseilla ole mitään tekemistä keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista , eikö voisi samalla laittaa vasarat ja sorkkarudat luvanvaraiseksi ku niitäkin käytetään rikoksissa ja monella puuttuu koulutus niiten käyttöön....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olin kova EU;n kannattaja aikoinaan mutta kaikenlainen säätäminen ja suhmurointi horjuttivat uskoani EU;n. Liittovaltiohaahuilijat tekivät hallaa EU;lle, mutta viime vuosien sekoilu välimerellä, pakolais-sopimukset Turkin kanssa ja nyt tämä asedirektiivi ovat muuttaneet minut vankaksi EU;n vastustajaksi ja eron kannattajaksi. Meillä ei ole varaa maksaa toisten #unelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen ampuma-aselain säädökset mahdollistavat 100 % metsästys- ja urheiluammuntaharrastuksen sekä reserviläisjärjestöjen ampumaharjoittelun, eikä kaavailtu direktiivi millään lailla rajoita tai vaikeuta suomalaisten ampumaharrastuksia. Reserviläiset ja muut harrastajat saavat nykyään ja tulevaisuudessa aina, jos täyttävät normaalit laissa säädetyt edellytykset, hakemalleen aseelle luvan. Mikäli henkilö ei täytä aseen haltijalle laissa säädettyjä edellytyksiä tai mikäli henkilö hakee suhteessa harrastuksen liian tulivoimaista ja / tai isokaliiperista asetta, lupaa ei tietenkään myönnetä. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisinko eritellyn listan direktiivistä ja perustelut, miksi ne eivät hankaloita harrastustoimintaa? Ja ennen kaikkea: Kyse oli terrorismintorjunnasta - miten direktiivi vaikuttaa yhtään missään terrorismiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai voi harrastaa jos täyttää laissa säädetyt edellytykset riippuen tietysti siitä mitä laissa säädetään. Esimerkiksi nykyinen aselaki ei mahdollista minulle samanlaista ampumaharrastusta minkä laki vielä salli 90-luvulla. Murunen sieltä toinen täältä ampumaharrastusta on hankaloitettu jo pitkään. Tiukennetaan veilä huikan niin 100% lainsallima ampumaharrastus on pienoiskivääri ja sisäampumarata mikäli rekisterissä ei ole edes ylinopeussakkoa ja on valmis maksamaan kuukausittaisen lupamaksun. Täm direktiivi olisi yksi iso köntti tuossa ampumaharrastusta murentavassa saagassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vain kumma homma, että kun on yksi tai kasi ihmistä väärässä paikassa, niin he voivat aiheuttaa tällaista euroopan tasolla.
Kauhea kiire on saada aseet pois siviileiltä. Että miksi, miettikää sitä ja erotkaa eu:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Emme voi kirjoittaa direktiiviä, jonka käytännön vaikutus olisi, että jokainen, jolla on ase, voi pitää sen."

JA mikä moisen estää? Ideologia vai viha ampumaurheilijoita ja metsästäjiä kohtaan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti kukaan ei tarvitse asetta metsästyksen tai urheilun verukkeella.
Voihan sitä heittää vaikka tikkaa jos tarkkuutta pitää kokeilla, metästää voi vakka laittamalla akan piiloon metsään ja koettaa löytää se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseet nähdään vain politiikkoja pelottavana seikkana joka mahdollistaa kansalaisten nousta vastarintaan ja syöstä eliitti vallasta. Siis aseet pois ja äkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image