Kotimaa

Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käy­tet­tä­vis­sä"

Juha Sipilä johtaa keskustaa vielä kolmisen viikkoa. Sitten valtikka vaihtuu. Sipilä on saanut jonkin verran työtarjouksia eduskunnan ulkopuolelta. Niihin hän ei ole tarttunut.
Kotimaa 20.8.2019 11:58 | Päivitetty 20.8.2019 12:01
Anita Simola

Entinen pääministeri on saanut kesän aikana työtarjouksia. Eduskunta kuitenkin kutsuu.

Tulevaisuus voi olla sitä, että perhe alkaa rakentaa elämäänsä uudelleen kotiseudulle Kempeleeseen.

Heinäkuussa pidetty yhtämittainen loma on tehnyt tehtävänsä.

Keskustan puheenjohtaja, entinen pääministeri Juha Sipilä esiintyy Iisalmessa puolueen ministeriryhmän ja työvaliokuntien kesäkokouksessa rennonoloisena. Olemuksesta huokuu levollisuutta.

Puheenjohtajan tehtävät hän luovuttaa seuraajalleen vajaan kolmen viikon kuluttua Kouvolassa.

– En muista aikaa, jolloin olisin pitänyt neljän viikon kesäloman yhteen pötköön. Loma sujui pääosin mökillä Kempeleessä. Pienensin siellä korjausvelkaa eli vaihdon lamppuja ja tein maalaushommia. Vaikka olemme säännöllisesti tavanneet lastenlapsiamme, niin tänä kesänä yhteinen aikamme oli kiireetöntä, hän juttelee.

Aihe on herkkä

Sipilältä on turha inttää kommentteja puheenjohtajapeliin.

– Kyselyjä on toki tullut, mutta en ole antanut arvioitani. On luonnollisempaa ottaa etäisyyttä. Aihe on hirveän herkkä. Joku voi tehdä pienestäkin kommentista johtopäätöksiä, että mitä hän oikein tarkoitti.

Sipilä oli myrskynsilmässä koko kevään. Ensin hän ilmoitti, että hallitus eroaa, koska hallituksen kruununjalokiveksi nimetty sote-uudistus kaatui jälleen. Hallitus jatkoi toimitusministeristönä. Hiukan myöhemmin vaalien jälkeen Sipilä ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta. Taustalla oli puolueen syvä vaalitappio.

En muistellut menneitä

Sipilä vakuuttaa, ettei hän ole kesän aikana paljonkaan miettinyt menneitä.

– Olen pitänyt vapaata myös uutisista. Tietysti olen katsonut pääotsikot, mutta muutoin seuranta on ollut vähäisempää.

Sipilä toi heti alkuunsa julki mielipiteensä siitä, ettei hän ole käytettävissä ministerin tehtäviin, eikä liioin eduskunnan puhemieheksi. Näin myös tapahtui ja Sipilä palaa syyskuussa takaisin eduskuntaan rivimiehenä.

Hän myöntää, että työtarjouksia on tullut jonkin verran.

– En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä. Ajatus on, että eduskuntaan mennään; muuta suunnitelmaa ei nyt ole. Katsotaan, mihin maailma menee.

Hän jatkaa, ettei ole miettinyt omaa tulevaisuuttaan.

– Sen aika on syksyn puoluekokouksen jälkeen. Mahdollisesti se on sitä, että alamme rakentaa elämäämme takaisin kotiseudulle Kempeleeseen.

Sipilä sai eduskunnassa mojovan äänisaaliin, vaikka puolue menettikin 18 kansanedustajaa.

– Olen vastuussa myös 17 000 äänestäjälleni. Ajatukseni on toimia kansanedustaja koko kausi eli neljä vuotta. Jos jotakin tulee eteen, niin katsotaan ne sitten tilanne kerrallaan, hän pohtii arvoituksellisesti.

Kirja koko kaudesta

Parin viikon päästä julkaistaan Sipilää käsittelevä kirja, jonka on kirjoittanut tietokirjailija Risto Uimonen. Tulos tai ulos -niminen kirja kuvaa myrskyisää pääministerikautta.

Onko luvassa paljastuksia?

– No enpä tiedä. Kirjoittaja on dokumentoinut matkan varrelta tapahtumia ja haastatellut minua silloin tällöin.

Odotellaan tuloksia

Sipilän hallitus pisti taloutta kuntoon ja teki tukun työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Näyttävimmät olivat kiky-sopimus sekä aktiivimalli, jonka purkamisesta ja sen leikkurista luopumisesta käydään kovaa vääntöä hallituksen budjettiriihessä ensi kuussa.

– Viime hallituskaudella oppositio vaati tutkittua tietoa siitä, miten malli on vaikuttanut työllisyyteen. Nyt sitä on luvassa, kunhan Valtion taloudellinen tutkimuskeskus saa selvityksensä valmiiksi. Mielestäni kannattaisi katsoa ensin tuon tutkimuksen tulokset ja vasta sitten tehdä päätöksiä.

Sipilä korostaa, että hän on koko ajan ollut sitä mieltä, että jos parempi kikka löytyy, niin totta kai, se on hyvä ottaa käyttöön.

– Jos Vattin selvitys päätyy siihen, että aktiivimallin vaikutus työllisyyteen on ollut nolla, niin se on helppo korvata. Jos taas vaikutus on ollut vaikkapa 2 000 työpaikkaa, niin silloin on löydettävä vastaava menetelmä tilalle. Kiky-sopimuksenkin vaikutusta epäiltiin, mutta töitä se on tuonut.

Työrauha, kiitos

Sipilä antaisi hallitukselle työrauhan aina vuoden päästä olevaan budjettiriiheen, jolloin puolet toimista pitäisi olla todennettuna. – Silloin ollaan oikeassa aikataulussa.

Sipilä ei suostu ottamaan neuvojan viittaa harteilleen pohtiakseen, mitä työllisyyttä edistävät toimet olisivat käytännössä.

– Viime kaudella uudistuksia tehtiin sitä mukaan, kun ne valmistuivat. Sen verran sanon, että pehmeitä keinoja on aika vaikea löytää. Kaikissa tahtoo olla myös se kivulias puoli.

Tarkkoja menojen kanssa

Hän ei malta olla tarttumatta menolisäyksiin.

– Niitä kannattaisi miettiä, eli missä aikataulussa niitä lisätään. Menoja on hirveän helppo lisätä, mutta jos työllisyys ei nousekaan, niin tasapainon saavuttaminen on vaikeata. Tehtyjen menolisäysten peruminen taas on aika ikävää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Kiitän Sipilä hyvistä töistä. Suomen talous saatiin nousemaan. Työpaikkoja syntyi. Minusta tuntuu että Sipilä morkattiin siksi kun hän ei ollut Syntynyt Helsingin liepeillä. Olen itsekin kokenut samanlaista eriarvostusta kun olen syntyjään Pohjanmaalta. Se siitä Sipilän hallitus oli hyvä😀😃😄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on niinkin hölmö et tarjoo Sipilälle muuta ko nurmikon kasvun seurannan hommaa, ei... Se pilaa senkin jotenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippuosaaja ja - visionisti. Terävänäköinen. Todellinen valtiomies. Häntä äänestämme stadin vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Levoton olo jatkosta, kuka nyt huolehtii Suomen taloudesta ja kansakunnalle kohtalosta? Sipilä oli oikeudenmukainen ja turvallinen johtaja minun mielestäni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeudenmukainen ja turvallinen johtaja? Kylläpäs nyt vitsin väänsit, jostain syystä ei kuitenkaan naurata ollenkaan, koska tietää minkälaista kyytiä hän tarjosi monelle meistä suomalaisista. Eriarvoistuminen lisääntyi, köyhiä kyykytettiin, työttömät saivat raippaa aivan olan takaa, vanhukset saivat virua kusivaipoissaan, opiskelijoilta otettiin.....Lista on pitkä eikä pääty tähän. Vastavuoroisesti yhtiöiden osinkojaot hipoivat pilviä ja he joilla oli jo ennestään saivat vielä enemmän, joten älä tule puhumaan oikeudenmukaisesta johtajasta joka myös pelasi omaan piikkiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä työttömiä on oikeasti enemmän, emme muistele edellistä hallituskautta lämmöllä, harnitellaan tilin pienuutta, oikeiden, palkkatöiden puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaisi miehen, joka syöksi Suomen tuhoon. Että on saanut työtarjouksia, on täysin puppua. Näin ikävää Pm:ään ei Suomessa ole ollut koskaan. Hänestä näkee vieläkin painajaisia esim. olisi ehtunyt nostaa eläkeiän 67 v. ihan helposti. Kauhufilmi päässä hänestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksella ei ole minkäänlaista kosketuspintaa siihen todellisuuteen jossa Suomi eli silloin. Sipilä pelasti maamme todelliselta täystuholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän aikana Oulu sai paljon hyvää, jota ilman häntä ei olisi tullut, jokainen on varmaan huomannut: Pohjantien ja Oulujoen siltaremontti saatiin ja Kemin valtatien parantaminen, syväväylä Ouluun, Hailuodon silta, nämä olisi jääneet tekemättä, tai toteuttamatta, jostain on saatava vieläkin rahaa.
Muutenkin saatiin kiirehdittyä Helsinki-Oulu rata valmiiksi, varmasti vielläkin linja-autolla mentäisiin välillä.
Sipilä elvytti Suomea joka perustui yritystukiin, johon meni neljässä vuodessa ennätykselliset 18 miljardia joka maksettiin 10 miljardin lisä velalla, todennäköisesti EK , Kokoomus ja Perussuomalaiset oli velan oton kannattajat, hyvä jos työttömyys väheni sillä rahalla sen yli 100 000 ja saataisiin ennen kaikkea pysyviä työpaikkoja, mutta pelkään pahoin, että raha meni yritystukiin ja omistajien taskuun, mikä on erittäin kallis lasku.
Turhaa on kiistää ettei hänellä ole mitään roolia näissä hankkeissa, pääministerillä on erittäin merkittävä asema varsinkin näissä.
Vielä kun saataisiin Keskustan puheenjohtajaksi Kemin rouva, niin Pohjois-Suomi säilyisi edelleen elinvoimaisena, emme tarvitse Helsingin kanki Kaikkosta vetämään Tallinnan tunneleita ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippu osaajalla on kysyntää, onneksi Sipilä oli Porvarihallituksen pääministerinä, Suomi on vielä voimissaan, vaikeat päätökset meni oikein.
Perusuomalaiset ja Kokoomus olisi jyrännyt yhdessä elinkeinoelämän porvareiden kanssa maan yleislakkoihin ja jakanut kansan kahtia.
Sipilä pääministerinä osoitti miten kansaa johdetaan vaikeina aikoina, porvarit eivät olisi osanneet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyntää? Todellako? Jos haluaa keskinkertaisen insinöörin joka on menestynyt valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla, niin siitä vaan jos mitään muuta osaamista ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä voi mennä vuoleen pajupillejä niin ei tule suurta vahinkoa vaikka epäonnistuu ei joudu silloin köyhät kärsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun Pohjois-Suomen, omaan pesään kakkijat, ovat leukojansa saaneet louskutettua tälläkin SOME-palstalla, niin todettakoon, että Sipilä sai Suomen nousuun ja terveelle linjalle. TILASTOT osoittavat sen, vaikka mitä yritetään kääntää ja vääntää. Vihervasemmistonkin olisi hyvä pikku hiljaa tulla terveelle linjalle ja lopettaa laiskottelun ja toisten lompakolla käymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän aikana Oulu sai paljon hyvää, jota ilman häntä ei olisi tullut, jokainen on varmaan huomannut: Pohjantien ja Oulujoen siltaremontti saatiin ja Kemin valtatien parantaminen, syväväylä Ouluun, Hailuodon silta, nämä olisi jääneet tekemättä, tai toteuttamatta, jostain on saatava vieläkin rahaa.
Muutenkin saatiin kiirehdittyä Helsinki-Oulu rata valmiiksi, varmasti vielläkin linja-autolla mentäisiin välillä.
Sipilä elvytti Suomea joka perustui yritystukiin, johon meni neljässä vuodessa ennätykselliset 18 miljardia joka maksettiin 10 miljardin lisä velalla, todennäköisesti EK , Kokoomus ja Perussuomalaiset oli velan oton kannattajat, hyvä jos työttömyys väheni sillä rahalla sen yli 100 000 ja saataisiin ennen kaikkea pysyviä työpaikkoja, mutta pelkään pahoin, että raha meni yritystukiin ja omistajien taskuun, mikä on erittäin kallis lasku.
Turhaa on kiistää ettei hänellä ole mitään roolia näissä hankkeissa, pääministerillä on erittäin merkittävä asema varsinkin näissä.
Vielä kun saataisiin Keskustan puheenjohtajaksi Kemin rouva, niin Pohjois-Suomi säilyisi edelleen elinvoimaisena, emme tarvitse Helsingin kanki Kaikkosta vetämään Tallinnan tunneleita ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PTH, Sipilä sai Suomen nousuun kaksi vuotta muuta Eurooppaa myöhemmin ja antoi verohelpotuksia rikkaille noususuhdanteen huipulla nettovelkaa ottamalla. Varsinainen talousnero !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule ikävä, kun ei ole ollutkaan ikävä.
Sipilä räkyttää Rinteelle koko ajan neuvojaan!
Älyäsi jo poistua sinne autotalliinsa!
Ovi ja kaappi kiinni, lumpss'!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
52
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
25
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image