Kotimaa

Kellojen siirtelystä voitaisiin luopua ensi vuonna – Pitäisikö Suomen pysyä kesä- vai talviajassa?

Suomen tekemä aloite kellojen siirtelystä luopumisesta sai EU-komission hyväksynnän. KUVA: Sandor Ujvari
Kotimaa 14.9.2018 13:55
Kaleva

Euroopan komissio on ehdottanut, että kellojen siirtelystä luovutaan koko EU:n alueella vuonna 2019. Jäsenmaat voivat itse päättää, jäävätkö ne noudattamaan pysyvästi kesä- vai talviaikaa. 

Komissio on ehdottanut, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään ensi vuoden huhtikuussa tiedoksi, kumpaa aikaa se aikoo noudattaa.

Jäsenmaat voivat itse päättää, noudattavatko ne pysyvästi kesä- vai talviaikaa. Suomessa kantaa kysytään otakantaa.fi-palvelun kyselyssä. Kysely aukeaa ensi viikolla.

Direktiivi tulee lopulta hyväksytyksi Euroopan neuvoston ja parlamentin yhteispäätöksin. Vasta tämän jälkeen direktiivi saatetaan kansallisesti voimaan EU-jäsenvaltioissa.

Mitä aikaa Suomen tulisi noudattaa? 

Äänestys on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (113)

Lähinnä hävettää kun Suomalaiset ajavat tällaista ympäristölle tuhoisaa idea väkipakolla koko EU:n alueelle. Perustelunaan se ettei viitsi kahdesti vuodessa siirtää kellonaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kahdesti vuodessa kelloa siirtämällä ympäristö selvästi hyötyy niin silloinhan näin kannattaa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kun myy Oulusta tavaraa Kajaaniin ja Rovaniemelle ei kellonsiirtelyllä ole merkitystä. Ollaanhan samalla aikavyöhykkeellä:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ehdotus on tosiaan ilmastolle huono homma. Vähän on lyhytjänteistä ja keinotekoista tämä meidän politiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatketaan talviajassa, joka on se ainoa oikea ja alkuperäinen aika.
Kesäaikana illalla valoisaa valitettavasti, uni kärsii ja aamulla pimeää nukuttaa. Vaikka on tunnista kyse valo tärkeää ihmisen terveyden kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen torjunnassa kellojen siirtelyä kyllä tarvitaan. Se auttaa säästämään energiaa. Siksi vastustan muutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kellojen siirtelyjä tarvitaan, muutenhan ei voida siirtyä kesästä talveen ja toisinpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on. Mistään muusta sitä ei huomaisikaan. Onneksi nykyään kerrotaan kesän alkaminen, muuten jäisi viettämättä kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kunhan ei tule talven aikana työ uupumusta eduskunnassa ...
siinä todella tärkeä työ joka pitää suunnitella huolella niinkuin suunniteltiin jo kesäaikaa otettaessa käyttöön...
älkää tosiaan palako loppuun itseänne työn rasituksesta..
onneksi on koko talvi aikaa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysyvä talviaika tietenkin. Se ainoa 'oikea' kun klo 12 aurinko on etelässä. Valoa aamuihin. Yökyöpelit käyttäkööt keinovaloa keinoelämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten samaa mieltä kanssasi, mutta selitäppä miksi yökyöpelien elämä on ”keinoelämää”? Johtuuko siitä, että yöeläjät eivät elä normiaikojen mukaan? Voidaanko tästä sitten päätellä, että kaikki normista poikkeavat elämäntyylit ovat vain ”keinoelämää”? Tuolla logiikalla tän maan päällä ei ole yhtään ”aitoa” elämää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmiset tulevat toimeen esim. Venäjälläkin. Siellä niitä taitaa olla kuusi. Tämän hetken Euroopassakin on kolme.

Kesäaika on paras puhtaasti valon takia syksystä kevääseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minun terveys kyllä ole omasta mielestäni parantunut millään tavalla kun on siirrytty talviaikaan. Taitaa joillakin parantua sen vuoksi että "kesän terassiaika" loppuu/vähenee ja juomiset jää vähemmälle talvisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm...Suomi ei kyllä voi siirtyä "Naton aikaan". Jokuhan voisi tulkita sen ehdottomasti poliittisena "liian suurena" siirtymänä kohti länttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia on olla samassa ajassa Euroopan kanssa. Duunareiden työt voi aloittaa vaikka klo 8 ja koulut klo 9 tai 10.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että tunti sinne tänne ei merkitse mitään bisneksen teon kannalta, jotenka kesäajalla pitää mennä. Silloin on ns. valveillaoloaikana enemmän valoa syksystä kevääseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on aika absurdi ehdotelma koko EU:ssa. Seurauksena voisi olla esimerkiksi tämä: Tanska pysyy talviajassa, Hollanti pitää kesäajan. Belgia siirtyy talviaikaan ja Ranska pitää kesäajan. Nooh....Saksa haluaa pitää oman talviaikansa jne. Kohta ei todellakaan ole selvillä missä ajassa kukin on. Matkaillessa saa kelloa veivailla sitten oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo näitä Norjan kaltaisia "aikavyöhykepoikkeamia" on todella paljon: USA, Kanada, Venäjä, Australia jne. Näköjään aika usein on osattu ajatella mieluummin kokonaisuutta ja kokonaishyötyä kuin omaa napaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesä. ja talviaikaan siirtyminen on helppo juttu kerran vuodessa. Olennaisempaa olisi että olisi sama aika suurimpien kauppakumppanien ja EU: suurimpien jäsenmaiden kanssa. Ellei näin ole saa kelloa kyllä siirrellä kymmeniä kertoja vuodessa, jokaisella työmatkalla aina kahteen kertaan. Vientiä käyvälle maalle ei oikein järkevää. Ollaan eristetty itsemme Euroopasta aivan turhaan. Ruotsi ja Norja saavat selkeää hyötyä toimimisesta "EU:n kellon" mukaan. Norjassa voisi olla jopa kaksi aikavyöhykettä mutta eivätpä ole tällaista halunneet ja homma toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (113)

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image