Kotimaa

Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"

Tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius yllättyi hallintoneuvoston valinnasta, koska piti itseään ehdottomasti pätevimpänä tehtävään. KUVA: Jane Iltanen
Kotimaa 20.9.2019 18:48
Hannamari Ahonen

Wileniuksen mielestä Sitrassa ollaan liian kauan töissä ja leipäännytään. Hänen mielestään puolet työntekijöistä pitäisi palkata ulkomailta, koska 99 prosenttia kiinnostavista aisoista tapahtuu Suomen ulkopuolella.

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professori Markku Wilenius ei peittele hämmästystään, että Sitran hallintoneuvosto valitsi hänen sijastaan Sitran johtoon komissaari Jyrki Kataisen.

– Valinta oli yllätys, koska kuvittelin, että hallintoneuvosto olisi valinnut Sitran johtoon todellisen alan asiantuntijan, Wilenius sanoo.

Wileniuksen mukaan valinta oli ilmeisesti poliittisin perustein tehty päätös.

– Olisi aika naiivia kuvitella, että tässä katsottaisiin vain, mitä ihmiset tekevät ja osaavat. Tämä on kuva nyky-Suomesta ja siihen kuuluu politiikka, kompromissit ja miten erilaisia asioita yhdistetään. Toivottavasti tulevaisuudessa asiat ovat toisin.

"En tiedä, kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla"

Wilenius korostaa, että hän olisi ollut tulevaisuusalan asiantuntija.

– Olen sen lisäksi johtanut ja tutkinut asiantuntijaorganisaatioita. Asiallisesti ottaen olisi voinut kuvitella, että minun kaltaistani kokemusta ei olisi voinut valinnassa ohittaa.

– En sano, etteikö Jyrki Katainen olisi hyvä mies ja tehnyt merkittävää poliittista uraa, mutta Sitran yliasiamiehen tehtävä ei ole poliittinen posti. Se on asiantuntijaposti ja Sitra on asiantuntijaorganisaatio. Kyllä tämä herättää kysymyksen minkälaista politikointia tässä maassa tehdään ja millä perusteella ihmiset valitaan posteihinsa.

Wileniuksen mukaan tämänkertainen valinta muistuttaa tilannetta, kun entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) valittiin Sitran johtoon taloustieteen professorin Bengt Holmströmin sijaan. Holmström on saanut myöhemmin taloustieteen Nobelin.

Wilenius laskee ansioikseen sen, että hän on ollut kehittämässä Suomeen ennakointijärjestelmää jo parikymmentä vuotta.

– Sitra on talo, jonka tehtävänä on ennakoida ja luodata tulevaisuuteen. En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla. Jos on katsonut julkista keskustelua, niin kansalaisista ja asiantuntijoista sellainen 95 prosenttia on ollut sitä mieltä, että minut pitää valita, koska olen pätevin.

– Minulla on asiantuntemusta, kokemusta ja tietotaitoa tämäntyyppiseen hommaan.

"Sitra on kansalaisille nykyisin liian etäinen"

Wileniuksesta Sitra vaatii vahvaa sisäistä uudistumista ja kansainvälistymistä.

– Kenenkään ei pitäisi olla Sitrassa kovin pitkään, viisi kymmenen vuotta korkeintaan. Nyt siellä leipäännytään, eikä ihmisiä haasteta. Sitran kaltaiselle organisaatiolle ei sovi, että sinne jäädään olemaan.

Wileniuksen mukaan on tervettä, että asiantuntijoiden ajatuksia ja kompetenssia testataan. Ovatko ne kilpailukykyisiä ja pystyykö uudistumaan.

– Sitran tehtävä on katsoa rohkeasti eteenpäin ja luoda uutta. Ei sellaiseen sovi, että sinne leipäännytään virkamieheksi.

Wileniuksen mielestä Sitra pitäisi myös tuoda lähemmäksi kansalaisia, koska nyt se on hänen mielestään ollut kansalaisille etäinen.

– Minun on vaikea uskoa, että kilpakumppanini pystyy tälle asialle tekemään hirveän paljon ja onko hänellä intressiäkään tehdä.

"Nykyisellä työntekijämäärällä ja rahalla Sitralla pitäisi olla suurempi rooli"

Hänen mielestään Sitra pitäisi myös radikaalisti kansainvälistää.

– Nyt siellä on töissä suomalaisia, suomenkielisiä ihmisiä. Miten tällainen pumppu, jonka tehtävänä on edesauttaa maan tulevaisuutta, voi olla täysin kansallisella pohjalla?

Wileniuksen mielestä vähintään kolmasosa, mieluummin puolet työntekijöistä pitäisi olla ulkomaalaisia.

– Elämme maailmassa, jossa 99 prosenttia kiinnostavista asioista tapahtuu tämän maan ulkopuolella.

Hän on tehnyt Sitran kanssa 15 vuotta yhteistyötä ja istuu myös Sitran hallituksessa, jossa on sanojensa mukaan ainoa tulevaisuusammattilainen.

– Olen tulevaisuusammattilaisena käyttänyt paljon aikaa funtsimiseen, miten Sitra voisi auttaa tätä yhteiskuntaa. Nykyisellä työntekijämäärällä ja rahamäärällä Sitralla olisi mahdollisuus olla paljon nykyistä merkittävämpi rooli yhteiskunnassa.

Sitran yliasiamieheksi valittu Jyrki Katainen ei ole halunnut vielä kommentoida tehtäväänsä enempää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (185)

Tarkoittaako Wileniuksen lausunto sitä, että esim. tasan viisi vuotta sitten Sitran vanhemmaksi neuvonantajaksi valitun Oras Tynkkysen olisi aika jo vaihtaa työpaikkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen valinta oli alhainen lehmänkauppa. Täysin törkeä veto. Varsinainen kysymys kuuluu, mitä demarit ja keskustapuolue saivat kaupassa, sen on parasta olla jotain tarpeeksi kallisarvoista ja tuntuva isku kokoomukselle.

Kataisen valinta Sitran johtoon juuri nyt ilmastokriisin kriittisimpinä aikoina on pirullinen temppu. Sitrassa ollaan tehty hämmästyttävän hyvää työtä ilmastokriisin ja kiertotalouden suhteen. Nyt laitoksen toimintaa päästetään sotkemaan pääoman nöyrä soturi, joka äskettäin ei ottanut vakavasti Amazonin metsäpalojen tuhoisuutta ja väitti että Brasilian kanssa pitää ensin sopia Mercosur-vapaakauppasopimus ja sitten voisi kohteliaasti kysyä voitteko olla tuhoamatta maailman keuhkoja. Katainen on seteliselkärankainen, moraaliton uusliberalisti, joka todellisuudessa ei välitä vähääkään maapalloa uhkaavasta monimuotoisuuskriisistä tai ilmastokriisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaveri se jaksaa murista asioista, joihin hän ei periaatteessa itse ole voinut vaikuttaa eli silloin olisi parempi antaa kunnia päätöksentekijöille, he valitsivat toisin ja alkaa katsomaan itselle seuraavaa haastetta. Näin se vain menee elämässä, jotkut ovet menevät kiinni ja taas toiset aukeavat.

Pieni vinkki: Ei maailmaa voi katsoa vain tutkijoiden kautta, elämään kuuluu paljon enemmän kuin yhden tutkimuksen verran. Moniko näistä tutkijoista on perustanut yrityksen ja moniko heistä on menestynyt? Moniko heistä on saanut aikaan maailmanlaajuisen menestyvän idean? Suomen yrittäjistä (yli 93 % on alle 10 työntekijän yrityksiä) suurin osa taitaa olla käynyt juuri ja juuri ammatillisen ja/tai opistotason tutkinnon (tilasto 2004) eli nykyisin se vastaisi ammattiopistoa ja amk:ta. Toki tutkimusta tarvitaan ja sen arvoa ei Suomessa osata vielä oikein hyödyntää yrityksissä, mutta ongelmahan on yleensä se, että miten idea saadaan jalostettua ja markkinoitua tuotteeksi tai palveluksi.

Katainen oli hyvä valinta tähän hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ansiota Kataisella on tehtävään?
Hän ei ole ollut oikeissa töissä koskaan. Hän on kaikessa eoäonnistunut. Coronan ja muiden kansallisomaisuuksien myynnit kasvottomille markkinavoimille. Niin mitkä ne hänen ansiot ovat?
Sitra voitaisiin lopettaa poliitikkojen ansiottomina palkkiovirkoineen. Kansalaiset eivät tätä tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

politikointionjohaisevaa, kun alan paras asiantuntija ja akateeminen ihminen syrjäytetään korruptoituneen poliitikon tieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alan paras Turkulainenko on parempi kuin Brysselistä huipputehtävistä palaava oikeasti kansainvälinen johtaja?
Anna mun kaikki kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alan paras (minkä alan?) akateeminen asiantuntija on kelvoton johtajaksi. Johtajan on keskityttävä johtamiseen, jolloin asiantuntijajohtaja on pulassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveripiirille jakamiseen tarvitaan oikeanlaista osaamista. Jako ei koskaan mene tasan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua aina silloin tällöin ihmetyttää se että nämä itsensä huipuiksi nimittävät tutkijat ovat yhä Suomessa, kun 99% tieteen kehityksestä on ulkomailla. Ja vielä hakevat Suomeen töihin. Kyllä todella huiput tekevät töitä jossakin muualla esim. MIT tai Cambridge. Sitä minä en taho ymmärtää että miksi he valitsevat kyvyilleen vaatimattomia työtehtäviä vaikka ovat omasta mielestään maailman parhaita. Jääkiekkoilijatkin palaavat Suomeen vasta eläkkeelle, jos ovat tosi huippuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs ihmeen kokoomuksen, kepun ja demarien etuja puolustava propagandaryhmä täällä oikein kirjoittelee? Pelkkää sikailuahan on tuo koko Sitra. Pelkästään puolen vuoden pullakahvit maksavat veronmaksajille puoli miljoonaa!

Hyvävelikerhon supereläke-kerho, ei mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopas on Wileniuksella otsaa.
Nämä itseriittoiset ja narsistisella luonteenlaadulla varustetut suojatyöpaikkojen kasvatit luulevat aina liikoja itsestään.
Kun ei ole kansainvälisistä huipputehtävistä kokemusta ja näyttöä, niin ei ole.
Katainen on oikea valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katainen oli tansinnut oikean aikaan oikean pilliin tahtiin ja siitä seuraa sen "uran" kehitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noi kovilleko se ottaa, ettei Wileniusta valittu, vaan kerrankin valittiin pätevämpi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen maksaa satasen, jos naapuri häviää viisikymppiä. Ottaa Suomelle ohraleipä tällä mentaliteetillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei valittu Wileniusta ole yrityselämässä kuullut vuosikymmeniin noin raskasta vuodatusta, mutta kaipa se kuuluu vielä yliopisto- ja politiikan saralle tuo pahan mielen purkaminen julkisessa sanassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi poliittiset nimitykset loppuivat jo Sipilän hallituskaudella. Nykyään henkilöt valitaan vain ja ainoastaan osaamisen perusteella. (Hah, hah....)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (185)

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image