Kotimaa

Kärsämäen kun­nan­joh­ta­ja: Ala-arvoisia kommentteja antanut rehtori on pidätetty vi­ran­toi­mi­tuk­ses­ta, irtisanomista harkitaan

Frosteruksen koulun rehtori antoi julkisuuteen ala-arvoisia kommentteja kouluissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.
Kotimaa 11.9.2018 16:47 | Päivitetty 11.9.2018 18:09
Janne-Pekka Manninen

Julkisuuteen ala-arvoisia kommentteja antanut Kärsämäen Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesonen on pidätetty virantoimituksesta. Pesonen antoi Ylelle kouluissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää vähätteleviä kommentteja ja vertasi ilmiötä kouluruokaan.

Ylen MOT-toimituksen tekemässä, tiistaina julkaistussa verkkojutussa käsiteltiin kouluissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Jutun pohjalla on THL:n tekemä kouluterveyskysely, jossa sivuttiin myös seksuaalista häirintää. MOT teki oman kyselyn nimenomaan seksuaalisesta häirinnästä kouluissa.

Joissain kouluissa seksuaalista häirintää tapahtuu kyselyn mukaan jopa viisinkertainen määrä keskiarvoon verrattuna. MOT-toimitus soitti tällaisten koulujen rehtoreille ja kysyi, mistä se johtuu.

Kärsämäellä sijaitsevan Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesonen vertasi omassa puhelinhaastattelussaan seksuaalista häirintää kouluruokaan: niin seksuaaliselle häirinnälle kuin kouluruoalle voi tehdä tiettyyn rajaan saakka jotain, mutta "loppu pitää vain kestää."

Pesonen myös vähätteli kommenteissaan asiaa ja puhui epämääräisesti kyselyn tuloksesta. Koulussa oli tehty yhdeksäsluokkalaisille "täsmennettyjä toimenpiteitä", mutta Pesonen ei muistanut kuka teki ja millä tavoin. Sen jäkeen on ollut "paperilappukysely ja jotain seurantaa."

Pesonen käytti myös haastattelussaan alatyylistä ilmaisua sukupuolisesta käyttäytymisestä.

Kunnanjohtaja: Rehtorin asenne yllätti ja järkytti

Kärsämäen kunta julkaisi tiistai-iltapäivänä lausunnon, jossa kunta sanoutuu täysin irti Pesosen kommenteista. Kunta ei hyväksy seksuaalista häirintää eikä kiusaamista, hyväksikäyttöä eikä väkivaltaa. Kunta on käynnistänyt omat toimenpiteensä asian johdosta.

– Pesonen on pidätetty virantoimituksesta ja nyt katsotaan mitä tehdään. Irtisanomista harkitaan varmasti, Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila sanoo.

– Aika yksiselitteisesti kaikki ovat järkyttyneitä rehtorin asenteesta. Se on yllätys ja järkytys. Asia käsitellään niin pian kuin mahdollista, Jussila sanoo.

Jussila ei kuitenkaan vielä voi sanoa päivämäärää, milloin Pesosen kommentteja käsitellään.

Kärsämäen kunnan tiedotteessa sanotaan, että kouluterveyskyselyn tuloksiin paneudutaan huolellisesti ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään. Kunta sanoo haluavansa varmistaa hyvän, tasapainoisen ja turvallisen oppimisympäristön lapsille sekä nuorille Kärsämäen kouluissa.

Rehtori: "Yritin vertauksilla kuvata koulun arkea toimittajalle"

Kaleva tavoitti rehtori Tuomo Pesosen tiistaina kommentoimaan Ylelle antamaansa haastattelua.

– Yritin käyttämilläni vertauksilla kuvata koulun arkea toimittajalle ja siirtää sitä aikuiseen ympäristöön, Pesonen sanoo.

Pesonen sanoi Ylelle muun muassa, että "kaikennäköistä porsastelijaa on baarimaailmassakin."

Kouluruokavertauksella Pesonen sanoo yrittäneensä ilmaista, että koulu voi tehdä paljon myös seksuaalisen häirinnän estämiseksi, mutta kaikkea se ei pysty.

– Meidän pitää tarjota kouluruoka, mutta ei ketään voi pakottaa syömään. Kouluna voimme opettaa ihmissuhdetaitoja ja kannustaa, mutta kaikkea emme voi tehdä.

Pesosen mukaan Ylen jutussa hänen kommenttinsa on irrotettu asiayhteydestään. Pesonen sanoo saaneensa tarkistaa kommenttinsa ennen julkaisua, ja kertoo sanoneensa, että hänen osuuttaan ei voi tällaisenaan julkaista.

– Se muokkausprosessi jäi kuitenkin kesken.

Pesonen ei kuitenkaan ole vielä harkinnut esittävänsä oikaisupyyntöä tai muuten tarkentavansa kommenttejaan jälkikäteen.

– Ei se paklaamalla parane. Olen pahoillani. Tämä on lopputulos.

Pesosen mukaan koulussa ei suhtauduta seksuaaliseen häirintään yliolkaisesti.

– En vähättele sitä. Olemme tehneet paljon töitä asian suhteen. Meillä on nollatoleranssi kaikenlaisen kiusaamisen kohdalla.

Kärsämäen kunnan reagointi ei tullut Pesoselle yllätyksenä.

– Aika odotettua toimintaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

90 -luvulla opettajilla oli niin härski kielenkäyttö, että viikossa olisi kaikki irtisanottu nyky systeemien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnanjohtaja on kyllä hieman heikoilla kommentoidessaan asiaa. Asioita voidaan tulkita tarkoitushakuisesti, jos niin halutaan ja seuraamuksista päättää myös sen mukaan. Rehtori käyttää värikästä kieltä, mutta onko tässä lopulta kyse jostain muusta - nyt on helppo tehdä kovempia päätöksi rehtorin suhteen. Taitaa tämäkin soppa jatkua hallito-oikeudessa ja jopa raastuvassa.
Perusasia eli häirintä on ehdottomasti tuomittavaa, mutta nykyään kaikki eli jopa vahingossa silmiin katsominen katsotaan seksuaaliseksi häirinnäksi. Ennen se oli kohteliasta käytöstä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi kommentoida mihinkään mitään sillä tavalla kuin puhekielessä haluaisi sanoa. Liian maanläheinen puhe tulkitaan kuitenkin väärin. Suosittelen kaikille etteivät avaa suutaan missään tilanteessa. Maailma menee Suomessakin liian sievistellyksi ymmärtämiseksi missä ei ole tilaa perkeleelle puheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää missään nimessä irtisanoko! Mies on tehnyt koulusta mahtavan paikan. Hommat toimivat ja sekä opettajat että oppilaat viihtyvät.

Pesonen on suorasanainen, mutta rehellinen ja reilu. Hän vain toteaa, miten asiat ovat. Eihän kaikkea kiusausta tai ahdistelua saada yksinkertaisesti kitkettyä.

Palaisin mielelläni opettamaan Kärsämäelle juuri sen takia, että Frosterus on Pesosen alaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Tämän luulisi olevan selkeä ohje kaikille kasvattajille. Jos rehtorin asenne on tuollainen, ei ole ihme ettei häiritsijöitä saada kuriin. Vanhempana ei voi hyväksyä rehtoriksi noilla asenteilla varustettua henkilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se häirintähomma on muoti-ilmiö jonka verukkeella voi yhdestä lauseesta joutua nyt kiljotiiniin. Lapsellista koko metoo-homma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi olisi tuossa tilanteessa olla täysin kommentoimatta asiaa. Pienikin lause jossa on vähänkin tulkinnan varaa paisutellaan julkisuudessa aivan järjettömiin mittasuhteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me pojat aikanamme kiusasimme yhtä tyttörassukkaa Siikajoen keskikoulussa ei seksuaalisesti vaan lähinnä hänen ulkoisen olemuksensa vuoksi,hänen luokkatoveritytöt ilmoittivat asiasta rehtorille.Rehtori piti vakavan ja asiallisen puheen ja istutti jälki-istunnossa pari tuntia.Minä ja toivottavasti muutkin ottivat opikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se henkilö joka on teinien kanssa tehnyt töitä,tietää miten se pelaa.Nämä nimettömänä tehdyt tutkimukset ehkä ei ole luottettavia.Tulkinta näistä kuitenkin tuhoaa ihmisiä ilman todistus taakkaa,ei mot ole totuus vaan yle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni nimettömänä tehty tutkimus antaa rehellisemmän kuvan, sillä ihmiset uskaltavat kertoa asioita joita normaalisti ehkä häpeäisivät tai joista pelottaisi kertoa muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pystyä näkemään metsää puilta siksi on kehitetty keinoja saada selville ilmiöiden todellisia taustoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuorokauden sisällä kaksi ihmistä möläyttää jotain harkitsematonta, toinen on nainen ja toinen on mies. Mitä tapahtuu: nainen lynkataan kaikissa medioissa ja irtisanotaan viipymättä. Miehelle sen sijaan satelee ymmärtäviä kommentteja: "..kun mitään ei nykyisin uskalla näköjään sanoa" ja irtisanomista VAIN harkitaan. Mistä vetoa, että mies pääsee varoituksella pälkähästä.

Kaksoisstandardit jyllää. Hävetkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisen yrityksen toimitusjohtajan ja kunnan virassa olevan rehtorin erottaminen virastaan lienevät melko erilaisia prosesseja. Lisäksi yksityinen yritys toimii päätöksenteoltaan ketterämmin kuin kunta. Odotetaan nyt jonkin aikaa, että mihin päätökseen Kärsämäen kunta asiassa tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Tämä ”pojat on poikia” -asenne on yhteiskunnassamme kaiken läpitunkema, ja naisten tekemisiä ja sanomisia arvioidaan paljon kriittisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisessa on kyse yksityisestä työnantajasta, toisessa julkisen puolen virkasuhde. Kumpikin toimii omalla tavallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virat pitäisi lopettaa kokonaan ja kehittää julkishallintoa ja koulutusta yrityselämän suuntaan. Jos koulu ei tuota hyviä, työhön pystyviä oppilaita niin mitä tehdään koululla?

Nykyään syytellään oppilaita siitä ettei opettajat osaa opettaa heitä - ja sitäkin että opettajat istuttaa oppilaisiin virheasenteitaan katsotaan oppilaiden vioiksi aika helposti. Roskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmät eivät ymmärrä, että ei ole olemassa sellaista hanaa, jolla voi pysäyttää joidenkin mielestä ikäviä asioita. Ne, ketkä tämän ymmärtävät saavat kenkää töistä. Utopia jää aina utopiaksi. Ei ihminen muutu nappia painamalla tai lakeja laatimalla. Käytöksen muuttuminen vie pitkän ajan ja varsinkin kun on kysymyksessä iso määrä ihmisiä. On kuitenkin jo nyt varmaa, että kouluihin ei saada miesopettajia nykymenolla. Ehkä me tarvitseemme uuden ajattelun ja palaamme vanhaan systeemin, jodssa pojilla on omat luokat mies opettajineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtorin tärkein työkalu on sydän. Kun oivaltaa lasten kanssa tehtävän työn upeuden, tulee kaikissa tilanteissa etsittyä vain kauniita ja tärkeitä asioita. Opettajille voimia etsiä lasten parasta aina. Älkää kyynistykö!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se maailma mennyt herkkähipiäiseksi,ei tiedä miten sanomiset tulkitaan,sano niin tai näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image