Kotimaa

Karhu pyrki autoon ja sudet liikkuivat lähemmäs asutusta – Tukes varoittaa haas­ka­ku­vaus­pal­ve­lui­den aiheuttamista riskeistä

Tukesin mukaan ravintohoukuttimen käyttö muodostaa pienille alueille suuren petokeskittymän. Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 17.10.2019 17:22
Taneli Koponen

Tukes on saanut loppukesän 2019 aikana tietoonsa neljä tapausta, jotka liittyvät suurpetojen ja ihmisten kohtaamisiin kuvauspaikkojen läheisyydessä.

Suurpetojen haaskakuvauspaikkojen läheisyydessä on syntynyt läheltä piti -tilanteita, kun esimerkiksi omatoimiset kuvaajat ovat pyrkineet kuvauspaikoille. Asiasta kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), joka on valvonut haaskakuvauspalveluita tarjoavien yritysten toimintaa viime vuonna aloitetussa valvontaprojektissa.

Tukes on saanut loppukesän 2019 aikana tietoonsa neljä tapausta, jotka liittyvät suurpetojen ja ihmisten kohtaamisiin kuvauspaikkojen läheisyydessä.

Karhu nuuhki varusteita

Tukesin ylitarkastaja Jaakko Leinonen kertoo Lännen Medialle, että yhdessä tapauksessa on ollut kyse karhusta, joka pyrki ulkomaalaisten turistien autoon. Tapaus sattui syksyllä Kuusamossa ja siitä uutisoi esimerkiksi Yle. Tapaus sattui sillä välin, kun turistit olivat yötä karhunkatselukojussa.

Toinen tapaus sattui Leinosen mukaan eräällä retkeilyreitillä, jossa karhu oli käynyt nuuhkimassa teltassa yöpyneiden retkeilijöiden varusteita.

Kolmannessa tapauksessa kyse oli karhujen uudesta kulkureitistä.

– Vapaa-ajan asukas kertoi, että karhut kulkevat hänen piha-alueensa läpi ruokintapaikalta toiselle, Leinonen kuvaa.

Tukes on saanut myös Joensuun itäpuolelta ilmoituksen alueelta, jossa on susien ruokinta- ja kuvauspaikka.

– Siellä sudet ovat uskaltautuneet lähemmäksi asutusta ja se on koettu epämiellyttäväksi, Leinonen sanoo.

Tukes selvittää tapauksia yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Viraston mukaan suurpetojen haaskakuvauspalveluista aiheutuvat riskit kohdistuvat etupäässä alueen asukkaisiin, mökkiläisiin tai retkeilijöihin sekä muihin luonnossa liikkuviin.

Riski kasvaa, kun petotiheys lisääntyy ja pedot tottuvat ihmisiin. Sen sijaan haaskakuvauspalvelun asiakkaille toiminnasta aiheutuu Tukesin mukaan melko vähän riskejä.

Perkuujätteitä ja kuolleita sikoja

Valvonnassa tehtyjen tarkastusten perusteella selvisi, että kuvaustoiminnan riskit palvelun asiakkaille ovat vähäisiä, kun yritykset toimivat huolellisesti.

Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin syntynyt, kun esimerkiksi omatoimiset kuvaajat ovat pyrkineet lähelle kuvauspaikkaa palvelun ulkopuolelta.

Tukes selvitti valvonnassaan, että yritykset käyttävät eläinten houkutteluun usein lohen ruotoja ja muuta perkausjätettä. Sitä täydennetään muun muassa puurolla, koiran kuivamuonalla sekä hunajalla.

Ruokaviraston keräämien tietojen perusteella tiloilta peräisin olevat kuolleet siat ovat yhdessä kala-aineksen kanssa eniten käytettyjä sivutuotteita haaskaruokinnassa.

Suomessa suurpetokuvauspalveluja tarjotaan lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Palveluja tarjoaa Tukesin mukaan noin 25-30 yritystä. Valvontaprojektissa niistä tarkastettiin niistä yhdeksän.

Kuvausaika alkaa yleensä huhtikuun alussa ja päättyy elokuun puolessa välissä ennen karhunmetsästyksen alkua. Suurpetokuvauksessa keskitytään suurelta osin karhun kuvaamiseen. Kuvauspaikoilla käy kuitenkin myös ahmoja, merikotkia ja eri haukkalajeja. Susia on ruokintapaikoilla tavattu harvakseltaan.

40 karhua yössä

Tukesin mukaan ravintohoukuttimen käyttö muodostaa pienille alueille suuren petokeskittymän. Enimmillään yhden yön aikana yhdellä ruokintapaikalla on käynyt noin 40 karhua. Pienimmälläkin paikalla käy yön aikana 6 - 8 karhua.

Pohjoisimmilla kuvauspaikoilla vierailee säännöllisesti myös merikotkia. Yritysten mukaan suuri osa karhuista ja merikotkista saapuu ruokailupaikoille Venäjän puolelta ja palaa sitten takaisin.

Palvelun ulkopuoliset ihmiset ovat aiheuttaneet joitakin läheltä piti -tilanteita. Tukesin saamien tietojen mukaan kuvauspaikkojen lähellä on esimerkiksi metsästetty karhuja tai koulutettu koiria.

Tukes tarkasti valvontaprojektissa petokuvausyritykset käymällä läpi toimijoiden turvallisuusjohtamista kuluttajaturvallisuuden näkökulmasta. Lisäksi Tukes tutustui haaskakuvauspaikkoihin, teki niillä havaintoja ja haastatteli yritysten edustajia.

Kaikki tarkastetut toimijat olivat laatineet kuluttajaturvallisuuslain edellyttämät turvallisuusasiakirjat. Yksittäisissä tapauksissa Tukes pyysi yritystä täydentämään asiakirjaa.

Tukesin, maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen riistakeskuksen edustajat kävivät valvontatuloksia läpi yhteistyökokouksessa. Tukesin mukaan vaikuttaa siltä, että tarvetta on tarkemmalle haaskoja koskevalle sääntelylle, jossa huomioidaan kaikki haaskojen pitoon liittyvät näkökulmat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ja sitten syytetään karhua joka tulee helpon ruuan perässä pentuineen asutuksiin tarkan hajuaistin myötä ihminen on itse aiheuttanut ongelman seurauksena tapetaan turhaan karhuja eduskunnan olis helppo tehdä päätös kuka saa tehdä kuvaus paikkoja ja milloin niitä saa käyttää ,,aika jana,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaskat ja haaskoilta kuvaukset pitää kieltää. Kesyiksi tulleet suurpedot pitää lopettaa. Suomessa on erämaita missä karhut ja sudet voivat elää. Joku kommentoija väitti, että ihmisiä on liikaa. Suomessa saisi syntyvyys olla paljon suurempi, mitä se on nykyisellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole yllätys. Ajatuksia herätti jo silloin kun alkoi turisteille kohdennetut karhunkuvaus retket. Ihmiset eivät olekkaan enää uhka joita väistellä vaan herkkuja tarjoileva resurssi. Perään vain lisää etsimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhujen kanssa kyllä pärjätään, toista on noiden kaivoslobbareiden. Suurin uhka pohjoisen ihmisille, keskittyisi TUKES vaan heihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myydään Karhut ja sudet pyreneille, apenniineille, Kanadaan Rocky mountaisille, kodiakille kolmannen IIHF kuntien kunniaksi, transylvaniaan, andeille, Karjalan kaunokunnaille, uralille, dinaarisille Alpeille ja muille, joilla pulaa suurpedoista. Ilmaston lämmetessä voidaan tuoda leijonia , tiikereitä ja gepardeja ja ostaa omat suurpedot takaisin jos ilmasto kylmenee, kun fossiiliset polttoaineet loppuu. Näin meneteltiin 20-80 - luvulla. Mm Kempeleen moottorihotellin pihalla oli häkki, jonka luotettavan tuntuinen karvainen blondin Gringo yrittäjä kertoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet liikkuvat asutuksen lähellä koska niiden omat tilat on ihminen rakentamalla kutistanut olemattomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Siksi emme voi pitää mahoton määrä susilaumoja suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Suomen susikanta on 2000-luvulla vaihdellut 100 ja 250 yksilön välillä ja Suden ei tiedetä vahingoittaneen ihmistä Suomessa vuoden 1882 jälkeen. Siinäpä meillä onkin mahoton määrä Susia jotka muodostaa mahottoman määrän susilaumoja. 125 laumaa jos ne kulkee pareittain, wooooow mahoton määrä laumoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten huomaat, 125 sutta on aivan liikaa. Susi ei osaa olla koskematta ihmisten eläimiin, oli niitä kuinka vähän tahansa. Ainut mikä auttaa on riittävä välimatka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaisten on vihdoinkin aika herätä ja laatia lait haaskakuvausten kieltämiseksi, ennenkuin jotain todella murheellista tapahtuu.

Monet seikat ovat jo aikaa sitten viitanneet siihen suuntaan, että suurpedoilta on ihmisarkuus häviämässä. Haaskaruokinta on täysin järjenvastaista ja riskialtista toimintaa, jota tehdään bisnes edellä.

Myös maaseudulla asuvilla ihmisillä on oltava oikeus elää turvallisessa ympäristössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TUKES ? Viranomaiset menettävät Suomessa kaiken auktoriteettinsa ja kunnioituksensa kansalaisilta, kun he aikansa vähättelevät/kieltävät itsestään selviä asioita. Sitten muka tutkittuaan annetaan lausuma täysin talonpoikaisjärkisestä asiasta ...
LUKE on toinen julkisen vallan valehtelupulju...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skitso tilanne. ensin kesytetään. sitten kehutaan, etttä kyse on villieläimistä. sitten niiden reiteillä ei sais metsästää. jos metsästää, niin voi saada syytteen haaskalta pyynnistä. kun ei välttämättä tiedetä mihin näitä houkutusraatoja on ripoteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen vain miksi Suomen hienoimmat riistaeläimet (karhu) kesytetään haaskakuvattaviksi. Kun eläimet on kesytetty ihmistä pelkäämättömiksi, niin mitä vain voi tapahtua.
Miten kauan haaskakuvaus ja eläinten maastoonruokkiminen voi jatkua? Kyseessä on vain muutaman eräyrittäjän toimeentulo.
Vertaa vaikka turvetuotannon (ja maatalouden) alasajoon joka on täysin eri mittakaavassa, mutta se näyttää onnistuvan sujuvasti ja siellä menee tuhansia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image