Kotimaa

Kä­rä­jä­oi­keu­den kiky-ratkaisu: työn­te­ki­jöi­den työaikaa on pidennetty pe­rus­teet­to­mas­ti

Työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen arvelee, että noudatettava työaika on kirjattu kirjavasti työntekijöiden työsopimuksiin. KUVA: Matti Matikainen
Kotimaa 6.11.2019 21:01
Pekka Mauno

Nyt jokaisen palkansaajan kannattaa kaivaa esille oma työsopimuksensa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ratkaisi nimittäin kiky-työajan pidennystä koskevan kiistan työntekijän eduksi. 

Käräjäoikeuden päätöksestä kertonut Insinööriliitto tulkitsee, että kiky-työajan pidennys on voitu tehdä perusteettomasti isolle joukolle työntekijöitä.

Käräjäoikeuden päätös perustuu niin sanottuun edullisemmuussääntöön eli työehtosopimuksella ei voi määrätä työajasta työsopimuksessa sovittua huonommin. Kyse oli Insinööriliiton jäsenen nostamasta kanteesta, että työntekijän työsopimukseen kirjattua työaikaa ei voi pidentää kilpailukykysopimuksen nojalla.

– Keskeistä käräjäoikeuden päätöksessä on, miten työajasta on työsopimuksessa sovittu. Jos työaika on sovittu ilman viittausta työehtosopimukseen, silloin edullisempi oikeuslähde eli työsopimus pätee, sanoo työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen.

Koskisen mielestä on huomattavaa, että kiky-kiistaa käytiin käräjäoikeudessa, ei työtuomioistuimessa.

– Työtuomioistuimessa on ollut juttu, jossa todettiin, että työehtosopimuksella voidaan syrjäyttää edullisemmuussääntö, sanoo Koskinen.

Tässä piileekin asian kiinnostavuus: miten yleiset tuomioistuimet arvioivat mahdolliset muut kiky-riidat.

Koskinen sanoo, että vasta päätösten lainvoimaisuuden jälkeen voidaan vetää johtopäätöksiä.

– Ei tämä ratkea muutamaan vuoteen. Voi käydä niin, että jutut ehtivät vanheta, ellei uusia kanteita nosteta.

Koskinen sanoo itsekin olleensa mukana vastaavanlaisessa työsopimustulkintakiistassa. Osassa kyseisen työpaikan työsopimuksia oli kirjoitettu, että työaika on jaksotyöaika, osassa työaikamerkintänä oli koodi. Jälkimmäinen tulkittiin viittaukseksi työehtosopimukseen.

– Tässä oikeustapauksessa on yksilön oikeusasema vastaan työmarkkinajärjestöjen valta, sanoo Seppo Koskinen.

Teknologiateollisuus ihmettelee käräjäoikeuden päätöstä

Työnantajaliitoissa käräjäoikeuden päätös on ehtinyt jo aiheuttaa hermostumista.

Ylen haastattelema Teknologiateollisuuden neuvottelujohtajan Jarkko Ruohoniemen mielestä käräjäoikeus on väärä oikeusistuin asian ratkaisemiseksi.

– Ihmettelen, että käräjäoikeus on tehnyt tällaisen päätöksen kysymättä työtuomioistuimelta kantaa tähän asiaan, koska tässä on kuitenkin työehtosopimuksen määräysten soveltamisesta omalta osaltaan kysymys, Ruohoniemi sanoi Ylen haastattelussa.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää käräjäoikeuden päätöstä merkittävänä oikeudellisena linjauksena.

–  Myös päätöksen ajankohta on mielenkiintoinen, kun mainittu työajan pidentäminen eli niin sanotut kiky-tunnit aiheuttavat ongelmia työehtosopimuksia uusittaessa, Oksa sanoo.

Kiky-työajan pidennys koskee satoja tuhansia palkansaajia.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat kilpailukykysopimuksesta helmikuussa 2016. Lähes kaikkien palkansaajien vuosityöaika piteni kokoaikatyössä 24 tunnilla vuodessa ilman palkkavaikutuksia vuoden 2017 alusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Jees,,Oikeutta saatin postin työläisille!! Oli onni että persut eikä kokoomus olleet vastuussa,ei olis tullut mitään postilaisille apuja!!Persut ajaa kokoomuslinjalla eikä siellä kokoomuksessa tunnetusti duunareitten asioita ajella!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimme hallituksen pääministerihän puolsi joka käänteessä esim. Berneriä vaikka hukkasi verorahoja monia miljoonia Finaviassa toimillaan. Vilppi ja vääryys on monen rikkaan rikkauksien alkulähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin, nytpä taas ammattiliitot Super ja Tehy hakemaan oikeutta jäsenillenne. Siitähän teille maksetaan. Tehty jo muutenkin alipalkattua työtä ja nyt kikyt ja lomarahaleikkaukset ilman mitään laillista perustetta. Ei muutakuin hommiin. Kuinka tässä nyt näin taas pääsi käymään?
Vasta käräjöitiin palkkojen harmonisoinnista ja taas on uhka päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloituksessa lukee selvästi, Lähes kaikkien palkansaajien vuosityöaika piteni kokoaikatyössä 24 tunnilla vuodessa ilman palkkavaikutuksia vuoden 2017 alusta.eikö tämä tarkoita että tässä teetetään palkatonta työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten "ns. sivistysvaltiossa" pääministeri voi määrätä kansallisen työaikarikoksen ? Siksi,kun on "hyvät veljet "kieli ruskeana höyryämässä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä alueella me suomalaiset olemme nyt osoittaneet olevamme absolutisteja järjen käytössä. Työsopimus- ja työaikalainsäädäntöä ovat tuhansissa yrityksissä, laitoksissa ja yhteisöissä tulkinneet kymmenet tuhannet asiantuntijat ja lakimiehet ja kaikki tämä on nyt osoittautumassa turhaan ostetuksi työksi joka on vuosikymmeniä aiheuttanut turhia kustannuksia syönyt suomalaisten kilpailukykyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seinät kaatuu ja kuplat puhkeaa ja silti lasikattoa vieläkin yritetään liimailla. Kiky vei uskottavuuden paikalliselta sopimiselta, kun kaikki kumminkin päätetään kaukana kotoa. Ollaanko työpaikoilla kriisissä, vai mennäänkö maan tavalla ja uskotaan mitä puhutaan, vaikka kirjoitettu pätee ainoastaan tuomioistuimissa ja valehtelijoiden klubi, työtuomioistuin saa päättää mikä on oikein, kun kerta se on kolmikannassa sovittu. Lain laatija on tässäkin tapauksessa mennyt asioiden edelle ja veijarit ovat yhdessä taputtaneet käsiä yhteen. Erikoisesti tämä kirpaisee tasapalkkaisia naisvoittoisia aloja. Mikä liima pitää parhaiten lasissa. Paikattavaa tai toisinsanoen korjattavaa on muissakin erikoisissa työn säännösten tulkinnassa, kun mikä on sovittu pätee usein vain yhteen suuntaan. Tästä esimerkkinä laajemmat työssäkäyntialueet ja työn kuvat ja mitä muuta lainlaatija onkaan lähtenyt tulkitsemaan ja ohjeistamaa, kuten surullisen kuuluisan aktiivimallin. Siinäkin unohtui yksilön vapaus ja perustuslaki mutta taitaa olla niin, että joidenkin mielestä perustuslakikin sortaa vallankäyttäjiä ja liikaa puoltaa ihmistä. Lain ja vallankäytön oppimäärää ei saavutetakaan äänimäärällä, siihen tarvitaan laajempi ymmärrys. Kuuntelusta voisi aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Insinööri Sipilän älynväläys. Lakihenkilöt nukkuivat ja myötäilivät pääkanisteria

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikytunnit ovat jokainen poissa työntekijän perheeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka kuukausi joutuu tekemään ylimääräisiä tunteja 40 työtunti viikon päälle,tämän kikyn takia.Siinäpä palkka ei nouse ,vaan silti pyssyy samana.Nämä vaan on lisätyötä..lisäminuutteja,tunteja ja ne täytyy tehdä iliman korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä miten kosto tulee hoitaa ja toimitta vääryyden tekijöille? Vääryydelle antoi lainvoiman viimme hallitus, joka oli kaukana ihmisyydestä sekä inhimillisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän retkuun menivät ammattiliitot laidasta toiseen. Työttömien aktiivimalli niminen kannustinloukkujen purkamiisen lainvastaisena pitäsi tutkituttaa puolueettomassa ja poikeudenmukaisessa. oikeudessa, valitettavasti se ei onnistu kaikkien humpuukiien äitinä tunnetussa vakuutusoikeudessa.

Sipilän, Orpon ja Soinin hallituksen loistava esimerkki tähän kiky prosessikaavioon sattui pienenpieni takaisinkytkentä, jonka insinöörinörtit huomasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako työntekijät korvauksia tehdyistä kiky minuuteista ja tunneista? Sama koskee lomarahojen leikkausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa taas oivallisesti ajoitettu päätös riippumattomalta oikeuslaitokseltamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako työntekijät tuosta työnantajan laittomasta kikyilystä korvauksia? Kaikenkaikkiaan useita tunteja on pakotettu kikyn takia olemaan töissä, nimenomaan olemaan. Sama juttu lomarahojen leikkauksessakin, laittomasti niistä viety osa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tutkisi oliko sipilän leikkaukset kaikista köyhimmiltä lain mukaisia? Entä jatkaako Rinne rikoliista toimintaa, siltä pahasti näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama koskee sipilän hallituksen laitonta ansiosidonnaisen päivärahan maksu ajan lyhennystä. Täysin laiton teko. Ihmiset ovat maksaneet tietyn suuruista työttömyysvakuutusmaksua oletuksena et saa sovitut 500pv sovitun suuruista päivärahaa jos jää työttömäksi. Tämä on sopimusrikkomus. Nyt pitää joko palauttaa työttömyysvakuutusmaksuja kymmeniltä vuosilta tai perua päivärahanmaksuajan heikennys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image