Kotimaa

Kan­sain­vä­li­set risteilijät voivat yhä päästää jätevesiä Itämereen – parannusta tilanteeseen luvassa kahden vuoden kuluttua

Rehevöityminen ja siitä seuraavat sinilevälautat ovat Itämeren suurimpia ongelmia. Jätevesistä Itämereen leviää rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita. KUVA: Jari Laurikko
Kotimaa 10.6.2019 12:51
Virpi Niemistö

Päästökielto koskee Suomeen risteileviä kansainvälisiä aluksia kunnolla vasta kahden vuoden kuluttua. Siihen saakka jätevesiä lorotellaan mereen entiseen malliin.

Kesäkuun alusta Itämeren alueella voimaan tullut käymäläjätevesien päästökielto ei juuri koske Suomeen tänä kesänä tulevia kansainvälisiä risteilijöitä.

– Tietojemme mukaan tänä kesänä Suomeen saapuvia risteilyaluksia ei katsota uusiksi, ja tämä kielto koskee vain uusia aluksia, kertoo erityisasiantuntija Vilja Klemola ympäristöministeriöstä.

– Kansainvälisen merenkulkujärjestön alaisen yleissopimuksen määritelmän mukaan uusi risteilyalus on sellainen, jonka rakennussopimus on tehty, tai rakennussopimuksen puuttuessa, jonka köli on laskettu kesäkuun alun jälkeen. Näin ollen näitä uudeksi määriteltäviä aluksia ei ole vielä suuremmin liikenteessä, hän jatkaa.

Nykyisille risteilyaluksille jätevesien päästökielto on tulossa voimaan vasta kesäkuun alussa 2021.

Itämeren ulkopuolelta tulevat ja suoraan Pietariin menevät risteilijät ovat saaneet tästä vielä kahden vuoden siirtymäajan vuoteen 2023 saakka.

Kaikkiin riittävä kapasiteetti

Suomesta säännöllisesti pääosin Tallinnaan ja Tukholmaan liikennöivät matkustaja-alukset ovat jo pitkän aikaa jättäneet käymäläjätevetensä satamiin.

Ympäristöministeriön Klemolan mukaan Suomi on toiminut aktiivisesti sen puolesta, että Itämeren kattava erityisaluestatus käymäläjätevesien käsittelylle tulisi voimaan niin pian kuin mahdollista.

– Päästökiellossa oli tärkeä varmistaa, että Itämeren satamissa on riittävä käymäläjätevesien vastaanottokapasiteetti ennen kiellon voimaantuloa. Tämä oli kiellon voimaantulon edellytyksenä. Tästä syystä kiellon voimaantulo hieman viivästyi. Asiassa ei saavutettu yksimielisyyttä Itämeren maiden välillä, hän selvittää sitä, miksi kielto ei koske vielä kaikkia risteilyaluksia Itämerellä.

Vilkkain päivä voi olla elokuussa

Kaikissa suomalaisissa satamissa, joissa käy ulkomaalaisia risteilyaluksia, on riittävä käymäläjätevesien vastaanottokapasiteetti.

Selkeästi vilkkain kansainvälisen risteilyliikenteen matkustajasatama Suomessa on Helsinki, jonne on tulossa tänä kesänä yhteensä 309 aluskäyntiä ja yli puoli miljoonaa risteilymatkustajaa. Kesän kaikkein vilkkaimmaksi risteilypäiväksi saattaa nousta 5. elokuuta jopa yli 11 600 matkustajallaan.

Helsingin lisäksi kansainvälisiä risteilyaluksia seilaa nyt kesällä muun muassa Turkuun ja Vaasaan.

Helsingin sataman ympäristöasioista vastaavan johtajan Jukka Haarnin mukaan nykyään lähes 90 prosentissa kansainvälisten risteilijöiden käynneistä jätetään jätevettä satamaan.

– Jokaisella laiturillamme on mahdollisuus jättää jätevedet suoraan viemäriverkkoon, minkä kautta ne menevät suoraan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden käsittelyyn. Tästä ei peritä erillistä maksua.

Käytössä on monenlaisia kannustimia jätteiden jättämiseksi satamaan.

– Vuonna 2016 otimme lisäksi käyttöön uudenlaisen hintakannustimen. Kiinteiden ja öljyisten jätteiden alusjätemaksuista saa 20 prosentin alennuksen, kun samalla jättää satamaan jätevettä, Haarni kertoo.

Rehevöityminen ja siitä seuraavat sinilevälautat ovat Itämeren suurimpia ongelmia. Jätevesistä Itämereen leviää rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita.

22 kilometrin päässä veteen

Risteilylaivojen käymäläjätteen päästämisen suoraan mereen kieltävät päätökset tehtiin kansainvälisessä merenkulkujärjestössä huhtikuussa 2016.

Sääntely sallii yhä sen, että nykyiset alukset voivat laskea käsittelemättömät jätevetensä mereen, jos alus on yli 12 meripeninkulman (noin 22 km) päässä rannikolta. Käsiteltyjä jätevesiä voidaan päästää veteen kolmen meripeninkulman (noin 5,5 km) päästä rannasta sellaisen laitteiston kautta, joka hienontaa ja desinfioi käymäläjäteveden.

Nykyisiä aluksia koskeva kielto tulee voimaan kahden vuoden kuluttua.

Jätevesien päästökiellon tarkoituksena on vähentää merenkulusta aiheutuvaa Itämeren ravinnerasitetta.

Suomalaisille tutut Ruotsiin ja Viroon monia vuoroja päivittäin operoivat yhtiöt ovat jo pitkään jättäneet jätevetensä satamiin.

MAINOS

Kommentoi

Tässä päättäjille oiva keino lopettaa merien saastutus laivojen jätevesillä:
Jokaiselta Suomen (tai EUn) saatamaan saapuvalta laivalta peritään jätemaksu edellisen tyhjennyssataman jälkeen kertyneestä arvioidusta jätemäärästä. Laivan täytyy purkaa jätteet jokaisessa satamassa. Jätemaksu peritään riippumatta purettavasta jätemäärästä. Tyhjennyksestä annetaan ja vaaditaan todistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinilevää hyötykäyttöön voisi kasvattaa edullisemmin laimentamattomasta ulosteesta kuin suodattaa sitä merivedestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jooojooo, ja kahden hengen limakalvot pitää uusia , 5000€, jee jeee maailma pelastuuuuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maataloutta on syytetty vuosikymmeniä itämeren rehevöitymisestä mutta todellinen syy on ihmisjätökset jotka tulevat laivoista ja asutuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se maatalous vaan on se suurin vesien saastuttaja ollut ja on edelleen.
Myös kaikki se mitä pääsee Laatokasta Nevan kautta Itämereen ja Pietarin jätevedet ovat todella suuri saastuttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image