Kotimaa

Kaksi pappia pidätettiin vi­ran­toi­mi­tuk­ses­ta – "Toisessa kyse julkisuudessa olleesta asiasta, joka on po­lii­si­tut­kin­nas­sa"

Poikkeuksellinen kahden papin viralta pidättämisen päätös on voimassa toistaiseksi, eivätkä papit voi heistä johtuvista syistä tuomiokapitulin mukaan hoitaa virkatehtäviään asianmukaisesti. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 11.10.2018 19:00
Tanja Nuotio

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli teki keskiviikkona harvinaisen päätöksen ja pidätti kaksi pappia virantoimituksesta.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli teki keskiviikkona harvinaisen päätöksen ja pidätti kaksi pappia virantoimituksesta.

– Toisessa tilanteessa on kyse elokuussa julkisuudessa olleesta asiasta, joka on tutkinnassa poliisilla, Helsingin hiippakunnan vs. lakimiesasessori Jussi Lilja kertoo Lännen Medialle.

Hän ei kommentoi asian yksityiskohtia ja toteaa, että tuomiokapitulilla ei ole oikeutta tiedottaa asiasta.

– Toinen tapaus ei ole ollut julkisuudessa, eikä siitä tiedoteta enempää.

Poikkeuksellinen kahden papin viralta pidättämisen päätös on voimassa toistaiseksi, eivätkä papit voi heistä johtuvista syistä tuomiokapitulin mukaan hoitaa virkatehtäviään asianmukaisesti.

Papin pidättäminen virantoimituksesta on Suomessa erittäin harvinaista.

– Ei niitä eri tuomiokapituleissa joka vuosi tapahdu, Jussi Lilja kuvailee yleisyyttä.

– Olen työskennellyt aiemmin 38 vuotta lakimiesasessorina Lapuan hiippakunnassa, niin tänä aikana joitakuita virantoimituksesta pidättämisiä on ollut.

Helsingin hiippakuntaan kuuluu kaikkiaan 33 seurakuntaa Helsingistä, Vantaalta ja Itä-Uudeltamaalta. Virantoimituksesta pidätetyt papit ovat työskennelleet pappina jossakin alueen seurakunnista.

Liljan mukaan se, että kaksi pappia pidätetään virantoimituksesta samaan aikaan, on sattumaa. Tuomiokapitulin mukaan tapaukset eivät liity toisiinsa.

Seurakunta tuo asiat tuomiokapitulin käsittelyyn.

Tuomiokapitulilla on toimivalta tehdä päätöksiä papin virkaan liittyvistä kysymyksistä. Sillä ei ole toimivaltaa muihin seurakunnan työntekijöiden virkoihin.

Virantoimituksesta pidättäminen pohjautuu kirkkolain 6. lukuun 63. pykälään. Siinä sanotaan muun muassa, että jos viranhaltijan voidaan todennäköisin perustein epäillä syyllistyneen virantoimituksessa virkarikokseen tai muuten menetelleen velvollisuuksiensa vastaisesti, hänet voidaan pidättää tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi virantoimituksesta ja pappi myös pappisviran toimittamisesta.

Lilja sanoo, että säännökset ovat samankaltaiset kuin valtion virkamieslaissa ja laissa kuntien viranhaltijoista. Papin virantoimituksesta pidättämisen taustalla voi olla esimerkiksi virkarikos tai se, että pappi on menetellyt virkavelvollisuuksien vastaisesti. Virantoimituksesta voidaan pidättää tutkinnan aikana.

Helsingin tuomiokapituli perustelee tuoreiden tapausten salaamista julkisuuslain pykälillä. Lilja korostaa, että muulla perusteella virantoimituksesta pidättämistä ei voi salata.

– Lähtökohtaisesti papin viralta pidättäminen ei ole salainen asia. Salassapito on poikkeus, mutta laki määrää, milloin asia on pidettävä salassa.

– Kun on soveltamistilanne, niin viranomaisella ei ole paljon harkinnanvaltaa. Julkisuuslaissa on vastakkain julkisuus ja yksityisyyden suoja. Tämä tekee soveltamisesta vaikeaa, kun kaksi vastakkaista periaatetta on ristissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Niin -lakia on noudettava, se on perusta kaikessa ja toivoo sen kunnioituksen säilyvän maassamme sekä seurakunnassa. Ajatus silti herää - jotta estääkö seurakunta pappia toimimista silloin - jos hän opettaa "puuta heinää" eli ei kerro evankeliumin ydinsanomaa selkeästi ja puhuu vain "lähimmäisestä välittämisestä" joka olisi muka kristillisen kirkon perussanoma? Tarkastellaanko kumpaakin puolta eli maallista sekä hengellistä kuuliaisuutta piispojen taholta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image