Kotimaa

Kaksi Itä-Suomen kan­san­edus­ta­jaa kantelee susikanta-arviosta oi­keus­asia­mie­hel­le –"Luken arvio ei voi pitää paikkansa, pihasusille välittömästi poistoluvat", kirjoitetaan kantelussa

Keskustan kansanedustajat Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen ovat jättäneet ooikeusasiamiehelle kantelun pihasusien poistolupiin liittyen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 11.12.2019 18:05
Pekka Mauno

Kaksi keskustan itäsuomalaista kansanedustajaa on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun, jossa he vaativat muun muassa pihasusille helpompia poistolupia. 

Kansanedustaja Hannu Hoskonen Ilomantsista ja kansanedustaja Tuomas Kettunen Kuhmosta kritisoivat voimakkaasti Luonnonvarakeskus Luken susikanta-arviota.

– Uusi ministeriön tulkinta korostaa, että ihmisen on hyväksyttävä sudet pihapiireissään ja on opittava sietämään tämä uusi tilanne. Jatkuvasti kasvavat susihavainnot ja susien liikkuminen talojen pihoilla osoittaa kiistatta, että Luonnonvarakeskuksen susien kanta-arvio on tietoisesti tehty liian pieneksi, kirjoitetaan kantelussa.

Kantelussa vaaditaan, että maa- ja metsätalousministeriön ja poliisin on annettava pihapiirissä liikkuvien susien poistoluvat välittömästi.

Kantelussa kritisoidaan voimakkaasti myös koirasusien kasvattamista. Hoskosen ja Kettusen mukaan tällaisia kasvattamoja on ainakin 16 eri puolilla Suomea.

– Viranomaisten on selvitettävä, mistä luonnonvaraiset sudet on hankittu koirasusi-tuotantoa varten. Toiminta on laitonta ja vaatii viranomaisilta välittömiä toimia, kantelussa todetaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On se erikoista, että maakunnan miehet eivät tule susien kanssa toimeen. Aiemminhan he ilmoittivat suurin piirtein paljain käsin karkoittaneensa sudet ja muut haittaeläimet. Nyt huudetaan apua milloin mistäkin. Taitavat ollakin jänishousuja,eivätkä metsien sankareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minkähän takia luke kieltäytyy suorittamasta susien jälkilaskentaa talvella ...vois totuus paljastua heidän valheista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväksyn sudet maaseudulla sinä päivänä kun ne hyväksytään kaupunkialueellakin. Heti kun ne lähestyy kaupunkia on poliisi niitä hätistämässä, miksi? Muuttuuko susi vaaralliseksi nähdessään taajama merkin? Luken arvio ollut jo vuosia 200, eivät taida lisääntyä. Miten on selitettävissä laumat Länsi rannikolla ja itä rajalla mutta siinä välissä ei. Koko susi keskustelu samaa tasoa kuin tämän hetken hallituksen mihinkään ei voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi susien määrästä riidellään,olen ymmärtänyt riistan laskennassa olevan joku kolmiolaskenta jota on käytetty uskottavana tapana riista kantojen määrittelyssä.Joku taho vähättelee joku taho liiottelee, pieni osa hyötyy suurin osa häviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä se on mennyt lastenlasten leikkipaikan ohi”, lähimpään päiväkotiin on vain muutama sata metriä.
Yhä röyhkeämmäksi käyvä citysusi herättää hämmennystä ja pelkoa Kankaanpäässä.
Susia voidaan puolustella ja selitellä vaarattomiksi, mutta se päivä kun jotain sattuu on koko ajan lähempänä...se että liikenteessä kuolee, tai muissa onnettomuuksissa kuolee paljon ihmisiä ei voi tarkoittaa sitä, että susienkin uhriksi voisi muutama joutua.
Luken kannanarvio on laskentatavaltaan sellainen, että tuhatkaan sutta ei ole susikantana kuin 200-250

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kansanedustajat tietävät tutkijoita paremmin, vai jopa vaativat eduskuntaa säätämään, paljonko susia Suomessa on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politikoiden on kannettava vastuu. Jos tutkijat sanoo että susia tai mitä lajia hyvänsä on oltava tietty määrä, että laji on elinvoimainen on politikoiden varmistettava että näin on. Muuten heidät pitää asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtuu kyllä luontoon.
Mm. Hirvet, lehmät, koirat suurempia riskejä ihmisille kuin sudet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kansanedustajat kerran tietävät nämä 16 laskemaansa kasvattamoa, on niiden tiedot annettava viranomaisille. Panttaavatko edustajat tietoa laittomuuksista? Kuulusteluun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivätkö nämä herrat tiedä, että koirasusien kasvattaminen on jo kielletty 1.6.2019. Ja mitä väli on kanta-arviolla, kuka niitä kaikkia susia laskee. Kyllä Suomeen susia mahtuu, aivan sama onko niitä 200, 300 vai 400. So what?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehti voisi kontekstoida vähän väitteitä ja selvittää mihin ne perustuvat. Lukella on kannanarvioonsa hyvin vahvat tieteelliset perusteet, näillä kansanedustajilla ei. Myös väite 16 koirasusikasvattamosta on melkoinen. Koirasusiharrastajat tuntevat kolme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luken hirvikanta-arvio on reilusti yläkanttiin ja petojen kanta-arviot reilusti alakanttiin. Kyllä pihapiiriin tulevat sudet pitäisi saada ampua ilma mitään erillistä lupaa, niinkuin esim. Virossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostan hattua heille! Oli jo aikakin!

Susitilanne on pöyristyttävä. Ihmiset joutuvat pelkäämään ulkona liikkumista. Ei ole oikein, kun sudet rajoittavat ihmisten normaalia arkea!

Se, joka sanoo, että susia ei tarvitse pelätä on väärässä. Sopii tulla kokeilemaan iltakävelyä pimeällä valottomalla kylätiellä, kun sudet ulvovat ympärillä. Niin, maalla ei tosiaan ole katuvaloja.

Päästäisitkö lapsesi käymään kylässä kävelemällä kilometrin päässä asuvalla kaverilla? Epäilen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kohta 49-vuotias ja metsästystä olen harrastanut 36 vuotta. Metsästyspäiviä tulee vuodessa 20-40. Hirvikoiria (jänttejä) minulla on tällä hetkellä 3 kappaletta. Vietän myös syysöisin aikaani metsässä. Koskaan en ole sutta pelännyt. Kunnioitan sutta ja jos se joskus koirani vie, niin totta kait harmittaa ja kovasti. Siitäkin huolimatta en osaa pelätä, enkä varsinkaan vihata sutta. Luken kanta-arvioon luotan. He tekevät parhaansa. Huoltoasemien ukkoköörien kanta-arvioihin en luota. En myöskään meidän metsästäjien tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästäisitkö alakouluikäisen lapsesi kävellen kylään, kun sudet ulvovat ympärillä? Oletko edes kuullut susien ulvontaa?

Minäkin metsästän ja olen lukemattomia öitä nukkunut metsässä. Ja siellä susia kuullut. Itse en susia pelkää, mutta moni muu pelkää ja se pelko on oikeutettua. Nyt se katse pois omasta navasta! Sudet rajoittavat ihmisten elämää!

Susi ei missään nimessä, eikä koskaan kuulu kylien pintaan, eikä ihmisten pihoihin! Pihalle uskaltautuva susi on aivan liian kesy ja kuuluu poistaa.

Susipopulaatio ja alue yltää Siperian perukoilta Itämeren rantaan. Suomi ei ole saari, eikä susi todellakaan ole uhanalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli susia tai ei, niin olisi kyllä aika piittaamatonta laittaa lapsi yksin pimeälle tielle kilometrin pituiselle kaverikäynnille. Mutta onhan nykyisin kyllä tehokkaita led-lamppuja (esim. Valostore) saatavana aivan edullisesti.

Kyllä kai niitä lapsia pelottaa, kun aikuiset heitä koko ajan susilla pelottelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalla kilometrin matka naapuriin on aivan normaalia. Siinä ei todellakaan ole mitään erikoista, että lapset liikkuvat yksin ulkona. Ja vieläpä pimeällä. Lampun kanssa ja ilman. Se lamppu ei sitä lasta suojaa. Sopii tulla kokeilemaan ulos menoa, kun sudet ulvovat. Saat ottaa lampun turvaksi.

Tämä suhtautuminen osoittaa täydellistä ymmärryksen puutetta maalla asumisesta! Voi voi näitä aikoja ja kaupunkien ihmisiä! Sääliksi käy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
3
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
2
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
2
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
1
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
1
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
1
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image