Kotimaa

Juutalaisiin liittyvät keskustelut toivat syytteitä MV-tekijöille – "mo­de­raat­to­ri" avasi kuu­lus­te­luis­sa sivuston ra­ha­lii­ken­net­tä

MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia vastaan on nostettu lukuisia syytteitä sivuston toimintaan liittyen. Kokonaisuutta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 13.6.2018 16:55 | Päivitetty 13.6.2018 16:56
Markku Uhari

Syyttäjä on nostanut MV-jutussa syytteet myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muun muassa keskustelupalstan vuoksi. Moderaattoriksi paljastunut sivusi poliisikuulusteluissa myös sivustoon liittyvää bitcoin-rahaliikennettä.

Helsinki

MV-sivustoa koskevassa oikeudenkäynnissä käsitellään lähipäivinä myös sivustolla julkaistuja, eri uskonnoista ja etnisistä taustoista tulevia ihmisryhmiä koskevia kirjoituksia.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen on nostanut MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia ja sivustoon liittyvää yksityishenkilöä kohtaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteet ovat tulleet kirjoituksista ja keskusteluista, joita on julkaistu vuosien 2015–2018 aikana. Esitutkintamääräyksen on aikanaan antanut valtakunnansyyttäjä.

Syytteiden mukaan osa kirjoituksista ja niihin liittyvistä keskusteluketjuista ovat olleet muun muassa juutalaisia ja tummaihoisia kohtaan solvaavia tai panettelevia.

Haastehakemuksen mukaan kirjoituksissa kuvaillaan juutalaisia mielisairaina tai niissä liitetään uskontokunnan jäseniin eläimellisiä piirteitä.

– Tällaiset näkemykset loukkaavat juutalaisten ihmisarvoa ja ovat omiaan herättämään halveksuntaa, suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa heitä kohtaan, haastehakemuksessa todetaan.

Syytteessä on mainittu myös muun muassa huhtikuussa 2016 julkaistu juttu, joka kertoi Huslab-laboratoriossa sattuneesta käytettyjen neulojen vaihdosta. Juttuun on liitetty kuva tummaihoisesta naisesta.

– Julkaistu tekstin ja kuvan yhdistelmä on solvaava ja sillä vihjataan yleistäen, että tummaihoiset ihmiset ovat ammattitaidoltaan muita huonompia, haasteessa todetaan.

Syytteessä oleva yksityishenkilö on syyttäjän mukaan toiminut päätoimittajan sijaisena silloin, kun Janitskin ei ole tehtävää ollut hoitamassa.

Yksityishenkilö ja Janitskin ovat oikeudessa kiistäneet syytteet. Syyttäjä vaatii Janitskinille kaikista teoista yhteensä vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

"Olen ollut sellainen henkilö"

Keskiviikkona julkaistun poliisin esitutkintamateriaalin perusteella juutalaisia loukkaaviksi pidettyjä kirjoituksia on julkaistu muun muassa "Juutalaiskeskustelut"-nimisessä kirjoitusketjussa.

Suomen lain mukaan verkkojulkaisu vastaa myös sivustolla olevan keskustelun moderoinnista.

Poliisin esitutkintapöytäkirjojen mukaan syytteessä oleva yksityishenkilö on toiminut MV-sivustolla nimimerkillä "T2". Kuulusteluissa hän on kertonut aluksi toimineensa MV-julkaisun keskustelufoorumin moderaattorina.

Hän kertoo perustaneensa sivuston juutalaisiin liittyville keskusteluille oman osionsa, jotta niiden moderointi olisi helpompaa.

– Tämä osastointi toimi tietyssä määrin, hän vastaa kuulusteluissa.

– Keskustelufoorumin valvonta oli hyvin pitkälle minun vastuulla. Sain välillä apuja muilta, mutta he eivät olleet kovin kaukaa, tämä lisäsi.

Henkilö kertoo, ettei hän ole havainnut kaikkia kirjoituksia, joista syytteessä on ollut puhe. Hän myös itse totesi poliisikuulustelussa, että osa keskustelukommenteista solvasi juutalaisia.

Kuulustelujen edetessä yksityishenkilö myös toteaa, että hän on toiminut Janitskinin sijaisena ja vastannut koko MV-sivustosta sen jälkeen, kun tämä oli Andorrassa vankeudessa elo–lokakuussa 2017.

– No sen jälkeen, kun Ilja [Janitskin] jäi pois, olen ollut sellainen henkilö, johon ihmiset on ottanut yhteyttä, hän kertoi kuulusteluissa.

Syytteessä mainittua hoitajakirjoitusta nainen kiisti kirjoittaneensa, kuten myös Janitskin omassa poliisikuulustelussaan.

Sittemmin MV-julkaisusta on vastannut toinen henkilö, ja alkuvuonna koko "Juutalaiskeskustelut"-palsta yritettiin siivota pois.

Kuulustelut: raha liikkui bitcoineissa

Yksityishenkilön kuulustelut paljastavat myös sen, että MV-julkaisun ympärillä rahaa liikkui jonkin verran bitcoineissa.

MV-julkaisun kirjoittajakunnalle ei maksettu kirjoituspalkkioita, mutta joitain matkoja maksettiin kuulustelujen perusteella niillä.

– Totta kai jos jollakin meni tietokone rikki, niin siihen annettiin bitcoineja. Jos tuli hätätilanteita esiin, niin sitten annettiin, tämä totesi kuulusteluissa.

Rahasta osa on kuulustelujen perusteella tullut "filantroopilta", jota hän ei avaa etunimeä enempää. Hänen mukaansa henkilö on kuitenkin ollut varakas.

Omassa asiaa koskevassa kuulustelussa Janitskin ei kommentoinut asioita tarkasti. "Juutalaiskeskustelut"-keskusteluosiosta hän totesi, ettei ole koskaan "harrastanut keskustelufoorumeita". Janitskinin mukaan jokainen kirjoittaja myös itse vastaa keskustelupalstoilla omista kirjoituksistaan.

– Käsittääkseni poliisi pystyy nykyään heidän ip-osoitteensa esiin kaivamaan, Janitskin totesi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Jatkuu kesäkuun loppuun

Mv-julkaisua koskeva oikeudenkäynti jatkuu kesäkuun loppuun asti Helsingin käräjäoikeudessa. Aluksi on käsitelty Ylen toimittajaan kohdistunutta kunnianloukkausosuutta, jossa syytettynä on lisäksi Johan Bäckman.

Kaikki keskiviikkona oikeudessa vastanneet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Jutussa on kaikkiaan nostettu noin 20 syytettä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

eikö suomi ole vapaan sanan maa vai ollaanko menossa venäläiseen aikakauteen pitää olla tuppi suu mennään 100vuotta taakse päin mitä tuosta jos sanoo asiat niin kun ne on , mielestäni tässäkään jutussa ei ole loukattu ketään aivan turha oikeus käynti ja suomalainen maksaa viulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä iljennyt syyttäjä vaatia kahden vuoden tuomiota, koska sitä ei olisi enää voinut ehdollisena suorittaa. Näyttäisi liian rumalta eurooppalaisilla areenoilla, jos meillä sananvapausrikoksen takia häkki heilahtaisi. 70-luvulla oli sentään Euroopassakin tunnettu Finlandizierung, nyttemmin kotokutoinen ryssäläisyys vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyttäjä siis vaatii tällaisesta kirjoittelusta pidempää rangaistusta kuin vaikkapa raiskauksesta tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi tällaisen perusteella ilmeisesti voi pitää kuukausia vangittuna kun taas em. seksuaalirikolliset saavat kulkea vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä ja tarkoituksellisesti harhaanjohtava vertailutapa, eivät ole rinnasteisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Janistskin olisi vankilassa jos olisi saapunut kuulusteluihin ja oikeuteen asiallisesti. Sen sijaan hän pakoili ulkomailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juutalaishässäkkä aiheutti myös korvaamatonta vahinkoa "Magneettimedialle" , ja Kärkkäiselle. Magneettimedia on nyt verkkojulkaisu, jonka sisältöön "yleismoderaattorin" on vaikea puuttua. Vanhat jutut ovat tallessa, ja paljon uusia paljastuksia tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen kertoo, että "Suomen lain mukaan verkkojulkaisu vastaa myös sivustolla olevan keskustelun moderoinnista", vaikka usein kuulee väitettävän, ettei niin ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta sehän on ystävämme George Soros, multimiljardööri, jolla on varaa ostaa kokonaisia joukkueita salamurhaajia ja polttopullonheittelijöitä. Joutuu jättämään Unkarinkin rikos-syytteitten vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
32
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image