Kotimaa

Julkinen rekisteri tuo tuomiovaltaan lä­pi­nä­ky­vyyt­tä

Kotimaa 14.3.2018 5:00
Rebekka Härkönen

Tuomareiden sidonnaisuus- ja sivutoimirekisterin tarkoitus on lisätä päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Julkinen rekisteri tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tarkastaa laintulkinnallista valtaa tuomioistuimessa käyttävän henkilön kytkökset virkatehtävän ulkopuolella.

Julkisen rekisterin käyttöönotto liittyy Euroopan neuvoston korruption vastaisen toimielimen, Grecon, Suomelle antamiin huomautuksiin sääntelyn ja läpinäkyvyyden lisäämisestä julkisessa päätöksenteossa.

Rekisteri löytyy sitä ylläpitävän Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivuilta.

Tuomioistuimet ovat riippumattomia. Ulkopuoliset tahot eivät voi puuttua niiden lainkäytöllisiin ratkaisuihin. Tuomarien riippumattomuusvaatimuksista on säädetty laissa. Tuomari ei saa osallistua sellaisten päätösten tekemiseen, joissa hän on esteellinen esimerkiksi virkatehtävänsä ulkopuolisen kytköksen takia.

Laki edellyttää, että rekisteristä löytyvät tiedot kaikista tuomioistuimissa toimivista tuomareista, esittelijöistä, asiantuntijajäsenistä ja käräjäoikeuksien lautamiehistä.

Rikos- ja riita-asioita Suomessa ratkoo 27 käräjäoikeutta, viisi hovioikeutta ja korkein oikeus. Hallinnollisista asioista eli viranomaisten tekemien ratkaisujen oikeellisuudesta päättää kuusi alueellista hallinto-oikeutta ja korkein hallinto-oikeus.

Lisäksi Suomessa on neljä erityistuomioistuinta: markkinaoikeus, työtuomioistuin, vakuutusoikeus ja valtakunnanoikeus.

Ilmoitusvelvollisia sidonnaisuuksistaan ovat tuomarit, tuomioistuimen asiantuntijajäsenet ja käräjäoikeuksien lautamiehet. Sidonnaisuudet on ilmoitettava, vaikka niitä ei olisi.

Lisäksi rekisterissä julkista tietoa ovat tuomarien ja esittelijöiden sivutoimet. Määräaikaiset tuomarit ja esittelijät on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta, jos määräaikaisuuden pituus on alle vuosi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vapaamuurari loosien jäsenyydet pitäisi perkata. Tuonlaisiin järjestöihin kuuluminen virkamiehillä on kait laillakin kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatettava toimi. Varsinkin, jos myös kirjallisesti ja suljetusti toimivan vakuutusoikeuden alapuolella toimivat tuomioistuimet saadaan tämän hankkeen piiriin: 1. tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta 2. työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta 3. sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta

Samalla kertaa olisi erittäin tärkeää ja viimeinkin saada julkisuuteen Euroopan ihmistuomioistuimen (EIT) asiakirjat siitä,  että ko. tuomioistuinten toiminnan rahoittajina voivat toimia; HUOM! tuomioistuinkäsittelyn toinen osapuoli eli vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä Kela.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image