Kotimaa

Juha Sipilä valotti vuosien takaisen ko­hu­pää­tök­sen­sä taustoja – halusi auttaa hengenvaaraan joutunutta lapsiperhettä

Juha Sipilän vuosien takainen päätös luovuttaa kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön sai osakseen kritiikkivyöryn. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 27.1.2019 19:34
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avasi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla taustoja kohutulle päätökselleen luovuttaa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Sipilän syyskuussa 2015 julkistama päätös ei koskaan toteutunut, sillä talon ei katsottu olevan riittävän turvallinen turvapaikanhakijoiden asuttamiseen.

Sipilän mukaan Kempeleen-kotiin oli tulossa eräs tietty kovia kokenut lapsiperhe, joka oli joutunut vainon kohteeksi omassa kotimaassaan.

Perhe oli Sipilän mukaan joutunut vainon kohteeksi islaminuskoisessa kotimaassaan, koska he olivat kristittyjä ja koska he olivat auttaneet länsimaalaisia kehitysaputyöntekijöitä. Pääministeri ei kertonut, mistä maasta perhe on kotoisin.

–  Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa elämäänsä kotimaassaan tai edes lähellä sitä. Jokaisen perheenjäsenen henki oli uhattuna joka päivä, Sipilä sanoi.

Vainottu perhe eli kotimaassaan maan alla, kunnes pääsi pakenemaan ulkomaille.

Hengenvaarassa Suomessakin

Sipilän ja hänen vaimonsa suunnitelmana oli, että pakolaisperhe asuisi Sipilöiden kanssa yhtä aikaa Kempeleen-talossa, jota Sipilät tuolloin käyttivät aiempaa vähemmän. Pakolaisperheen yksityisyys olisi taattu sulkemalla yksi väliovi talossa.

–  Tätä järjestelyä ei koskaan päästy tekemään, koska turvaviranomaiset arvioivat, että tätä pakoon päässyttä lapsiperhettä kohtaan Suomessa tunnettu viha tulisi olemaan niin suurta, että heidän henkensä olisi uhattuna täällä Suomessakin, Sipilä kertoo.

–  Me emme voineet mitenkään kuvitella, että tämä ilmapiiri voisi koskaan mennä niin huonoksi, että lapsiperhekin täällä turvapaikan saatuaan joutuisi pelkäämään henkensä edestä. Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla.

"Auttaminen on minulle sydämen asia"

Sipilä myi Kempeleen-talonsa maaliskuussa 2016 ja osti samalta paikkakunnalta pienemmän asunnon.

Sipilän päätös luovuttaa kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä, sillä maahanmuuttoa vastustavat tahot ovat katsoneet päätöksen houkutelleen Suomeen lisää turvapaikanhakijoita.

Kempeleessä järjestettiin syksyllä 2015 Sipilää ja hallituksen turvapaikkapolitiikkaa vastustavia mielenosoituksia ja paikallista turvapaikanhakijoiden asuinpaikkaa heitettiin kivillä ja ilotulitteilla.

Sipilä on torjunut päätöstään kohtaan esitetyn kritiikin. Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä tuomitsi turvapaikanhakijoiden syyllistymisen rikoksiin Suomessa, mutta sanoi myös puolustavansa jakamatonta ihmisarvoa ja perusoikeuksia.

–  Lähimmäisen auttaminen on minulle ollut sydämen asia ja on sitä jatkossakin, Sipilä sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (108)

Totista totta tämä on. Aamullakin taas pulu kaatu. Enää ei kaadu kun pululla on kannukset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä selitykset muuttuu, kun vaalit lähenee.
Lähimmäisen auttaminen jos olisi oikeasti mielessä, niin sen voi tehdä mainostamatta ja autettavia löytyy jo ihan Suomalaisista mitä olet vaan nyt rokottanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ollut naapurit, joiden painostuksesta homma peruuntui...kun olivat ns arvopaikoillle ja samaan yhteisöön ja energiaratkaisuun rakentaneet. Olisi hieman kiinteistöjen arvo uskonveljiltä laskenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika heikko yritys kerätä empatia pisteitä. Ei ole ollut liiemmin empatiaa kun lääkekorvauksien omavastuuta korotettiin ja tehtiin muita vastaavia leikkauksia ja korotuksia jotka veivät pienituloisilta loputkin rahat. Parhaillaan on suunnitteilla kiinteistöverouudistus joka korottaisi entisestään vuokria, arvaa vaan ketä tässä halutaan auttaa. Olisin melkein valmis itkemään Sipilän puolesta kun on niin suuri auttamisen halu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taisi Sipilä silloin puhua 20 majoittamisesta, eipä perheestä puhunut. Ei ilmeisesti kehdannut ruveta pääministerin tittelillä rahastamaan 200 euroa per nokka per päivä. Varmaan puoluetoverit puhuivat järkeä miehelle. Ja nuo raiskailutkin alkoivat ikävästi heti kohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kempeleläiset 14-vuotiaat olivat ensimmäisinä ihmisuhreina heti. Muistakaa äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on pääministerillä taas selitys poikineen..varsinainen puppugeneraattori...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä herrahan leveile myös julkisuudessa, että "Kyllä päättäjien pitää tietää, kuinka paljon metsää voi kestävästi hakata". Sitten asiantuntija professori laski, että tämän hallituksen lakselmassa on tietoinen laskuvirhe ja onkin hakattu yli kolmannes liikaa. Rehellisyyden ja tietojen tarkkudesta ei tämän hallituksen aikana ole ollut niin väliä, mutta kokoomus sentään pisti laskuvirheitä tekevän valtiovarainministerinsä pellolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että on näin hyväntahtoinen ihminen. Kummastuttaa vain eikö hyvää voi tehdä kaikessa hiljaisuudessa? Nyt on aiheutettu maallemme 1-2 miljardin kustannukset vuositasolla. Samaan aikaan köyhiltä ja työttömiltä leikataan. Ei mennyt kuin strömsöössö tämä keissi vaan pikemminkin megalomaaninen munaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 8mrd. kustannukset jo pari vuotta sitten. Tuota valkaa ei voida maksaa koskaan pois koska maksu kasvaa joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman sivu tilannetajuttomia hölmöjä on käytetty hyödyksi. Ikävää Suomelle, että tämä tilannetajuton hölmö sattui olemaan Suomen pääministeri. Siitä on seurannut Suomelle iso lasku, raakaa ja traumatisoivaa väkivaltaa ja joillekin kansalaiselle hengen menetys.Maan turvallisuustilanne ja talous on pysyvästi heikentynyt eikä paluuta entiseen enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkin olen hyväsydäminen kun sipilän hallitus on vienyt minulta vajaa 1.000 euroa vuodessa. Keliakiatuki,lomarahaleikkaus,työajan pidennys ja lääkekorvaus. Nuo kaikki on vajaa1000 euroa vuodessa.
Sinne pakolasille ne on menneet. Kyllä ottaa päähään koko homma.
Varmasti äänestän perussuomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivat tutustuneet ensin esim. tuohon keliakiatukeen ja menneet ostamaan gluteinittomia ruokia ja huomanneet kuinka kalliiksi tulee eläkeläisenkin niitä hankkia! Ainoa mihin tämä hallitus on heikompien syyllistäminen ja heiltä laikkaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kantasuomalaiset ja heikossa asemassa olevat ovat olleet tällä vaalikaudella myös niitä kovia kokeneita. Onko Sipilä kumppaneineen muistanut käydä haastattelemassa niitä todella pienituloisia mummoja ja pappoja, jotka miettivät, ostaako eläkkeellään ruokaa vai lääkkeitä? Voidaan näin ollen jopa kysyä, että kuinka moni vanhus on erittäin riskialttiissa tilanteessa päivittäin terveytensä ja toimintakuntonsa suhteen? Tällaisen kohtelunko valtion taholta ansaitsevat he, jotka ovat vuosikymmeniä uurastaneet, tuottaneet verotuloja ja rakentaneet tätä maata? Onneksi seuraavat vaalit ovat lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaa täysin pääministerin tasoiselta mieheltä kapeakatseisuutta, kun ei osannut arvioida mitä tästä hyväntekeväisyydestä seuraa. Samoin on käynyt koko hallitukselle 2015, jossa uskottiin kaikkea hyvää muistakin, ja saatiin kaikkea pahaa, jota nyt ei haluta tunnustaa, että tehtiin virheitä. Emme ole ansainneet tämän tasoisia päättäjiä, vaan ne tullaan toivottavasti vaihtamaan seuraavissa vaaleissa. Valitettavasti selkeät ja hyvät päättäjät ovat tänä päivänä todella kortilla, joilla on visionäärin ja politiikan taitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä löi ennen vaaleja kättä päälle, että koulutuksesta ei leikata. Leikkasi kuitenkin miljardin. Kuka voi enää uskoa ja luottaa tällaiseen sanansa syöjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota selittelyä ei kyllä usko kukaan. Luulin jo että aprillipäivä on alakassa siirretty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei to ole selitelyä. Se on tosi asia. Sinu täytyisi usko mutakin kuin pelkotilojasi. Me kaiki oleme ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkaistu: 5.9.2015 10:39 , Päivitetty: 5.9.2015 18:41
"Pääministeri Juha Sipilä antaa kotinsa 20 turvapaikanhakijan käyttöön
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti lauantaina, että hän on valmis antamaan vähällä käytöllä olevan Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden väliaikaiseksi asuinpaikaksi."

Niin ne muistot paranee ajan myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (108)

Uutisvirta

20:41
KeKi:lle kauden ensimmäinen täysi pistepotti – PattU:n ahdinko syvenee
20:30
Rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi kärkkyy parlamenttipaikkaa – ehdokas ryvettyi eläinrääkkäys- ja rattijuopumuskohuissa vaalikampanjan loppumetreillä
20:19
Näin eurovaaliehdokkaita äänestettiin eri vaalipiireissä – katso päivittyvästä taulukosta ehdokkaiden äänimäärät
20:14
Dijon ravasi yllätysvoittoon Elitloppetissa, Readly Express jäi ontumisen vuoksi pois
20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa – keskustan kannatus pudonnut myös Oulun vaalipiirissä
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toinen, keskustalle vaalitappio – Nämä ehdokkaat ovat nousemassa europarlamenttiin
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
201
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
65
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
38
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image