Kotimaa

Isot ikkunat kuumenevat helteellä ja lämmittävät huoneistoa kuin patterit –  "Ikkunan pin­ta­läm­pö­ti­la voi nousta 40 asteeseen"

Kaukojäähdytetyn talon asuntoon jäähdytys tulee katossa olevan kylmäilmapuhaltimen kautta. Jussi Salmi Helen Oy:stä käyttää seinässä olevaa lämpötilan säädintä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 9.8.2018 9:00 | Päivitetty 9.8.2018 11:03
Pekka Mauno

THL: Asuntojen kuumuus on vakava terveysriski. Helteen seurauksena ennenaikaisia kuolemia yhtä paljon kuin radonin tai passiivisen tupakoinnin seurauksena.

Tänä kesänä ovat helteessä kärvistelleet myös uusien kerrostalojen asukkaat. Yhtenä syynä ovat nykytrendien mukaiset etelään avautuvat isot ikkunapinnat ja hyvät eristeet, jotka pitävät sisälle päässeen lämmön myös tehokkaasti huoneissa.

– Ikkunan pintalämpötila voi nousta helteessä 40 asteeseen. Se vastaa lämmityspatterin pintalämpötilaa talvisin. Asukkaiden pitäisi ymmärtää pitää verhot ja sälekaihtimet kiinni, ettei lämpö pääse sisälle, sanoo Talotekniikkateollisuus ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Kun lämpö pääsee sisälle, sen pysymisestä pitää huolta uusien asuntojen energiatehokkuus.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, jotain on tehtävissä, jos yölämpötilat ovat viileitä.

– Ilmanvaihtoa kannattaa käyttää suurella teholla silloin, kun ulkolämpötila laskee alle sisälämpötilan eli ainakin yöaikaan. Tämä tuo hieman helpotusta tukalaan kuumuuteen, mutta viihtyisiin sisälämpötiloihin pääsemiseksi tarvitaan usein myös jäähdytys, sanoo Ilkka Salo.

Rakentamisessa ei varauduta poikkeushelteisiin

Ympäristöministeriön asetuksilla määrätään muun muassa, miten rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto on rakentamisen yhteydessä toteutettava.

– Vaatimukset ovat varsin tiukkoja. Rakentamisessa noudatetaan viranomaismääräyksiä. Parempaakin saa tehdä, mutta sellaista harvoin tilataan, sanoo asiamies Jani Kemppainen Rakennusteollisuus ry:stä.

Uusimmat kesäajan sisälämpötilavaatimukset tulivat voimaan 2013. Käytännössä vuoden 2014 jälkeen valmistuneet asuinrakennukset ovat näiden uusimpien vaatimusten piirissä.

Kemppainen on erityisesti perehtynyt nykyrakentamista koskeviin määräyksiin.

– Teknisesti asunnot voidaan varustaa sellaisilla jäähdytysjärjestelmillä, että lämpötila pysyy + 22 asteessa vaikka 50 asteen helteellä. Toinen kysymys on, ovatko asukkaat halukkaita maksamaan tällaisia ratkaisuja, sanoo Kemppainen.

Hän arvelee, että kymmenisen prosenttia uusista asuinkerrostaloista varustetaan järjestelmillä, jotka pitävät asuntojen lämpötilat tämän kaltaisena kesänäkin siedettävänä.

– Rakennusten energialaskenta perustuu niin sanottuun testivuoteen, johon on valittu todellisia kuukausia kuvaamaan lämpöolosuhteita. Ei ole suunnittelijoiden tai rakentajien vika, että keskivertovuosiin perustuva mitoitus ei riitä kerran 15 vuodessa toistuvina hellekesinä, sanoo Kemppainen.

Kuumuuden terveysvaikutukset vakavia

Asuntojen kuumuus laskee paitsi asumismukavuutta, käy terveyden päälle.

Suurin riskiryhmä ovat yli 75-vuotiaat, mutta myös sydän- ja verisuonisairauksia, hermoston ja mielenterveyden ja hengityselinsairauksia sairastavat ovat riskiryhmässä.

– Esimerkiksi Parkinsonin tai Alzheimerin tautia sairastavat eivät välttämättä osaa huolehtia itsestään. Myös lääkitys voi vaikuttaa lämmön sietokykyyn, sanoo johtava tutkija Timo Lanki Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

THL:n tutkimusten perusteella pitkittyneet helleaallot voivat aiheuttaa useampia satoja ennenaikaisia kuolemia. Se on samaa suuruusluokkaa, mitä esimerkiksi passiivinen tupakointi tai radon-altistus. Tämän kesän helteen vaikutuksia ei ole vielä arvioitu.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut huonelämpötilarajat, joita pitää noudattaa asuinhuoneistoissa tai hoitolaitoksissa ja palvelutaloissa. Asuinhuoneistoissa raja on +32 astetta, mutta palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa +30 astetta.

– Lämpötilan nousun terveysvaikutukset eivät lisäänny lineaarisesti vaan alkavat kasaantua korkeimmissa lämpötiloissa. Sisälämpötilojen vaikutuksista sairastavuuteen ei ole kuitenkaan yhtä paljon tutkimusta kuin ulkolämpötilojen vaikutuksista, sanoo Lanki.

Terveysviranomaiset ovat alkaneet viime vuosina kiinnittää asiaan enemmän huomiota sen jälkeen, kun Keski-Euroopan helteiden havaittiin vuoden 2003 aikana lisänneen selvästi kuolleisuutta.

– Emme tiedä, millaisiin sisälämpötiloihin tietyt terveysvaikutukset yhdistyvät. Sitä koskevaa tutkimusta on syytä listätä, sanoo Lanki.

Jäähdytystä kysytään uusiinkin taloihin

Tämän kesän helteessä poikkeuksellista on sen pitkä kesto ja korkeat yölämpötilat. Silloin pelkän lämpimän ulkoilman puhaltaminen ilmanvaihdon kautta asuntoihin ei auta vaan tarvitaan jäähdytystä.

Helle onkin ollut parasta mainosta esimerkiksi Helen Oy:n markkinoimalle kaukojäähdytykselle. Helsingin energiayhtiö myy ratkaisua, jossa kaukolämmön kuuman veden sijasta käytetäänkin kylmää vettä kiinteistöjen jäähdyttämiseen. Suurin osa asiakkaista on liike- ja toimistokiinteistöjä.

– Jäähdytystä on kysytty tänä kesänä paljon myös asuinkerrostaloihin; jopa uusiin, pari vuotta sitten valmistuneisiin, kertoo johtaja Marko Riipinen Helen Oy:stä.

Riipinen sanoo, että suhtautuminen asuntojen kesäajan jäähdytykseen on muuttunut. Se ei ole luksusta, eikä edes energian tuhlausta.

– Emme hukkaa kiinteistöihin kertynyttä lämpöä vaan se kierrätetään lämmitykseksi toisaalla, sanoo Riipinen.

Hän ei ole halukas antamaan kokonaiskustannuksia, sillä kaukojäähdytyksen hinta vaihtelee kiinteistökohtaisesti riippuen esimerkiksi taloteknisistä ratkaisuista. Jäähdytystä voidaan toteuttaa esimerkiksi lattiaviilennyksellä, ilmastointilaitteella tai tuloilman jäähdyttämisen avulla.

Jonkinlaisen kuvan kustannuksista antaa se, että kaukojäähdytystä on toteutettu myös vuokra-asuntoja sisältävässä kiinteistössä.

– Mielikuva siitä, että se on valtavan kallis, ei pidä paikkaansa. Jäähdytys nostaa myös asuntojen arvoa, hän sanoo.

Erityisesti kyselyt uusien talojen asukkailta kertovat Riipisen mielestä siitä, että jäähdytyksestä on tulossa samalla lailla arkipäivää kuin autojen ilmastoinnista.

Kipuraja +32

Asuntojen sisälämpötila vaatii toimenpiteitä silloin kun se nousee yli +32 asteen. Raja tulee sosiaali- ja terveysministeriön asumis- ja terveysasetuksesta, jonka mukaan asunnon huoneilman lämpötila lämmityskauden ulkopuolella saa vaihdella +18 ja +32 asteen välillä.

Päivähoitopaikoissa ja oppilaitoksissa vaihteluväli on +20-+32. Palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja vastaavissa vaihtelun on pysyttävä +20 ja +30 asteen välillä.

Jos lämpötila nousee yli näiden rajojen, toimenpiteitä on pyydettävä kunnan terveystarkastajalta ja kiinteistön omistajalta.

Rakentamisessa suunnittelun lähtökohta on, että asuntojen kesälämpötila ei ylitä 150 astetuntia kesä-heinäkuussa. Käytännössä kyseinen astetuntimäärä täyttyy kun asunnon sisälämpötila on noin kolme vuorokautta +29 astetta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Laitoin puuvillakankaat (esim. lakana käy hyvin) tiiviisti vasten ikkunalaseja. Sälekaihtimet kiinni. Pimennysverhot eteen. Ei tullut enää lämmöt sisälle asti. Kiitos jonkun vinkkilistan. Vanha keino lämpimistä maista. Ikkunat pimeeksi ja kaikki luukut kiinni pahimman helteen aikaan. Yksinkertaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska helteisiin ei varauduta, eikä näköjään lumisateisiinkaan, ehdotan, että ei varauduta enää maanjäristyksiinkää. Ihan turhan päiten ovat rakennukset liian tukevia. Puolet joutaa raudoista ja seinänpaksuuksista pois. Se on kaikki pois grynderin lompakonpaksuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen wanhaa tehtiin taloihin räystäät + lehtipuita istutettiin etelän ikkunoiden eteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sälekaihdin tms pitäisi saada ikkunan ulkopuolelle, jotta varjostus laseihin olisi paras mahdollinen ja syntyvä lämpö jäisi lasien ulkopuolelle. Kuka innovoi semmoisen ulkokäyttöön sopivan version? Markiisit ovat liian kalliita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keski- ja Etelä-Euroopassa ikkunan ulkopuolinen, sisältä monella tapaa säädettävä, metallinen säleverho on jokaisen asunnon jokaisessa ikkunassa. Ei vaadi innovaatota, ainoastaan rahaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ENPÄ Olis tiennytkään !! HUI..Että ihan iso ikkuna niin lämpö nousee asunnossa paremmin!
Kiitos THL että kerroitte tämän ensiarvoisen tiedon.
Tuo tupakkavitsi ei kyllä kuulu samaan kategoriaan..mutta menkööt. Täytyyhän jonkun sitäkin ainetta vihata :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky talot on pahimmillaan kolmekin kuukautta vuodesta hankalia asua, niin kyllä kai siinä on määräykset ja rakennusvalvonta jotenkin epäonnistunut ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- Pikaista apua saa laittamalla märkiä lakanoita ja pyyhkeitä terassille tai parvekkeelle kuivumaan.
- Helpoimmalla pääsee, jos on jättänyt pihapuut hävittämättä ja talossa on auringon puolella katettuja (ei läpinäkyvällä katteella) terasseja.
- Jos puut on kaadettu, ei kannata aikailla uusien istutuksessa, haapa kasvaa todella nopeasti!
- Jos terassilla on läpinäkyvä kate tai lasitus, köynöskasvit esim. humala, viini, villiviini auttavat.
- En ole itse kokeillut, mutta viisaammat neuvovat, että turpaskatto toimii pihapuuston tavoin lämpötiloja tasaten; viilentää kuumalla ja ja säästää lämmityskuluja kylmällä ilmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvosi puoltavat taloa hiukan korkeamman lauta-aidan rakennuttamista. Siihen vielä kun istuttaa kunnon sieni- ja jäkäläkasvuston niin kyllä on komea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lasivälissä on tummat sälekaihtimet, nousee sisälasin lämpötila varmasti yli tuon 50 asteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tervasin ikkunavälit, ettei pääse porottamaan. Ensi kesänä laitan vielä turvetta ja sieniä. Tulee luonnonmukainen viileys ja aito tuoksu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostaloissa olevat lasitetut parvekkeet ovat kuin pätsejä, kun ne lämpenevät auringon paisteessa. Monikaan iäkäs ei ymmärrä että lasit pitäisi avata helteellä jos meinaa asuntoa tuulettaa. Eikä niin että avataan vain parvekkeen ovi, sieltähän se kuumuus siirtyy asuntoon sisälle....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä poksahti hajalle lämpömittari, jossa oli asteikkoa 50 asteeseen, parvekkeella jossa lasit oli avattu. Kyllä siellä lämmintä on. Sitä varten oli siellä mittari, että näkee milloin kannattaa tuulettaa, eli lämpö menee alemmas kuin sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävää kyllä, auringon kuumentava vaikutus sisätiloihin on suuri nimenomaan meillä pohjolassa. Aurinko paistaa päiväsaikaan suhteellisen matalalta ja lämpösäteily kuumentaa tehokkaasti huoneiden pintoja syväällä tiloissa. Ongelman ratkaisun avain on pidättää auringon lämpösäteily ikkunoiden ulkolasissa tai senkin ulkopuolella. Käytännössä testatut ratkaisut eivät ole valtiosalaisuus. Sisätiloihin päästetyn lämmön palauttaminen ulkoilmaan jäähdytyslaittein on perusteltavissa vain sisäisen lämpökuorman kyseessä ollen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image