Kotimaa

IMF:ltä tylyt terveiset Suomen vel­kaan­tu­mi­ses­ta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia

IMF suosittaa, että valtion pitäisi karsia haitallisia valtiontukia. Liipasimelle joutuisi esimerkiksi dieselin alempi verokanta, mikä nostaisi dieselpolttoaineen hintaa tankilla. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 19.11.2019 10:03
Pekka Mauno

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ei usko Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteisiin valtion velkaantumisen vähenemisestä.

Kuukausi sitten julkistetussa julkisen talouden tasapainottamissuunnitelmassa asetettiin tavoitteeksi, että valtiontalouden velkaantuminen putoaisi 0,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta (bkt) vuonna 2023.

Tiistaina aamupäivällä Helsingissä esitellyn IMF:n maa-arvion mukaan valtion lainanotto olisi tuolloin edelleen noin 1 prosenttia bkt:stä Suomen talouden kehityksen perusteella.

IMF esittää "ympäristölle haitallisten" valtiontukien karsimista. Niitä on IMF:n mielestä 3,5 miljardin euron verran.

Potti on otettu suoraan valtion tämän vuoden talousarviosta. Siellä lasketaan, että muun muassa dieselin ja turpeen alempi verokanta, teollisuuden ja kasvihuoneiden alempi sähköverokanta, energiaintensiivisten yritysten veronpalautus ja maatalouden energiaveron palautus tarkoittavat noin 3,5 miljardia euroa.

Jos näistä ei saada säästöjä aikaiseksi, säästötoimet on IMF:n mukaan kohdistettava johonkin muualle.

Työllisyysasteen nostamiseksi IMF suosittelee vanhempainvapaaseen ja kotihoidon tukeen puuttumista. Ne saattavat IMF:n mielestä kannustaa naisia jäämään kotiin.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) Suomessa vierailevan asiantuntijaryhmän lausunto perustuu keskusteluihin, joita IMF:n asiantuntijat ovat käyneet suomalaisten viranomaisten, työmarkkinaosapuolten, yksityisten rahoituslaitosten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Energian tuhlaus on järkyttävällä tasolla. Se johtuu kaikista mahdollisista keinotekoisista tuista. Rahaa pitäisi käyttää ennemmin energiaa säästäviin vientiin tähtääviin innovaatioihin, joilla samalla saadaan vaihtotase kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai veroale?! Suomessa ON päinvastoin veroähky. Veroja on AIVAN liikaa ja jo nyt KOKONAISVEROASTE on maailman korkeimpia, jos ei korkein. Keakotuloiset palkansaajat maksavat veroa, veron päälle ja kokonaisveroaste kohoaa 76%. Ei siis paljoa naurata, jos IMF väittää että jossain olisi liian vähän veroa. Veroja on vain ja ainoastaan LIIKAA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansalaiset ovat IMF:n kanssa samaa mieltä mutta miksi hallitus ei tee näitä turhien tukien poistoja, ne vääristävät kilpailua ja ovat sosialismia. Perhevapaa uudistus toisi naiset työmarkkinoille ja tienaamaan eläkettään, hallinnon byrokratian poisto joustavuutta hallintoon ja virtaviivaistaisi ja lisäisi enakoitavuutta. Tämän hallituksen suurin agenda on ilmeisesti toimia maailman sosiaalitoimistona mutta pitää muistaa
että joka euro siihen otetaan lainaksi tai myydään Suomen kansallisvarallisuutta joka voidaan tehdä vain kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki maat tukevat omaa teollisuuttaan ja työpaikkojaan. Tavalla tai toisella. Miten perhevapaauudistus toisi naiset työmarkkinoille, kun töitä, joihin palata, ei kaikilla kertakaikkiaan ole? Usein ukko tienaa enemmän ja siksi perheet päättävät kumpi jää kotiin hoitamaan lapsia. Ei siihen vihervasemmistoa tarvita selittämään mikä on meille parasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

höpsistätöppöseen, suo mi on niin pohjopisessa, että energiaa tarvitaan lämmitykseen, liikkumisn ja kaikkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois kiva nähdä kun arabimaat lopettaisivat jäähdytyksen rakennuksissaan. Ei tule koskaan tapahtumaan. Mutta onneksi pikkuruinen Suomi pelastaa maailman ilmaston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vasemmistohallitukselta koskaan onnistunut valtion talouden hyvä hoito?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen 12 vuoden vastuun aikana valtio otti velkaa 80 miljardia, se on hyvin hoidettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se ihan mitätön firma ole, tämä IMF! Turhat yritystuet pois ja valtiontalous tasapainoon. Puhutaan sentään 3,5 miljardin euron rahapotista. Siltikin yrityksille jäisi vielä useampi miljardi veronmaksajien tukia pöyhittäväksi. Saapi nähdä mitä oikeamielinen nykyhallitus asialle tekee. Parhaansa tietysti ja lopputulos on veronmaksajille myönteinen. Eteenpäin edelleen, hyväksihavaitulla oikeudenmukaisuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuo rapiat 3 miljardia (3000000000) euroa uppoaa 2015 ja sitä seurannaaseen maahanmuutton kustannuksiin/vuosi. Mutta siitähän pitää olla hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Painakoon valtio omia Markkoja ilman korkoa ja laittakoon niitä liikkeelle vaikka väylähankkeiden kautta. Ulkomaanvelan voi yksipuolisesti jättää maksamatta kun velanantaja on sen muutenkin tyhjästä luonut( fiat raha) ja sanoa nuille ulkomaan kusettajille että soronoo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meistä dieselillä ajavista tulikin sitten yhtä äkkiä Suomen suurimpia rikollisia , vaikka maksammekin suuria päästö veroja ! Tässä valtiossa asiat muuttuvat tuulien mukana , todella törkeää !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän laittaa semmoinen pilviä hipoavan korkea lentovero niin siitähän tulee valuuttaa ja ilmasto tulee paremmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ja laivarahtiliikenteelle, jokin saastevero ja mukavuuslippuvero SUOMI NOUSUUN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten Euromeppaajat eivät voi lennellä Brysselin ja Suomen väliä halvalla. Siitähän syntyisi hillitön älämölö. (Tosin mehän nekin kulut maksamme olipa lentäminen halpaa tai ei)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IMF ei tiedä mittään talouden pidosta. SDP, vasurit ja vihreät ovat talouden kovia ammattilaisia. Suomella männöö hyvin. Sähkö tulloo töpselista ja jos tarvitaan rahhoo, niin sen saa repäistyä seinästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin dieselvero tappiin. Suomessa on käymässä samoin Hollanissa: typen oksidien päästöt nousee maaseudulla ja kaupungeissa niin korkeiksi, että jotain on pakko tehdä. Uskon vasemmistovihreän hallitusenemmistön pystyvän pakottamaan keskustalaiset ministerit dieselautoja vähentävään linjaan. Tosin pienenä vaarana on, että veroja korottamalla käy kuten tupakkaveron kohdalla: verot nousee eurooppalaisittain katsottuna ennätyskorkeiksi, mutta verotuotot pienenee. Silloin on pakko nostaa lisää veroja, mutta uskon hyvin opetetun kansan typen oksidien pelossa tähän hyvinkin suostuvan, Ja jos ei suostu, nostetaan tuloveroja tms. Ehkä ao. järjestöt voisivat masinoida typen oksideista varoittavia kampanjoita, kuvia aiheutetuista sairauksista huoltoasemille tms.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopahan taas. Nostetaan kaikki verot tappiin, mutta ei puututa kulurakenteeseen; suoraan vasemmiston oppikirjasta. Eipä mennyt vassarihallituksella puolta vuottakaan, kun IMF alkoi puuttua Suomen talouteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä typpikommentteja lukiessa tulee olo kuin ilokaasua vetäneellä (N₂O dityppioksidi). Niin tolkutonta muminaa taas saa lukea, että ei voi olla nauramatta. Typpihän se meidät kaikki täällä tappaa heti. Ehkä olisi syytä ensin miettiä sitä, onko kohta kenelläkään leipää pöydässä tai kattoa pään päällä, kun Antti viherliitäjineen verottaa Suomen kuralle. Sitten kun ihmiset on kupattu tyhjiin, niin otetaan joku sata miljardia lainaa, jotta saadaan viimeisetkin typet pois ihmisistä .... Sitten Suomi onkin banaanitasavalta (tai diktatuuri jo siinä vaiheessa), joten ei enää tarvitse miettiä typpiongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan syytäminen maahanmuuttoon lopetettava (n.800 milj.)
Kehitysapu nykymuodossa , rahat hyödyttävät valtaapitävää eliittiä avustettavissa kohteissa.
Kotimaan hallinnon reipas karsiminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
94
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
60
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image