Kotimaa

Hyvästit hampaiden rei­kiin­ty­mi­sel­le? Uusi menetelmä tappaa haitallisia bakteereja, kotikäyttöön tarkoitettu laite tulossa myyntiin jo tänä vuonna

Tutkijat kuitenkin korostavat, että huolellinen suuhygienia on edelleen paras tapa ehkäistä hammassairauksia. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 15.2.2020 11:36
Heidi Peltonen

Suomessa on kehitetty uusi kaksoisvalohoitoon perustuva menetelmä, joka tappaa hampaista haitalliset Streptococcus mutans -bakteerit sekä ientulehdusbakteereja bakteerit. Menetelmää hyödyntävä kotikäyttöön tarkoittava laite ollaan lanseeraamassa tämän vuoden alkupuolella.

Laitteen tuo markkinoille Aalto-yliopiston ja HUSin tutkijoiden perustama Koite Health. Aiheesta aiemmin tällä viikolla uutisoineen Iltalehden mukaan laite on helppo puhdistaa ja sitä voi käyttää vaikka koko perhe. Iltalehden mukaan laite maksaa 249 euroa ja kymmenen poretabletin pakkaus vajaat 10 euroa. 

Lähes kaikilla on reikiä hampaissa jossain vaiheessa elämäänsä ja eriasteista ientulehdusta on noin 70 prosentilla ihmisistä. Lisäksi parodontiittia eli hampaan kiinnityskudossairautta sairastaa yli puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. 

Menetelmää hyödyntävä laite aiotaan lanseerata kuluttajille kotikäyttöön jo tämän vuoden alkupuolella. 

Kyseisen menetelmän käyttö ei korvaa hampaiden pesua, vaan sen on tarkoitus täydentää hammashoitoa. Bakteereja sisältävää mikroskooppista plakkia jää usein suuhun myös hampaiden pesun jälkeen. 

Puhdistusmenetelmä ei ole monimutkainen, eikä siihen kulu kymmentä minuuttia enempää aikaa. 

Menetelmässä käytetään ensimmäisenä poretabletista ja vedestä sekoitettavaa suuhuuhdetta. Suuhuuhdetta purskutellaan suussa puolen minuutin ajan. Purskutellessa suuhuuhteen sisältämä valoherkkä aine kiinnittyy plakkiin. 

Purskuttelun jälkeen suuhun laitetaan hampaiden väliin asetettava valoannostelija. Valoannostelijalla annetaan hoitoa koko hampaistolle yhteensä kymmenen minuutin ajan. 

Valohoidossa käytetään yhtä aikaa sinistä valoa ja punaista valoa. 

– Poretabletin valoherkkä aine tarttuu bakteerin pintarakenteisiin. Punainen valo aktivoi aineen aiheuttaen bakteeria tappavan reaktion. Samaan aikaan annettava antibakteerinen sinivalo tehostaa vaikutusta merkittävästi, tutkijana ja Uuden lastensairaalan sydänkirurgina työskentelevä Tommi Pätilä selittää.

Bakteereja tappavaa valoa on ennenkin hyödynnetty lääketieteessä. Suussa elävät bakteerit pystyvät kuintenkin suojautumaan antibakteeriselta siniseltä valolta rakentamalla ympärilleen suojan erilaisista sokereista. Huuhteen ja kaksoisvalon yhdistelmältä bakteerit eivät kuitenkaan pysty suojautumaan.

Menetelmää testattiin ensimmäisen kerran hoitamalla koehenkilöiden kulmahampaiden toinen puoli kerran päivässä, jolloin hoitamaton puoli toimi verrokkina. Hoidetulla puolella muodostui vähemmän plakkia ja aktiivisen parodontiitin merkkiainetta.

Menetelmän testauksessa olivat mukana Helsingin yliopiston professorit Jukka Meurman ja Timo Sorsa. Meurman tutkii systeemisairauksien ja hammassairauksien ja Sorsa muun muassa suunterveyden ja syövän välistä yhteyttä.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että huolellinen suuhygienia on edelleen paras tapa ehkäistä hammassairauksia.

Kaksoisvalohoidosta hyötyvät erityisesti ihmiset, joilla on aggressiivinen hammasbakteerikanta, yleissairauksia tai esimerkiksi reumatismista johtuvia ongelmia hammashygieniasta huolehtimisessa. Erityisryhmiä ovat myös syöpää sairastavat ja lapset, joiden hampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Suomessa monen täytyy tulla toimeen niin pienillä tuloilla, että hampaat heiluvat suussa vakavan aliravitsemuksen eli keripukin seurauksena, EI parodontiitin eli hampaan kiinnityskudossairauksen seurauksena. Parodontiitin aiheuttavan bakteerin on moni saanut tartuntana hammaslääkärin vastaanotolta tarkoituksellisesti tai vahingossa. Tämä valolaite on turha "keksintö".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika vähäinen on tämän innovaation tieteellinen tutkimus (yhdellä henkilöllä) ja ei kun markkinoille 250€. Valtio saa alvin 24%, perustettu yhtiö tietysti hyvän busineksen, puhumattakaan niistä poretablettibusineksista.
Sata varmaa on, että kunnallisessa hammashoidossa ien ja hammaskudossairauksien hoitojonot pitenee, yksityinen hammashoito tehostaa kassajärjestelmiä. Lopuksi implamenttien busines kasvaa ja hammasproteesien valmistus ja hoitopalvelut. Kasvu open tälläkin terveysalan sektorilla taattu. Lopuksi valtava karkin syönti takaa myös sokeritautien räjähdysmäisen kasvun lähi tulevaisuudessa eikä siihen sokeriverotus auta, kun on kaiken makean himo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tappaakohan myös hyvän bakteerikannan suusta? Sienisairaudet pääsevät vallalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät bakteerit tuhoutuvat myös, ne terveyttä ylläpitävät bakteerit. Pitää syödä aamulla ja illalla aina viiliä ja jogurttia, ne pitävät suun, suoliston ja mahalaukun terveenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun luet tätä juttua käynnykästäsi tai tietokoneeltasi, niin avaappa suu - saat sinistä valoa hampaillesi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä kyseessä samanlainen bakteerintappohomma kuin kodinpuhdistuksessakin, että siinä tapetaan samalla kaikki hyvätkin bakteerit ja kun tuohon suunsa opettaa,mitenkähän käy jatkossa,on pakko käyttää sitten tätäkin keksintöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän tuossa mainittu että tappaako metodi hyvätkin bakteerit, mutta oikein selvästi siinä sanottiin seuraavaa: lainaus artikkelista: "Streptococcus mutans -bakteerit sekä ientulehdusbakteereja bakteerit". XD

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen vanhaa oli hohtimet niillä kun nykäs hampaan pois ei vaivannut reikä enää. Kun kaikki oli nyitty pois ei esiintynyt reikiintymistä eikä särkyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennenaikaista uutisoida tuosta. Ksylitolinkin piti ehkäistä hampaiden reikiintyminen. Ei ehkäissyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kannata hakea hammaslääkäriksi joutuu valmistumisen jälkeen työttömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluneeko samaan sarjaan korvavalolamppujen kanssa. Hyvä tarpeeksi usein vaihdettu hammasharja on paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömälle Kela maksaa hammaslääkärikäynnit perustoimeentulotuessa niin halvemmaksi tulee käydä siellä. Sillä ei ole väliä mitä se yhteiskunnalle maksaa. Tämä laite kuulostaa vähän liian hyvältä ollakseen totta. Ihan ku ne kirkasvalokuulokkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suussa käy jatkuva taistelu hyvien ja pahojen bakteerien välillä. Itse en ihan tuosta vaan lähtisi bakteereja tappamaan, koska hyvätkin bakteerit vähenevät bakteerja tapettaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein päätelty. Terveyttä ylläpitävät ja vastustuskykyä parantavat bakteerit ovat elintärkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aattelee, että kerta käynti yksityisellä hammaslääkarillä maksaa vahintään 250e, niin alkaa tulla säästöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä maksa 250 euroa.

Reiän paikkuu viimeksi 130 €. Tarkistus ja hammaskiven poisto 100 €.

Vaihtoehtona on odottaa joku 8 kk julkiselle pääsyä, joten eipä tuossa oo muita vaihtoehtoja kuin maksaa. Ja julkista odotellessa ois varmaankin saanut samantien poistaa tuon reikäisen hampaan, paikkaamisen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image