Kotimaa

HS: Voittonen manipuloi hy­väk­si­käyt­tö­sel­vi­tys­tä

Olavi Voittonen on kertonut jättävänsä paikkansa SRK:n johdossa kesällä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 5.1.2014 9:55 | Päivitetty 5.1.2014 10:21
STT,

Lestadiolaisjohtaja Olavi Voittonen esitti eriävän mielipiteen liikkeen sisäisestä hyväksikäyttöselvityksestä ja sai tahtonsa läpi, kertoo Helsingin Sanomat.

Lestadiolaisliikkeen sisällä tehtyä selvitystä lasten hyväksikäyttötapausten käsittelystä täsmennettiin HS:n mukaan Voittosen kohdalta hänen omien toivomustensa mukaiseksi.

Voittonen on Vanhoillislestadiolaisten keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja ja hän on toiminut myös Oulun Rauhanyhdistyksen johtajana.

Voittonen ei myöskään ohjannut poliisille tuttavaansa, joka oli käyttänyt seksuaalisesti hyväksi useita lapsia kymmenien vuosien aikana.Voittonen pyrki lehden mukaan myös vaientamaan tekojensa arvostelijat.

Helsingin Sanomien juttu perustuu yli 20 haastatteluun, joiden joukossa on asianosaisia, lestadiolaisvaikuttajia, tutkijoita ja poliisi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (155)

On Huuskonen panostanut asian tutkintaan. Onhan sekin hyvä että täällä lehtien (HS) palstalla käsitellään ihmisten arkaluonteisia asioita. Huuskonen vaan ei ole tullut ajatelleeksi sitä, että kuinka laajasti tämä suku tiedetään. Naapurit, ystävät, tuntemattomat ... Siitä toimittajalle iso plussa että on saattanut asioita kaikkien tietoon.

Sitävastoin asian hoitamisen kannalta, meidän ja toimittajan uskonelämälle ei ole mitään merkitystä näillä ripotteluilla.

Kaikille sattuu virheitä. Myös Voitoselle - olisiko kehitetty sekkaista virhevahtipalvelua ? Mutta meikäläiset ovat herkkiä antamaan virheet anteeksi. Myös Taivaan Isä antaa ...

Kannattaa kommentoijienkin jos uskoa että meitä ei ole koskaan opetettu salaamaan rikoksia evankeliumin varjolla. Se on toinen asia jos näin on käynyt. On se mahdollista. Ei myöskää Voittonen ole näin tarkoittanut neuvoa. Ei ole merkitystä kuukausilla tai sillä kenen kautta rikos on tullut viranomaisen tietoon. Voistte jo jättää Voittosenkin ja muutkin rauhaan. Parmepaa vuoden jatkoa näissä merkiessä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen jättänyt lestadiolaisuuden 30 vuotta sitten. Siitä ratkaisusta koittanut sisäinen vapaus on edelleen eräs elämäni tärkeimmistä asioista. Minulla ja perheelläni on edelleen hyvä yhteys lestadiolaiseen sukuuni. Insestistä on puhuttu muutaman asioihin avoimemmin suhtautuvan sukulaisen kanssa. Useimmille se aihe on tabu. Asiasta puhuneet ovat ovat kuitenkin huolissaan liikkeen ulkokuvasta, uskovaisten leimaamisesta ja "uskottoman maailman" halusta hyökätä ainoaa oikeaa uskoa vastaan (joka hyökkäys on itse Perkeleen työtä). Insestin ja hyväksikäytön uhreja ei heille ole olemassa. Heistä ei ole oltu huolissaan eikä heille ole keskusteluissa liiennyt välittämisen tunnetta. Eli suhtautuminen on sama kun liikkeen johdolla: Kun Voittoselta, joka tarkasti muisti v:n 2006 kokouksen kulun, kysyttiin, mitä hän sanoi hyväksikäytön uhrille, vastaus oli: "En jaksa muistaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaapa tämän päivän Hesarista uutta tietoa Hännisen erosta. Kalevaa ei tule syyttää eikä Hesaria asioiden tiedottamisesta. Miksi siis vanhoillislestadiolaisuus on esillä? Siksi, että SRK:n väärä ylivalta poistuisi ja uskovaiset ihmiset saisivat elää vapaasti. Yksikin rikos on väärin kaikkialla, mutta erityisesti uskonnollisessa yhteisössä, joka puhuu valitettavan väärin seurakunnan erehtymättömyydestä. Tosin Päivämiehessä on ollut ainakin yksi merkittävä artikkeli seurakunnan erehtyväisyydestä, mutta seurapuheissa tätä korostusta ei juurikaan kuule. Uudet tiedot ovat suora seuraus ihmisen itseottamasta vallasta yli raamatun ilmoituksen. Nyt olisi vihdoinkin aika koko yhteisön paneutua lapsiuhrien aseman eheyttämiseen. Onneksi 1.1.2014 laki antaa mahdollisuuden tähän jo esitutkinnallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijissa on selkeästi kahta ryhmittymää, Toinen puolustaa tuota punasilmäistä järjestelmää joka kaksihaaraisella kielellä nuoleskelee savuavia suupieliään syöden kitaansa heikompia ja toinen ryhmä on saanut matkaevääksi tajun oikeudenmukaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän hyvin, että hihhuliliikkeissä harjoitetaan aivopesua, josta on vaikea päästä eroon vaikka eroaisikin likkeestä. Ihmiselle on ominaista alistua vahvemman tahtoon ja saada siitä helpotusta kun ei tarvitse päättää olemisestaan. Mutta se on juuri elämän tarkoitus, taistelu oman tahdon ja yhteisön vaatimusten välillä. Kun tämä otetaan pois ja samalla vastuu omasta elämästä, on helppo hyväksyä vaikkapa toisten ihmisten alistaminen seksuaaliseen palvelemiseen. Tätä varten meillä pitäisikin olla toimiva yhteiskunta eikä vain väkivaltaa käyttävä valtiokoneisto, jolle pitää alistua. Suhtaudun inhoten sellaisiin virkamiehiin, jotka ajavat vain omaa ja eturyhmänsä etua. Sama pätee itsekeskeisiin poliitikoihin, jotka pettävät puolueuskollisuudessaan sen perustehtävän, johon heidät on valittu. Yhteiskunta kuuluu kaikille, ei harvoille ja valituille. Tämä on noussut julkisuuteen nyt pedofilian myötä, joka on rikoksista iljettävin. Todellinen uskovainen varmaan pystyy näkemään tämän mutta lahkon sokaisemat ovat kuin pieniä lapsia, jotka eivät vielä ole oppineet näkemään yhteistä etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyt tämän jutun pinnalle tulosta johtuu politiikasta. Keskustan ennätyssuosiota pitää ruveta nakertamaan, muuten on vaarana että oppositiopuolueet ovat ylivertaisa tulevissa vaaleissa, ja se ei sovi eräälle hallituksessa pitkään olleelle puolueelle, eikä sen apupuolueelle ja sen puisto-osastolle.

Näin pieni eliitti joka saa haltuunsa ilman demokraattista valvontaa olevia signaalitiedustelun tuloksia voi käyttää tuloksia hyväkseen manipuloidakseen kansaa haluamallaan tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä rangaistuksen laki määrää luottamusaseman väärinkäytöksestä a) minimissään b) maksimissaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole sellaista lakia, joka velvoittaisi ilmoittamaan rikokset poliisille! Ainoastaan erikseen määrätyissä tapauksissa jos on uhka törkeän rikoksen tekemisestä, on ilmoitettava poliisille. Toisin sanoen: rikoksen ilmoittamatta jättäminen ei ole rikos, mutta ihmisen leimaaminen rikolliseksi sillä perusteella, että hän ei ole käskenyt rikollisen mennä poliisin puheille, on kunnianloukkaus ja se on Suomen lain mukaan rikos. Kaikki te ahkerat kommentoijat ja toisten tuomitsivat, varokaa ettette itse syyllisty rikokseen. Toisen mustamaalaaminen nimimerkin suojissa on lisäksi mitä alhaisinta. Kalevan pääkirjoitus on asenteellisuudessaan ja leimaavuudessaan vertaansa vailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se sitten siitä "pyhästä hengestä" jota tämä liike väittää Jeesuksen heille antaneen. En usko sellaiseen enkä siihen että tämä liike on missään yhteydessä Raamatun Jumalan valtakuntaan, siellä on eri isäntä ja perustus, ei Srk ja sen "apostolit".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin aamun Kalevan pääkirjoituksen "Johtokasvot uusiksi SRK:ssa" ja hieman myöhemmin Hesarin jutun. Eipä enää tarvitse ihmetellä, miksi johtajat oikeasti vaihtuvat. Syyt löytyy Hesarin jutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo kumma, jos näillä perusteilla toteaakin jo työnsä tehdyksi. Ymmärtäneekö tuo edes hävetä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ääriainekset kuten kommunistit, fasistit, lestadiolaiset, vapaamuurarit ym. omia aatteitaan vastoin laillisuutta hyväksikäyttävät pitää erottaa oikeus- ja poliisilaitosten palveluksesta ja estää heidän pääsynsä kyseisiin virkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Miksi kukaan ei puutu tämän liikeen tekoihin? Auttakaa hyvät ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinäpä nyt keksit ihan mainioita juttuja. Mihin näistä huumepoliisi Aarnio kuului. Tai kerro joku esimerkkitapaus näihin ryhmiin kuuluvista ja oikeus- tai poliisilaitoksiin kuuluvista vilunkiveikoista. Helppoa ja hauskaa heittää läppää pulla kourassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Integraatio on vielä syvempi. Onhan oulun valtuustossa poliisi ja srk jäsen (kesk, no tuo taisi olla selvä muutenkin). Tässä on oikein kolmiointegraatio. Ja listaa voisi jatkaa käräjäoikeuteen, ymptoimen virkamiehiin, rakennusvirastoon, jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäi luettelosta pois Suomen evl.kirkko. Ka kun se tietää, mutta ei sen tietonsa pohjalta tee muuta kuin pyörittelee peukaloitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdit varmaan kepulaiset ja kokoomuslaiset ja persut tästä listasta ihan tarkotuksella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse eronnut Lestadiolaisuudesta vuonna 2006.... Olen seurannut tätä nyt käytyä keskustelua, ja häätyy sanoa Uskovaisen kasvatuksen saaneena, että niin hyvää lahjaa ja eväitä elämään ei voi mistään muualta saada.... Se että erosin, oli omalta osaltani omaa vikaa, kun uskonelämän hoitaminen tuli laiminlyötyä..... Joskus olen vieläkin muistellut ja peräti kaipaillut niitä armon tuntemuksia ja sitä turvallisuutta, jota usko nuoruudessa kohdalleni antoi... On väärin tuomita tuollaista liikettä muutamien tapausten takia, jotka on seksuaalisesti vääristyneeen ja sairaan ihmisen tekosia.... Voimia ja jaksamista niille ihmisille, jotka näiden asioiden kans joutuvat olemaan tekemisissä..... Se, että kun lestadiolaisuudesta erotaan, sieltä aina lähdetään huonolla omalla tunnolla.... On vaan näin, että osa eronneista ei näe enään sitä joukkoa muuten, kuin viallisena ja virheellisenä.... Mutta on muistettava, että parempaa ja turvallisempaa lapsuutta en ainakaan omalle kohdalleni olisi voinut saada.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (155)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, palo ei levinnyt asuinrakennuksen puolelle
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
53
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
52
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image