Kotimaa

Hovioikeus lievensi Master-Rahoituksen luottojutun tuomioita

Kotimaa 30.10.2001 16:21
STT
Helsingin hovioikeus lievensi osaa tuomioista ja pudotti vahingonkorvauksia turkulaisen Master-Rahoituksen luottojutussa. Tuomiolla 1990-luvun alun leväperäisestä luotonannosta oli sekä rahoitusyhtiön entistä johtoa että asiakkaita.

Holtittomasta luototuksesta koitui silloiselle Turun Työväen Säästöpankin TYP:n rahoitusyhtiölle valtaisat vahingot, joista hovioikeus tuomitsi kymmenien miljoonien markkojen korvaukset.

Rahaa syydettiin juppiaikojen hengessä muun muassa luksusvene- ja solariumbisneksiin aikana, jolloin lama jo teki tuloaan.

Entisen rahoitusjohtajan Jukka Rajalan rangaistus aleni neljään kuukauteen ehdollista vankeutta. Hovioikeus tuomitsi hänet vain yhdestä luottamusaseman väärinkäytöstä, kun käräjäoikeus langetti hänelle useista vastaavista rikoksista vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista.

Hovioikeuden mielestä Rajala ei tavoitellut omaa etuaan. Toisin toimi Rajalan kollega Heikki Pasila, jonka kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdoton vankeustuomio muun muassa törkeistä kavalluksista pysyi ennallaan.

Hovioikeus katsoi Pasilan kytkeneen oman etunsa rahoituspäätöksiin myöntäessään luottoja, joita käytettiin häntä itseään hyödyttäneisiin tarkoituksiin.

Kovimman tuomion sai Master-Rahoituksen asiakas Mika Bergmann, joskin hänen rangaistuksensa aleni hovioikeudessa liki vuodella kolmeen ja puoleen vuoteen vankeutta. Tuomio tuli 47 törkeästä petoksesta, kolmesta kirjanpitorikoksesta ja avunannosta törkeään kavallukseen.

Rahaa katosi jäljettömiin esimerkiksi Bergmannin yhtiöryppääseen, joka harjoitti solarium- ja kuntosalilaitteiden maahantuontia, myyntiä ja vuokrausta. Aiempia luottoja hoidettiin eri yhtiöiden ottamilla aina uusilla luotoilla, ja lopulta ainakin osa varoista katosi jäljettömiin.

Hovioikeus antoi vankeustuomion myös kiinteistöihin sijoittaneelle Master-Rahoituksen asiakkaalle, joka käräjäoikeudessa oli vapautettu syytteestä. Mies selvisi törkeästä petoksesta kahdeksan kuukauden ehdollisella vankeudella muun muassa puhtaan rikosrekisterinsä ja terveydentilansa ansiosta.

Lisäksi Bergmannin liikekumppani sai 80 päiväsakkoa kirjanpitorikoksista, mikä ei muuttunut hovioikeudessa. Kahden miehen syytteet hylättiin molemmissa oikeusasteissa. Hovioikeus karsi myös tuomittujen maksettavaksi määrättyjä vahingonkorvauksia Master-Rahoitukselle. Vankeustuomion saaneiden korvaukset putosivat yli 86 miljoonasta markasta reiluun 71 miljoonaan markkaan.

Maksettava summa on joka tapauksessa noussut tähtitieteelliseksi, sillä korvaukset ovat juosseet 16 prosentin viivästyskorkoa vuosikymmenen ajan.

Rajalan vastuu korvauksista putosi eniten, liki 48 miljoonasta markasta vajaaseen 11 miljoonaan markkaan. Pasilan on osallistuttava noin 68 miljoonan markan ja Bergmannin reilun 25 miljoonan markan maksamiseen.

Kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion saaneen asiakkaan osuus korvauksista on kaksi miljoonaa markkaa.

Osa korvauksista on yhteisvastuullisia muissa, aiemmin päättyneissä oikeusjutuissa tuomittujen miesten kanssa. Nyt ratkaistun jutun lisäksi asiakokonaisuuteen on liittynyt kaksi muuta oikeusjuttua, joissa on jaettu ankaria vankeustuomioita.

Master-Rahoituksen luotonsaajia olivat muun muassa liikemiehet Johan Ulander sekä Tikuna ja Takuna tunnetut Jukka Malminen ja Jari Tanner. Aiemmissa juttuhaaroissa heidät on tuomittu viidestä kuuteen vuoden vankeusrangaistuksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla
8:15
Omakotitalon seinärakenteet syttyivät palamaan Raahen Lampinsaaressa
8:11
Yön uutiskooste: Merihätään joutunut risteilijä suuntaamassa maihin Norjassa, raskausdiabeteksen määrä on kaksinkertaistunut
8:00
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
8:00
Tältä näyttää poliisin takavarikkovarastossa – Hyllyt pursuilevat rikospaikoilta takavarikoituja verisiä kenkiä, huumeruiskuja, aseita ja käteistä rahaa Tilaajille
8:00
Eduskuntavaalit käydään yhä enemmän sosiaalisen median kautta – Tutkija: "Vuonna 2011 oli Facebook-vaalit, sitten Twitter-vaalit ja tänä keväänä Instagram-vaalit" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on päivällä voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s.

Ajokeli on paikoin huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keske-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image