Kotimaa

Hovioikeus lievensi Master-Rahoituksen luottojutun tuomioita

Kotimaa 30.10.2001 16:21
STT
Helsingin hovioikeus lievensi osaa tuomioista ja pudotti vahingonkorvauksia turkulaisen Master-Rahoituksen luottojutussa. Tuomiolla 1990-luvun alun leväperäisestä luotonannosta oli sekä rahoitusyhtiön entistä johtoa että asiakkaita.

Holtittomasta luototuksesta koitui silloiselle Turun Työväen Säästöpankin TYP:n rahoitusyhtiölle valtaisat vahingot, joista hovioikeus tuomitsi kymmenien miljoonien markkojen korvaukset.

Rahaa syydettiin juppiaikojen hengessä muun muassa luksusvene- ja solariumbisneksiin aikana, jolloin lama jo teki tuloaan.

Entisen rahoitusjohtajan Jukka Rajalan rangaistus aleni neljään kuukauteen ehdollista vankeutta. Hovioikeus tuomitsi hänet vain yhdestä luottamusaseman väärinkäytöstä, kun käräjäoikeus langetti hänelle useista vastaavista rikoksista vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista.

Hovioikeuden mielestä Rajala ei tavoitellut omaa etuaan. Toisin toimi Rajalan kollega Heikki Pasila, jonka kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdoton vankeustuomio muun muassa törkeistä kavalluksista pysyi ennallaan.

Hovioikeus katsoi Pasilan kytkeneen oman etunsa rahoituspäätöksiin myöntäessään luottoja, joita käytettiin häntä itseään hyödyttäneisiin tarkoituksiin.

Kovimman tuomion sai Master-Rahoituksen asiakas Mika Bergmann, joskin hänen rangaistuksensa aleni hovioikeudessa liki vuodella kolmeen ja puoleen vuoteen vankeutta. Tuomio tuli 47 törkeästä petoksesta, kolmesta kirjanpitorikoksesta ja avunannosta törkeään kavallukseen.

Rahaa katosi jäljettömiin esimerkiksi Bergmannin yhtiöryppääseen, joka harjoitti solarium- ja kuntosalilaitteiden maahantuontia, myyntiä ja vuokrausta. Aiempia luottoja hoidettiin eri yhtiöiden ottamilla aina uusilla luotoilla, ja lopulta ainakin osa varoista katosi jäljettömiin.

Hovioikeus antoi vankeustuomion myös kiinteistöihin sijoittaneelle Master-Rahoituksen asiakkaalle, joka käräjäoikeudessa oli vapautettu syytteestä. Mies selvisi törkeästä petoksesta kahdeksan kuukauden ehdollisella vankeudella muun muassa puhtaan rikosrekisterinsä ja terveydentilansa ansiosta.

Lisäksi Bergmannin liikekumppani sai 80 päiväsakkoa kirjanpitorikoksista, mikä ei muuttunut hovioikeudessa. Kahden miehen syytteet hylättiin molemmissa oikeusasteissa. Hovioikeus karsi myös tuomittujen maksettavaksi määrättyjä vahingonkorvauksia Master-Rahoitukselle. Vankeustuomion saaneiden korvaukset putosivat yli 86 miljoonasta markasta reiluun 71 miljoonaan markkaan.

Maksettava summa on joka tapauksessa noussut tähtitieteelliseksi, sillä korvaukset ovat juosseet 16 prosentin viivästyskorkoa vuosikymmenen ajan.

Rajalan vastuu korvauksista putosi eniten, liki 48 miljoonasta markasta vajaaseen 11 miljoonaan markkaan. Pasilan on osallistuttava noin 68 miljoonan markan ja Bergmannin reilun 25 miljoonan markan maksamiseen.

Kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion saaneen asiakkaan osuus korvauksista on kaksi miljoonaa markkaa.

Osa korvauksista on yhteisvastuullisia muissa, aiemmin päättyneissä oikeusjutuissa tuomittujen miesten kanssa. Nyt ratkaistun jutun lisäksi asiakokonaisuuteen on liittynyt kaksi muuta oikeusjuttua, joissa on jaettu ankaria vankeustuomioita.

Master-Rahoituksen luotonsaajia olivat muun muassa liikemiehet Johan Ulander sekä Tikuna ja Takuna tunnetut Jukka Malminen ja Jari Tanner. Aiemmissa juttuhaaroissa heidät on tuomittu viidestä kuuteen vuoden vankeusrangaistuksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image