Kotimaa

Hovioikeus lievensi Master-Rahoituksen luottojutun tuomioita

Kotimaa 30.10.2001 16:21
STT
Helsingin hovioikeus lievensi osaa tuomioista ja pudotti vahingonkorvauksia turkulaisen Master-Rahoituksen luottojutussa. Tuomiolla 1990-luvun alun leväperäisestä luotonannosta oli sekä rahoitusyhtiön entistä johtoa että asiakkaita.

Holtittomasta luototuksesta koitui silloiselle Turun Työväen Säästöpankin TYP:n rahoitusyhtiölle valtaisat vahingot, joista hovioikeus tuomitsi kymmenien miljoonien markkojen korvaukset.

Rahaa syydettiin juppiaikojen hengessä muun muassa luksusvene- ja solariumbisneksiin aikana, jolloin lama jo teki tuloaan.

Entisen rahoitusjohtajan Jukka Rajalan rangaistus aleni neljään kuukauteen ehdollista vankeutta. Hovioikeus tuomitsi hänet vain yhdestä luottamusaseman väärinkäytöstä, kun käräjäoikeus langetti hänelle useista vastaavista rikoksista vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista.

Hovioikeuden mielestä Rajala ei tavoitellut omaa etuaan. Toisin toimi Rajalan kollega Heikki Pasila, jonka kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdoton vankeustuomio muun muassa törkeistä kavalluksista pysyi ennallaan.

Hovioikeus katsoi Pasilan kytkeneen oman etunsa rahoituspäätöksiin myöntäessään luottoja, joita käytettiin häntä itseään hyödyttäneisiin tarkoituksiin.

Kovimman tuomion sai Master-Rahoituksen asiakas Mika Bergmann, joskin hänen rangaistuksensa aleni hovioikeudessa liki vuodella kolmeen ja puoleen vuoteen vankeutta. Tuomio tuli 47 törkeästä petoksesta, kolmesta kirjanpitorikoksesta ja avunannosta törkeään kavallukseen.

Rahaa katosi jäljettömiin esimerkiksi Bergmannin yhtiöryppääseen, joka harjoitti solarium- ja kuntosalilaitteiden maahantuontia, myyntiä ja vuokrausta. Aiempia luottoja hoidettiin eri yhtiöiden ottamilla aina uusilla luotoilla, ja lopulta ainakin osa varoista katosi jäljettömiin.

Hovioikeus antoi vankeustuomion myös kiinteistöihin sijoittaneelle Master-Rahoituksen asiakkaalle, joka käräjäoikeudessa oli vapautettu syytteestä. Mies selvisi törkeästä petoksesta kahdeksan kuukauden ehdollisella vankeudella muun muassa puhtaan rikosrekisterinsä ja terveydentilansa ansiosta.

Lisäksi Bergmannin liikekumppani sai 80 päiväsakkoa kirjanpitorikoksista, mikä ei muuttunut hovioikeudessa. Kahden miehen syytteet hylättiin molemmissa oikeusasteissa. Hovioikeus karsi myös tuomittujen maksettavaksi määrättyjä vahingonkorvauksia Master-Rahoitukselle. Vankeustuomion saaneiden korvaukset putosivat yli 86 miljoonasta markasta reiluun 71 miljoonaan markkaan.

Maksettava summa on joka tapauksessa noussut tähtitieteelliseksi, sillä korvaukset ovat juosseet 16 prosentin viivästyskorkoa vuosikymmenen ajan.

Rajalan vastuu korvauksista putosi eniten, liki 48 miljoonasta markasta vajaaseen 11 miljoonaan markkaan. Pasilan on osallistuttava noin 68 miljoonan markan ja Bergmannin reilun 25 miljoonan markan maksamiseen.

Kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion saaneen asiakkaan osuus korvauksista on kaksi miljoonaa markkaa.

Osa korvauksista on yhteisvastuullisia muissa, aiemmin päättyneissä oikeusjutuissa tuomittujen miesten kanssa. Nyt ratkaistun jutun lisäksi asiakokonaisuuteen on liittynyt kaksi muuta oikeusjuttua, joissa on jaettu ankaria vankeustuomioita.

Master-Rahoituksen luotonsaajia olivat muun muassa liikemiehet Johan Ulander sekä Tikuna ja Takuna tunnetut Jukka Malminen ja Jari Tanner. Aiemmissa juttuhaaroissa heidät on tuomittu viidestä kuuteen vuoden vankeusrangaistuksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
43
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
23
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image