Kotimaa

Hituran kaivoksen sulkemisen kustannukset paisuvat – jopa 20 miljoonan euron lasku

Nivalassa sijaitsevasta Hituran nikkelikaivoksesta tulee ensimmäinen valtion sulkema kaivos Suomessa. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 10.6.2017 8:30
Aki Harju

Hituran nikkelikaivoksen sulkeminen Nivalassa saattaa keventää veronmaksajien kukkaroa ennakoitua enemmän.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan sulkeminen voi maksaa jopa 20 miljoonaa euroa.

Sulkemisen ensimmäisen vaiheen rakennusurakan tarjouskilpailu on päättynyt, ja tarjousten käsittely on aloitettu. Urakoitsijat ovat voineet tarjota rikastushiekka-altaiden tiivistyskerrokseksi joko moreenirakennetta tai bentoniittimattoa.

Kaatopaikkarakentamisen asiantuntijan, yliopisto-opettaja Minna Leppäsen mukaan bentoniittimatto on ylivoimaisesti paras ja halvin valinta Hituran kaivannaisjätealueiden sulkemiseen.

Lue lisää 10.06.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Miksi ihmeessä ulkomaiden annetaan pilata meidän maa ihan ilmaiseksi? Kaivosten kuuluisi maksaa verot ja kunnostaa maat toiminnan loputtua ja sen takaamiseksi jäädytettäisiin varat siihen. Muussa tapauksessa menköön muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotkut taakseen veronmaksajien taakaksi jättänyt yhtiö oli Belvedere Resources, jonka hallituksen puheenjohtaja on sama henkilö, joka on haliituksen puheenjohtajana myös Rupert Resources yhtiössä, joka suunnitteli jo viime kesänä toiminnan aloittamista Sodankylän Pahtavaaran kultakaivoksella. Samanlaista puhallusta odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamelaiset eivät tule ikinä saamaan omistus- eikä hallintaoikeutta ikimuistoisiin alueisiinsa koska saamenmassa on rikkaita kultaesiintymiä. Saamelaisilta ja suomalaisiltakin pienkaivajilta on evätty tehokkaammat kullankaivuun edellytykset koska Suomen valtio säästää kaivuualueita monikansallisille jättiläisille. Pian tulemme näkemään kuinka Natura- ja muitten suojelualueitten sopimukset murtuvat kaupallisuuden paineessa. NWO ja globalismi eivät kunnioita luontoa eikä ihmisyyttä. Kaivostoiminnan ja öljyteollisuuden katastrofialueita on eri puolilla maailmaa, eikä niitä ole tarkoituskaan korjata. Tarvitaan lisää aseita ja armeijoita turvaamaan älyttömän kerskakulutuksen kertakäyttö periaatteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähes kaikki toitottaa yhteen ääneen miten katuu veronmaksajien kontolle. Hiturakin toiminut yli 45 vuotta paljonkohan on veronmaksajien pusiin satanut veroja ynnä muita varoja. Suurimman ajan Hituran kaivos on ollut veonmaksajien hallussa eli valtion omistuksessa, turha viimmeisintä omistajaa on syyttää paskojen tänne jättämisestä. Kyseinen kaivos on työllistänyt paikkakunnan ihmisiä 100-140 henkeä vuositasolla kait ollu nivalassa merkittävä työllistäjä. Kaikki kaivoksella tehty on tehty sen aikaisen lupakäytännön mukaan luvat on myöntänyt sen aikainen viranomainen,kuin myös suorittanut valvonnan.
Jälki hoitokin tuo paljon kaivattuja työpaikkoja mutta sehän ei näille täällä kirjoittaville veron mauksajille kelpaa.
Täällä kirjoittaville veronmaksajille sadat perheet vuosien saatossa saaneet elannon Hiturasta .
Lopuksi miksi lyötyä ,maassa makaavaa pitää vielä potkia, sehän näyttää näiltä veronmaksajilta onnistuvan muuhun ei ymmärrys tietenkään riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälkihoitoa ei voida katsoa kovin tuottavaksi varojen käytöksi. Hitura toki työllisti aikansa ja raaka-aineketju oli hitusen kotimaisempi, mutta kaivos ei tainnut olla kovin kannattava koskaan puhumattakaan siitä, miten tehottomuutta piilottelevaa vanhan ajan valtionyhtiöiden taloudenpito on ollut. Eli nämä julistetut suuret taloudelliset hyödyt... ne ovat ehkä olleet tuottavuudessaan pääosin samaa sarjaa kuin se kuuluisa hölmöläisten peitonjatkaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakaan voida järkeväksi varojenkäytöksi sanoa mutta se on kuitenkin tehtävä.
Yrityksiä menee suomessa konkkaan ja aina veronmaksajat joutuu valtionkautta maksumiehiksi.
Näyttää veronmaksajana että olet unohtanut Talvivaaran sadat miljoonat.
Nämä pikkurahoja siihen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sen naapurikaupungin kirkon palokin tullut maksamaan pitkässä juoksussa veronmaksajille 5 miljoonaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et voi pakoilla vastuutasi sen perusteella että työllistät porukkaa tai maksat verot. Säännöt koskaa siitä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi hitura saa miljoonia ja minä näen nälkää ? Mie kerrään pulloja ja ostan litlistä makaronia ja nakkia tai uunilenkkiä. Viiteen vuoteen en ole rahaa saanut te toimiston naiselta.. Miksi kaikki muut saa ja mie maksan veroja joka päivä ? Karenssia ja nälkää on elo surkia tää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se 20 miljoonaa jää pyörimään Keski Pohjanmaan talousalueelle elk tämähän kääntyy positiiviseksi asiaksi. Lisää duunia sinnepäin. Iso peukku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajien kukkaroa kevennetään aina ennakoitua enemmän. Ja sekin vielä tuplana. Syypäiltä leikataan sen sijaan syntisäkin nyörit aina poikki. Siitä on kevyt heidänkin jatkaa. Kaikilla siis kevenee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on tehty siirtomaa - nyt jo melkeinpä kaikilla mahdollisilla toimialoilla. Tässä kaivostoiminnassa.
Valtakunnaoikeus odottaa vastuullisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nuo kustannukset on pakkolunastettava kaivostoimintaa harjoittaneelta yhtiöltä ja/tai sen omistajilta.
Veronmaksajat eivät ole syyllistyneet mihinkään sakkoihin oikeuttavaan tekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkö, että kaivosoikeudet annettiin ulkolaisille huijareille ja lopettamiskulut maksaa veronmaksajat? Kerrassaan loistavaa työtä poliitiikoiltamme, kiitos. Pohjolan Kongossa alkaa muuttoliikkeen seurauksena väkikin vaihtua sopivampaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivoksen omisti alunperin Outokumpu Oy, joka aloitti sen toiminnan 1970. Vasta kun malmivarat olivat ehtymässä Outokumpu Oy yritti päästä lopettamiskustannuksista eroon ja myi kaivoksen 2007 tietäen, että sen ostaja on pahoissa talousvaikeuksissa. Suomalaiset tässä yrittivät huijata, joten on aivan oikein, että valtio joutuu maksumieheksi, sillä onhan se edelleen Outokummun suurin omistaja 27 % omistusosuudellaan, joten valtio voi käyttää vaikka Hituran kaivoksesta saatuja myyntituloja sulkemiskustannuksiin, sillä myyntihintahan oli 25 miljoonaa euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen kirjoitus näin on juuri tapahtunut kuin kirjoitat. Hyvä ja oikea kommentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi - Pohjolan Kongo. Jälleen yksi esimerkki siitä että yksikään kaivoksen omistaja ei ikinä korjaa omia vahinkojaan mitkä aiheutuu kaivostoiminnasta ympäristölle vaan se jätetään valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä oiva esimerkki kuinka ylikansalliset yritykset kuorii kerman ja jättävät kuin koira läjänsä veronmaksajien maksettavaksi missä vastuu päättäjät osa sanoi ei kaivosveroille ( esim KOK) oisko oikeus ja kohtuus että näiltä peritään siivouskulut puoluetukiasista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivoslainsäädäntö suosii ulkomaisia toimijoita. Lain säätäjät vastuuseen ja maksumiehiksi. Missä on virkamiesten ja poliitikkojen vastuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin häiläilemättömästi jätetään tunkio todellisten veronmaksajien varoilla kunnostettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image