Kotimaa

Hirven metsästäminen jousella aiotaan sallia, asetusmuutos lähti lausun­to­kier­rok­sel­le – lupa edellyttää ampumakoetta jousella

Tähän asti ajavan koiran säkäkorkeus on saanut olla korkeintaan 28 senttimetriä. Nyt mittaa ollaan nostamassa 39 senttiin. Myös hirvenmetsästykseen suunnitellaan uudistusta, jonka myötä eläimen saisi kaataa jousella. KUVA: Pentti Vuosaari
Kotimaa 15.1.2019 6:00
Anita Simola

Maatalousministeri huolestui paisuneesta peurakannasta. Jahdeille haluttaisiin lisäaikaa ja naaraita nurin uroksia enemmän.

Metsästysasetukseen on tulossa tukku muutoksia.

Yksi merkittävä uudistus on hirven jousimetsästys. Aiemmin se on ollut sallittua vain pieniä hirvieläimiä metsästettäessä kuten valkohäntä-, kuusi- ja metsäpeuroja.

Asetuksen muutos lähti maanantaina lausuntokierrokselle.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo, että asetuksen muutosta ovat halunneet lajin harrastajat. Harrastajat ovat toivoneet uudenlaista metsästyskulttuuria nykyisen rinnalle.

Eettisyys ensimmäisenä

Jousimetsästys edellyttää ampumakoetta jousella.

Leppä tähdentää, että jousimetsästykseen liittyvät erittäin tarkat säännöt ja vaatimukset.

– Jousimetsästyksen samoin kuin kaiken metsästyksen on oltava sellaista, että se kestää eettisen tarkastelun. Vastuullisuutta korostetaan. Jouselle asetetaan muun muassa tiukat vahvuusvaatimukset, kun kyse on kookkaista hirvieläimistä.

Tällä ehkäistään se, että hirvi kaatuu, eikä jää loukkaantuneena metsään.

Suomessa on tuhansia jousimetsästyksen harrastajia. Kiinnostus harrastukseen on lisääntynyt viime vuosina.

Monet harrastajat kokevat jousimetsästyksen haastavana ja palkitsevana metsästysmuotona, ministeriöstä perustellaan.

Säkäkorkeus nousee

Hirvieläinten metsästyksessä ajavien metsästyskoirien säkäkorkeutta ollaan muuttamassa.

Tähän asti säkäkorkeus on saanut olla korkeintaan 28 senttimetriä. Lepän mukaan mittaa ollaan nostamassa 39 senttiin.

– Tämäkin toive on ollut harrastajilta, jotka hakevat monipuolisuutta harrastukseensa. Muutos toisi mukaan uusia koiraharrastajia. Säkäkorkeuden nostosta on saatu lupaavia kokemuksia Ruotsista.

Koiran säkäkorkeus on säädelty metsästysasetuksessa.

Nykyinen korkeus on rajoittanut koiran käyttöä. Käytännössä tähän tarkoitukseen on käytetty yleisesti mäyräkoiraa. Korkeuden nosto mahdollistaisi esimerkiksi dreeverin käytön ajossa.

Isompaa koiraa voi käyttää hirvenmetsästyksessä niin, että se etsii hirven, pysäyttää haukulla ja metsästäjä etsii eläimen, mutta ajoon niitä ei saa käyttää.

Lisäaikaa peurajahtiin

Ministeriössä on seurattu huolestuneena peurakannan lisääntymistä.

Kanta on suurentunut ja usein suurissa laumoissa liikkuvat eläimet tekevät tuhoa viljelyksille ja taimikoille metsissä. Myös liikenteessä peurakolarit ovat yleistyneet.

Leppä kertoo, että peurajahdille on annettu lisäaikaa. Nyt peuraa voi metsästää helmikuun puoleen väliin asti. Metsästystä helpottaa luminen maa ja kirkkaat illat.

– Vaikka metsästys on saanut jatkoa, niin meillä on edelleen lupiin nähden 20 000 peuraa kaatamatta. Metsästysseuroilla on nyt näytön aika saada luvat käytettyä.

Naaraita nurin

Yksi syy siihen, ettei peuroja ole ehditty kaataa tarpeeksi, on hirvenmetsästys.

– Sehän painottuu syksystä loppuvuoteen.

Keino pienentää peurakantaa on puuttua lupaehtoihin.

– Esimerkiksi Varsinais-Suomessa riistakeskus on linjannut, että tietty määrä kaadetuista eläimistä pitää olla naaraita. Tämä käytäntö otetaan jatkossa käyttöön kaikilla tihentymäalueilla. Kun naaraskantaa verotetaan, niin siten pystytään parhaiten supistamaan koko peurakantaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Männänpalautusjouselle salakaadoimme riistaa aikoinaan. Nyt kihti vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin lobbauksen tulosta. Jousi ei todellakaan ole kiväärin veroinen. Seuraavaksi varmaan pyyntikuopat tulevat sallituksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi metsästäjien on saatava riemun elämyksiä eläimen elämän riistämisestä? Mitä kunniaa se tuo tekijälle? Elämä on meille kaikille kallisarvoinen lahja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatteletko noin myös tehotuotetun broilerin, naudan ja siankin elämästä? Vai oletko niitä jotka eivät tiedä mistä ja miten se jauheliha siihen pakettiin tupsahtaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä haluan lähteä karhun pyyntiin vieläkin perinteisemmin menetelmin, kepin ja puukon kanssa. Se lienee kyllä jo lainmukaan sallittua nytkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä jousella? Taljajousella, varsijousella tms? Kyllä vain jalkajousella isokin eläin kaatuu, mutta Suomen ihmeelliset lainsäätäjät on tuon aseen kieltäneeet metsästyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opelin jousella. Tai pösön.
Itse kyllä vastustan. Sallisin vain ritsapyssyn tai herneputken käytön. Toki luvanvaraisena nekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että tietämättömät kirjoittelevat mutujaan tähän ketjuun. Kaivelkaapa nyt vaikka youtubesta videonpätkiä, niin löytyy mallia, että jousi kelpaa hyvin isommankin eläimen metsästämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ammun imukuppinuolia 150m päästä
ja niin se 500kg hirvi kaatuu.Olen vallan hyvä
metsästämään jouskarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jousimetsästys on todellakin vaativaa. Niin vaativaa, että toivoakseni lausuntokierroksella todetaan hirven olevan liian suuri ja liian sitkeä eläin jousella metsästettäväksi. Kokemusten perusteella hirvi juoksee jopa sata metriä täydellisen, 30-06 kaliiperisella kiväärillä ammutun lauksuksen jälkeen. Luoti keuhkojen ja sydämen läpi ja eläin vain jatkaa juoksuaan, tosin kaatuen kuolleena maahan.

En jaksa uskoa, että nuolella voisi aiheuttaa riittävällä varmuudella kuolettavat vammat. Toisaalta, kivääreilläkin sohlataan paljon huonoja ja vain haavoittavia osumia.

Tiukennetaan myös tuliaseilla tapahtuvan metsästyksen ampumakokeita niin perän takana voisi olla nykyistä selvästi parempia ampujia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutut voi jättää sikseen ja sen sijaan vaikka tutkia Afrikassa isoja eläimiä jousella metsästäneiden kokemuksia. Nykyaikaiset jouset ja nuolet kärkineen ovat tehokkaita ja tarkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehokas jalkajousi ja laadukas metsästyskärki. Tuho on sitä luokkaa, että juoksut on juostu heti ja välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räjähtävällä kärjellä ko suhautta, niin jääp niille jalan sijoilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanadassa ja Yhdysvalloissa ammutaan hirviä, karhuja ja Afrikassa vielä isompiakin eläimiä ihan taljajousella ja hyvin näyttää toimivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan myös ansa- ja loukkupyynti laajenpaan käyttöön ja palautetaan muutkin perinnemetsästystavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläimen tuskalla ei ole mitään määrää 😢 Miten ihminen voi olla niin julma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko ettei siellä jo nyt ole haavottuneita eläimiä? Mietippä sorsastuskauden avauspäivää, jolloin räiskitään melkosia määriä hauleja taivaalle. Itse karhunkierroksella katsoin kun sorsa ui ympyrää. Lapsia se nauratti, mutta itse näin, että toinen jalka oli poikki ja nahkariekaleella kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image