Kotimaa

Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – so­ti­las­tie­dus­te­lu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla lop­pu­met­reil­lä

Korkein oikeus käsitteli tiistaina Helsingin Sanomien toimittajan ja keskusrikospoliisin kiistaa toimittajalta takavarikoitujen työvälineiden tutkimisesta ja hyödyntämisestä rikostutkinnassa. Käsittely julistettiin salaiseksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 20.8.2019 13:14
STT

Helsingin Sanomien sotilastiedustelu-uutisoinnista liikkeelle lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä, kertoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Janne Järvinen.

– Tutkinta on edistynyt, ja uskoisin, että ollaan muutaman kuukauden päästä tilanteessa, että tutkinta on sitten loppuvaiheessa, Järvinen sanoo.

Tiistaina korkein oikeus käsitteli Helsingin Sanomien toimittajan ja keskusrikospoliisin kiistaa toimittajalta takavarikoitujen työvälineiden tutkimisesta ja hyödyntämisestä rikostutkinnassa. Koska toimittajilla on tietyin reunaehdoin oikeus olla ilmaisematta tietolähdettään, tapaus on tavallista kotietsintää ja takavarikkoasiaa mutkikkaampi. Käsittely julistettiin salaiseksi istunnon aluksi.

Poliisi aloitti rikostutkinnan ja teki toimittajan kotiin kotietsinnän joulukuussa 2017 pian sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut muun muassa salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin perustuvan artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta kertoi, että oikeus arvioi onko materiaalin hyödyntämiselle lain mukaiset perusteet vai ei.

– Toimittajan lähde ja lähdesuoja pitää pyrkiä turvaamaan demokraattisessa yhteiskunnassa niin kattavasti kuin mahdollista, hän tiivisti puolustuksen kannan.

Järvinen haluaisi kuitenkin päästä penkomaan poliisin toimittajalta viemää aineistoa.

– Olen pyytänyt aineiston hyödyntämistä ja takavarikoimista oikeudelta, hän toteaa.

Istunnossa olivat paikalla molemmat Viestikoekeskus-jutun kirjoittajiksi merkityt toimittajat. Toistakin toimittajaa kuultiin oikeudessa, koska "asia koskee häntäkin".

Uutisoinnin laillisuuden lisäksi poliisi on tutkinut mahdollisen laittoman tietovuodon alkulähdettä. Tätä on poliisin aiemman kertoman mukaan tutkittu epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena, mikä viittaisi tahallisen rikoksen epäilyyn. STT kertoi aiemmin tänä kesänä, että kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, epäilläänkö vuodon tällä hetkellä olleen tahaton vai tahallinen. Viranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa.

STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

MAINOS

Kommentoi

Maanpuolustuksesta kiinnostuneena olen huolissani Helsingin Sanomien välinpitämättömyydestä tiedustelun asioiden salassapidosta. Sen sijaan salaisiksi leimattujen papereiden lähteen salaminen tuntuu olevan heille ensisijainen asia. Se on väärin.

Kalevan uutisointi asiasta oli kuten muissakin tämän uutisen kommenteissa todettiin epätarkka. Olennainen asia jätettiin kertomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa voisi kertoa, että tämä toimittaja hävisi juttunsa kaikissa kolmessa oikeusasteessa. Varmaan noloa kaiken lähdesuojasta kohkaamisen jälkeen kun kaikki tuomarit yksimielisesti eri kannalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova tuomio on annettava koska kysymys on turvallisuuspoliittinen. Maanpettureille kovat sangtiot varsinkin kun ajavat omaa etua .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimittäin se KKO:n lopputulos: tämä valtamedian oma tulkinta lähdesuojan merkityksestä on nyt kaatunut kaikessa kolmessa oikeusasteessa, aivan kuten oli odotettavissa. Myös Kalevan uutisointi aiheesta on ollut täysin tarkoitushakuista ja suorastaan virheellistä.

Toimittajan lähdesuoja on vain oikeus olla todistamatta oikeudessa tietyin edellytyksin. Se ei ole mikään yleinen kotietsinnän kielto tai lupa toimittajille rikoksien tekemiseen tai este niiden tutkinnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli puhdas maanpetosrikos. Olisi jo aika tuomita helsingin sanomat tästä rikoksesta. Näitä on koko ajan ja aina pahenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
61
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
44
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
28
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
27
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

OP-venäjä ja OP Amerikka kasvu ainakin tuottaa hyvin. Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image