Kotimaa

Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – so­ti­las­tie­dus­te­lu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla lop­pu­met­reil­lä

Korkein oikeus käsitteli tiistaina Helsingin Sanomien toimittajan ja keskusrikospoliisin kiistaa toimittajalta takavarikoitujen työvälineiden tutkimisesta ja hyödyntämisestä rikostutkinnassa. Käsittely julistettiin salaiseksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 20.8.2019 13:14
STT

Helsingin Sanomien sotilastiedustelu-uutisoinnista liikkeelle lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä, kertoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Janne Järvinen.

– Tutkinta on edistynyt, ja uskoisin, että ollaan muutaman kuukauden päästä tilanteessa, että tutkinta on sitten loppuvaiheessa, Järvinen sanoo.

Tiistaina korkein oikeus käsitteli Helsingin Sanomien toimittajan ja keskusrikospoliisin kiistaa toimittajalta takavarikoitujen työvälineiden tutkimisesta ja hyödyntämisestä rikostutkinnassa. Koska toimittajilla on tietyin reunaehdoin oikeus olla ilmaisematta tietolähdettään, tapaus on tavallista kotietsintää ja takavarikkoasiaa mutkikkaampi. Käsittely julistettiin salaiseksi istunnon aluksi.

Poliisi aloitti rikostutkinnan ja teki toimittajan kotiin kotietsinnän joulukuussa 2017 pian sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut muun muassa salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin perustuvan artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta kertoi, että oikeus arvioi onko materiaalin hyödyntämiselle lain mukaiset perusteet vai ei.

– Toimittajan lähde ja lähdesuoja pitää pyrkiä turvaamaan demokraattisessa yhteiskunnassa niin kattavasti kuin mahdollista, hän tiivisti puolustuksen kannan.

Järvinen haluaisi kuitenkin päästä penkomaan poliisin toimittajalta viemää aineistoa.

– Olen pyytänyt aineiston hyödyntämistä ja takavarikoimista oikeudelta, hän toteaa.

Istunnossa olivat paikalla molemmat Viestikoekeskus-jutun kirjoittajiksi merkityt toimittajat. Toistakin toimittajaa kuultiin oikeudessa, koska "asia koskee häntäkin".

Uutisoinnin laillisuuden lisäksi poliisi on tutkinut mahdollisen laittoman tietovuodon alkulähdettä. Tätä on poliisin aiemman kertoman mukaan tutkittu epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena, mikä viittaisi tahallisen rikoksen epäilyyn. STT kertoi aiemmin tänä kesänä, että kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, epäilläänkö vuodon tällä hetkellä olleen tahaton vai tahallinen. Viranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa.

STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

MAINOS

Kommentoi

Maanpuolustuksesta kiinnostuneena olen huolissani Helsingin Sanomien välinpitämättömyydestä tiedustelun asioiden salassapidosta. Sen sijaan salaisiksi leimattujen papereiden lähteen salaminen tuntuu olevan heille ensisijainen asia. Se on väärin.

Kalevan uutisointi asiasta oli kuten muissakin tämän uutisen kommenteissa todettiin epätarkka. Olennainen asia jätettiin kertomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa voisi kertoa, että tämä toimittaja hävisi juttunsa kaikissa kolmessa oikeusasteessa. Varmaan noloa kaiken lähdesuojasta kohkaamisen jälkeen kun kaikki tuomarit yksimielisesti eri kannalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova tuomio on annettava koska kysymys on turvallisuuspoliittinen. Maanpettureille kovat sangtiot varsinkin kun ajavat omaa etua .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimittäin se KKO:n lopputulos: tämä valtamedian oma tulkinta lähdesuojan merkityksestä on nyt kaatunut kaikessa kolmessa oikeusasteessa, aivan kuten oli odotettavissa. Myös Kalevan uutisointi aiheesta on ollut täysin tarkoitushakuista ja suorastaan virheellistä.

Toimittajan lähdesuoja on vain oikeus olla todistamatta oikeudessa tietyin edellytyksin. Se ei ole mikään yleinen kotietsinnän kielto tai lupa toimittajille rikoksien tekemiseen tai este niiden tutkinnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli puhdas maanpetosrikos. Olisi jo aika tuomita helsingin sanomat tästä rikoksesta. Näitä on koko ajan ja aina pahenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image