Kotimaa

Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Ri­kos­ko­mi­sa­riol­ta vietiin tehtävä ta­lous­ri­ko­syk­si­kön johdossa

Toimituksen tavoittama rikoskomisario Lintilä kertoo, että toistaiseksi hänelle ei ole annettu oikeusyksikössä työtehtäviä. Hänelle ei ole myöskään enää yhtään alaista. Kuvituskuva. KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 20.8.2019 16:35
Taneli Koponen

Rikossyytteistä vapautettu rikoskomisario Kari Lintilä siirrettiin talousrikostutkinnasta Helsingin poliisilaitoksen oikeusyksikköön. Lintilä sanoo, että toistaiseksi hänelle ei ole annettu uudessa yksikössä lainkaan työtehtäviä.

Helsingin poliisi on muuttanut poliitikkojen vanhan paritusjutun epäselvyyksiä penkoneen rikoskomisario Kari Lintilän työtehtäviä. Lintilä on siirretty Helsingin poliisilaitoksen oikeusyksikköön, jossa hänen esimiehenään on poliisilakimies Kari Rauramaa. Aiemmin Lintilä on toiminut talousrikosyksikön tutkinnanjohtajana.

Lintilää syytettiin keväällä Helsingin käräjäoikeudessa virkarikoksista ja kunnianloukkauksesta. Tapauksessa oli kyse siitä, että Lintilä olisi penkonut laittomasti poliitikkoihin liittyvän vanhan paritusjutun epäselvyyksiä ja loukannut kokoomuspoliitikon kunniaa. Syytteet hylättiin.

Lintilä palasi elokuussa töihin Helsingin poliisilaitokselle. Laitoksen johto päätti siirtää hänet toisiin tehtäviin virkamiesoikeudellisen kuulemisen jälkeen.

Toimituksen tavoittama rikoskomisario Lintilä kertoo, että toistaiseksi hänelle ei ole annettu oikeusyksikössä työtehtäviä. Hänelle ei ole myöskään enää yhtään alaista. Aiemmin Lintilä työskenteli talousrikosyksikössä tutkinnanjohtajana ja hänellä oli noin kymmenen alaista yhdessä toisen tutkinnanjohtajan kanssa.

– Minut on sijoitettu tehtäväkiertoon oikeudelliseen yksikköön omalla rikoskomisarion viralla ja palkalla. En ole tutkinnan kanssa missään tekemisissä oikeusyksikössä, Lintilä toteaa ja kertoo, että hän olisi halunnut palata vanhaan tehtäväänsä talousrikostorjuntayksikköön. Hän sanoo tuoneensa toiveensa esiin myös poliisipäällikön suorittaman kuulemisen yhteydessä

"En tiedä yksityiskohtaisia sisältöjä tiedä"

Tilanteen tekee erikoiseksi se, että oikeusyksikössä Lintilän esimiehenä toimiva poliisilakimies Kari Rauramaa on ollut aiemmin päättämässä Lintilän pidättämisestä virasta. Lintilä on valittanut virastapidättämispäätöksistä. Valitusten käsittely on yhä kesken Helsingin Hallinto-oikeudessa.

Millaisia rikoskomisario Kari Lintilän uudet tehtävät ovat, Helsingin poliisilaitoksen apulaisjohtaja Heikki Kopperoinen?

– En tiedä yksityiskohtaisia sisältöjä tiedä. Vähän riippuu siitä, millaisia asioita meille tulee.

Miksi Lintilä ei voi palata vanhoihin tehtäviin?

– Meidän kuulemispäätöksessämme näkyvät syyt. Me arvioimme virkamiehen käytöstä ja käyttäytymistä. Mikä on antanut aiheen siihen, että on tällaiseen tilanteeseen jouduttu.

Onko hänen käytöksessään ollut huomautettavaa?

– Tässä arvioitiin hänen menettelyjään, että mikä käsitys poliisilaitoksella on ja mikä toisaalta hänellä on. Tästä häntä on sitten vähän huomautettu, että mitä pidetään oikeana menettelynä. Tämä ilmenee kuulemispapereista.

Kopperoinen korostaa, että asiassa on ollut epäilys, onko Lintilä luovuttanut salaista tai muuta materiaalia ulkopuolisille.

Kaikki syytteet kuitenkin hylättiin käräjäoikeudessa?

– Käräjäoikeus ratkaisi näin.

Kunnioitatko käräjäoikeuden ratkaisua?

– Ilman muuta täällä kunnioitetaan aina oikeuden ratkaisua.

Onko Kari Lintilä syytön?

– Tuomioistuin on todennut, että hän on syytön. Asia on sillä selvä.

Viittaat kuitenkin siihen, että on epäily tietovuodoista?

– Virkamiesoikeudellisessa menettelyssä ei oteta mitään kantaa käräjäoikeuden ratkaisuun. Siinä käsitellään sitä, onko virkamies käyttäytynyt siten kuin hänen virkaansa kuuluu ja onko hän muutoin menetellyt siten kuin kuuluu.

"Ei pidä paikkaansa"

Lintilä sanoo pitävänsä Kopperoisen väitettä huomautuksesta loukkaavana.

– Tuo ei pidä paikkaansa. Minua ei ole virkamiesoikeudellisen kuulemisen yhteydessä huomautettu, ei edes vähän, kuten Kopperoinen on asian ilmaissut, hän toteaa.

Lintilän mukaan 13. elokuuta laaditussa välipäätöksessä ei ole mainintaa mistään huomautuksesta.

– Minulta on tiedusteltu tiettyjä asioita ja olen antanut niihin tarkan selvityksen, mikä selvitys ymmärtääkseni oli riittävä, eikä estettä töihin palaamiselle ollut.

– Helsingin poliisilaitos ei ole koko virkaurani aikana tätä meneillään olevaa prosessia lukuunottamatta käynnistänyt minua kohtaan mitään, ei hallinnollista prosessia tai rikosprosessia, hän sanoo.

Lintilän mukaan yli 42 vuotta kestäneen virkauran aikana hänen toiminnastaan ei ole tehty kenenkään toimesta edes yhtään kantelua.

– Olen hoitanut virkaani niin kuin sitä kuuluu hoitaa, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Olen saanut kiitosta työstäni ja minua on palkittu ja ansiomerkeillä muistettu (muilla tavoin), Lintilä sanoo.

Helsingin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Kari taistelee pahuuden ja piemeyden voimia vastaan ja siinä palkkio. Suomessa on sosiaalinen ja rakenteellinen korruptio. Se koskee oikeuslaitosta, poliisia, syyttäjiä sekä ylimpiä valvontaviranomaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan on korruptio vapaa maa jossa tutkitaan kaikkien muiden paitsi poliitikkojen ja isokenkäisten rikoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielen kiintoista odottaa uutta tutkimusta kansalaisten luottamuksesta poliisiin,poliisi sekä syyttäjä on otsikoissa viime aikoina lähinnä negatiivisessä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla omassa pesässä selvittämättömiä asioita, ettei törkeitäkään rikoksia ehditä selvittää.
Tarvitaan lisää "Pasilan miehiä" pitämään yhteyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kotikutoista mafiaa, kokoomus-politikot ovat perinteisesti herkkänahkaisia .
Oispa laki kaikille sama tässä maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se laki kaikille sama, vain tuomiot vaihtelevat ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se Maiju Vilkkumaa lauloikaan: "...tämäntyyppiset tapaukset tutkimatta jätetään." Suomenmaasta lauloi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malliesimerkki siitä, miten mädäntynyttä ylin poliisijohto on. Ei kannata ihmetellä, jos poliisin maine laskee kuin lehmän häntä. Miksi sisäministeri ei puutu asiaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko poliisin ylin johto pitäisi panna jo vaihtoon, saunamajuria myöten! tiedän että poliisissa on vielä joitakin kunnon miehiä, mutta näyttää siltä että nämä linssiluteet, kuten ylikomisario, liikenneturvan johtaja, saunamajuri pasterstein saavat pällistellä joka päivä julkisuudessa vaatimassa milloin mitäkin, vaikka omaa toimintaa olisi syytä todella tarkastella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministerillä ei ole aikaa kun tarvitsee hoitaa Brasilian politiikkaa Amazon palojen takia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisimiehet ovat liian usein julkisuudessa väärinkäytöstensä vuoksi. Yksikin on liikaa, nyt niitä on useita. Luottamus poliisin toimintaan on vähentynyt roimasti, moni hoitelee ilman välikäsiä itseensä kohdistuneet kunnianloukkaukset ja rikokset, koska asiallisesti oikeutta ei saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kestä mennä politiikkojen parituksia tutkimaan, siinä on oma työpaikka vaarassa. Tästä näkee että laki ei ole kaikille sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaa hyvin miten asiat on pielessä ja pahasti. Nooh sitten kun pääsen eläkkeelle kerron miten hyvä veli verkosto toimii. Monelle tulee tuskan hiki ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt nähtiin sekin, miten tässä maassa syytöntä rangaistaan, vaikkakin vain hallinnollisesti. Oikeus toteaa syyttömäksi, niin poliisijohto päättää kuitenkin toisin, ja sanoo julkisesti kunnioittavansa oikeuden päätöstä. Ei kyllä siltä vaikuta, kun pitää syytöntä näpäyttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltio nimeltään Suomi!?! Mitäs sannoo Tuppururaisen Tytti? Soimaako pata kattilaa kun Unkaria haukutaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä tässä on vainoharha? Poliisiviranomainen tutkii poliitikkojen paritusrinkiä eli rikosta, jota on syytäkin tutkia. Poliiseilta takavarikoidaan työkalut ja laitetaan työhuoneen ovi lukkoon. Poliisinhan pitääkin tutkia rikoksia, se on heidän työtään. Miksi poliisijohto estää rikoksen tutkimista? Suojeleeko kenties jotain? Eiköhän kaikki suomalaiset, myös kokoomuspoliitikot, ole lain edessä samanarvoisia? Vai onko niin, että joidenkin puuhasteluja ei saa tutkia? Oikeassa oikeusvaltiossa kaikkien rikoksia tutkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä juuri. Onko Suomella vara puhua oikeusvaltiosta, jos politikkojen läpisormien katsottuja sotkuja ei saa poliisissa uudelleen tutkia? Olisiko paremminkin pitänyt tarkistaa miksi alunperin ei ole tutkittu kunnolla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

21:50
Leveä kuljetus Nelostiellä matkalla pohjoiseen
21:38
Juha Mieto täyttää 70 vuotta ja keikkoja piisaa – mämminsyöntiä hän on kuitenkin vähentänyt puoleen entisestä
21:37
Työterveyden kilpailutus sai periaatteet – taustalla Työterveys Virta Oy:n osakkeiden myynti
21:35
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
21:17
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
20:22
Poliisi on palauttanut Irakiin tänä vuonna 45 henkilöä – EIT:n ratkaisu vei maasta poistamiset tauolle, jonka kestoa ei toistaiseksi tiedetä
20:14
Fingrid: Talven pakkaskausien sähköpulan riski on kasvanut Suomessa – sähkö riittää, jos tuotanto ja markkinat toimivat normaalisti
79
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image