Kotimaa

Hä­vit­tä­jä­kaup­po­jen siivellä kulkeva vien­ni­ne­dis­tä­mi­soh­jel­ma on tuomassa Suomeen ensimmäisen tilauksen – Suomen ABB osaksi USA:n jään­mur­ta­ja­han­ket­ta

Puolustusvoimat hakee korvaajia nykyisille Hornet-hävittäjille. KUVA: Jari Toivonen
Kotimaa 7.6.2019 7:00 | Päivitetty 7.6.2019 13:40
Petteri Lindholm

Vientiä edistävä GIPP-ohjelma avaa suomalaisille yhtiöille ovia hävittäjämyyjien markkinoille. Hankkeella tähdätään ainakin parinsadan miljoonan euron vienteihin.

Suomen hävittäjähankintojen synnyttämä näkyvyys on tuomassa sivutuotteenaan ensimmäisen tilauksen Suomeen.

Yhdysvaltain laivaston jäämurtajatilauksen voittanut amerikkalainen telakkayhtiö VT Halter Marine on tiedottanut tekevänsä yhteistyötä Suomen ABB:n kanssa jäämurtajan valmistuksessa.

Myös pienempi suomalainen yritys käy Lännen Median tietojen mukaan varustamoyhtiön kanssa neuvotteluja teknologiatoimituksista.

VT Halter on yksi yhtiöistä, jotka ovat osallistuneet keskusteluihin suomalaisfirmojen kanssa vienninedistämishanke GIPP:ssä, joka kulkee valtion hävittäjähankintojen rinnalla.

ABB toimittaa jäämurtajaan VT Halterin tiedotteen mukaan Azipod-potkurijärjestelmän.

Lännen Median saaman arvion mukaan kyseisen potkurijärjestelmän arvo on yleensä "enintään joitakin kymmeniä miljoonia".

Yhdysvaltain rannikkovartioston jäämurtajatilauksen koko arvo on yli 660 miljoonaa euroa.

Tilaukseen kuuluu lisäksi optio kahdesta muusta jäänmurtajasta, mikä lähes kolminkertaistaisi sopimuksen arvon. Option käyttö voi tuoda myös ABB:lle lisätilaukset.

ABB Suomi ei vahvistanut eikä halunnut kommentoida asiaa.

GIPP hyödyntää puolustushankintojen näkyvyyden

GIPP-ohjelma pyrkii avaamaan suomalaisyrityksille ovia hävittäjiä tarjoavien maiden markkinoille.

Business Finlandin ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vetämä hanke edistää suomalaista vientiä ja hakee investointeja esimerkiksi järjestämällä hävittäjiä myyviin maihin suomalaisten yritysten delegaatiomatkoja, joilla yritykset pääsevät keskusteluihin paikallisten yhtiöiden kanssa.

Hävittäjien lisäksi GIPP hyödyntää Merivoimien taistelualusostoja.

Ohjelma toimii irrallaan varsinaisista puolustushankinnoista, mutta hankintojen saamaa näkyvyyttä hyödynnetään keskusteluyhteyden avaamiseen.

Se keskittyy puolustushankintojen liepeillä oleviin toimialoihin: merenkulkuun, lentokenttäalaan ja terveysteknologiaan.

Hankkeen ohjelmajohtaja Kimmo Aura sanoo, että ohjelman antiin voi olla tyytyväinen, jos sen kautta saadaan 100–200 miljoonan euron arvosta vientiä.

– Jos taas on kyse Suomeen suuntautuvista investoinneista, voi helposti tulla kerralla paljon isompiakin rahamääriä, Aura toteaa.

Ohjelman myötä syntyvät kaupat ja sopimukset tulevat Auran arvion mukaan olemaan todennäköisesti ison rahan hankkeita, joissa on mukana yksi tai kaksi suuryritystä, jotka vetävät mukanaan joukon pk-yrityksiä.

– Kun hankinnoissa kyse on esimerkiksi Yhdysvaltojen rannikkovartiostosta tai lentokentän järjestelmistä, ostot ovat väistämättä suuria.

Delegaation osana pääsee isoihin pöytiin

Loppuvuonna 2018 käynnistyneen hankkeen puitteissa on järjestetty jo kaksi matkaa Washingtoniin, joilla oli mukana etenkin merenkulkuun palveluita tarjoavia yrityksiä, kuten Wärtsilä, ABB ja Vaisala.

Syksyllä suunta on tarkoitus ottaa Englantiin ja Ranskaan, joihin on lähdössä lentokentille palveluita tuottavia yrityksiä.

– Delegaation osana yritykset pääsevät pöytiin, joihin ne yksittäisinä yrityksinä tuskin pääsisivät, Aura kuvaa ohjelman hyötyä yhtiöille.

Esimerkiksi Washingtonissa tämä merkitsi keskusteluja Yhdysvaltain laivaston amiraalitasoisten henkilöiden kanssa.

GIPP:n lisäksi puolustushankinnoilla tavoitellaan mittavaa teollista yhteistyötä hävittäjämyyjien kanssa.

Käytännössä yhteistyö voi tarkoittaa esimerkiksi suomalaisyritysten käyttämistä hävittäjien huollossa tai valmistajayhtiön alihankinnassa.

Juttuun on vaihdettu kuva kello 13.40

Vientiä ja investointeja hävittäjänäkyvyyden turvin

Elinkeinoelämän keskusliiton ja Business Finlandin hanke edistää suomalaisten yritysten vientiä ja pyrkii saamaan investointeja Suomeen.

Vuodenvaihteessa alkanut ohjelma on erillään valtion hävittäjä- ja laivahankinnoista, mutta se toimii niitä tarjoavien maiden markkinoilla läheisillä toimialoilla.

Vienninedistämismatkoihin on osallistunut esimerkiksi Konecranes, Patria, Tieto, Arctia, Valmet ja Aalto yliopisto.

Suomi ostaa näillä näkymin 64 hävittäjää, joiden hinta lähentelee 10 miljardia euroa.

GIPP-ohjelman lisäksi Suomi hakee hävittäjäostojen osana teollista yhteistyötä hävittäjiä myyvien maiden kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Poliittisista syistäkö USA ei ole koskaan tilannut maailman parhaita jäänmurtajia Suomesta ? Poliittisista syistä kyllä päätyivät tuhoamaan Rauma-Repolan "syvän meren sukellusvene bisneksen". Rauma-Repola sai kuitenkin valmiiksi muutaman "MIR-kellon" ja maailmanennätykset. Patentti lienee vielä suomalaisilla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko tämä vastakauppa diili edellisten Hornet-kauppoihin liittyvä jälkilypsy, vai näköjään jo sovittuihin uusiin kauppoihin liittyvä ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalais-Sveitsiläinen yritys, jolla pieni siivu suomalaista huippuosaamista nimenomaan laivojen potkurilaitteistojen osalta.

ABB Asea Brown Boveri, was the result of a merger between Asea AB of Sweden and BBC Brown Boveri Ltd. of Baden, Switzerland in 1988. The merged entity became the world’s leading supplier in the $50 billion electric power industry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölynpölyä - kuten viimesikin.
Mitään konkreettista ei näistä '' YYA-vastakaupoista '' koskaan tule.
Ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Grippen vaiko Dragen…?

Pakkoruotsi pitäisi palauttaa mitä pikimmin ylioppilaiskirjoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lu-ki virheet korjaudu pakkoruotsilla. Pitää opetella aluksi suomen kieli kunnolla, että osaa edes tavata ja kirjoittaa oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet hävittäjät maksetaan arktisten aluiden hyödyntämisessä käytettävillä jäänmurtajilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt taidetaan laskea hävittäjien piikkiin myös normaalia kauppaa. Jos ABB myy propulsiomoottorit jäänmurtajiin, niin se kauppa olisi tullut ilman hävittäjiäkin. ABBn moottorit kun on markkinoilla ainutlaatuisia. Nyt ehkä Business Finlandin hankemiehet laskee omaksi edukseen myös normaalin kaupankäynninkin ja se on taas mielestäni väärin. Aletaan tulla kohta samaan tilanteeseen, että orkesterin kapelimestarikin Ameriikkaan on vastakauppoja jotka lasketaan toimittajan eduksi, jos ei liene kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ne voi vastakauppoja luvata kun konettakaan ei ole vielä valittu? Vai onko sittenkin valittu jo aikoja sitten salassa, ja kansaa eli maksajia varten vain pelleillään muka tarjoukilpailuilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahdenväliset kaupat suur- ja pienvallan välillä heikentävät eu:sta saatavaa hyötyä. Eivät brititkään ole kauhean innoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JEF-puolustusalueella on jo tehty varmat F-35-hävittäjähankinnat yhteensä 128 hävittäjästä, joka käsittää Norjan 22 hävittäjää, Tanskan 21 hävittäjää, Hollannin 37 hävittäjää ja Iso-Britannian 48 hävittäjää. Mikäli kaavailut toteutuvat täysimääräisesti, F-35-hävittäjiä alueelle tulisi 307 kappaletta, joka käsittäisi Norjan 57 hävittäjää, Tanskan 27 hävittäjää, Hollannin 85 hävittäjää ja Iso-Britannian 138 hävittäjää. Jos tai pikemminkin kun Suomi ostaa myös F-35-hävittäjät, koko JEF-puolustusalueen hävittäjäkalusto perustuisi suurimmaksi osaksi F-35-hävittäjiin.

Vastaava, mikä koskee hävittäjiä, koskee myös pitkän kantaman ohjuspuolustusjärjestelmiä, jotka JEF-puolustusalueella tulevat perustumaan Patriot-järjestelmiin. Patriot-järjestelmät tullaan integroimaan strategiseen ohjuspuolustusjärjestelmään sekä Naton ohjuspuolustukseen, joka lisää oleellisesti Euroopan turvallisuutta ohjusteknologian edelleen kehittyessä ripeään tahtiin. Ruotsin on jo tämän ymmärtänyt, Suomi ei vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti parantuu, kauppa nousis rajusti Grippenit tilaamalla, samoin työllisyys, mikä on Rinteen hallituksen hengissä pysymisen edellytys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko ne USA:n vasta-ostot nykyisten Hornettien kohdalla kuitattu kaikki ostetuksi-epäilen.Suomi on niin rähmällään USA:n suuntaan ja Trumpin pelko ei anna muita vaihtoehtoja kuin ostaa "valtiovarain hävittäjät"USA:sta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat on maailman talouden ja teknologiakehityksen moottori sekä Suomen tärkeimpiä vientimaita. Yhdysvallat on myös Suomen tärkein kumppani kahdenkeskisessä puolustusyhteistyössä. Lähes kaikki EU-maat kuuluvat Natoon ja ne ovat valinneet F-35 hävittäjät. Hävittajien valintaan liittyy monia näkökulmia. Ominaisuuksien lisäksi mm. kaupalliset tekijät ja ehkä erityisesti huoltovarmuus kriisitilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomen tärkeimmät vientimaat on Euroopassa, sillä perusteltiin EU:iin liitymistäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu onkin meille sisämarkkinat. Asia, jota monet eivät helposti tajuakkaan. Kasvun mahdollisuudet ovat olemassa., mars ulos ovesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-maiden osuus Suomen tavaraviennistä oli vuonna 2018 noin 60 % ja euroalueen osuus 38 %. Saksa oli tärkein vientimaamme 15,1 % osuudellaan ja Ruotsi oli toisena 10,3 prosentin osuudella, Yhdysvallat 8 %, euromaat 40 %. EU on maailman suurin yli 500 miljoonan asukkaan sisämärkkina, liitännäissopimusten myötä lähes 800 miljoonan asukkaan alue. EU on ennenkaikkea arvoyhteisö, mutta myös talous- ja jatkossa yhä enemmän puolustuksellinen yhteisö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reiiu kauppa USA:n malliin; Osta meiltä 10 miljardilla, niin me ostetaan teiltä 10 miljoonalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman hymyilyttää...

Kuvassa ei ole mikään gripen.
Se on ikivanha Saab dragen, joita suomellakin ennen oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
64
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
28
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
14
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image