Kotimaa

Hallitus leikkasi koulutuksesta yli 690 miljoonaa – edus­kun­ta­vaa­leis­sa puolueet haluavat jälleen näyttäytyä koulutuksen puolustajina

Eduskuntavaalit ovat jälleen herättäneet puolueiden kiinnostuksen koulutuksen laatua kohtaan. Opetuksen rahoitusta on kuitenkin pikemminkin leikattu kuin lisätty viime hallitusten aikana. KUVA: Janne Ruotsalainen
Kotimaa 17.3.2019 8:00
Hannu Toivonen

Juha Sipilän hallitus leikkasi kaikilta koulutusasteilta, vaikka koulutus luvattiin jättää rauhaan. Pahiten kärsi ammattikoulutus.

Juha Sipilän (kesk.) eronnut hallitus leikkasi koulutuksesta menneellä hallituskaudella laskentatavasta riippuen yli 690 miljoonaa euroa.

Tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiorahoituksesta hallitus vähensi 150 miljoonaa. Vielä ennen vaaleja kaikki puolueet lupasivat, ettei koulutuksesta leikata.

Lännen Media kävi läpi, mistä hallituksen tekemät koulutusleikkaukset koostuvat. Suoraan opiskeluun ja opetukseen liittyvien leikkausten määrä riippuu osin siitä, mitä lukuja mukaan lasketaan.

Sipilän hallitus ei suinkaan ole ainoa koulutusrahoihin kajonnut hallitus. Myös edellinen Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallitus leikkasi koulutuksesta satoja miljoonia euroja.

Perusopetuksen rahoitusta on pienennetty tällä hallituskaudella 45 miljoonaa euroa. Ryhmäkokoavustukset ovat pienentyneet 30 miljoonaa euroa ja laadun kehittämisestä on karsittu 15 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Mari Sjöströmin mukaan perusopetukseen kohdistuvat leikkaukset ovat näkyneet erityisesti koulujen tuntikehyksessä. Siinä määritellään, kuinka paljon opetustunteja koulussa on käytössä, mikä vaikuttaa muun muassa opetushenkilöstön määrään.

Yleisesti ottaen kuntien liikkumavara perusopetuksen hoitamisessa on vähentynyt.

– Yksiselitteisesti ei voi sanoa, minne leikkaukset kohdistuvat. Kunnat tekevät itse ratkaisunsa, mistä he päättävät supistaa, Sjöström sanoo.

Toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta Sipilän hallitus leikkasi lähes 250 miljoonaa euroa, josta 190 miljoonaa kohdistui ammattikoulujen perusrahoitukseen. Oppisopimuskoulutuksen lisärahoituksesta poistettiin 19 miljoonaa euroa.

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat Kuntaliiton ammatillisen koulutuksen erityisasiantuntijan Maarit Kallio-Savelan mukaan kohdistuneet pääosin henkilöstömääriin ja koulutiloihin.

Henkilöstöleikkaukset ovat kohdistuneet opettajiin ja hallintohenkilöstöön. Ammattioppilaitosten tilojen käyttöä on pyritty tehostamaan, mikä on omalta osaltaan lisännyt suuntausta keskittää opetusta isompiin yksiköihin, Kallio-Savela sanoo.

Korkeakouluilta hallitus vähensi rahoitusta yli 110 miljoonaa euroa.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitus on sidottu lain mukaan indeksiin. Sipilän hallitus jäädytti nämä korotukset, mistä seurasi korkeakoulujen rahoitukseen 220 miljoonan euron lisävaje.

Leikkaukset ovat kohdistuneet Sivistystyönantajien johtajan Laura Rissasen mukaan pääosin korkeakoulujen perustoimintaan, mikä on tarkoittanut henkilöstövähennyksiä.

– Lähes kaikissa korkeakouluissa on ollut yt-neuvottelut neljän viime vuoden aikana, Rissanen sanoo.

Korkeakoulut ovat Rissasen mukaan joutuneet supistamaan toimintaansa, kuten kokoamaan oppiaineita yhteen.

Koulutuslupaus jälleen vaaliteemana

Kevään eduskuntavaalit ovat saaneet puolueet jälleen lupaamaan koulutuksen laadusta kiinnipitämistä. Kaikki eduskuntapuolueet lupaavat hallitusohjelmissaan panostaa koulutukseen, mutta suorat rahalliset lupaukset ja konkreettiset ehdotukset ovat harvassa. Vaaliohjelmat ovat täynnä hyviä aikeita panostaa, resursoida, huolehtia ja turvata.

Erityisesti toisen asteen koulutukseen kaikki puolueet ovat valmiita panostamaan. Ammatilliseen koulutukseen tarvitaan puolueiden mukaan lisää resursseja, opettajia ja erityisesti lähiopetusta.

Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät ehdottavat oppivelvollisuuden pidentämistä toisen asteen koulutukseen. Keskusta haluaisi, että oppivelvollisuutta jatkettaisiin 18 ikävuoteen asti. Keskusta, kokoomus, rkp ja vasemmistoliitto haluavat hieman eri sanakääntein taata kaikille nuorille paikan toisen asteen koulutuksessa.

Lähes puolet puolueista liputtaa myös maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta. Vasemmistoliitto, vihreät ja sdp ovat valmiita tekemään toisen asteen koulutuksesta täysin maksuttoman oppimateriaaleja myöten. Perussuomalaiset haluaisivat suitsia kurssikirjojen liian rivakkaa uusimista.

Puolueet ilmoittavat kuin yhdestä suusta, että korkeakoulujen tutkimukselle on taattava riittävä rahoitus. Muun muassa kokoomus, siniset ja vihreät asettavat tavoitteeksi nostaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta (BKT).

Sanamuodot ovat kuitenkin ympäripyöreitä: vihreät "laativat tiekarttaa", siniset "ottavat tavoitteeksi" ja kokoomus lupaa "ottaa määrätietoisia askelia". Vasemmistoliitto laittaa vielä paremmaksi: he "asettavat tavoitteeksi" TKI-rahoituksen nostamisen viiteen prosenttiin BKT:stä.

Myöskään peruskoulutusta puolueet eivät ole vaalien alla unohtaneet. Opettajille puolueet haluavat taata paremmat mahdollisuudet keskittyä heidän perustyöhönsä eli opettamiseen. Puolueet haluavat myös lähes yksissä tuumin tarjota koululaisille enemmän yksilöllistä tukea ja parempia harrastusmahdollisuuksia.

Viisi puoluetta – kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, siniset, vasemmistoliitto ja vihreät – ehdottavat peruskoulun ryhmäkokojen pienentämistä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

Kyllä naurattaa nämä pellet ja valehtelijat, vaikka eihän se tietenkään mikään naurun asia ole . Pitääköhän nämä tyypit ihmisiä ihan tolloina, koska he toimivat noin ? Rehellisyys kynniaan Suomen hallituksissa !!!! Suuri osa äänestäjistä ilmeisesti äänestää määrättyä puoluetta, tekipä puolue mitä tahansa , että siinä nämä viisaat äänestäjät ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi media puhuu vain nykyhallituksen leikkauksista ja unohtaa kuntien ja valtion panostukset sekä edellisen hallituksen synnit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksesta leikkaaminen on kuin hölmöläisten peiton jatkamista toisesta päästä leikatulla palalla. Itse asiassa vieläkin hölmömpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kepu pääsee valtaa niin se leikkaa köyhiltä lisää ja jakaa tukiaisia poliitikkojen omiin ja sukulaisten konkurssikypsiin yrityksiin 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noi leikatut rahat. .talousnerot varmaan nyt laskee missä on nämä säästyneet 700 miljoonaa euroa , kenen tilillä ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saisin päättää, niin jatkaisin leikkauksia ja kiristäisin veroja. Ensiksi leikkaisin puolue- ja yritystuista ja kiristäisin pääoma- sekä perintöveroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä oli kyltti kädessä viime vaaleissa lupaamassa että koulutuksesta ei leikata, toisin kävi. Ensi töikseen petti lupauksen. Älä usko tätä Sipilää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka enää uskoo näitä lupauksia? Ennen viime vaaleja hymysuin isojen kylttien kanssa julistettiin: koulutuksesta ei leikata. Se alkoi heti, kun Sipilä astui remmiin. Luottamus on mennyt täysin, patologisia valehtelijoita .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ne, joilla ei ole aikaa, kiinnostusta tai resursseja seurata politiikkaa, ja/tai joiden elämä pyörii esimerkiksi ns. "ruuhkavuosien" kiireissä. Valitettavasti niitä on paljon :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän nykyhallituksen aloittaissa maan
talous oli tosiasiallisesti kurjassa tilassa jopa puhuttiin oman budjetti vallan menettämisen
vaarasta kun työttömyys oli kovassa kasvussa.
Tilanne oli paha ja se piti saada nopealla aikataululla korjattua, niinpä ilmeisesti hallituksessa katsottiin ettei pelkästään koulun penkillä istumalla saada maan taloutta nopeaan nousuun vaan pitää satsata työllisyyden kasvuun hetkellisesti vyötä kiristämällä, hommaan osallistui työssä oleva porukkakin tinkien lomarahoista ym. ja tulos on nyt nähtävissä
68 prosentin työllisten määrästä tapahtunut
nopea harppaus työllisten määrässä 73 prosentiin joka mahdollistaa hyvinvoinnin edellytykset jatkossa, siis tämä kaikki pitää osata ottaa huomioon kokonaistilanteen tajuamiseksi koulutus leikkauksistakin puhuttaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mihin kouluja tarvitaan. töihin vaan kaikki kurjat. kyllä kaiklle lapiot rautakanget kuontapuikot ja muut lötyy. luku kirotus ja laskento taita vain niille jotka kuulu oikeaan Puolueesen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kuitenkin muistaa, että toisen asteen aloituspaikkoja oli huomattavasti enemmän kuin koko ikäluokka.
Taitaa olla vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan kyselytunnit, Yle Kansanradioineen ja muukin media syöttävät yksipuolista informatiota. Mielestäni vanhojen tekemisten muistelu pitäisi ulottaa kauemmaksi kuin nykyinen vaalikausi, koska samat tekijät ovat pyrkimässä remmiin.

Ei kannattaisi tuhota nykyistä hyvää työllisyys- ja talouskehityystä. Juha Sipilän osaaminen näkyy viennissäkin. Vaikka Sipilää on mollattu siksi, koska hän on insinööri, Oulun seutukin on hyötynyt siitä, että hän osaa esitellä myytäviä tuotteita. Oulun seudun osaaminen näkyy esimerkiksi Saksan autojäteissä.

Verkkouutiset.fi 20.9.2018:
"Kesäkuussa 2015 Antti Rinne puhui 270 miljoonan leikkauksesta toiselle asteelle. Hallitusohjelma leikkasi 190 miljoonaa.
Eduskunnan täysistunnossa keskiviikkoiltana opposition Sdp:n riveistä arvosteltiin koulutusleikkauksia. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) antoi takaisin muistuttamalla Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen 3. kesäkuuta 2015 eduskunnassa pitämästä puheenvuorosta.

– Haluan teitä muistuttaa – toivottavasti viimeisen kerran – siitä, että kun te puhutte ammatillisesta koulutuksesta ja siihen kohdistuneista leikkauksista, niin olette paitsi edellisellä kaudella olleet toteuttamassa niitä itse. Ja sen lisäksi puheenjohtajanne Antti Rinne kesäkuussa 2015 – tämän hallituksen jo aloitettua, koulutuslupauksen jälkeen – on eduskunnalle pöytäkirjaankin kirjatun mukaan sanonut ja todennut, että Sdp olisi leikannut jopa enemmän toiselta asteelta kuin tämä hallitus, Sanni Grahn-Laasonen totesi.

Grahn-Laasosen viittaus ja Rinteen puheenvuoro todella löytyy eduskunnan pöytäkirjasta 3.6.2015."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeistohallitus ehti jo pilata ammatillisen koulutusen ja parhaansa se teki myös vaikeuttaakseen kaikkia muitakin koulutusasteita ajattelemattomilla leikkauksillaan. Jos seuraava hallitus ei korjaa noita hölmöyksiä, tulemme näkemään ongelmia koulutusasteissa, jotka tulevat hyvin kalliiksi koko kansakunnallemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisi pohjaton rahakirstu. Kukaan ei olisi tietenkään leikannut koulutuksesta.
Mutta tilanne oli se, kun se oli. Suomi velkaantui vauhdilla, jos ei olisi leikattu sieltä ja täältä. Olisi hukka meidät perinyt.
Muistakaa tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä edeltänyttä hallitusta arvosteltiin kovista koulutus leikkauksista ja sadan tuhannen lisätyöttömän tekopolitiikasta.
On tullut seurattua politiikkaa ainakin 35 vuotta ja taitaa olla ensimmäinen hallitus
tämä nykyinen jota ei ole arvosteltu työttömyydestä ja kuitenkin tässä 35 v.aikana on ollut maailman taloudessa niin nousu kuin laskuaikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä näkyy koulutuksen arvostus? Vihreät puhuu paljon koulutuksesta, mutta oma valita johtajaksi on yo. Julkisissa työpaikoissa jäsenkirja merkitsee eniten. Jopa virkaan vaadittava koulutus voidaan ohittaa, kun halutaan nimittää sopiva henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

14:10
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
13:30
Palo Martinniemessä Lukijalta
13:04
Vanha työväentalo paloi ilmiliekeissä Haukiputaalla, lähitalojen asukkaat evakuoitiin
12:37
Poliisi muistuttaa eristettynä olevan Uudenmaan rajan ylittäviä työmatkalaisia: Varatkaa maanantaina enemmän aikaa
11:45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
11:08
Maailman suurin tuottaja valmistaa 200 miljoonaa suojakäsinettä päivässä, kaupaksi menisi nyt lähes kaksinkertainen määrä
11:07
Pölkyn höylähallissa savua, aiheutti suuren rakennuspalohälytyksen Kuusamossa
132
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
51
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
39
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
30
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
26
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
21
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
20
Ovelta ovelle kaupustelu on kiellettävä koronan aikana Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image