Kotimaa

Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muo­dos­tai­si­vat oman edus­kun­ta­ryh­män

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa käydään todennäköisesti europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (vas.) ja kulttuuriministeri Sampo Terhon kesken. Arkistokuva. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 3.6.2017 5:00
Lauri Nurmi

Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.

Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon.

Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Halla-aholla on vuodelta 2012 tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on nykyisen kokoomuksen johdolle ja eduskuntaryhmälle liikaa.

Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina LM:lle, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Juha Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa.

Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus, jonka toimintakykyä Sipilä saattaisi vahvistaa kristillisdemokraateilla ja RKP:llä tai jommallakummalla.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa on käyty keskusteluja hallitukseen tulemisesta, mutta soinilais-terholaisen eduskuntaryhmän irtautuessa halla-aholaisista pienempiä puolueita ei välttämättä tarvittaisi hallitukseen lainkaan.

LM-kyselyn perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu  puheenjohtajavalinnassa. Halla-aholaiset ovat ryhmässä vahva vähemmistö. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa eli suurin osa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Leena Merta sekä Veera Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei ole valinnut suosikkiaan.

Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän antanee lähtöpassit ulkoministeri Soinille. Liipaisimella olisi myös Jussi Niinistön puolustusministeriys. Niinistö oli vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalipäällikkö, eikä Halla-ahoa otettu ehdokkaaksi.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Timo Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa.

Toinen vaihtoehto on, että perussuomalaiset siirtyy Halla-ahon voiton jälkeen ryhmänä kokonaan oppositioon, mutta samalla suurehko joukko ryhmän jäseniä loikkaa muihin puolueisiin, osa hallituksen riveihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Minusta tuo toinen vaihtoehto ei ole vaihtoehto.
Ihan vain siksi että vaaleissa äänestetään puolueita eikä siten olisi kovin soveliasta että äänestämästäni henkilöstä tulisikin toisen puolueen jäsen vaalien jälkeen.
Siksi toisekseen. Halla aho on ollut ps pitkään. Mistä moinen jeesustelu yhtäkkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy nostaa lakkia tuolle Halla-Aholle hänen esiintymisestään mediassa tämän Hillotolppa-sakin vihellyksen jälkeen. Suurin uhka tälle maalle ja kansalle näyttää olevan ministerisakki joka surutta vetää rahat pois kansalaisten lompakoista omiin ja kaverien ylihyvinvointiin.
Persut voi hyvinkin olla voittajapuolue ensi vaaleissa. Äänestän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hallelujaa. Hallituksessa on ollut valmiina suunnitekma jolla perussuomalaiset puolueena hajoitetaan jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi? Ja Soini kokoaa uuden ryhmän jonka Sipilä ottaa *uuteen* hallitukseensa. Ja Soini jatkaa ulkoministerinä? Pöyristyttävä peustuslakia ja demokratiaa kunnioittamaton manööveri sotilasvallankumouksen tapaan. Sipilähän ilmoitti hallituksensa eroavan kun se ei voinut olla samassa hallituksessa Halla-ahon kanssa. Puheenjohtaja äänestyksessä perussuomalaisten enemmistö valitsi Halla-ahon puheenjohtajaksi. Nyt Soini sanoo Halla-aho:laisten kaapanneen vallan? Voiko keskustapuolueen kannatajat hyväksyä tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heitteles kirjoittaja ens lauantain lottonumerot, niin hyvin tämä skenaario osui oikeaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko mitenkään tälläinen ei persu vaikuttaa äänestykseen, äänestäisin hallaa ihan periaatteesta.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ketkähän tässä nyt ovat niitä suvaitsemattomia ja yhteistyökyvyttömiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Halla-aho voittaa koska se ravistaisi tämän hetken poliittista tilannetta jossa hallitus ei saa mitään järkeviä uudistuksia aikaiseksi. Tiää sitä olisi uusi hallitus sen parempi mutta nykyinenkään tilanne ei ole hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terho on kokoomuksen ja keskustan talutusnuorassa,mitään ei saa aikaan ja Soini määrää ja sanelee mitä tehdä!
Ehdottomasti Jussi Halla-aho saatava puolueen johtoon niin kurssi kääntyy nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut kommentoijat täällä eivät tunnu ymmärtävän, että esim Kokoomuksella on täysi oikeus kieltäytyä hallitusyhteistyöstä PS:n kanssa, jos puolueen johtoon tulisi Halla-aho. Soini itse aikoinaan sanoi, ettei PS ikimaailmassa voisi olla samassa hallituksessa Vihreiden kanssa, koska puolueet ovat kaikissa mahdollisissa asioissa täysin eri linjoilla. Halla-ahon johtama PS olisi jotain aivan muuta kuin Soinin (ja ehkä myös Terhon) johtama PS. Ymmärrän hyvin miksi Kokoomus ja luultavasti myös Keskusta sanoisivat Halla-aholle: Kiitos ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on silloin rasistisen kokoomuksen ongelma eikä PS:n, kokoomus pois hallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yhteistyöstä, niin silloin Kokoomus lähtee hallituksesta. Hommahan on ihan yksinkertainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Kokoomuksen pitänyt olla suvaitsevainen puolue? Ai niin, suvaitsevaisia ollaan silloin, kun mielipiteet noudattavat omaa maailmankatsomusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei Halla-aho kelpaa kokoomukselle niin sitten tarvitaan uusi hallitus maahan. Olisikin todella hyvä jos vihervasurit joutuisivat nyt ottamaan vastuun kun seuraaviin vaaleihin on vielä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edessä on hallituksen hajoaminen omaan mahdottomuuteensa ja uudet vaalit pikimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
102
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
65
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
48
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
48
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
37
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image