Kotimaa

Hallituksen lisätuki kuivuudesta kärsineelle maataloudelle nousee – Tukipakettia pidetään ensiapuna

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on tyytyväinen, että uusi elintarvikemarkkinalaki astuu näillä näkymin voimaan ensi vuoden alussa. Silloin aloittaa työnsä myös ruokavaltuutettu, joka voi puuttua epäterveeseen kilpailutilanteeseen.
Kotimaa 29.8.2018 16:12
Anita Simola

Hallituksen lisätuki kuivuudesta kärsineelle maataloudelle nousee 86,5 miljoonaan euroon.

Potti koostuu monista palasista. Käytännössä uutta rahaa tulee noin 65 miljoonaa euroa, sillä luvussa on mukana jo vahvistettu 21,5 miljoonan euron summa luonnonhaittakorvauksiin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo olevansa kriisipakettiin kohtuullisen tyytyväinen.

– Ensiapu viljelijöille on nyt annettu, hän toteaa Lännen Medialle.

Kahdelle vuodelle

Lisäraha jakaantuu kuluvalle sekä seuraavalle vuodelle.

– Noin 30 miljoonan euron summa osoitetaan täydentämään kansallisia tukia. Tuo summa sisällytetään vuoden viimeiseen lisätalousarvioon. Loppu 35 miljoonan summa ensi vuoden budjetissa koostuu erilaisista osista.

Tuottajajärjestö MTK on laskenut, että kuivuuskriisi merkitsee pahimmillaan noin 400 miljoonan euron menetyksiä.

Sekä MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila että Leppä myöntävät, ettei tällaisia summia ole mahdollista irrottaa mistään. Sen tietävät viljelijät itsekin. Avaimet maatalouden kannattavuuskriisiin on löydyttävä markkinoilta.

Komissiolle tiedot kiireesti

Leppä pitää tärkeänä, että viljelijät saisivat nopeasti apua akuuttiin kassakriisiin.

– EU-komissiolle lähtee pikaisesti kirjelmä neuvotellusta kriisipaketista. Tavoite on, että tuosta 30 miljoonasta eurosta saadaan maksuun valtaosa vielä tämän vuoden puolella.

Leppä on jo aiemmin huomauttanut, että komissiosta löytyy kyllä nopeutta ja joustavuutta, jos vain on tahtoa.

Esimerkiksi lupa pakkokesantoalojen korjaamisesta saatiin kolmessa päivässä.

Uusi laki voimaan

Ministeri kiinnittää erityistä huomiota elintarvikemarkkinalakiin. Siitä tehtiin esitys budjettilakina.

– Tavoite on, että laki astuu voimaan vuoden alusta. Samaan aikaan aloittaa työnsä myös uusi ruokavaltuutettu, joka voi puuttua tarvittaessa epäterveeseen kilpailutilanteeseen.

Hukka uhkaa periä

MTK:n puheenjohtaja korostaa, että pallo maatalouden ongelmien korjaamiseksi on nyt päivittäistavarakaupalla.

– Ruuan tuottajahinnat ovat Suomessa häpeällisen alhaisella tasolla. Jos tähän ei saada kaupan suunnalta korjausta, niin hukka meidät perii, Marttila tykittää.

Hän toivoo, että teollisuuden ja kaupan neuvotteluissa teollisuus panisi kovan kovaa vasten, kun neuvotellaan hinnankorotuksista.

– Jos tässä ei onnistuta, niin se on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa.

Marttila sanoo uskovansa, että kuluttajat ymmärtävät tilanteen ja olisivat valmiita muutamien senttien hinnankorotuksiin.

– Ei tämä kuluttajista ole kiinni, vaan kaupasta.

Hän jatkaa, että puhdas ja turvallinen kotimainen ruoka on kuluttajien suosiossa. – Kaupan on tunnettava vastuunsa ja sen on alettava konkreettisiin toimiin.

Kaupan ja teollisuuden pitkäaikaiset sopimukset tulisi nyt avata ja neuvotella uudestaan.

– Myös maatilojen kustannuksia on pyrittävä laskemaan. Rehu-, lannoite ja energiateollisuuden sekä rahoituslaitosten pitäisi myös ottaa huomioon viljelijöiden tilanne, Marttila vaatii.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Ministeri Leppä ( kesk ) :
" – Kaupan on tunnettava vastuunsa ja sen on alettava konkreettisiin toimiin."

Juha Marttila ( MTK ):
"Kaupan ja teollisuuden pitkäaikaiset sopimukset tulisi nyt avata ja neuvotella uudestaan."

"– Ruuan tuottajahinnat ovat Suomessa häpeällisen alhaisella tasolla. Jos tähän ei saada kaupan suunnalta korjausta, niin hukka meidät perii, Marttila tykittää."

"Marttila sanoo uskovansa, että kuluttajat ymmärtävät tilanteen ja olisivat valmiita muutamien senttien hinnankorotuksiin."

Siis Lepän ja Marttilan mielestä kaupan pitää maksaa enemmän elintarviketeollisuudelle ja kuluttajan pitää maksaa suomalaisista elintarvikkeista enemmän. No entäs, jos suomalainen elintarviketeollisuus tinkisi omista katteistaan ? No sehän ei kepulaisille käy.

Miksi ?

Koska kepulaiset omistavat mittavasti suomalaisten elintarviketeollisuusyritysten osakkeita. Elintarviketeollisuuden tinkiminen tuloksestaan heikentäisi sen osakkeiden arvoa ja osingonmaksukykyä. Ja sitä kytkentäähän ei tarvitse kepulaisten hävetä eikä heitä siitä syyllistää. Syyllistetään vain aitoa kilpailua ylläpitävää kauppaa ja hintatietoisia kuluttajia.

Mitenkäs muuten S-ketju ? Paljonkos siellä ollaan valmiita tinkimään kaupan katteista ? S-ketjullahan on vahvat kytkennät kepuun ja kepulaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä vuoksi meillä Suomessa harjoitetaan maanviljelystä, kerran se on kannattamatonta toimintaa? Saadaan kaikki edullisemmin muualta ja jää nuo veronmaksajien rahat parempaan käyttöön.Maanviljelijät kouluttaa muihin ammatteihin,niinhän se menee muillakin, että jos firma ei pyöri,niin lappu luukulle! Suomessa on niin pyhä asia tuo maanviljelys,että luullaan itsestään liikoja,eihän talvella edes kukaan raski ostaa kotimaisia tomaatteja ja kurkkuja kun hinnat on niin korkeat. Kenelle ne kalliit vihannekset on tarkoitettu?Ei niitä ole kaikilla varaa ostaa,ja halvemmat tuotteet yhtä hyviä,mutta HALVEMPIA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tukipakettia pidetään ensiapuna" Tulkitsen tämän niin, että seuraavaksi muutama sata miljoonaa, sitten miljardi jne. Aina löytyy se huono sato tai mikä tahansa kortti jolla Suomalaisia vedätetään. Siinä on kepuleiden perintö tältä vaalikaudelta. Toistahan he eivät tule näkemään. Siinä meni samalla SOTE säästöt ja rahat joilla terveydenhuoltoa olisi voitu pitää hengissä. Nyt julkinen tapetaan ja yksityiset rahastavat rahat pois ja vain rikkailla on varaan terveydenhoitoon. Joten se siitä "ensiavusta". Tällaista "hoitoa" Suomi ei kauan kestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Aina löytyy se huono sato tai mikä tahansa kortti jolla Suomalaisia vedätetään."

Ja aina joka vuosi tuo huono sato tulee "yllätyksenä". Ne huonot sadot ovat olleet "yllätyksiä" jo Saarijärven Paavon ajoista.

Silti nuoret aloittelevat viljelijät on saatu ottamaan satojen tuhansien eurojen lainoja automaattisen maanviljelyn investointeihin.
Ihmetellä sopii, minkälaisia liiketoimintasuunnitelmia ja niihin liityviä excel-taulukkolaskelmia MTK:n konsultit ovat näille nuorille aloitteleville maanviljelijöille esittäneet ?

Ja kun nuo investoinnit eivät sitten tuotakaan ( yllätys ) sitä mitä MTK:n konsultit ovat heille maalailleet, niin sitten huudetaan yhteiskuntaa apuun. MTK:ssa ja kepussa on ilmeisesti laskettu, että kyllä verovaroista taas tarvittessa löytyy maanviljelijälle tukea. Keksitään taas vaan uusia tukiaisautomaatteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ruuan tuottajahinnat ovat Suomessa häpeällisen alhaisella tasolla". Ja syyllinen on elintarviketeollisuuden ja kaupan KARTELLIT ja MONOPOLIT, joilla ensin kupataan viljelijät kuiviin ja sitten vielä samalla vauhdilla kuluttajat ylihinnoittelulla. Kilpailuvirasto ei sitten millään tunnu huomaavan KARTELLEJA ja MONOPOLEJA. Mutta varmasti kaupan ketjujen huomaavaiset "seminaarikokoukset" Lapin kelomajoilla, ja pienet "konsulttipalkkiot" auttavat pitämään vasemman ja oikean silmän kiinni kun tutkaillaan kauppaketjujen tekemisiä. Saman hyväveliverkoston kepulipäättäjät "ratkaisevat" ongelman jakamalla Suomalaisten verovaroja kuin omasta taskustaan avustuksina, ja taas kauppaketjut kiittävät (ja nostavat hintoja "auttaakseen" viljelijöitä). Tämä maa alkaa suoraan sanoen v.......maan entistä enemmän. Pelkkiä roistoja ja oman edun tavoittelijoita koko johto täynnä, ja valehtelijoita vielä kaupan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt maatalous on in yksikään puolueista ei kyseen alaista lisätukea,ehkä politikointi alkaa lisätuen pienuudesta.Oppositio antais enemmä kuin maalaisliitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te ette tarvitse mitään, on tässä kaikki muutkin saaneet kärsiä sipilästä ja orposta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me veronmaksajat tiedämme, että teidän ammattinne on maatalostuki, joka muodostaa tuloistanne yli 3/4 ja tuotteitanne myymällä saatte vielä lähes 1/4 tuloistanne bonuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaat on valinnut maataloustuet harvemmalla kaupunkilaisella on mahdollisuutta pitää eläimiä sekä kasvattaa omat syömisensä,se on maksu kehittyneestä ja innovaatisesta teollisuus maasta.Itäeuroopassa eun ulkopuoliset maat sekä osassa eteläisen pallon puoliskon maista on toisin siellä ei tukia makseta,kyllä näissä maissa ihmisten enerkia menee selviytymiseen päivästä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkään ei tarvitse enää ihmetellä miksi Suomen kaikkein rikkaimmat perheet omistavat isot maatilat. Hehän eivät ole koskaan laittaneet rahojaan huonosti tuottavaan toimintaan, vaan aina kaikkein tuottavimpaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallekin tulee kuittaaman mukavan miljoonapotin sivuharrastuksestaan, kun tukia jaetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuet JAETAAN automaattisesti, ei tarvitse kuitata eikä todistella mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin varmistamme verorahoillamme sen, että viljelijän ei kannata edes harkita kastelupumpun hankintaa tulevia kuivia vuosia varten. Ja joka ikinen vuosi maksamme tästä pellon olemassaoloon perustuvasta maataloustuen vinoutumasta yhä enemmän rahaa, vaikka se on jo nyt 191% tuotannon arvosta ja se on koko maapallon ylivoimaisesti suurin luku!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan MTK ystävällisesti paneutua poistamaan maatalouden todelliset ongelmat eli kuivuuden, märkyyden, kylmyyden, kovat tuulet, lyhyen kasvukauden ja yhden satokauden per vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaisivat nyt ensin ne ylimääräiset rahat valtiolle, jotka saivat niinä vuosina kun sadot olivat keskimäärästä paremmat ja vaatisivat sitten vasta korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin juuri. Koskaan ei puhuta hyvien vuosin aikana taksinmaksettavista tukirahoista. Tämä menee jo aivan käsittämättömäksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei sillä ole mitään virkaa kuka hallitus vastuussa kaikki puolueet oli sen takana.sdp,vasemisto ym elikkä se on mennyt demokraattisella enemmistö päätöksellä läpi ja piste.sinä et hyväksy demokraattista päätöstä vaan olet niitä jotka tekis valituksen kokous päätöksestä joka on laillinen ja päätös valtainen.sinä olet antanut kansan edustajille vaaleissa oikeuden käyttää vero varoja parhaaksi katsomallaan tavalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait Maatalous ministeri tyytyväinen kun rahat tippuu omaan laariin, Ei meille köyhille tipu vaikka jokavuosi menee heikosti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

92
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
69
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
36
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
32
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
29
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
18
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
16
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mitä tukia saa niin paljon, ettei kannata töissä käydä?

Kyllä Suomessa on köyhillä kissanpäivät: saa työttömyyskorvausta, asumistukea, osan ruuasta saa ilmaiseksi leipäjonosta,... Lue lisää...
Härregyyd

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image