Kotimaa

Hallinto-oikeus: Susipelko, koulukyydit tai yksittäinen ko­tie­läin­va­hin­ko eivät olleet pakottavia perusteita poik­keus­lu­piin

Hallinto-oikeuden päätös koskee tapausta Kurikassa ja Kauhajoella, mutta sillä on merkitystä koko maassa. Harkinta on aina tapauskohtaista, eikä yhdestä lupapäätöksestä voi tehdä suoria johtopäätöksiä toiseen. KUVA: Jouko Hanninen
Kotimaa 27.2.2019 16:15
Jami Jokinen

Oikeuden mukaan perusteet ovat sinänsä päteviä, mutta susien tappamisen sijaan oli muita tyydyttäviä ratkaisuja. Oikeus korostaa myös tapauskohtaista harkintaa.

Susien aiheuttama pelko tai tästä johtuvat koulukyydit eivät riittäneet perusteeksi myöntää poikkeuslupia susien ampumiseen, katsoo Vaasan hallinto-oikeus (Hao).

Se pysytti voimassa Suomen riistakeskuksen vuosi sitten tekemän kielteisen päätöksen. Lupia oli haettu kahden suden metsästämiseen Kurikassa ja Kauhajoella.

Tapauksen taustalla on susikannan kasvu läntisessä Suomessa.

Yli 2 000 allekirjoittajan vetoomus

Niin sanottua Takanevan laumaan tai sen ulkopuolisiin susiin liitettyjä havaintoja oli tehty riistavahinkorekisteriin seitsemän kuukauden aikana reilut 400. Pihakäyntejä näistä oli 180.

Hakemuksen mukaan erityisesti pihakäynnit olivat aiheuttaneet pelkoa, mikä vuoksi niin lasten kuin aikuistenkin liikkumista ulkona oli vähennetty. Myös alueen kunnat olivat järjestäneet koulukyytejä susien aiheuttaman pelon vuoksi.

Kotieläinvahinkoja hakemusalueella oli ollut yksi, kun sudet olivat hyökänneet emolehmän kimppuun. Hakemukseen oli liitetty myös yli 2 000 allekirjoittajan vetoomus.

Riistakeskus: Ei konkreettista vaaraa

Pihakäyntien vuoksi susille oli saatu karkotuslupia, joita oli myös otettu käyttöön. Hakemuksen mukaan pihakäynnit eivät kuitenkaan olleet loppuneet.

Siksi lupaa oli haettu kahden suden metsästämiseen.

Riistakeskus hylkäsi hakemuksen ja perusteli päätöstä muun muassa sillä, että koulukyydit ovat yksi tyydyttävä ratkaisu tilanteeseen.Myöskään konkreettista osoitusta ihmisille aiheutuneesta vaarasta ei riistakeskuksen mukaan ollut.

Hallinto-oikeutta vaadittiin kumoamaan päätös, myöntämään lupa kahden tai yhden suden tappamiseen tai palauttamaan asia riistakeskukseen.

Perusteet päteviä, eivät pakottavia

Hao katsoi, että poikkeuslupa ei tässä tilanteessa vaarantaisi suden suotuisaa suojelutasoa. Luontodirektiivin mukaisesti oli kuitenkin puntaroitava, oliko tilanteeseen tappamisen sijaan muita tyydyttäviä ratkaisuja.

Asukkaiden kokema turvattomuus ja esimerkiksi koulukuljetusten kulut ovat oikeuden mukaan sinänsä päteviä, metsästyslain mukaisia syitä poikkeusluvan myöntämiseen. Kyseeseen tulevat kuitenkin vain pakottavat syyt.

Oikeus huomautti, että pihakäyntejä olivat tehneet useat eri susiyksilöt. Siksi karkoitustoimien tehosta tai tehottomuudesta ei voitu tehdä johtopäätöksiä.

Myöskään emolehmän joutuminen susien hyökkäyksen kohteeksi ei oikeuden mukaan myöskään riitä poikkesluvan perusteeksi, koska kyse ei ole erityisen merkittävän vahingon ehkäisemisestä.

Harkinta on aina tapauskohtaista

Valittaja vetosi hakemusalueen läheisyyteen myönnettyyn poikkeuslupaan ja sen perusteluihin, jotka hänen mukaansa olivat tämän tapauksen kanssa identtisiä.

Hao kuitenkin katsoi, että yhdenvertaisuutta ei ole rikottu. Se perusteli tätä susien poikkeuslupiin liittyvällä harkinnalla, joka on aina tapauskohtaista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kyseinen Hallinto-oikeus olisi velvoitettava,maksamaan koululaisten kyydit,ja tuotantoeläin vahingot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kairassa ei paljon lupia kysellä. Siinäpä puunhalaajat kieltävät mitä haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo päättäjien asenne osoittaa sen, että ei kannata tuhlata aikaa mihinkää kaatolupiin. Kun susi tai karhu tulee pihaan niin se on lainsuojaton. Jos tuomareille emolehmän menettäminen on pieni menetys, niin tilalliselle se on iso asia, että ei kannattas vähätellä toisen tuotantoeläimen menetystä, se osoittaa ylimielistä asennetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliita koulukyytejä ruveta järjestämään ennemmin kuin ampua pari kapista hukanretaletta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutahan kaupunkiin jos luonto pelottaa. Eikös luonto olekkaan suomalaiselle pyhä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entinen kulttuuri-ja urheiluministeri Tanja Karpela kertoi TV lähetyksessä käyvänsä lastensa kanssa katsomassa aarniometsissä usein susilaumoja. Yliopiston pitkäaikainen suurpetotutkija totesi ministeri Karpelan ja lapset olevan "varsin onnekkaita". Hän vuosikymmenien tutkijan urallaan oli onnistunut näkemään kokonaisen lauman vain yhden kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susipelko ja jumalanpelko. Molemmat aiheettomia. Toista edes olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kumpaakaan, jos tarkkoja ollaan. Puujumalia ja koirasusia kyllä löytyy Uralin länsipuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten oikein ihmetellään, kun susia pyydetään ilman lupaa. Suomen oikeuslaitos on edelleenkin täysi vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa? Minusta metsästäjät ja susipelkoiset aikuiset ovat todellisia vitsejä. Itse liikun paljon metsissä alueella jolla on yksi hyvin tunnettu iso susilauma enkä ole edes päässyt näkemään niitä. Saati että olisin pelännyt niitä. Täysikasvuisen karhunkin jäljet siellä oli viime kesänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummatka purevat ihmisiä useimmin. Vapaina juoksevat koirat vai sudet? Suomessa kuolee tilastojen mukaan koiran puremiin 1-2 ihmistä vuodessa. Suden puremiin ei ole kuollut ketään yli sataan vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ja tavalliseen nuhakuumeeseen kuolee huomattavasti enemmän Suomessa ihmisiä kuin vaikkapa paiseruttoon. Paiserutto kannattaisi siis valita noista kahdesta ennemmin omalle kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on 700000 koiraa eli suunnilleen 2800 kertaa enemmän kuin susia. Koirat ovat petoja tottakai, ovathan ne susien sukua. Koiralauma raateli pikkupojan Thaimaassa. Jopa yksinäinen susi saa tapetuksi aikuisen hirven. En ole kuullut koiran tappaneen hirveä, joten näiden petojen puruvoimissa on suuri ero. Koska koira voi olla vaarallinen ihmiselle, on suurta hurskastelua väittää, ettei susi olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vois olla käytäntö kun susi tai karhu tulee tontille se ois lain suojaton,tällöin jäis turha jossittelu myöskin eläimet oppis pelkään ihmistä .Jokainen voi ite päättää miten suhtautuu uhkaan joko ottaa kuva tai toimii toisin.Aidan tarkoitus on pitää alue turvallisena sitä voi jokainen miettiä,tietenkin uhkia on monenlaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkisipä joskus Suomessa suden. Lauman ulvomista olen kuullut ja se oli upeaa. Ulkomailla se on nähtykin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan näillä ns. "viisailla päättäjillä" omaa kotia susia alueella tai varsinkin pieniä lapsia näillä alueilla.??? Vois vähän miettiä asioita muuallakin kun oikeuden ulkopuolella että saataisiin viisas päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei voisi olla? Susi on hieno ja vaaraton eläin. Tarvitaan tyhjää pelkääville totuudenmukaista tietoa. Ne punahilkka jutut on nimittäin satua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille
7:00
Nokkela salaliittoelokuva kuulennosta kertoo hieman toisenlaisen tarinan Apollo-ohjelmasta
6:20
Mies menehtyi henkilöauton ja rekan onnettomuudessa Oulun Kuusamontiellä – ajokaista suljettu kolarin vuoksi
6:11
Rukalla järjestetään biotaloustapahtuma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"
6:00
Raskaussyrjintä vieläkin liian yleistä kunnissa – ongelma kohdistuu erityisesti työuransa alkupäässä, määräaikaisessa työsuhteessa oleviin nuoriin naisiin Lukijalta
20
Metallica on Suomessa koko kansan metallia – Hämeenlinnaan legendaarista bändiä saapui kuulemaan 55 000 korvaparia
9
KeKi:n miehillä hukkareissu Joensuuhun – hallitseva mestari otti tyylipuhtaan voiton
6
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
5
Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä puheenjohtajatentissä – Harkimo pelkää hallitusohjelman johtavan krapulaan
5
Lipolle rutiinivoitto sarjajumbosta – suoritus jätti parantamisen varaa
4
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
3
Kaipuu metsään ei lähde miehestä – Tänään 60 vuotta täyttävä Arto Hongisto ei henno luopua järjestötehtävistään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio ja Tervola. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image