Kotimaa

Haapavedellä kasvanut Ari-Pekka Ruha: Nuorena homoudesta piti vaieta aivan kokonaan – "Asia piti pitää piilossa, ettei joutuisi silmätikuksi"

Kotimaa 12.6.2019 19:36
Laura Seppä

Muutos kaapista koko maailman silmien eteen on suuri. Vihdoin voi olla oma itsensä.

Ennakkoluulot, haukkuminen ja tiukka suhtautuminen saivat pienellä paikkakunnalla kasvaneen Ari-Pekka Ruhan epäilemään nuorena sitä, minkä hän sisimmässään tiesi. Homottelu oli kaveripiirissä jokapäiväistä läppää. Muulla tavoin homoseksuaalisuus ei tullut esille yhtään missään. Siitä ei puhuttu. Sitä ei pidetty normaalina tai hyväksyttävänä.

– Homottelu oli rajua. Asia piti pitää piilossa, ettei joutuisi silmätikuksi. Sen kielsi itseltäkin, Ruha kertoo.

Ajatus elämisestä jonain päivänä miehen kanssa tuntui hänestä täysin mahdottomalta. Toisaalta Haapaveden maisemiin jääminenkin tuntui järjettömältä. Tarve päästä pois oli kova.

Ari-Pekka Ruha on yksi vapaaehtoisvoimin järjestettävän Mr. Gay Finland -kilpailun finalisteista. KUVA: Karri Harju

Ruha ei puhunut homoudestaan kenellekään. Hän muutti parikymppisenä opiskelemaan Tampereelle ja muistaa yhä tunteet, joita kävi nuorempana läpi.

– Sen asian kanssa oli aivan yksin. Ei ollut ketään, jolle puhua, hän toteaa.

Niistä hetkistä tilanne on muuttunut paljon. Ruha valmistautuu parhaillaan ensi lauantaiseen Mr. Gay Finland -kilpailun finaaliin. Kisan tarkoituksena on edistää homomiesten yhteisöllisyyttä ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisuutta sekä tukea ylpeyttä olla avoimesti oma itsensä.

Ruha toivoo, että voi omista kokemuksistaan kertomalla auttaa niitä, jotka eivät vielä ole uskaltaneet tulla ulos kaapista. Hän muistuttaa, että vähemmistöihin kuuluvia löytyy paljon ympäri Suomea.

– Vaikka vertaistuen määrä pienellä paikkakunnalla olisi lähes olematonta, aina löytyy joku, jolle voi puhua. Kenenkään ei pidä jäädä näiden asioiden kanssa yksin, hän huomauttaa.

Tilanne voi olla uusi myös lähipiirille. Ruha neuvoo kertomaan asiasta ensin jollekin luotettavalle ihmiselle. Rohkeutta ja voimaa tarvitaan myös läheisiltä ja ystäviltä, joiden on kestettävä ympäristön suhtautuminen asiaan.

Ruha on itse päässyt pitkälle myönteisen elämänasenteensa avulla. Vaikka maailma muuttuu, muutos on hidasta. Homous on edelleen tabu monella pienellä paikkakunnalla.

– Eteenpäin on menty. Nyt on jo ihan eri meininki. Maailma on paljon avarampi kuin se on meikäläiselle ollut, ja tulevalla sukupolvella on vielä helpompaa. Tämä asia ei ole silti missään nimessä valmis. Ei siihen muu auta kuin puhuminen.

Vaikeneminen saa ihmisen piilottelemaan osaa itsestään. Nykyään Ruha kokee olevansa ehjä ja kokonainen. Täysin oma itsensä. Julkisuuden myötä hän on saanut paljon palautetta myös Haapavedeltä.

– Silmiä siellä on auennut, ja ajatellaan, että homoudessa ei ole mitään pahaa, Ruha sanoo.

Tuoreessa muistissa on myös kokemus viime kesän Helsinki Pride- viikolta. Ruha oli raitiovaunussa, kun Pride-kulkue meni ohi.

– Siinä mummo sanoi lapsille iloisena, että katsokaa, siellä ne menee. Ajattelin, että tuossa tehdään jotakin oikein, Ruha toteaa.

Fiksuin ja persoonallisin homomies haussa

Vapaaehtoisvoimin järjestettävän Mr. Gay Finland -kilpailun voittaja toimii vuoden ajan hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.

Finalisteja on kahdeksan. 33-vuotias Ari-Pekka Ruha on kotoisin Haapavedeltä ja asuu nykyään Tampereella. Hän työskentelee lähiesimiehenä päivittäistavara-kaupassa ja harrastaa lenkkeilyä, kuntosalia sekä karaokea.

Muut finalistit ovat 27-vuotias Jari Vikman Helsingistä, 19-vuotias Juho Kähönen Tampereelta, 20-vuotias Kevin Koho Helsingistä, 23-vuotias Konsta Nupponen Helsingistä, 28-vuotias Marko Bärn Espoosta, 31-vuotias Mitja Nöjd Seinäjoelta ja 34-vuotias Nando de Bruijn Helsingistä.

Yleisö voi äänestää tekstiviestillä. Äänestyksen tuotto menee Setan nuorisotyön ja IGLYO-järjestön kansainväliselle sateenkaarinuoriso-poliittiselle konferenssille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

tilaajille tämäkin turha juttu...sitten sellaiset jutut joilla yhteiskunnallista merkitystä laitetaan muka tilaajille :D
haha..
joopa joo..mitähän mainosten tilaajat tähän tuumaa??
Onneksi ei tarvi niitäkään katsoa sen enempää ..otankin yhteyttä mainostajiin..lopettavat kokoomuksen tukemisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ajatellut että elä ja anna muidenkin elää tavallaan joka heille sopii. Jos eivät ole rikollisia eivätkä tee pahaa muille niin miksi me ollaan oikeutettuja arvostelemaan kanssaihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno artikkeli, ja hieno esimerkki nykyajan nuoresta miehestä, joka rohkenee olla oma itsensä, eikä tyydy ulkoapäin määrättyihin normeihin. Seksuaalinen suuntautuminen on yksityisasia, mutta se näkyy ja vaikuttaa hyvin voimakkaasti myös sosiaalisessa elämässä. Siksi on erittäin tärkeää, että myös homoseksuaalit voivat avoimesti olla sitä mitä ovat tarvitsematta esittää kiertoilmauksin kaveripiirissä tai työpaikoilla esim. sitä, mitä ja kenen kanssa tuli viikonloppu tai loma vietettyä tai yleensä kenen kanssa arki jaetaan. Täällä kommenttiketjussa tulee esiin myös se, että vielä on meissä suomalaisissakin niitä säälittäviä, tunkkaiseen menneisyyteen käpertyneitä ihmisiä, jotka tuntevat jonkin sortin katkeruutta siitä, etteivät kykene vapautumaan ahdasmielisen kasvatuksen tai ympäristön luomista henkisistä kahleista. Ahdasmielisyys on taakka nimenomaan ihmiselle itselleen. Heille toivon rohkeutta ja voimaa avata ikkunoita nykyaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi edes kuvitella miltä hänestä on tuntunut nuorena. Ihan mahtavaa kun nyt uskaltaa olla oma itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea kisaan ja hienoa, että uskallat rohkeasti kertoa elämästäsi. Täällä Oulun seudullakin on varmasti uskonnollisista syistä asenteet esimerkiksi pääkaupunkiseutua jäljessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea kisaan ja muutenkin elämään.
Poistettujen viestien määrä kertoo suomalaisen sivistystason. Muuta tuosta ei voi päätellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homofobia on kadonnut jo niin olemattomaksi, että kaapistatuloja on saatu todeta laajalti eri yhteiskuntakerroksista. Joskus jo tuntuu joitakin tv-ohjelmia seuratessa, että heterot ovat jo vähemmistönä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

et tainnut lukea koko artikkelia? homofobia on edelleen arkipäivää myös suomessa, etenkin pienillä ja pohjoisilla paikkakunnilla – voin omasta kokemuksesta kertoa, en nimittäin ole uskaltanut tulla kaapista ulos omalle perheelleni. saan kuunnella todella pahoja kommentteja heiltä asiaan liittyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaapista poistuminen on jo niin muoti-ilmiö ja väsyttävä aihe, että tällaisella julkisuuteen tulemisillako se oma mieli saa rauhan.
Minä taidankin tehdä toisenlaisen liikun ja menen sinne paljon puhuttuun kaappiin, mutta otan rouvan mukaan, niin ei käy aika pitkäksi :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä ei ole mitään muotia. Ihmiset vain uskaltavat olla aidosti sitä mitä ovat. Ei tarvi enää piilotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustelun tasosta edelleen vuonna 2019 kertoo paljon se, että viestiketjun kommenteista on puolet pitänyt poistaa asiattomina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen sitä mieltä että jokaisen tulee saada valita elämänkumppani itselleen mikä tuntuu oikealta. Ja se on jokaisen oma asia. jotku eivät vain hyväksy tiettyjä asioita. Jokaisen tulee saada olla onnellinen. Ja silloin on se todellinen rakkaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaapista ulos tulo on hyvä asia,siitä sitten seuraukset voivat olla kielteiset.Osa ystävistä katoaa vaikka he olisivat tienneetkin homoudesta.Leimaantumisen paine tekee sen,tietenkin voi aina uhriutua ja korostaa itseään ja leimata muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin uskoa,että Haapavedellä on ollut raskasta elää nuoruus homoseksuaalina. Mutta asiat menee eteenpäin ja pikkuhiljaa nykyaika saapuu Haapavedellekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei täällä muillakaan välttis helppoo nuoruutta oo ollu, ees aikuisuutta...tääl on nii osittain tyhmää sakkia, viinaa ja ...aatteleppa itte

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Seksuaalista sùuntautumista ei ku-
kaan meistä pysty itse valitse -
maan. Seksuaalinen identtiteetti
kehittyy jo ihan sikiövaiheessa siis kun olemme vielä äitimme
kohdussa. Vrt. sikiöaikana kehit -
tyy myös silmiemme väri. Me
emme voi vaikuttaa siihen minkä väriset silmät meille tulee. Hoksaatko mitä tarkoitan ? Seksuaalinen suuntautuminen ei
ole mikään valintakysymys. Osa
syntyy / kehittyy / kasvaa heteroiksi,
osa homoseksuaaleiksi ja osa bi -
seksuaaleiksi. Kaikki nämä on täy-
sin hyväksyttäviä seksuaalisuuden
muotoja ---- puhun omasta koke-
muksestani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
13:09
Iissä alkaa kaksipäiväinen IlmastoAreena, jossa aiheesta puhutaan kansantajuisesti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
71
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
28
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image