Kotimaa

Foodora-kul­je­tus­pal­ve­lu kannustaa kilpailulla ruo­ka­lä­het­te­jään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"

Foodora-kuljetuspalvelu on julistanut ruokaläheteilleen kilpailun, joka kannustaa pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoa. Iltalehden haastattelema Foodoran lähetti kertoo, että moni läheteistä joutuu käytännössä ketjuttamaan niitä jopa 12-tuntisiksi ilman, että väliin jää yhtään taukoa. Kuvituskuva. KUVA: Felix Kerola
Kotimaa 13.12.2019 15:08 | Päivitetty 13.12.2019 15:09
Mirko Siikaluoma

Oulussakin toimiva Foodora-kuljetuspalvelu on julistanut ruokaläheteilleen kilpailun, joka kannustaa pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoa. Foodora kertoo työntekijöilleen lähettämässä sähköpostiviestissä, että joulukuun ajan käynnissä olevassa kilpailussa on kyse "jatkuvasta työskentelystä varattujen vuorojen aikana".

Foodoran mukaan kilpailuun osallistuvat kaikki ruokalähetit, joiden taukoaika on vähemmän kuin 20 minuuttia joulukuun aikana.

– Miten osallistut kilpailuun? Älä huoli, jatka vain tavallista työntekoasi. Pidä vain huoli, että pidät mahdollisimman vähän taukoja lähettäjiltä ja teet vähintään seitsemän työvuoroa joulukuun aikana, Foodora kertoo Oikeutta läheteille -kampanjan Facebookissa julkaisemassa sähköpostissa.

Oikeutta läheteille (Justice for Couriers) huomauttaa julkaisussaan, että työntekijöillä on oikeus puolen tunnin ruokataukoon ja kahteen 15 minuutin kahvitaukoon. Foodoran ruokalähetit eivät kuitenkaan ole työntekijäasemassa, vaan yhtiö katsoo heidän olevan yrittäjästatuksella.

Foodoran edustaja kertoo Iltalehdelle järjestävänsä "pieniä kisoja kuukausittain erilaisin vaihtuvin teemoin", joiden tarkoitus on palkita hyvin suoriutuvia lähettikumppaneita. Heidän mukaansa suurin osa läheteistä tekee 2,5–4 tunnin vuoroja kerrallaan ja kilpailu koskee ainoastaan pidempiä taukoja, ei vessa- tai tankkaustaukoja. Palkintona kilpailussa on lahjakortti lähettipalvelu Pizzaonlineen.

Iltalehden haastattelema Foodoran lähetti kertoo, että ruokalähetit pyytävät monesti taukoja tilanteissa, joissa he ottavat kaksi peräkkäistä 4–5 tunnin vuoroa puolen tunnin välitauolla. Sovellus voi haastatellun lähetin mukaan kuitenkin yhdistää lähettien vuoroja kysymättä heiltä itseltään ja olettaa, että he haluavat työskennellä kymmenen tuntia putkeen ilman taukoa.

– Foodora varmaan kertoo, etteivät heidän vuoronsa ole kuin maksimissaan viiden tunnin mittaisia, mutta käytännössä moni joutuu ketjuttamaan niitä jopa 12-tuntisiksi ilman, että väliin jää yhtään taukoa, ellei lähetti sitä itse pyydä, ja nyt sekin halutaan laittaa kuriin, lähetti kertoo Iltalehdelle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Siis eikö ne lähetit ole yrittäjiä? Joten päättävät oman työpäivänsä ja vuoronsa, osa tekee tuon pari tuntia ja osa enemmän.

Missä se huutava vääryys tässä oikein on? Moni yrittäjä tekee sen 60-80 tuntia viikossa hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen vouhotusta tämä juttu on, itekki rekkamiehenä olen "yrittäjänä" töissä ja työntekijän pelisäännöt ei koske eikä tosiaan niitä taukoja aina mennä ihan lakien mukaan ja kukapa keskellä yötä nyt taukoja haluaisi.

Mutta hei, sellaista on elämä. Ei se valittaminen auta vaan tekee vaa enempi hommia. Vastineena saan vähän enempi palkkaa. Nämä kuskit tekee näköjään aika vähän töitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä teen viikossa 200 tuntia hommia! Hienosti jaksaa ja vielä jää aikaa harrastuksiinkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuollaista hyväksikäyttöä todellakin on mahdollista suorittaa laillisesti niin työaikalakiamme on muutettava.

Malliesimerkki työntekijöiden oikeuksien polkemisesta, jota voi hyvin luonnehtia tosiasialliseksi orjuuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko jutun? Nämä lähetit eivät ole työntekijöitä eli kenenkään oikeuksia ei poljeta. He ovat yrittäjiä/alihankkijoita JA tekevät keskimäärin vain pari tuntia töitä päivässä, kuten Foodoran edustaja kertoi.

Tässä taidetaan yrittää päästä liian helpolla vaan. Vaikka työvuorosovellus ehdottaa toista vuoroa putkeen niin siitä voi helposti kieltäytyä, niin kuin moni näyttää tekevän jos keskimäärin töitä tekevät noin vähän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä työnantaja, armollinen ja työntekijää selvästi arvostava, auton kuulemma saa tankata ja vessassa käydä työvuoron aikana. Muu onkin sitten petturuutta ja rangaistuksen arvoinen teko !

Tätä se EK hehkuttaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä on että kaikki kuljetusalan työt menee tuohon että työpäivät venyy ylipitkiksi eikä taukoja ehdi pitämään? Lisäksi erittäin raskasta työtä. Ei ole ihme ettei nuoret lähde alalle kun rahan saa helpommallakin. Käykää ne koulut, niin minäkin teen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava juttu, paikallista sopimista parhaimmillaan! Ei ku töihin vaan ja palkkapussi paisuu, pizzalähetin lahjakorteilla. :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä te nuoret olette kaivanneet, sitä itsenäisyyttä työntekoon.
Mahtavaa ja kannustettavaa, sijoitan rahani heti tällaiseen tuottoon.
Meidät kustetettiin 80-90 luvulla korkojutuilla, edellinen sukupolvi kuppasi ulos mitä sai.
Nyt on keinot vähän toiset, mutta oppi tulee kantapään kautta.
Itse en ole katkera, en sitten vähääkään. Edellisen hedelmät sain, kiitos fiksujen edellisen sukupolven
edustajien. Nyt velattomana ja veroja maksamattomana tämä lähinnä naurattaa.
Omille olen toki järjestänyt mukavat jälkeeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennustan että monella alalla tullaan tarjoamaan työntekijöille siirtymistä tekemään samaa työtään yrittäjänä ja porkkanana tarjotaan hieman parempaa liksaa. Siinä jos ei tiedä, miten yrittäjän velvoitteet menee, äkkiä jää käteen pienempi liksa ja epävarmuus, kun taas entinen työnantaja säästää sivukuluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tuossa ihmeellistä? Postilla jakeluauton kuljettajat tekee 9-16 tunnin vuoroja ilman mahdollisuutta käydä wc:ssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kun luulin, että Posti on järkiperäistänyt jakelun niin, että kuski istuu ajaessaan porta potilla, auton istuin karsittu pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakekaa ite pitsanne niin ei tarvita lähettejä eikä näinollen tarvitse vinkua työajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jauhohyllyiltä pitsajauhoja sekä mausteita, valmiiksi maustettuja tomaattimössö purkkeja tai pestopurkkeja jos tomaatti ei käy. Ihan itse voi paistaa uunissa pellillä pitsoja oman maun mukaan. Ananaspurkkeja tonnikalaa on kaupan hyllyillä on kinkkusuikaletta on aurajuustoa on juustoraastetta. Ihan samoin käy oman salaatin teko ja perunamuusin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä työtekijän eläkejärjestelmä on hyvä ellei erinomainen. Tällaisissa hommissa kaikki sivukulut jää lähettien maksettaviksi. Ja varmasti jää maksamatta suurimmalla osalla. Sama se on kaikilla yrittäjillä, jos et itse hoida maksujasi ei tule eläkettäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä lähettireppanat ei ymmärrä että tälläiseen pakkoyrittäjyyteen ei ole pakko suostua. Jos suostuu niin silloin on turha kitistä. Suurin osa ei osaa edes laskea todellista palkkaansa. Vasta yksikin kehui kuinka saa 4000e kuussa. Joo, 4000 kuussa vastaa pakollisten maksujen jälkeen ehkä 1500 nettoa käteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemma rakennusalallakin on tarjottu työtekijöille yrittäjäsopimusta hieman paremmalla palkalla kuin työntekijänä saa. Jos ei tiedä, saattaa siihen jotkut tarttua. Lopputulemana lienee työtä nälkäpalkalla, koska iso osa menee pakollisiin sivukuluihin ja jopa ilman lomia ja vapaita tai sitten ei töitä eikä liksaa ollenkaan, jos on lomia vailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image