Kotimaa

F-Securen tutkija: Joku rakentaa Suomeen keskittyvää bot­ti­ver­kos­toa Twitteriin - oululainen some-asiantuntija toppuuttelee

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston mukaan hänen Twitter-tiliään joulun alla seurannut "bottiarmeija" jäljitettiin Suomen ulkopuolelle Venäjä-myönteisiin toimijoihin. KUVA: Kuvankaappaus
Kotimaa 11.1.2018 20:53 | Päivitetty 11.1.2018 22:02
Antti Pasanen

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkijan mukaan toistaiseksi tuntematon taho on viime aikoina koonnut viestipalvelu Twitterissä Suomeen keskittyvää automatisoitujen käyttäjätilien verkostoa, niin sanottua bottiverkostoa.

Verkostoon kuuluvien tilien käyttäjinä ei ole aitoja ihmisiä, vaan niitä ohjataan keskitetysti.

Verkostoja voidaan käyttää Twitterissä esimerkiksi vahvistamaan keinotekoisesti jotakin väitettä tai poliittista viestiä ja muokkaamaan näin keskustelua ja mielipiteitä. Tällöin kyse on informaatiovaikuttamisoperaatiosta.

Bottitilit ovat usein nimettömiä tai oudosti nimettyjä, kuvattomia ja niiden aktiivisuus on satunnaista. Tavallisesti ne lähettävät eteenpäin muiden luomia viestejä.

Verkkovaikuttamista tutkivien mukaan esimerkiksi saksalainen äärioikeisto sai Venäjälle jäljitetyltä bottiverkostolta vetoapua kampanjalleen, jonka sanoma oli, että Saksan taannoisten parlamenttivaalien tulosta vääristellään.

Asiasta torstaina blogissa kirjoittanut F-Securen tutkija Andy Patel kertoo törmänneensä bottiverkoston rakentamiselta näyttävään toimintaan tutkittuaan presidenttiehdokkaina olevien Pekka Haaviston ja Sauli Niinistön Twitter-tilien seuraajia.

Uudelle kaudelle pyrkivä presidentti Niinistö kertoi keskiviikkona Kalevan ja Ylen vaalitentissä Oulussa, että hänen tilinsä on joutunut ilmeisesti saman bottikampanjan kohteeksi kuin Pekka Haaviston tili joulun alla joutui.

Tuolloin Haaviston tiliä oli alkanut äkkiä seurata 1 500 bottia.

Haaviston tiimi oli yhteydessä Twitteriin, joka pystyi jäljittämään botit Suomen ulkopuolelle.

– Jäljitimme nämä 1 500 bottia Venäjä-myönteisten toimijoiden tekemiksi Suomen ulkopuolelta. Tällaista tapahtuu Baltiassa paljon ja on kiinnostavaa, että näin tapahtuu myös Suomessa, Haavisto sanoi.

Sauli Niinistöllä on kaikkiaan noin 121 000 Twitter-seuraajaa, Pekka Haavistolla noin 118 000.

Tuoreita tilejä ja samat seurattavat

F-Securen Andy Patel kertoo käyttäneensä bottien paljastamiseen tekemäänsä analyysityökalua Niinistön ja Haaviston tileihin. Työkalu erottelee boteiksi sellaiset tilit, jotka täyttävät tietyt Patelin ennalta antamat ehdot.

Haavistolle työkalu antoi noin 400 tekaistua seuraajaa, Niinistölle 330.

Valtaosa näistä ehdokaskaksikon seuraajista oli luotu alle kaksi kuukautta sitten.

Patel kertoo myös tutkineensa osaa näistä tileistä tarkemmin ja havainneensa, että jokainen niistä seurasi samanlaista valikoimaa näkyvien suomalaisten Twitter-tilejä.

Joukossa olivat muun muassa pääministeri Juha Sipilän, mediapersoona Riku Rantalan, ex-pääministeri Alexander Stubbin ja toimittaja Tuomas Enbusken tilit.

Listalla on myös isojen medioiden kuten Ilta-Sanomien, Helsingin Sanomien, Ylen ja Kauppalehden tilit.

– Näyttää siltä, että joku on kiireinen rakentaessaan Suomeen keskittyvää Twitter-bottiverkostoa. Vielä emme tiedä, mihin sitä tullaan käyttämään, Patel päättää tekstinsä.

Oululainen sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä ehätti torstai-iltana toppuuttelemaan kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä bottiverkon luomisesta.

Pönkä totesi Twitterissä, että F-Securessa käytetyn analyysityökalun perusteella tilejä ei vielä voi perustellusti nimetä boteiksi.

Lisäksi näkyvien ja paljon seurattujen suomalaisten tilejä tarjotaan automaattisesti uusille käyttäjille seurattavaksi, mikä voi aiheuttaa näköharhan.

Harto Pönkä on jo aiemmin Haaviston tilin seuraaja-aaltoon liittyen käynyt kriittisesti läpi sitä, mistä boteiksi arvelluissa seuraaja-armeijoissa on todennäköisesti kyse - esimerkiksi Twitteristä lähteneistä ex-käyttäjistä tai ulkomailta pikkurahalla ostettavissa olevista tuhansista "seuraajista".

Toisaalta vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistö totesi aiheesta virinneessä keskustelussa ihmettelevänsä myös nopeaa seuraajaryntäystä ja sitä, että monilla vaikuttaa olevan keksitty nimi jossa on venäläisiä vivahteita.

 


MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

On niin noloa että suomalaisista osa hurahtaa tähän yltiötyperään amerikkalaiseen vainoharhaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama mitä twittereissä ja muissa twättereissä puuhataan. Oman mieluisan ehdokkaan olen jo valinnut, ilman some-aplikaatioiden tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näin on, niin kylläpä ihmisten mielipiteisiin on helppo vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän heppoinen asiantuntija valittu tähän kommentoimaan asiaa. Harto Pönkällä näyttäisi olevan kasvatusteiteen maisterin tutkinto, eli ei ole oikein vertailukelpoinen tietoturva-alan ammattilaiseen tällaisessa asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytetään informaation välittämiseen vain luotettavia pitkään käytössä olleita tiedotuskanavia ja jätetään nettikaudella keksitty ns. sosiaalinen media sivuun. Eivät poliitikot ennenkään kirjoitelleet vessanseiniin tai olleet huolissaan siellä leviävästä "informaatiosta". Jos Haavisto on huolissaan esim. Venäjän "boteista", niin miksei häntä huolestuta se, että amerikkalainen kulttuuri, asenteet ja tavat ovat tunkeneet Suomeen jo vuosikymmenten ajan viihdeteollisuuden välityksellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tämä Harto Pönkä on? Kiinnostaa vain että mitkä on hemmon meriitit koska f-securella kuitenkin on jonkin verran uskottavuutta asioiden tilan kommentointiin. Pönkä on aika tuntematon suuruus ainakin itselleni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Venäjällä on perustettu näitä trollitehtaita, niin ihmehän olisi, jos nämä eivät mitään saisi aikaiseksi.

Nettiä voidaan kuitenkin tutkia ja analysoida erilaisilla työkaluilla hyvinkin tarkasti. Jokaisen netinkäyttäjän tuntemat hakukoneet ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka valtavia tietomassoja voidaan hallita. Se, miten propaganda netissä liikkuu ja ketkä osallistuvat, tietoisesti tai tietämättään, tiettyjen propagandaväitteiden levittämiseen on kai aika yksinkertaista paljastaa verrattuna vaikkapa juuri hakukoneiden toimintaan.

Meistähän tiedetään aika paljon jo nyt mm. analysoimalla kauppojen jäsenetukorttien vinguttamista. Varmaankin moni on myös jo analysoitu poliittisesti trolliverkkoihin sotkeutumisen perusteella. Joku tietää meidän ajattelusta kohta enemmän kuin me itse. Suomessakin on hybridiuhkien osaamiskeskus, joten kotimaiset venäjämieliset trollit lienee jo listattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikkaa käydään kommenttiriveilläkin - eikä pelkästään kommentoijien toimesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti joka maassa ylintä valtaa käyttävillä on tähän parhaat resurssit ja halu käyttää sitä omaksi hyväkseen. Miksipä suomikaan olisi poikkeus? Toinen pointti on, että nämä erimaiden vallankäyttäjät pyrkivät järjestelemään keskinäisiä "pelimerkkejään" mieleiseensä järjestykseen. Muut toimijat taitavat olla yksittäisiä nörttejä, joiden resurssit eivät ihmeisiin riitä, isompaan voimaan pääsyn kyllä valtaa pitävät estävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko, että naapuri oikeasti yrittää nyt sotkea Suomen presidentinvaalia, mutta sodankäyntiähän tämä informaatiovaikuttaminen on. Kun kerran on tarve harjoitella aseellista sodankäyntiä, niin miksipä ei harjoittelisi informaatiosodankäyntiä. Tähän harjoitteluun Suomen presidentinvaaliin vaikuttaminen olisi oiva mahdollisuus. Harjoittelussa opittuja asioita voi hyödyntää sitten kun on oikea tarve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä-kortista on tullut uusi natsi-kortti neoliberaaleille. Kaikki epämieluisat ja ”väärät” vaalitulokset voidaan laittaa epämääräisten bottien piikkiin. Näin mitätöidään ihmisten protesti, koska se ei sovi hyvien ihmisten agendaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato-jäsenyys on suurinta viisautta tulevaisuutta ajatellen, sen kun vain jääräpäisimmät malttaisivat myöntää. Silloin on myöhäistä parkua, kun pienet vihreät miehet partioivat Eduskunnan ja Pasilan tv-tornin edustalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Informaatiosodankäynnin aseiksi valitut ja viritetyt botit tekevät tehtävänsä siellä, missä kansa ei osaa ajatella omilla aivoillaan, vaan on fanaattisesti harhaanjohtavien (refleksiivinen kontrolli!) edustajiensa vietävissä. Parhaimpia esimerkkejä tästä ovat vähän koulutetut, maalaiset, kaupunkilaistuneet työttömät, maahanmuuttovastaiset, Huhtasaaren ja Väyrysen kannattajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA, ei kukaan muu. Johan jenkit rakensivat täne tukiaseman hybridisotaansa varten. Suomilampaat määkivät lahjusdollarien toivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimainen demokratia ja kyberosaaminen on ihmiskunnan viimeisimpiä keinoja puolustautua Venäjän aggressiviselta valloituspolitiikalta. Ja mistähän se edelläkävijälle kiusaa tekevä desantti Bäckmanin vale-hybridikeskus saa rahoituksensa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä hyvin – ja paremminkin – boteiksi epäillyt Twitter-tilit ovat mm.

1) Twitterin käytön lopettaneita ex-käyttäjiä,
2) tilejä, jotka luotiin, mutta ei koskaan todella käytetty
3) vaikkapa intialaisia tilejä, joita voi ostaa seuraajiksi parilla kympillä per 50 t. seuraajaa, sekä
4) muita eri tarkoituksissa tehtyjä tilejä.

Kannattaa muistaa, että tilastojen perusteella Twitterissä on jokaista suunnilleen kolmea aktiivista käyttäjää kohden 10 passiivista tiliä. Näitä on eniten varsinkin suosituimmilla Twitter-käyttäjillä, joita Twitter ehdottaa ja puoliautomaattisesti asettaa uusien käyttäjien seurattaviksi. Twitterin ongelma on aina ollut käyttäjät, jotka eivät ole aktiivisia pian rekisteröitymisen jälkeen.

Jos otetaan mikä tahansa yli 100 000 seuraajan tili, niin sieltä löytyy hyvin todennäköisesti yli 1500 ”bottia”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansan massojen harhautusta on tehty aina, tehdään nyt ja tullaan tekemään jatkossakin.
Nyt työkaluina mm. some - hilavitkuttimet, joilla tavoittaa juuri sen osan porukasta, jonka saa uskomaan ihan mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pietarin trollitehdas juuri monikertaisti henkilökuntansa ja muutti neljä kertaa suurempiin tiloihin. On siis osoittautunut niin hyödylliseksi Putinille, että satsataan oikein isosti. Tämä on sodankäyntiä demokratiaa vastaan, ei vähempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
12:19
Kuorma-auton ja pyöräilijän törmäyksestä selvittiin lievin seurauksin Oulun keskustassa
11:54
"Mitä konkreettisia toimia hallitus aikoo tehdä?" Oululaisedustaja Aittakummulta kirjallinen kysymys Oulun yliopiston rahoitusvajeen korjaamisesta
11:45
Neljälle syytteet Suomea järkyttäneestä rikosvyyhdistä, jossa oli tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia
11:32
Viileä ilma tekee Suomesta datakeskuksille houkuttelevan maan – "Googlen investoinnit verrattavissa metsäteollisuuden miljardi-investointeihin"
11:29
Perussuomalaiset eivät lähde mukaan kokoomuksen välikysymykseen: "Suuria näkemyseroja halpatyövoiman maahantuonnista"
40
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
32
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
20
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
17
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
17
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image