Kotimaa

EU-mi­nis­te­ri­ko­kouk­sen aikana il­mai­lu­kiel­toa rikkoneille drone-lennättäjille useita sakkoja – "Huo­li­mat­to­mia lennättäjiä oli poik­keuk­sel­li­nen määrä"

Drone on kauko-ohjattava lennokki. KUVA: Petri Huhtinen
Kotimaa 16.7.2019 11:33
Minna Akimo

Poliisi kehottaa tarkistamaan ilmailukieltoalueet etukäteen. EU-kokoukset lisäävät tilapäisten lentorajoitusten määrää.

Poliisi antoi EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana useita sakkorangaistuksia ilmailukieltoa rikkoneille drone-lennättäjille.

Kahden päivän aikana poliisi kirjoitti yhteensä kahdeksat sakot henkilöille, jotka olivat lennättäneet lennokkikaan kielletyllä alueella.

Osa lennokeista lensi tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kaksi pysyvillä lentokieltoalueilla.

EU:n epävirallinen ministerikokous pidettiin Helsingissä 10.–12. heinäkuuta.

Sakkorangaistusten määrä on poliisin mukaan poikkeuksellisen iso.

– Tämän vuoden kokousten aikana on tyypillisesti jaettu muutamia sakkoja tilapäisten ilmailurajoitusten rikkomisesta. Tuntemattomasta syystä huolimattomia lennättäjiä oli tällä kertaa liikenteessä poikkeuksellinen määrä, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Helsingin poliisista.

EU-puheenjohtajakausi tuo useita rajoituksia

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvien kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä tilapäisillä lentorajoituksilla myös jatkossa.

Näiden lisäksi Helsingissä on useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa droneja ei saa lennättää.

– Finlandia-talon ympärille perustetun lentorajoitusalueen tarkoituksena on tietysti kokousten turvallisuuden takaaminen. Lisäksi poliisilla on alueella ajoittain vilkastakin lentotoimintaa. Siksi lentorajoitusten noudattaminen on tärkeää, Hätönen sanoo.

Kieltoalueet tarkistettava etukäteen

Miehittämättömiä ilma-aluksia eli droneja lennättävät ihmiset voivat tarkistaa etukäteen, missä ilmailu on kiellettyä.

Pysyvät kieltoalueet on listattu droneinfo.fi -sivustolle, joka on liikenne- ja viestintäministeriön eli Traficomin ylläpitämä sivusto.

Pysyvistä kieltoalueista saa tietoa myös Droneinfo-sovelluksesta. Sovellukseen ei kuitenkaan päivitetä tilapäisiä lentorajoituksia.

– Harrastajien näkökulmasta on harmillista, että tilapäisiä lentorajoitusalueita ei näy muuten niin mainiossa Droneinfo-sovelluksessa, Hätönen sanoo.

Ajan tasalla olevaa tietoa lentorajoitusalueista saa myös ais.fi -sivustolta, mutta poliisin mukaan siellä olevan tiedon tulkitseminen voi olla satunnaiselle harrastajalle vaikeaa.

– Poliisi on omassa lentotoiminnassaan havainnut alan harrastajan ylläpitämän aviamaps.com-sivuston helpoksi ja luotettavaksi tietolähteeksi. Tiedotamme näistä poikkeuksista myös Twitterissä.

Poliisin mukaan erityisesti tulevien EU-kokousten aikana lennättäjien kannattaa tarkistaa lentokieltoalueet huolellisesti, sillä ilmailukiellon rikkomisesta voi napsahtaa sakkorangaistus.

Seuraava EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokous järjestetään 17.–19.7. 2019.

Kokouksen aikaisista tilapäisistä lentorajoituksista tiedotetaan myöhemmin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image