Kotimaa

EU-mi­nis­te­ri­ko­kouk­sen aikana il­mai­lu­kiel­toa rikkoneille drone-lennättäjille useita sakkoja – "Huo­li­mat­to­mia lennättäjiä oli poik­keuk­sel­li­nen määrä"

Drone on kauko-ohjattava lennokki. KUVA: Petri Huhtinen
Kotimaa 16.7.2019 11:33
Minna Akimo

Poliisi kehottaa tarkistamaan ilmailukieltoalueet etukäteen. EU-kokoukset lisäävät tilapäisten lentorajoitusten määrää.

Poliisi antoi EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana useita sakkorangaistuksia ilmailukieltoa rikkoneille drone-lennättäjille.

Kahden päivän aikana poliisi kirjoitti yhteensä kahdeksat sakot henkilöille, jotka olivat lennättäneet lennokkikaan kielletyllä alueella.

Osa lennokeista lensi tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kaksi pysyvillä lentokieltoalueilla.

EU:n epävirallinen ministerikokous pidettiin Helsingissä 10.–12. heinäkuuta.

Sakkorangaistusten määrä on poliisin mukaan poikkeuksellisen iso.

– Tämän vuoden kokousten aikana on tyypillisesti jaettu muutamia sakkoja tilapäisten ilmailurajoitusten rikkomisesta. Tuntemattomasta syystä huolimattomia lennättäjiä oli tällä kertaa liikenteessä poikkeuksellinen määrä, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Helsingin poliisista.

EU-puheenjohtajakausi tuo useita rajoituksia

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvien kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä tilapäisillä lentorajoituksilla myös jatkossa.

Näiden lisäksi Helsingissä on useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa droneja ei saa lennättää.

– Finlandia-talon ympärille perustetun lentorajoitusalueen tarkoituksena on tietysti kokousten turvallisuuden takaaminen. Lisäksi poliisilla on alueella ajoittain vilkastakin lentotoimintaa. Siksi lentorajoitusten noudattaminen on tärkeää, Hätönen sanoo.

Kieltoalueet tarkistettava etukäteen

Miehittämättömiä ilma-aluksia eli droneja lennättävät ihmiset voivat tarkistaa etukäteen, missä ilmailu on kiellettyä.

Pysyvät kieltoalueet on listattu droneinfo.fi -sivustolle, joka on liikenne- ja viestintäministeriön eli Traficomin ylläpitämä sivusto.

Pysyvistä kieltoalueista saa tietoa myös Droneinfo-sovelluksesta. Sovellukseen ei kuitenkaan päivitetä tilapäisiä lentorajoituksia.

– Harrastajien näkökulmasta on harmillista, että tilapäisiä lentorajoitusalueita ei näy muuten niin mainiossa Droneinfo-sovelluksessa, Hätönen sanoo.

Ajan tasalla olevaa tietoa lentorajoitusalueista saa myös ais.fi -sivustolta, mutta poliisin mukaan siellä olevan tiedon tulkitseminen voi olla satunnaiselle harrastajalle vaikeaa.

– Poliisi on omassa lentotoiminnassaan havainnut alan harrastajan ylläpitämän aviamaps.com-sivuston helpoksi ja luotettavaksi tietolähteeksi. Tiedotamme näistä poikkeuksista myös Twitterissä.

Poliisin mukaan erityisesti tulevien EU-kokousten aikana lennättäjien kannattaa tarkistaa lentokieltoalueet huolellisesti, sillä ilmailukiellon rikkomisesta voi napsahtaa sakkorangaistus.

Seuraava EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokous järjestetään 17.–19.7. 2019.

Kokouksen aikaisista tilapäisistä lentorajoituksista tiedotetaan myöhemmin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
55
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
22
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
22
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
18
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image