Kotimaa

Etlan tuore tutkimus: Kiky paransi työllisyyttä Suomessa ja voi lisätä sitä vielä jopa 40 000 henkilöllä kolmessa vuodessa

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmuksen ja tutkimusjohtaja Antti Kauhasen maanantaina julkaiseman tutkimuksen mukaan kikyn tuoma työajan pidennys on parantanut työllisyyttä Suomessa. Kuvassa Markku Lehmus.
Kotimaa 12.8.2019 20:02
Jaana Mattila

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kritisoi, ettei Suomen kasvu voi olla ilmaisen työn varassa. Ennustepäällikkö Markku Lehmus Etlasta uskoo, että syksyn palkkaneuvotteluissa kiky-tunnit joko pysyvät ennallaan tai niistä luovutaan kokonaan.

Kilpailykykysopimus (kiky) voi lisätä työllisyyttä 20 000–42 000 henkilöllä vuoteen 2022 mennessä, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tänään julkaisemassa tutkimuksessaan.

Pelkästään työajan pidennys voi lisätä työllisyyttä 8 000‒16 000 henkilöllä vuoteen 2022 mennessä.

Etlan tutkimuksen mukaan kikyllä on ollut työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä parantava vaikutus. Kesällä 2016 voimaan tullut kilpailukykysopimus pidensi vuosittaista työaikaa keskimäärin 24 tunnilla ilman palkan nousua.

Etlan laskelmien mukaan työajan pidennyksen osuus työllisyyden parantumisesta oli noin 40 prosenttia. Loput kikyn työllisyysvaikutuksista selittyvät työvoimakustannusten alenemisella eli sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen keventämisellä.

Tutkimuksen Etlalta tilasivat Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus.

Kiky-tuntien jatkaminen ratkaistaan syksyn neuvotteluissa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi viime viikolla, että kikyn lisätunnit tuovat erityisiä jännitteitä syksyn työehtokierrokselle.

Työnantajat haluavat työajan pidennyksen jatkuvan. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi tänään, että Suomen kasvu ei voi olla ilmaisen työn varassa.

– Ilman palkankorotuksia ostovoima heikkenee hintojen nousun ja kiky-sopimuksessa sovittujen työntekijämaksujen korotusten vuoksi. Työllisyyden nosto on hyvä ja tavoiteltava asia, mutta numerot eivät kerro kaikkea. Kukaan ei halua Suomeen työssä käyvää köyhälistöä. Työllä on tultava toimeen ja sosiaaliturvan oltava kohtuullinen, Eloranta muistuttaa tiedotteessa.

Ennustepäällikkö Markku Lehmus Etlasta toteaa Lännen Medialle, että kikyn positiivinen vaikutus työllisyyteen olisi ainakin syytä tiedostaa syksyn palkkaneuvotteluissa.

– Sitä kannattaa punnita, kun mietitään sen [kikyn] jatkamista. Mikäli halutaan kasvattaa mahdollisimman paljon työllisyyttä, sitä pitäisi jatkaa.

Lehmus ei kuitenkaan usko, että neuvottelupöydissä keskustellaan nykyistä pidemmistä kiky-tunneista. Joko ne pysyvät entisellään tai niistä luovutaan kokonaan.

"Etlan raportti liioittelee työajan pidennyksen vaikutusta"

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kritisoi Etlan laskelmia tuoreeltaan Helsingin Sanomissa. Hänen mukaansa Etlan raportti liioittelee työajan pidennyksen vaikutusta työllisyyteen, koska niiden taustaoletuksissa on virhe.

Kaikkien palkansaajien työaika ei suinkaan pidentynyt 24 tuntia. Kikyssa oli mukana noin 81 prosenttia palkansaajista.

– Työajan pidennyksen vaikutus työllisyyteen olisi ehkä haarukassa 6 000–12 000 työpaikkaa, Kaukoranta toteaa lehden haastattelussa.

Etlan Markku Lehmus pitää Kaukorannan argumenttia hyvänä ja kertoo, että heidän laskelmansa nojaavat muun muassa valtionvarainministeriön käyttämiin lukuihin.

– On mahdollista, että työajan vaikutus on pienempi ja silloin se myös tuottaa pienemmän työllisyysvaikutuksen samassa suhteessa. Johonkin laskelmat pitää kuitenkin kiinnittää ja ajattelimme, että on turvallista kiinnittää ne samoihin oletuksiin, joita ministeriö on käyttänyt.

Suomessa muita EU-maita lyhyemmät työviikot

Etlan tutkimuksessa vertailtiin myös työaikoja eri Euroopan maissa.

Eurostatin työvoimatutkimuksen perusteella Suomessa tehdään alle tunnin vähemmän viikossa töitä kuin keskimäärin EU-maissa.

Keskimääräistä viikkotyöaikaa Suomessa nostaa osa-aikatyön vähäisyys. Myös kokopäiväisten työviikot jäävät eurooppalaisessa vertailussa lyhyiksi.

Lisäksi lomat, arkivapaat ja muut poissaolot lyhentävät työaikaa Suomessa enemmän kuin useissa muissa Euroopan maissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

Suomen ahneet työnantajat tarvii lisää ilmasen työn tekijöitä että saavat suuremmat voitot..Muutenkin noilta shitläjiltä on alennettu maksuja ja saavst tukia..Ei mitään ennään noille..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky paransi yrityksen tulosta ei työllisyyttä. Tehtiin ilmasena 3 päivää firmalle töitä ja ketään uutaei oo kyllä palkattu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

18 miljardia yritystukia Porvarihallituksen aikana, investoinnit olivat jäässä siitä huolimatta.
Miljardit hävisi omistajien ja osakkeiden omistajien taskuun, pääasiassa ulkomaille.
Nousukauden aikana yritystuet kaksinkertaistettiin.
Mikäli investoitiin otettiin velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan valtiokonttori otti velkaa 10 miljardia, jossa oli 1 miljardi ylimääräistä, jonka kehuttiin jääneen hyvän politiikan ansiosta.
Oikeasti se oli otettu köyhiltä ja palkansaajilta, leikkaukset olivat useita miljardeja vuodessa ja verotus laski vain rikkailla. Olin töissä, palkat ei noussut verot ja veronluontoiset maksut nousevat, kolmasosa otettiin päältä, jäin eläkkeelle porvarihallitus nosti prosentin veroja ensimmäisen vuoden jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän se oikein lasketaan, että noin puolen tunnin viikoittainen työajan pidennys talkootyönä saa työnantajan palkkaamaan lisää työntekijöitä? Uskoisin olevan asian päinvastoin, ei tarvita uusia työntekijöitä, kun jo palkatut työntekijät tekevät sen ilmaiseksi, sijoittajien osinkotulothan siitä vain kasvavat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä pysty laskemaan mitenkään. Siksi artikkelissa ei tarjotakaan tietoa sitä miten laskelmat on tehty.
"Johonkin laskelmat pitää kuitenkin kiinnittää ja ajattelimme, että on turvallista kiinnittää ne samoihin oletuksiin, joita ministeriö on käyttänyt." Laskelmat ja oletukset siis voisi kiinnittää vaikka joulukuusen oksaan.
Avainasemassa on epämääräinen sana "työllisyys". Jos jokainen työpaikan omaava tekee vuoden aikana kolme lisäpäivää töitä, niin joo-o, " työllisyys" on lisääntynyt. Työttömien määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt eikä tästä hyvällä tahdollakaan saa muodostettua 6000-12000 uutta työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täyttä huuhaata. EK ja sen jäsenliitot ovat aloittaneet massiivisen aivopesun syksyn tuloneuvotteluja varten. Ja Yleisradio riepu kaakattaa kurkku suorana tätäkin totuutta joka tuutista. On meillä media.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen Sipilän hallitus keskusta sai kiky sopimuksen kautta työväestön tekemään 24 tuntia ilmaista työtä, yrittäjille!
Nyt työväestön puolue SDP Rinne korottaa työväestön vetoja.
Ostovoima lähtee .
Työeläkkeistä ottavat reilusti yli 20 veroja eikä sovittua indeksikorotusta vain näy!
Pitäisikö tuosta indeksikorotuksen pienentämisestä tehdä oikeuteen tutkinta pyyntö sopimusrikkomuksesta?
Ja samalla hakea takautuvasti indeksikorotukset maksettaviksi työeläkkeen saajille?
Hallituksen toiminta täysin mielivaltaista .
Suomalaiset ovat menettäneet Rinteen toimista johtuen demokratian ja nyt hän kurittaa työväestöä.
Vieläkö joku haluaa näitä Suomen johtoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut lööperiä, työeläkkeet ovat saaneet indeksikorotuksen Sipilän hallituksen aikana. Indeksien jäädytys koskee mm. kansaneläkettä ja lapsilisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitus on tehnyt ensi vuoden budjetin, tämän kuluvan vuoden budjetista vastasi Porvarihallitus, haukut Perussuomalainen omaa puuta.
Rinteen hallitus pienentää pieni ja keskituloisten verotusta, edellinen hallitus teki päinvastoin. Indeksikorotuksiin on syyllistynyt vain Porvarihallitus. Rahat meni yritystukiin ja elvyttämiseen mm tiet, yrityksille työttömyys korvauksella muutama tunti työhön tyyliin jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyesti sanottuna tämä on valeuutinen. Laskennallista kikkailua josta puuttuvat ne työn tekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika tarkoitushakuinen tutkimuis jälleen.
Pari huomiota:
"Tutkimuksen Etlalta tilasivat Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus." Niinpä...

"Lisäksi lomat, arkivapaat ja muut poissaolot lyhentävät työaikaa Suomessa enemmän kuin useissa muissa Euroopan maissa." Nythän pitäisi verrata pohjois-Euroopan maihin, kovin epämääräinen referenssi.
Olemme molemmat, minä ja vaimoni, firmoissa joissa KiKytetään. Ja molemmissa on jokavuotisten YT:n jälkeen päädytty VÄHENTÄMÄÄN työntekijöitä.
Olisipa mukava jos tutkimuksessa kerrottaisiin, ihan konkreettisesti, missä yrityksissä KiKy on vähentänyt työttömyyttä.
Kaleva voisi nyt suorittaa tutkivaa journalismia ja vähän penkoa asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TEollisuuden tuottama tutkimus - se jo kertoo, mistä on kyse ja miten asioita väännellään omien ajatusten tueksi. Toivottavasti tämä soopa ei mene läpi suomalaisiiin, vaan he pystyät näkemään, milloin on kyse vaikuttamisyrityksestä. Maailmantalouden noususuhdannetta ei tunnuta mainittavan lainkaan koko "tutkimuksessa" eli eikö sillä ollut mitään vaikutusta työllisyyden paranemiseen, josta siitäkin voidaan olla eri mieltä, kun katsotaan verotettavan tulon kertymää, toimeentulotukien ym. tukien määrän kehittymistä jne. Vaikuttaa siltä, että uusliberalistinen media pyrkii koko ajan hokemaan jotain asiaa niin kauan, että ihmiset lopulta nielevät sen tosiaasiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsultin tilattu näkemys, nojautuu Kepun pysymiseen hallituksessa poikkeuksellisesti ilman tn.oppositio vuoroa. Näivettyyköhän Kepu Lib. tai Nuorsuomalaisten , TPSL:n, SMP:n tavoin vai nousee Paasikiven-Kekkosen ja pinkin Bernsteinläisten populistien sosialistien media lemmikiksi. Tuleekohan BRD tapainen CDU, SPD, uudet vai vanhat tuulet lännestä vai iästä ennen NATO:a. Tilanne heijastuu talouteen , KIKY:n ja muiden lakien sovellukseen luultavasti ja mahdollisesti lähiaikoina tai vuosikymmeniä tai satoja ellei dramaattisesti WTC tai merkittävämpiä tapahtumia ilmene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilattu tutkimus, EK ja nämä kaikki muut järjestöt toimii tavallista suomalaista työntekijää vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoreet tutkimukset osoittavat aina milloin mitäkin . Uutisvuodossa löytyi aina oikea lausunto joka asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä palkattoman työn teettäminen jo työssä olevilla ihmisillä lisää työllisyyttä?? Lähipiirissä on useita matalapalkkaisia pienten lasten vanhempia jotka saivat lisää kuormaa arkeensa näillä kikytunneilla.Ei tunnu reilulta että kikyilyä ylistävät ihmiset jotka tienaa parissa kuukaudessa kokouksissa puhumalla ja matkustelemalla saman kuin esim. siivooja vuodessa tekemällä raskasta työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image