Kotimaa

Etlan kovat eväät hal­li­tusoh­jel­maan: Eläkeputki ja vuo­rot­te­lu­va­paa pois ja työvoiman tar­ve­har­kin­nas­ta luovuttava

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kertoi tänään Etlan suosituksia seuraavan hallituskauden talouspolitiikkaan. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 8.1.2019 10:00 | Päivitetty 8.1.2019 10:19
Kirsi Turkki

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että Suomen kahden prosentin talouskasvu seuraavalla hallituskaudella vaatii työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Työllisyysasteen nostamiseen tarvitaan kovat keinot, kuten vuorotteluvapaan ja eläkeputken poistaminen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla lataa kovia vaatimuksia Suomen seuraavaan hallitusohjelmaan.

Etla pitää mahdollisena, että Suomi voi saavuttaa kahden prosentin kasvuvauhdin hallituskaudella, jos työllisyysaste onnistutaan nostamaan 75 prosenttiin 2023 mennessä. Puolueet ovat yleisesti olleet 75 prosentin työllisyysasteen kannalla.

– Tavoite on realistinen, mutta vaativa, Etlan muistiossa todetaan.

Nykyinen hallitus tavoitteli 72 prosentin työllisyysastetta ja pääsi tavoitteeseensa marraskuussa, jolloin Suomen työllisyysaste oli tasan 72 prosenttia Tilastokeskuksen julkistaman työvoimatutkimuksen mukaan.

Työvoiman tarjontaa lisättävä

Etla esittää muistiossaan toimenpiteitä, joiden avulla hallitus voisi nostaa työllisten määrää Suomessa.

Etlan mielestä vuorotteluvapaa pitäisi poistaa, koska se toisi lisää parhaassa työiässä olevia työmarkkinoille. Vuorotteluvapaan ehtoja on jo nyt kiristetty. Tutkimusten mukaan vuorotteluvapaa heikentää työllisyyttä vielä vuosia vuorotteluvapaan päättymisen jälkeen.

Etlan suosittelee myös kotihoidon tuen enimmäiskeston lyhentämistä esimerkiksi kuudella kuukaudella, jotta äidit palaisivat työmarkkinoille.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivät eli eläkeputken Etla poistaisi kokonaan. Nyt jo on sovittu, että työmarkkinoiden keskusjärjestöt arvioivat eläkeputkea uudestaan toukokuun loppuun 2019 mennessä.

Etlan mielestä Suomi tarvitsee myös enemmän työperäistä maahanmuuttoa Eta-alueen ulkopuolelta. Työ- ja oleskeluprosesseja pitäisi yksinkertaistaa ja työvoiman tarveharkinnasta pitäisi luopua.

Suomessa tutkintonsa suorittaville ulkomaalaisille pitäisi turvata myös automaattinen oleskelu- ja työlupa määräajaksi valmistumisen jälkeen.

Paikallista sopimista edistettävä

Etlan listalla on myös paikallisen sopimisen edistäminen lainsäädännön kautta. Paikallisella sopimisella tarkoitetaan sitä, että työehdoista sovitaan yrityksen tai jopa toimipaikan tasolla sen sijaan, että työehdot määräytyisivät ammattiliiton ja työnantajajärjestöjen sopimalla tavalla.

– Voitaisiin hyvin edetä esimerkiksi selvitysmies Harri Hietalan taannoisen ehdotuksen pohjalta. Myöskään yleissitovuuden kaventamista kilpailijamaiden tasolle ei ole syytä pitää tabuna, sanoo Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Hietalan ehdotuksen ydin oli, että työnantaja voisi sopia varsin laajasti työehdoista yrityksen työntekijöiden kanssa ja sopiminen olisi mahdollista myös järjestäytymättömille työntekijöille. Hietalan mallissa työntekijöitä edustaisi luottamusmies tai työntekijäryhmä. Suomen Yrittäjät piti mallia luottamusmiespakkona ja esitys kaatui.

Oppivelvollisuusikää nostettava

Suomessa jää ihan liian paljon nuoria vain peruskoulun varaan ja iso osa heistä ei työllisty. Etla nostaisi nykyistä 17 vuoden oppivelvollisuusikää. Oppivelvollisuusikään pitäisi liittää myös muita tukitoimia ja kaikki opiskelusta aiheutuvat kustannukset pitäisi kattaa julkisin varoin.

Etlan mielestä Suomessa pitäisi ottaa käyttöön myös kohtuulliset lukukausimaksut. Näin korkeakouluopetusta voitaisiin laajentaa ja opetuksen laatua parantaa.

"Vastikkeeton perustulo ei ole järkevä"

Sosiaaliturvan kokonaisuudistus on ensi vaalikauden keskeinen asia. Etlan säilyttäisi perusturvan syyperusteisuuden ja vastikkeellisuuden. Eduskuntapuolueista osa kannattaa ja osa vastustaa vastikkeellisuutta.

– Vastikkeeton perustulo työkykyisille ei ole järkevä eikä realistinen vaihtoehto.

Etla markkinoi sosiaaliturvaan elinkaarinäkökulmaa. Veroilla rahoitetut tulonsiirrot tulisi kohdentaa ihmisille, jotka jäävät elinkaarituloilla mitattuna pienituloisiksi.

Etla ehdottaa myös, että poistetaan eläkkeiden karttuminen työttömyydestä ja opiskelusta. Lisäksi pitäisi selvittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja työeläkejärjestelmän yhteensovittamista siten, että ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset vähentäisivät tulevaa eläkettä.

Asuntojen varainsiirtovero pois

Etla suosittelee työn verotuksen keventämistä edelleen ja verotuksen painopisteen siirtämistä kiinteistöverotukseen, kulutusverotukseen ja ympäristöverotukseen.

Asuntojen varainsiirtovero pitäisi poistaa ja kiinteistöveroa vastaavasti nostaa.

Myös yritystukiin pitäisi puuttua. Niiden painopistettä pitäisi siirtää työpaikkojen säilyttämiseen tähtäävistä tuista innovaatioita ja uusien tuottavien työpaikkojen luontia edistäviin keinoihin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (160)

Tilanteessa, jossa työttömiä jo ennestään on, etla haluaisi tuoda niitä vielä lisää- missä järki? Eläkevarannot ovat tällä hetkellä suurimmat Suomen historian aikana, toki jonkinlainen eläkekatto olisi paikallaan, joten lähes eläkeiässä olevien laittaminen kortistoon on sekin ilman järjen häivää ilmoille lausuttu ajatus. Olen pari kuukautta silmäillyt Espanjan tilannetta ihan paikan päällä ja näyttää siltä, että tilanne taitaa olla sellainen, jotta hallituksen toimet ovat tainneet estää sittenkin talouden kasvun. Espanjassa nimittäin mennään nyt todella kovaa ilman kikyjä ja muita konstailuja, ehkä Suomikin olisi ilman hallituksen toimia päässyt samaan nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etla toinenpiteet ovat jostain menneisyydestä,kun marssimme Natsi-lipun alla Suur-Suomea tekemään ja lopputulos näkyy Työväestön oikeuksien polkemalla Eurounion alueella nojaten valtiovallan demokratiaan maassa kuin maassa kansakunnat nousevat kapinaa Ransan riemukaaren alla.Suomessa vallitsee Natioalistinen sanelu Perustuslakeihin nojaten elitin ja omienpäämäärien luomiseen niinkuin Etlan ohjaus Työväestön ajamista nurkkaan joiden kädet sidotaan lakkooikeudet,ilmaisvapaus ja köyhyyden lisäminen käyttämällä sanontaa roskaväestöksi:))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kaikki Etlan luettelemat keinot kääntää toisinpäin, Suomesta tulee ihan hyvä maa työntekijöille, yrittäjille ja veronmaksajille. Kiinteistövero on kummajainen, jota on kymmenen vuoden sisään jo kolminkertaistettu. Alkaa olla jo kallis lasku siitä että asuu talossaan, jonka on tehnyt jo verotetuilla tuloilla. Lisäksi rakentaminen on jo aiheuttanut itsessään hyvät verotuotot yhteiskunnalle. Työaikaa kannattaisi lyhentää kuuteen tuntiin, ja maksaa siitä kahdeksan tunnin palkka, koska ihmisen tehollinen työaika ei todellisuudessa ylitä kuutta tuntia. Robotit on erikseen ja niillehän voi saatää lisäveroa ylituottavuudesta. Kodinhoitotukea pitäisi maksaa pidemmälle ajalle, jotta vanhemmista toinen hoitaisi lapsiaan kotona, koska päivähoito on yhteiskunnalle kallista ja meinaa unohtua Etlalta sekin tosiasia että Suomi ei ole lapsiystävällinen maa eikä tänne siksi synny enää riittävästi lapsia. Maahanmuutto ei ole niin hyvä ratkaisu kun lapsiperheisiin, kodinhoitotukeen ja vuorotteluvapaisiin panostaminen sekä lapsilisien tuntuva korottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi'kallis Suomen maa.Päivän puheet koulukiusattu joka jatkuu koko elämän Valtiovallan toimesta ja työurallasi:))Suomen valtiovalta se leipoi kuivan taikinan Suolaksi hän aikoi pienen Suomenmaan. Ai, ai,Etla ja Sitra, turha on sun toiveesi, Suomi on jo vapaa maa Venäjän vallasta.Saksasta on jauhot sekaan heitti(Eurounio), Ruotsin hiivana.
Usan on sokeri, Liivi liemenä
Eurounio maallemme Kaukaasi
Kardemummit, sahraimet, voit ja maustineet.Taikina se paisui, kiehui, kohosi, Suomi se riehui, sotki, hämmensi. Vot, kak, hyvää taikinaa, harvoin sitä nähdä saa,
Suolaista ja makeaa, niin kuin hunajaa.
Helsingissä kerran kävi Lapinmies,
Tokoille hän siellä suuta suikkasi.
Suomen herrat lumosi, taikinahan survosi. Ai, ai, Suomen valtio turhat toiveesi! Saksan koira jalo kaatoi taikinan Hiivat, suolat ahmi kitaansa mahtavaan.Suomi itse karkasi, Ameriikkaan laukkasi Ulkoministeri ja Pääministeri uskonveljiä kuuntelemaan.
Ai, ai, Suomenvaltio, turhat toiveesi!Elää ja olet kiusattu:))Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on koulukiusaaminen joka jatkuu koko työurasi aikana valtiovallan toimesta.Tämmöiset puheet Etlalta ja EK-liitoilta Fasistisia.Suomessa Perustuslaissa on lauseke yhdenvertaisasemasta jokaiselle Suomalaisille sama,kun Ei ole.Eduskunnassa sopeutumiseläke Perustuslain vastainen Työväestöä kohtaan.Ei Työväestön ole pakko elättää populista virkamieskoneistoa joka tuottamatonta työtä Etla ja Sitra Hyvää veronmaksuvuotta Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1mrd
Oikeusministeriö 1,0mrd
Sisäministeriö 1,5mrd
Puolustusministeriö 3,1mrd
Valtiovarainministeriö 17,5mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö 15,0mrd
Ympäristöministeriö 0,2mrd
Valtionvelan korot 1,0mrd.
Voi pyhä jysähdys mikä Talipani ministeriö elätettävänä Ei mun selkäranka kestä tämmöistä Kreikan mallia.Suomen talous yskinyt kaksikymmentävuotta eikä ministöriöissä väkeä pantu uudelleen koulutukseen Ylijohtajat,välijohtajat,johtajat ja toimitusjohtajat Etlasta ja Sitrasta.Suomen ongelma on virkamieskoneisto joka suurempi kuin Saksassa väkilukuun nähden.Ei ihme työnteko ja yrittäminen kannate ja sokerinapohjalla Sotien jälkeen maasta tullut"Herrojen,herrojen ja herrojen populaatio"Puskin Itä-rajalta"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mikä toimii, niin miksi se pitää muuttaa, on tekemisen puutetta eikä mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän korkotulojen verotus pitää paluttaa heti maksettavaksi, eikä sallia vuosikymmeniä kartuttaa omaisuutta veronmaksajien rahoilla korkoa korolle-nyhtämällä. Valtion ja kuntien taloudet eivät voi odottaa loputtomiin verotulojen tulouttamista.

Vuorotteluvapaa on oikein käytettynä hyvä jatkokoulutuksen paikka. Toisaalta nuorille on annettava mahdollisuus työhön. Julkisen sektorin rahapulaa voisi paikata yhteisöveroprosentin nostolla. Nykyisin po. veroprosentti on Länsi-Euoroopan pienimpiä.

Kansantalouden kannalta suurten kaupunkien maakeinottelua tulee vähentää lopettamalla asumistuet muilta kuin opiskelijoilta ja eläkeläisiltä. Kun keinottelijoille menee suuri osa ko. tuista, se vääristää kilpailua ja eriarvoistaa maaseudun ja kaupunkien kilpailukykyä. Samassa yhteydessä voi säätiöiden verovapauden poistaa, mistä tulee rutkasti lisää tuloja paikallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkkeitä edelleen korottaa kiinteistövero pois. Osinkoverotus pois. Näillä eväillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kertyneet eläkerahat kaikkien näkyville..paljonko siellä on ja mihin , kuka niitä on sijoittanut,mikä puolue...
rehellistä se tämäkin pitää olla ennen vaaleja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etla ja EK pitää saada terrorismilistalle. Terrorisoivat yli 2 miljoonaa työntekijää lähes päivittäin täysin käsittämättömillä ehdotuksilla vain siksi että haluavat orjatyöpalkat Suomeen omistajien voittojen maksimoimiseksi. Heitä harmittaa nyt kun heillä oli 4 vuotta ihan ikioma pääministeri mutta hän ei saanut työttömiä ja köyhiä kyykytettyä tarpeeksi. Pakottavasta lainsäädännöstä puhuminen Kiky-puheessa heti kauden alussa oli iso virhe Sipilältä. Demokratiassa ja liike-elämssä ei uhkailla ennen neuvottelua pakottavalla lainsäädännöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TOTTAKAI Etla:n tyhjäntoimittajat ovat vaatimassa tavalliselta työväestöltä etuja pois, samoin eläkeläisiltä, ja työttömäthän pitäisi jo nykyhallituksen mielestä viedä navetan taakse ja lopettaa, sellainen on tämän ajan "lottovoitto syntyä suomeen"- mentaliteetti. Eipä Etla eivätkä muutkaan esitä ainuttakaan ideaa millä niitä uusia työpaikkoja luodaan; eikä esim. 8,0 miljardin yritystukipotista leikkaamista vaan "uudelleen suuntaamista" jota varmasti on tehty viimeiset kolmekymmentä vuotta, suuntana aina vain kasvattaa. Samaan aikaan näiden ulkokullaisten liturgioiden kansalta salaa myydään ja kenkätään hyväveliverkostolle valtion omaisuutta, tuottavien yritysten osakekantaa, konkurssiin ajettujen yritysten omaisuutta ja liiketoimintamalleja, valtiollista infraa (Caruna ja Raskone vain pari törkeintä esimerkkiä otettuna)... Kuinka kauan kansa kestää tällaista, ennenkuin tapahtuu Romanian vallankumoukseen verrattava kansannousu ja ylimmän eliitin alasajo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti vihervasemmisto vastustaa. Se nyt on aivan selvä asia vaikka itsekin tietävät ja joutuvat hallituksessa ollessaan tekemään samat päätökset, mutta kun vaalit on tulossa niin itkupotkun raivolla vastustetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoiman tarjontaa ei tarvitse eikä tule lisätä, koska se on vanohingollista tässä tilanteessa. On lisättävä oikeita kunnollisia 'pysyviä' työpaikkoja, joista maksetaan kunnollista palkkaa. Ja kaikki - siis aivan kaikki - tulot on laitettava verolle. Nyt miljardeja menee jakoon käytännössä verottomina.

Perustulo ja yleinen kaikki toimialat ja tehtävät kattava minimipalkka on asetettava elinkustannusten tasolle lakisääteisesti sidottuna pysyvästi yhdistelmäindeksiin tason takaamiseksi kaikissa olloissa. Minimistä alaspäin leikkaaminen on elämälle tuhoisaa - kirjaimellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin ja vuorotteluvapaan ja eläkeputkeen ei saa koskea. Meidän työssäkäyvä väki on niin tiukille vedettyä että jaksaminen työssä on todella kovilla ja moni uupuu ennenaikojaan työkyvyttömäksi. Vuorotteluvapaa on juuri yksi tapa jolla eläkkeelle jääntiä uupumuksen vuoksi saadaan lykättyä ja mahdollisesti työuraa vielä pidennettyä. Ikääntyvä työntekijä tarvitsee paljon tukea jaksaakseen nykyisessä työtahdissa. Ja se työpaikan hiljainen tieto on kokeneella työntekijällä parhaiten hallussa joka parhaassa tapauksessa uusi työntekijä saa työparikseen ja ja näin saa laajan tiedon työpaikastaan toiminta tapoineen käytäntöineen. TÄmä vanha ja uusi työntekijä yhdessä voi luoda jotain uutta ja palkitsevaa koko työyhteisön hyödyksi kun uusi ja vanha tieto yhdistetään käytäntöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka oikeistolainen taidan ollakin, koko ehdotus lisää työvoiman tarjontaa, mutta ei juuri kysyntää. Yritystukien suuntaus innovatiivisuuteen on ehdotuksessa ainoa, joka saattaa lisätä työpaikkoja.

Täytyy myös muistaa, että osa työttömistä ei ole koulutettuja tai työkykyisiä. Nuorten koulutuksesta kuitenkin leikataan, kuten perusterveydenhuollosta. Terveydenhuollon yksityistäminen lisäisi mahdollisesti jo entuudestaan suurta juopaa työssäkäyvien ja työttömien terveydenhuollon välillä. Muistutan edelleen, että lasten, nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveysongelmista maksamme miljardilaskua menetettynä työkykynä. Maahanmuutto itsessään ei eläköityneiden nuorten aikuisten työllisyyttä edistä.

Muuten kivoja ajatuksia, jos haluaa työnantajan sanelevan jatkossa ehdot ja palkat ilman luottamusmiestä tai liittoja, jotka edes hieman katsovat työntekijän suojaa. Ainahan itse voi käräjöidä mutta työntekijän muuttuessa vapaaksi riistaksi tuskin laitkaan enää työntekijää suojaavat. Suomen palkkakustannukset eivät ole ongelma, yritysten johtamisessa, asiakasvuorovaikutuksessa, markkina- ja kilpailuseurannassa, markkinoinnissa ja tuotekehityksessä olisi enemmän korjattavaa. Näillä aihealueilla ei vain voi lobata poliitikkoja. Työntekijöiden oikeuksia voi helposti muuttaa uudella lainsäädännöllä. Helpompi räkyttää eduskunnalle kuin tehdä asioille itse jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot ja taloustieteilijät uskovat mitä uskovat ja puhuvat mitä heidän käsketään puhuvan. Keinottelu- pikavippi- ja trokaritalous ei voi muuta kuin päätyä katastrofiin ja täydelliseen romahdukseen. Merkit ovat jo selvästi näkyvissä. Kaikki eivät vain halua sitä nähdä eikä tosiasioita tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtu tuosta listasta Maataloustukien leikksukset,,Veronmaksajien Rahan syytäminen on lopetettava kannattamattomaan kepumaatalouteen..ne tilat jotka ei kannata lopetettava👍👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten täällä voi ylipäänsä elää jos asumista, ruokaa, sähköä, polttoaineita ja elämistä ylipäänsä aletaan verottamaan entistä enempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä vaan ihmettelen että työnverotusta alennetaan ja aletaan perimään työveroa perimään kiinteistöveron myötä...
hassua että esim joku on tehnyt töitä 50 vuotta ja maksellut verot ...no sitten kun pääsee eläkkeelle ja asuu pienessä mökissään,niin eiköhän aleta uudestaan perimään tehdystä työstä veroa kiinteistöverolla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (160)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image