Kotimaa

Etla ennustaa Suomen talouskasvun hidastuvan: "Kotoperäistä heikkoutta odotetaan lisäksi rakentamisen kehitykseen"

Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän arvion mukaan Britanniaan tulee uusi kansanäänestys brexitistä kolmen vaihtoehdon välillä. Arkistokuva.
Kotimaa 28.12.2018 7:55
Taneli Koponen

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan arvion mukaan Suomen talouskasvu hidastuu ensi vuonna aiemmin arvioitua enemmän. Tutkimuslaitoksen näkemyksen mukaan Suomi on pienenä avotaloutena herkkä maailmantalouden huolille ja heilahteluille.

– Suomen kasvu hidastuu enemmän kuin vielä Etlan syyskuun ennusteessa oletimme. Kotoperäistä heikkoutta odotetaan lisäksi rakentamisen kehitykseen, sanoo Etlan tiedotteessa ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Etlassa on pohdittu myös Euroopan keskuspankin (EKP:n) koron noston todennäköisyyttä

– Jos euroalueen talouskasvu hidastuu odotuksia enemmän – kuten moni indikaattori vihjaa – samalla kun pohjainflaatiossa ei vieläkään näy juuri mitään heräämisen merkkejä, on ohjauskoron nostolle vaikea löytää hyviä perusteluja ensi vuonna, Lehmus pohtii.

Ensi vuotta ajatellen merkittävää on Britannian sisäpoliittisen tilanteen kehitys. Etlassa odotetaan Britanniaan jo uutta brexit-kansanäänestystä.

Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän arvion mukaan brexitistä tulee vielä uusi kansanäänestys kolmen vaihtoehdon välillä.

– Vaihtoehdot tällöin ovat: Mayn neuvottelema sopimus, sopimukseton brexit tai EU:ssa pysyminen. Lopputulos on epäselvä, mutta vain aavistuksen toiveajattelulla maustettuna viimeinen vaihtoehto kurottaa pienellä marginaalilla ykköseksi. Britannian sisäpolitiikka on joka tapauksessa pahoin sekaisin, mitä sitten tapahtuukaan, Vihriälä arvioi.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan odotetaan kiihtyvän ensi vuonna. Kiinassa talouskasvu uhkaa Lehmuksen mukaan jo läkähtyä, mikä tietää huonoa maailmantalouden näkymille. Vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kasvu on hidastunut ja kauppasota Yhdysvaltojen kanssa on vaarassa kiihtyä edelleen.

MAINOS

Kommentoi

"Kotoperäistä heikkoutta"? Tarkoittaako tuo tekoviisas ilmaisu, että raksamiehet liettuasta ja puolasta joutuvat lähtemään kotiinsa koska eivät pärjää palkkakilpailussa työperäisille maahanmuuttajille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanarialinnulle! Eli sinusta Huxleyn "uljas uusi maailma" meitä odottaa, vain soma (huume) puuttuu! Isoveli valvoo kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen taloudesta ja työelämästä puuttuu edelleen joustavuutta ja ketteryyttä, jolla sopeudutaan maailman kriiseihin tai edes normaaliin muutokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennustan Suomeen suurtyöttömyyttä ja talousromahdusta etenkin palvelualoilla tulee olemaan katastrofaalinen aika joka voi kestää todella pitkään jopa vuosikymmeniä. Ulkomaalainen pääoma ei kasva ja virtaa pois suomesta jota siivittää erittäin kova ilmastopolitiikka.
Ruokajonot pitenevät ja suomalaisten talousahdinko näyttää kasvonsa lisääntyvän hätämajoituksien muodossa. Sosiaali ja terveydenhuolto suomessa kurjistuu entisestään ja välinpitämättömyys saa suomalaisessa yhteiskunnassa suuremman vallan. Väkivalta kasvaa kaupungeissa ja suomeen julistetaan osittainen ulkona liikkumiskielto klo. 22.00- 06.00 välisenä aikana.
Epätoivo ja usko tulevaisuuteen näkyy suomalaisessa perheiden hajoamisella ja syntyvyyden edelleen yhä rajulla vähentymisenä.
Suomeen saadaan ulkomainen pitkäaikainen sääennuste joka lupaa vuodelle 2019-2020 sateista ja kylmää kesää sekä ankaraa talvea jopa kuukausia kestävää jopa -30 asteen pakkasia.
Kanarialla kaikki hyvin ja lämpöä sopivasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin näkyy Kanarian aurinko paistavan pilvettömältä taivaalta ja lämmin tuuli henkäilee. Täällä kaikki hyvin, kannattaneeko Suomeen enää tulla edes kesäksi sitä kurjuutta katsomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

56
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
42
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
40
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
9
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
9
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image