Kotimaa

ESS: Kannabiksen laittomuus ratkaistiin arvalla, ri­ko­sy­li­ko­mi­sa­rio poistaisi ri­kos­mer­kin­nän

Kannabiksen käytöstä voi aiheutua rikosrekisterimerkintä KUVA: Teija Soini
Kotimaa 13.9.2014 15:32
Kaleva

Kannabiksen rangaistavuudesta ratkaistiin Suomessa aikanaan arvalla, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Kun asiasta päätettiin vuonna 1972, esitti hallitus kannabiksen käyttöä lailliseksi teoksi. Laki- ja talousvaliokunta olivat kuitenkin toista mieltä, joten asia ratkaistiin suuressa valiokunnassa.

Siellä asiasta äänestettiin, ja äänet menivät tasan. Lopulta arpa ratkaisi, ja kannabiksesta tuli laiton.

Nykyään kannabiksen hallussapidosta voi saada sakkoja tai jopa vankeutta.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mielestä kannabiksen käytöstä aiheutuva rikosrekisterimerkintä on kohtuuton. 

"Yhdenkin kokeilun takia nuori voi saada rikosmerkinnän ja se näkyy poliisin rekistereissä. Se voi vaikuttaa, kun työnantajat pyytävät poliisia tekemään turvallisuusselvityksen", Elfgren sanoo Etelä-Suomen Sanomissa. 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Näin jälkeenpäin objektiivisesti tarkasteltuna voitaneen todeta, että päätös oli väärä. Käyttäjien rangaitseminen ei tunnu hyödyttävän ketään, vaan päinvastaisesti aiheuttaa (lisää) ongelmia. Osalla kannabiksenkäyttäjistä toki on esimerkiksi mielenterveysongelmia, mutta aiheuttamalla painetta uhalla joutumisesta rikosoikeudelliseen vastuuseen ei ainakaan edesauteta ongelmien selviämistä ja elämän palautumista raiteilleen. Yhtä lailla pidän vääränä leimata kaikkia kannabiksenkäyttäjiä ongelmatapauksiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma poika käytti ja sano sen johtavan kovempiin kamoihin.Monille kavereille oli käynyt niin.Poika pääs onneksi ite irti jo alkuvaiheessa.Sanoin isänä että lueskelin netistä kukan käytöstä että ei näyttäis olevan kovin vaarallista kamaa.Poika suuttui ja sanoi että paskapuhetta ne nettijutut.Ei voi kuulemma tietää koukuttavuutta ennenkuin on ite kokenut.Automaatti ensi askel kaikkeen paskaan sanoi hän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli äidinmaito, tee/kahvi,tupakka,alkoholi,lääkkeet jne.....siinäpä se porttiteoria. poikas ei kyllä tiedä asoista kyllä yhtään mitään.ite yli 20v sivusta seurannu ja tiedän käyttäjiä todella paljon ja itsekkin aikoinaan jonku verran kokeillu viinan korvikkeena kun viina ei sovi minulle yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai se kynnys kokeilla kovia aineita laskee, kun porukka jossa pyörii on huumemyönteistä. Jossain vaiheessa joku kaveri päättää kuitenkin tarjota kovempia huumeita sillä vanhalla tutulla lauseella "et uskalla" "nössö" jne. mutta onko kannabis sitten se porttihuume? En itse niin voi todeta, vaikka monille ystäville niin onkin käynyt. Uskallan väittää että se kaverien paine ja elämän asenne on monille se portti. Itse olen lähes koko teini-ikäni huumeporukoissa pyörinyt ja seurannut sivusta, kun vanhat ystävät jäävät koukkuun, soutuvat sairaalaan yli annostuksista ja ryöstävät ihmisiä siinä toivossa että rahaa saisi päivittäis annokseen. Tämä elämänvaihe avasi silmäni, enkä pysty enään kannabista polttamaan keskellä päivää ilman ahdistusta siitä, että ei saa mitään aikaiseksi, vaikka ei olisi mitään velvotteita sille päivälle, silti tykkään polttaa savut illalla ennen nukkumaan menoa. Kannabis ei ole niin paha asia mitä moni luulee, mutta en silti sitä kenellekään suosittele, koska kuten otsikko sanoo "jokainen on yksilö" eikä sitä voi sanoa varmaksi kenellä käyttö pysyy hallinnassa ja kenellä ei.

Pyytäisin olitte sitte kannabiksen vastustajia tai puolustajia, älkää tukeko enää probagandaa kumpaankaan suuntaan vaan tuokaa asia esille semmoisena kuin se on, toki joku voi väittää että minun kommenttinikin on probagandaa, mutta pyrin tuomaan asiat esiin sen perusteella mitä itse olen nähnyt ja kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastojen mukaan 2000 luvun alussa oli kannabiksen kokeilijoissa/käyttäjissä piikki. Jos porttihypoteesi pitäisi paikkansa, kovien huumeiten käyttäjiä olisi pitänyt tästäjohtuen olla 2000 luvun loppupuolella samassa suhteessa enemmän. Näin ei kuitenkaan käynyt, päin vastoin kovien aineiden äyttäjien määrä laski.

Tuskin kuitenkaan monikaan alkaa käyttämään ensimäisenä päihteenä amfetamiinia tai heroiinia, kyllähän se lähtee monellakin ensin kahvista, teestä, sokerista, tupakasta, viinasta jne..

Ainut ongelma tässä on se että samat rikollisjärjestöt mitkä välittävät mm.kannabista, välittää myös kovia huumeita. Nämä järjestöt rahoittavat toimintansa myymällä ensin kannabista ja tämän jälkeen kovempaa kamaa. Ainut keino katkaista tämä linkki ja rikollisjärjestöjen miljardibisnes on kannabiksen laillistaminen. Kannabista palaa nykyjän niin paljon että rikollisjärjestöjen lobbarit tulevat tekemään kaikkensa sen eteen että kannabiksen myyntiä ei tultaisi laikkistamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehän vielä elämme 2000-luvun alkupuolta. Kyllä tutkijat sitten ilmoittavat n. 900 vuoden kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oma poika käytti ja sano sen johtavan kovempiin kamoihin.Monille kavereille oli käynyt niin.Poika pääs onneksi ite irti jo alkuvaiheessa.Sanoin isänä että lueskelin netistä kukan käytöstä että ei näyttäis olevan kovin vaarallista kamaa.Poika suuttui ja sanoi että paskapuhetta ne nettijutut.Ei voi kuulemma tietää koukuttavuutta ennenkuin on ite kokenut.Automaatti ensi askel kaikkeen paskaan sanoi hän."

Ei sun poikasi oo koskaan alkoholia nauttinut? Että olisiko se alkoholin käyttö voinut mitenkään johtaa kannabiskokeiluihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa kommentoijista ei ole käsittänyt uutisen sisältöä, siinähän puhutaan vain käytön rangaistavuudesta. Ei kannabiksen laillistamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabiksen haitoista ympäristölle ei tiedä mitään se joka joka ei asu samassa talossa käyttäjän tai kasvattajan kanssa, joten älkää puhuko asiasta josta ette tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei tule potkuja kuten yleensä kun sanoo mielipiteensä tämmöisistä asioista. Ihan turhaan kulutetaan yhteiskunnan rahaa kieltolakiin joka tuo enemmän ongelmia kuin hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri oli uutisissa että 40% päivystyksen tulevista tapaturmista sattuu kännisille. Tarviiko suomi tosiaan lisää päätä sekoittavia kemikaaleja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en ole koskaan ymmärtänyt tuota logiikkaa: Alkoholi aiheuttaa niin paljon ongelmia, kieltäkäämme siis kannabis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ymmärrän sen että te päihteiden käyttäjät ette ymmärrä tätä. Teillä on kadonnut jo täysin käsite velvollisuus yhteiskunnassa. Kaikki pitää olla vapaata. Jos kaikki vetäisi vain viinaa ja pilveä, mitä siitäkin tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabis ei tutkimusten mukaan lisää tapaturmariskiä ollenkaan siinä määrin kuin alkoholi. Ehkäpä alkoholinkäytön korvaaminen hampulla vähentäisi päivystysten ylikuormitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on aika turhaa lajitella kaikki päihteet/huumeet yhteen kastiin. Ja pyytäisin että perehdyt asiaan ennen kun alat valistamaan täällä, ensinnäkin mistä lähtien kasvi on ollut kemikaali? Toisekseen kannabis on keskushermostoa ja kannabisreseptoreita aktivoiva aine, joka ei aiheuta samalla tavalla motoriikan huonontumista ja estojen poistumista kuten alkoholi, joka taas lamautttaa keskushermostoa. Ja tiesitkös muuten että kovat huumeet (amfetamiinit jne.) lamauttavat myös keskus hermostoa, eli vaikuttavat aivoihin samalla tavalla kuin alkoholi. Eli luokittelette kasvin pahaksi huumeeksi mutta silti moni teistä käyttää sitä koviin huumeisiin verrattavissa olevaa ainetta, koska "se kuuluu suomen kulttuuriin"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä jottei jos kannabis olisi laillista niin kokeilisin. Nyt kun se on laitonta niin en ole kokeillut mutta mahdollisuuksia olisi muutamia ollut. Jos asiaa oikeasti tutkittaisiin ja ilmeisesti on tutkittukin, ja todetaan että siitä ei ole ainakaan suurempia haittoja kuin alkoholista niin kyllä minustakin tulisi satunnainen viihdekäyttäjä. Viinaa käytän 2-4 kertaa vuodessa joten kannabiksen käyttö menisi aikalailla samoihin käyttökertoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elfgren puhuu höpöjä. Yhdessäkään taistelussa päihteitä vastaan ei tule luovuttaa, vaan otetta on kiristettävä. Verrattuna haittoihin, varsinkin alkoholin osalta linja on ihan liian löysä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetin nikotiinipurkan eikä tunnu missään. Ei tupakki aiheuta riippuvuutta, turhaa lupailua semmonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja tämä asennehan toimii, katsotaan vaikka Yhdysvaltoja. eikö teillä ole mitään muuta sanottavaa tähän asiaan kuin omat joutavan yksinkertaiset mutu meiningit? ottakaa asioista selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

18:23
Kemissä koronavirusepäily – "Meillä on ollut eilisillasta asti seurannassa yksi henkilö"
18:13
Etlan tutkimusjohtaja tyrmää huhut Nokian ja Ericssonin fuusiosta – joidenkin osien myyminen mahdollista
18:08
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
18:00
Kolmatta Asemantorni-tornitaloa aletaan rakentaa syksyllä rautatieaseman lähelle – asematunneli jatkuu Rautatienkadun ja uuden kolmikerroksisen liiketalon alle Asema-aukiolle saakka Tilaajille
17:57
"Pikkumies Alvari on saanut osastoilla hyvää hoitoa, ja perhe haluaa tehdä saamansa avun ja tuen vastineeksi jotain hyvää" – Näin James Blunt päätyi tähdittämään hyväntekeväisyyskonserttia Oulussa Tilaajille
17:37
Arvio: Frida Kahlon näköinen nainen – peilistä näkyy yhtä aikaa kaksi taiteilijaa Tilaajille
17:21
Kiistelty kansalaisuuslaki nosti verisimpiä yhteenottoja Delhissä vuosiin ja ajoi hindut ja muslimit toistensa kimppuun
67
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
44
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
37
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
28
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
25
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
24
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
22
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image