Kotimaa

EIT: Suomi loukkasi ih­mi­soi­keus­so­pi­mus­ta kar­kot­taes­saan ira­ki­lais­mie­hen vuonna 2017 – ammuttiin palautuksen jälkeen Irakissa

Kotimaa 14.11.2019 12:12 | Päivitetty 14.11.2019 12:39
STT

Suomi rikkoi ihmisoikeussopimusta karkottaessaan irakilaismiehen vuonna 2017, totesi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) torstaina antamassaan päätöksessä. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. Jutun vei EIT:hen hänen tyttärensä.

Muun muassa puolisotilaallisiin shiiajoukkoihin osallistuvia virkamiehiä työkseen tutkinut sunniarabitaustainen mies ja hänen perheensä olivat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Irakissa, ja he pakenivat Suomeen. Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus hylkäsivät turvapaikkahakemuksen, sillä niiden mukaan mies ei täyttänyt turvapaikkakriteereitä. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt miehelle valituslupaa.

EIT kuitenkin katsoi, että Suomen viranomaiset eivät ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan.

Suomen valtio kiisti ihmisoikeuksien loukkaamisen

Irakissa ammuttu mies oli palvellut majurina Saddam Husseinin hallinnon alla vuoteen 2002 ja päätyi hallinnon kaatumisen jälkeen töihin amerikkalaisfirmaan ja Irakin sisäministeriöön.

Yhdysvallat ja Britannia hyökkäsivät Irakiin ilman YK:n valtuutusta joukkotuhoaseväitteiden varjolla, ja Saddam syrjäytettiin vallasta maaliskuussa 2003. Shiiamuslimeja ja kurdeja piinannut diktaattori hirtettiin joulukuussa 2006.

Sisäministeriössä mies tutki EIT:n mukaan työkseen korruptiota ja ihmisoikeusrikkomuksia. Usein tutkintojen kohteena oli virkamiehiä, jotka osallistuivat puolisotilaallisiin shiiaryhmiin. Tyttären hakemuksen mukaan miehellä oli myös erimielisyyksiä väitetysti sotilaalliseen shiiajärjestöön kuuluneen kollegansa kanssa. Tyttären mukaan kollega oli hyökännyt miehen kimppuun. Sen jälkeen mies yritettiin ampua, perheen autossa räjähti pommi ja perheen tytär yritettiin siepata.

Kun shiialaiset järjestöt alkoivat saada yhä enemmän jalansijaa Irakissa, miehen työstä tuli vaarallisempaa. Perhe saapui Suomeen syyskuussa 2015, ja isä haki kansainvälistä suojelua. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen turvapaikkahakemuksensa joulukuussa 2016. Mies valitti Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Suomen valtion mukaan Maahanmuuttovirasto katsoi päätöksessään, että väkivaltaisilla tapahtumilla ennen miehen Suomeen tuloa ei välttämättä ollut mitään tekemistä miehen henkilökohtaisten ominaisuuksien tai taustan kanssa. Hallinto-oikeus taas totesi, että väkivallanteot olivat mahdollisesti seurausta yleisestä huonosta turvallisuustilanteesta Irakissa.

Tyttären vietyä Suomen EIT:hen Suomen valtio pysyi viranomaisten kannalla. Valtion mukaan ihmisoikeusloukkausta ei tapahtunut vaan viranomaiset ottivat huomioon kaiken tarpeellisen tiedon.

Vapaaehtoinen paluu ei ollut vapaaehtoista

Mies tarttui niin sanottuun vapaaehtoiseen paluuseen lokakuussa 2017. Tuohon aikaan hänen valituslupansa oli ratkaistavana korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO). Hän palasi Irakiin marraskuussa sen jälkeen, kun KHO oli hylännyt hänen valituslupansa. Suomen valtio puolustautui myös sillä, että mies tarttui taloudellisesti avustettuun vapaaehtoiseen paluuseen. EIT kuitenkin katsoi, että miehellä ei ollut mahdollisuutta todellisuudessa valita, palaako hän Irakiin vai ei, eikä paluu Irakiin ollut tosiasiallisesti vapaaehtoista.

EIT totesi, että mies pelkäsi pakkopalautusta tarttuessaan vapaaehtoisen paluun vaihtoehtoon, sillä hän ei halunnut vetää irakilaisviranomaisten huomiota itseensä.

–  Oikeus ei löytänyt uskottavaa selitystä sille, miksi suomalaiset viranomaiset eivät ottaneet kahta tapausta (Irakissa sattunut ampuminen ja räjähdys) vakavammin tai käsitelleet niitä siitä näkökulmasta, että mies voisi olla henkilökohtaisesti uhan kohteena.

Suomi määrättiin maksamaan miehen tyttärelle 20  000 euron korvaukset ja lisäksi kulukorvauksia.

MAINOS

Kommentoi

Veikkaanpa, että toimii myös ennakkotapauksena ja johtaa lukuisiin vastaaviin vaateisiin Suomen valtiota kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin pitäs myös miettiä mitä rikoksia on ehkä turvapaikan hakia tehnyt ennen pakoaan,onko myös suomalaisten turvallisuuden kannalta turvallisuus taattu.Myöskin vastuu kysymys jos suomessa tapahtuu jotakin onko myös silloin lyöty laimin turva selvitykset,kansain väliset sopimukset kai koskee myös suomenkansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyselytunnin antia. Tuusulanväylältä kajahtaa - kun meillä on kansainväliset sopimukset.

Elikkä eduskunnan kyselytunnilla puhuttivat hallinto-oikeudet ja niissä oleva ulkomaalaisasioiden suma. Kyllähän tämän suman takia voi olla hyvinkin huolissaan siitä, että ohjautuuko hallinto-oikeuksienkaan resurssit oikein kantasuomalaisten kannalta - jos kerta suurin osa käsiteltävistä asioista liittyy turvapaikanhakijoihin ja ulkomaalaisiin.

On kohtuu naurettavaa, että ministerioletetut ja eduskunnan vasen laita toimittaa suu vaahdossa kansainvälisistä sopimuksista ja ihmisten lähettämisestä kuolemaan. Voi kysyä - että onko suomalaisen yhteiskunnan velvollisuutena tässäkin toimia jonakin ihmisten hengenvarmistajana vielä vuosienkin päästä. Minun käsittääkseni se vastuu loppuu, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut on toimitettu rajan yli pois täältä.

Voihan sitä hyvesignaloida ja esittää hyvää ihmistä vaikka hamaan tappiin asti. On sitten eri asia - palveleeko se suomalaista yhteiskuntaa oikealla tavalla.

Meillä on kansainväliset sopimukset - kun se sopii vihervasemmiston agendaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi hyvä tietää täydellisesti missä yhteydessä ja olosuhteissa irakilaismies kuoli ennen kuin aletaan syyttelemään Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole meidän asia pelastaa koko maailmaa ja samalla pilata oma maa. Valitettavasti ei käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syytöksen ja langettavan tuomion kohde oli väärä. EIT:n olisi pitänyt tuomita Irakin valtio, ei Suomea joka ei pysty vaikuttamaan tapahtumiin Irakin alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image