Kotimaa

Eduskuntaan etenevä kan­sa­lais­aloi­te muuttaisi kaivoslakia merkittävästi – "Kaivokset saavat aikaan tunneperäistä suh­tau­tu­mis­ta"

Käsittelyyn tulevassa kansalaisaloitteessa esimerkiksi ehdotetaan, että kaivosmineraalit määriteltäisiin osaksi valtion omistuksia.
Kotimaa 15.7.2019 17:14 | Päivitetty 15.7.2019 20:55
Juho Korpela

Kaivoslain uudistamista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Isoja muutoksia esittävä aloite on sisällöltään laaja. Ministeriön virkamiehen mukaan aloitteen nopea eteneminen kertoo siitä, että kaivokset herättävät tunteita.

Kaivoslain uudistusta vaativasta Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta löytyy useita Rinteen hallitusohjelmassa jo sovittuja kirjauksia, mutta monilta osin aloite on hallituksen kirjauksia tiukempi. Yli 50 100 allekirjoitusta kerännyt aloite etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteessa vaaditaan muun muassa Suomeen kaivosveroa. Rinteen hallitusohjelmassa luvataan selvittää erillisen kaivosveron käyttöönotto, "jotta maaperän kaivannaisista saadaan yhteiskunnalle kohtuullinen korvaus." Kevään vaalikeskusteluissa suurin osa hallituspuolueista kannatti jonkinlaista kaivosveroa.

Kuten muitakin veroasioita, myös kaivosveroa käsitellään valtiovarainministeriössä. Työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Maija Uusisuo arvioi, että kaivosvero ei ole ministeriön valmistelulistalla ensimmäisenä, sillä sen tuotto ei olisi välttämättä kovin suuri.

Mittava määrä muutoksia

Kansalaisaloite on useista kohdista hallitusohjelman kirjauksia tiukempi. Sen hyväksyminen tarkoittaisi monelta osin kaivoslain perinpohjaista uudistamista.

Aloite vaatii esimerkiksi maanomistajien suostumusta jo malminetsintävaiheessa. Nyt luvan voi saada Tukesilta myös ilman tätä.

Sekä kansalaisaloite että hallitusohjelma haluavat myös antaa kunnille mahdollisuuden päättää kaavoituksen avulla kaivostoiminnasta niiden alueella. Lisäksi hallitusohjelmasta ja kansalaisaloitteesta löytyy yhteisiä tavoitteita kaivosluvan ja ympäristöluvan yhteensovittamisen edistämisessä.

Maija Uusisuo kertoo perehtyneensä aloitteen sisältöön vasta viikonlopun jälkeen.

– Aloite sisältää mittavan määrän nykyisten kaivoslakipykälien muutoksia. Näyttäisi kuitenkin siltä, että aloitteesta, hallitusohjelmasta sekä tänä kesänä valmistuneesta kaivoslakia käsittelevästä raportista löytyy samankaltaisia asioita ja yhteneväisyyksiä.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajamäärät kasvoivat rajusti hetkessä. Viime viikon alussa allekirjoituksia oli reilu 20 000 ja viikonloppuna aloite ylitti jo tarvittavan 50 000 allekirjoittaneen rajan.

Uusisuon mukaan mikään kaivoksiin liittyvä uutinen ei enää yllätä häntä.

– Kaivokset saavat aikaan tunneperäistä suhtautumista ihmisissä. Vuosien mittaan on nähty, että kaivokset ovat jossain vaiheessa Suomen talouden pelastaja, jossain vaiheessa kaiken tuhoaja, Uusisuo kuvailee.

"Uskon, että eduskunnassa on valmiutta muutokseen"

Pro Heinävesi -liikkeen puheenjohtaja Jukka Leppänen uskoo aloitteen mahdollisuuksiin eduskunnassa. Hän oli kansalaisaloitteen toinen allekirjoittaja.

– Näen realistisena sen, että aloite menee läpi, jos ei aloitetekstistä löydy mitään eriskummallisuuksia, joita pystyttäisiin kieltämään, Leppänen sanoo.

Aloitteen merkittävimpinä kohtina hän pitää esitystä kaivosverosta sekä kuntien oikeutta määritellä oman alueensa käyttöä. Leppänen ei kuitenkaan osaa vertailla hallitusohjelman kirjauksia kansalaisaloitteen vaatimuksiin.

– Uskon, että eduskunnassa on valmiutta muutokseen. Ainakin kansasta löytyy tyytymättömyyttä nykytilaan. Sieltä tulee isoa painetta alueiden kansanedustajiin. Ei voi olla niin, että kaivosteollisuus pääsee toteuttamaan teollisuudenhaaraansa muiden elinkeinojen kustannuksella. Tarvitaan kokonaisvaltainen lakiuudistus.

Kansalaisaloite on allekirjoitettavissa vielä ensi viikon maanantaihin asti.

Ministeri: Kaivosveron tuotto takaisin paikkakunnalle

Keskustan elinkeinoministeri Katri Kulmunin mukaan hallitusohjelman kirjaukset vastaavat osin niihin huoliin, joita kansalaisaloitteessa on nostettu esille.

Kulmunin mukaan kaivoslakiuudistuksen lähtökohtana on parantaa ympäristönsuojelun tasoa, varmistaa kaivosten toimintaedellytyksiä ja parantaa niin paikallista hyväksyttävyyttä kuin vaikutusmahdollisuuksia.

– Ministeri Kulmuni korostaa erityisesti ympäristövakuuksien riittävää tasoa ja kaivosveron selvittämistä siten, että veron tuotto kohdistuisi kaivospaikkakunnille, kirjoittaa elinkeinoministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen.

Juttua muokattu klo 18:50: Uusisuon nimi korjattu. 

Juttua päivitetty kello 20.55. Lisätty elinkeinoministeri Katri Kulmunin kommentit. 

MAINOS

Kommentoi

Kansa on puhunut, pulinat pois. Huonosti käyttäytyvät vieraat on nakattava ulos, ja kansallinen mineraaliomaisuus otettava takaisin suomalaisten hyödynnettäväksi omalla rahoituksella. Pelkään pahoin, että Lapin kultamaitten panttaus ei ehdi pelastaa alueen "myymistä" Ulkomaisten jättien osaomistukseen niin kuin nyt on jo käynyt globalismin ja yhtiöittämisen kautta ympäri Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallisomaisuudet varastamisessa saattaa kaiken muun lisäksi jokunen tunnekin pyrkiä pintaan se kun tapahtuu päättäjiemme tuella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman kaivoksia ei olisi kännyköitä, autoja, kerrostaloja, siltoja , tietokoneita, kelloja, koruja, jne. Kyllä näissä kaivoksissa on vähän isommat asiat kyseessä kuin jonkun järven ahvenet tai vihreitten luontopolut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait jonkinlaisen "konkurssimaksun" talletusta sulkutilille luulisi olevan ollenkaan hankalaa järjestää? Nämä toimijathan ovat mammuttiluokan yrityksiä ja rahaa luulisi olevan. Rahat käytettäisiin yhteisvastuullisesti jälkien siivoamiseen siinä vaiheessa, kun tytäryhtiö on viety konkurssiin. Tällähän ne pitserioidenkin velat siivotaan tasaisin väliajoin ja uusi toimija ostaa käyvän kaluston asevelihintaan velkojien jäädessä nuolemaan näppejään.

Samoin mikäli kaivostoiminta ei kestä vaikkapa muutaman prosentin verottamista tuotetun malmin osalta, niin bisnes lienee jo lähtiessä sen verran heikolla pohjalla, että lupaa ei pitäisi myöntää ensinkään moiselle toimijalle. Metallien hinnat heiluvat vuosittain sen verran paljon, että niiden heilunnan pitää mahdollistaa sekä jälkien siivoamiseen varautuminen että kohtuullisen korvauksen maksaminen maan omistajalle tai yhteisölle. Kyllä kait kaivosyhtiön pitää varautua huonompiinkin hintoihin joka tapauksessa. Suomi haluaa taas olla vain jonkin sortin mallioppilas ja tyytyy suuriin lupauksiin ja muutamiin työpaikkoihin. Suurempiinkin tuottoihin olisi sauma, pitää vain tehdä ehdot selväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on maailman rikkain maa. Millään muulla maalla ei ole varaa lahjoittaa pois kaikkia uusiutumattomia luonnonvarojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy sanoa että nämä nyky hallitukset ei ole olleet Suomen etuja puolustamassa. Käsittämätöntä että annetaan sotkea ja tuhota valtavia alueita nuin vain hupsista. Sitten hymyssä suin puhutaan ihmeestä ja että näin monelle on töitä jne.. Ei mene eduskunnassa mikään aloite läpi jossa luontoarvoja halutaan parantaa tai säilyttää. Keskusta haluaa kaiken irti luonnostamme välittämättä seurauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava aloite voisi olla poronhoitolain uudistaminen: porot aitauksiin ja porottoihin, vakuutus- ja petokorvaukset pois Napapiirin eteläpuolisilta poronomistajilta, maanomistajille oikein kieltää porojen oleskelu maillaan jne. jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisia kaikille tuon aloitteen allekirjoittaneille. Kaivoslaki uusittii jo 2011. Ei ole tarvetta uusia uusittua kaivoslakia. Toki sitä voi aina parantaa.

Tämä on hyvä esimerkki siitä kuinka muutama hermoheikko provokaattorit saa porukat vauhkoontumaan kun porukat eivät ota asioista itse selvää.

Uutta kaivoslakia syytetään huonoksi vaikka sen voimassa olon aikana Suomessa ei ole avattu yhtään isompaa kaivosta. Kaikki kaivokset jotka ovat viime vuosina aiheuttaneet ongelmia on perustettu jo vanhan kaivoslain aikana sen mukaisilla säädöksillä. Uutta kaivoslakia ei niiden takia pitäisi muuttaa koska se muutos ei vaikuta näihin vanhoihin kaivoksiin. Jos jotain vaikutusta halutaan niin aloitteen olisi pitänyt olla sellainen jossa vanhan lain aikana perustetut kaivokset laitetaan noudattamaan uutta kaivoslakia.

Miten hyvin uusi 2011 voimaan tullut uusi kaivoslaki toimii on yhä täysin näkemättä. Ja juuri siksi ettei sen pohjalta ole viety läpi vielä yhtään merkittävää kaivohanketta tässä maassa. Toki sitä on nyt hyvä viilata, mutta tällaiset aloitteet pitäisi perustua faktoihin.

Kaivosvero... Toki sellainen voidaan määrätä, mutta kaivosten kannattavuus on aika vaatimatonta vaikka kultaa kaivettaisiin. Hyvän kaivoksen kannattavuus on vain 10-20% koska louhinta, rikastus ja työkustannukset ovat suuret. Hyvin harvalla kaivoksella maailmassa kannattavuus on yli 30%. Suomessa sen yli taitaa päästä vain Kittilän kultakaivos. Kaivosvero ei siksi voi olla kovin suuri ja sen tuotto jää lähes merkityksettömäksi. Jos tämä tunne siitä että rikkaudet varastetaan halutaan saada kuriin pitäisi perustaa valtion kaivosyhtiö jolla on yksinoikeus Suomen maaperän rikkauksiin ja sehän ei ole EU:n kilpailulainsäädännön mukaista.

Maanomistajat saavat hehtaarikohtaisen korvauksen malminetsintäluvasta. Korvaus on 20-50 euroa/vuosi. Se että oma tontti on malmietsintälupa-alueella ei tarkoita sitä että siellä edes tehtäisiin mitään. Luvalla kun ei saa edes koelouhia. Eikä kenelläkään ole oikeasti mitään syytä kieltäytyä malminetsinnästä omalla tontilla. Ei se etsintä todellakaan merkitse sitä että siihen tulee kaivos. Ja jos kaivos tulee niin maanomistaja saa louhintakorvauksia kaivoksen tuoton mukaan ja se voi olla ihan merkittävä summa. Tosin uudessa kaivoslaissa on unohtunut mainita tuleeko siinä kerrottu korvaus yhteisesti kaikille maanomistajille vaiko jokaiselle erikseen. Sen voisivat tarkentaa kaivoslakiin.

Entä milloin metsäteollisuus ja puunmyyjät pistetään vastuuseen Suomen luonnon ja ympäristön tuhoamiseta ja turmelemisesta? Jos metsäteollisuudella olisi samat velvoitteet kuin esim. kemian- tai kaivosteollisuudella niin moni yhtiö menisi konkurssiin. Onhan metsäteollisuus tuonut maahan miljardeja, mutta onko hinta ollut sittenkin liian kova?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kaivosalan propagandaosaston edustaja? Louhintakorvaukset maanomistajille, pikkuisen ansioverotuloja valtiolle, pikkuisen yhteisöverotuloja valtiolle. Sotkun siivoaa valtio eli veronmaksaja. Halvalla menee vai jäädäänkö tässä lopulta miinukselle? Vuonna 2016 kaivosten tuotto oli noin 4 MRD, veroja maksoivat 92 miljoonaa. Kaivosyhtiöt kiertävät veroja, ne eivät edes maksa sitä mitä niiden nykylain mukaan kuuluisi, mikä sekin on liian vähän.

Suomessa kaivosverot alhaisia, rojaltymaksuja ei ole, ympäristötuhorahastoon ei tarvitse maksaa.

Kun kaivoslakia ollaan kiristämässä, tottakai aina jostain ryömii esiin kaivosyhtiöiden edunvalvonta ja huudetaan jotta susi tulee. Se on kiinnostavaa, onko hallituksessa, lue:keskustapuolueessa, kuinka monta ostettua myyrää.

Tiukka kaivoslaki tarvitaan nopealla aikataululla. Kohta ollaan tilanteessa, jossa kanadalaiset kaivosyhtiöt saavat veto-oikeuden Suomen eduskunnan lainsäädäntöön. Ne voivat välimiesoikeudella uhkaamalla pelästyttää päättäjät niin että nämä eivät uskalla muuttaa lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saatte nähdä että poliitikot hylkäävät tämänkin aloitteen. He haluavat Suomesta siirtomaan, jota ulkomaalaiset kaivosyhtiöt voivat käydä hyödyntämässä jättäen jätteet ja saasteet Suomen vastuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan on jo siirtomaa. Globalismin ja NWO,n myötä Suomi on yhtiöitetty lähes kokonaan, ja näin ollen meitä hallinnoi ulkomaiset ylikansalliset suuryritykset. Lähes kaikki "perus infra" on jo ulkoistettu. Ulkomaiset korpporaatiopankit ovat lainoittaneet auliisti suomalaisia ,varsinkin suuryrityksiä auliisti. Dollaripohjainen "fiat-raha" tulee kalliiksi Suomelle. Erityisesti "sähkön siirtomaksu" oli todella ovelasti läpiviety kansallinen rahastusautomaatti poliittisten päättäjien tuella. Tämän vuoksi valtiolla on varaa maksaa poskettomia summia puoluetukia poliittisille puolueille. Tämä jos mikä on piilokorruptiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset näköjään ymmärtää nämäkin asiat paljon paremmin kuin virkamiehet ja poliitikot. Hyvä että tälle hulluudelle jotain ruvetaan tekemään vaikka keskusta varmasti nousee takajaloilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunneperäistä suhtautumista? Onpa ylimielinen asenne kun yrittää leimata pienen äänekkään vähemmistön perusteella faktapohjaisen keskustelun tunneperäiseksi suhtautumiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunneperäistä suhtautumista ! Tottakai, miten sitä muuten suhtautuu, kun tullaan lupia kyselemättä tonkimaan omille maille, ja viedään
arvokkaat malmit pilkkahintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunneperäistä suhtautumista?? Kyllä ihmiset ovat nähneet Talvivaara-farssin, pilaantuneet vesistöt, omistajien suhmuroinnit, veronmaksajille lankeavan siivouksen. Kyllä ihmiset tietävät lopetettujen kaivosten ympäristöriskit, jotka ulottuvat hamaan tulevaisuuteen. Uraanikaivoksista ympäristöön leviävä pöly on ihan totta, ei tunteisiin liittyvä asia. Kalakantojen häviäminen kaivospäästöjen vuoksi on todellinen uhka, ei tunteellista hysterisointia.

Suomi ei ole mikään Kongo. Meidän ei tarvitse hyväksyä, että ulkomaiset korppikotkat käyvät täällä vain haaskalla ja vievät voitot muualle ja jättävät saasteet ja ympäristötuhon jälkeensä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan, suomi haluaa olla vapaaehtoisesti kuin Kongo, etkö ole huomannut etttä väkeäkin jo vaihdetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivosyhtiöt ovat ihan järjestään aiheuttaneet skandaaleja päästöjen suhteen.
Eihän ole ihme, että ihmiset suhtautuvat jo tunneperäisesti asiaan. Valehtelullakin pitäisi olla rajansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image