Kotimaa

Droonien käytöstä pitäisi säätää EU-tasolla, vaatii uhka-asiantuntija – "Kan­sal­li­sis­ta asetuksista tulee tilkkutäkki"

Lainsäädännöllä on linjattava esimerkiksi se, millä perusteilla viranomaiset voivat tuhota ilmassa lentävän droonin tai missä ja miten drooneja voi lennättää. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 22.10.2018 6:00
Minna Akimo

Monessa EU-maassa työstetään dronejen käyttöön liittyvää lainsäädäntöä. Jos eri maiden lainsäädäntö ja asetukset poikkeavat paljon toisistaan, se hidastaa ja vaikeuttaa kauko-ohjattavien laitteiden ympärille nousevaa liiketoimintaa.

Droonien eli kauko-ohjattavien pienoiskopterien lennättämiseen ja käyttämiseen liittyvät asetukset pitäisi säätää Euroopan unionin tasolla, sanoo johtaja Jukka Savolainen.

Savolainen työskentelee Euroopan hybridiosaamiskeskuksen Haavoittuvuudet ja resilienssi -verkoston johtajana.

Useissa EU-maissa, Suomi mukaan lukien, on menossa kansallinen droonien käyttämiseen liittyvä lainsäädäntötyö.

Kansallinen lainsäädäntö on tärkeää, mutta vaarana on se, että lainsäädännöstä tulee tilkkutäkki, joka vaikeuttaa esimerkiksi droonien käyttöä yritysmaailmassa.

– Meidän suosituksemme on se, että tässä asiassa pitäisi päästä EU-tason sääntelyyn. Silloin kaikissa maissa olisi samantapaiset drooneja ja niiden käyttöä koskevat asetukset. Jos lait ovat joka maassa erilaiset, silloin syntyy enemmän rajoituksia kuin mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen, Savolainen sanoo.

Laki linjaa viranomaisten oikeuden napata ilmassa lentävä drooni

Lainsäädännöllä on linjattava esimerkiksi se, millä perusteilla viranomaiset voivat tuhota ilmassa lentävän droonin tai missä ja miten drooneja voi lennättää.

EU:n tasolla Savolaisen mukaan pitäisi säätää sekin, millaisia tunnistuslaitteita kauko-ohjattavissa drooneissa tulisi käyttää.

– Tunnistamislaitteet tarvitaan, jotta ilmassa lentäviä drooneja voidaan seurata. Jos tunnistuslaitteet ovat erilaisia eri maissa, silloin laitetta voi käyttää vain yhden maan alueella. Tällaista tilannetta olisi savolaisen mukaan syytä välttää.

Euroopan hybridiosaamiskeskus järjesti kansainvälisen konferenssin kuluneella viikolla Puolassa Josefow-nimisessä kylässä.

Konferenssiin osallistui 55 henkilöä kymmenestä eri maasta. Osallistujissa oli yritysmaailman edustajia sekä maitten turvallisuusviranomaisia.

– Liike-elämän edustajat on saatava mukaan keskusteluun, koska he katsovat tulevaisuuteen. Me viranomaiset taas varaudumme mahdollisiin uhkiin ja turvallisuusriskeihin.

Drooneista voi tulla myös turvallisuusuhka

Droonien ympärille on kasvamassa massiivista liiketoimintaa, sillä kauko-ohjattavat laitteet mahdollistavat tavaroiden ja tulevaisuudessa jopa ihmisen siirtämisen nopeasti paikasta toiseen.

Uuden teknologian pimeä puoli on kuitenkin se, että droonit voivat uhata myös valtiollista turvallisuutta. Sota- ja kriisialueilla droonit ovat tehokkaita ja nopeita taisteluvälineitä.

Droonin "kourassa" käsikranaatit voidaan lennättää ja pudottaa keskelle ihmisjoukkoa tai helposti haavoittuvien ja infran kannalta tärkeisiin kohteisiin.

– Me tiedämme, että jo nyt drooneja on käytetty sota-alueilla kuten Itä-Ukrainassa, Syyriassa ja Irakissa. Lisäksi tiedossa on yksi tapaus, jossa droonen avulla on uhattu yhden ihmisen turvallisuutta, Savolainen sanoo.

Elokuussa Venezuelan presidentti Nicolas Maduroa vastaan hyökättiin drooni-iskulla. Presidentti selvisi iskusta, mutta seitsemän sotilasta haavoittui.

– Droonien ongelma on sekin, että niiden käyttämisestä ei jää helposti kiinni. Jos on valmis uhraamaan laitteensa, teon jälkeen tekijää on vaikea saada kiinni, Savolainen sanoo.

Euroopan hybridiosaamiskeskus järjestää jäsenmaittensa kanssa skenaarioharjoituksia, joilla testataan sitä, millaista vahinkoa drooneilla voidaan tehdä.

– Harjoituksissa on mukana eri maisen viranomaisia sekä teknologiapuolen kehittäjiä, jotka vastaavat yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista. Harjoituksissa luodaan erilaisia skenaarioita siitä, miten suuri haavoittuvuus meillä on drooneja vastaan, jos joku suunnittelee iskuja meitä vastaan.

Uudenlaisia uhkia

Euroopan hybridiosaamiskeskus perustettiin vuosi sitten huhtikuussa.

Jouluun mennessä osaamiskeskuksen jäsenmaiden määrä on 21.

Osaamiskeskuksen jäsenmaaksi pääsevät maat, jotka ovat joko EU:n tai Naton jäsenmaita.

Keskuksella on useita eri tehtäviä, jotka liittyvät hybridiuhkien tunnistamiseen, tutkimiseen ja niihin varautumiseen.

Keskuksen tehtävänä on myös edistää ymmärrystä valtiollisten ja ei-valtiollisten toimijoiden hybridivaikuttamisesta.

Yksi hybridivaikuttamisen muoto on informaatiovaikuttaminen, joka tarkoittaa harhaanjohtavan ja jopa valheellisen tiedon levittämistä.

Keskus koostuu neljästä eri verkostosta, joiden vetovastuu on Suomella, Ruotsilla, Englannilla ja Saksalla.

Hybridiosaamiskeskuksen pääpaikka on Helsingissä ja sitä johtaa Matti Saarelainen.

MAINOS

Kommentoi

tronen saa tuhota heti jos se tulee vieraille asutuille tonteille kuvaamaan ilman talossa asuvien lupaa 🚁🚁🚁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, pelkät Trafin määräykset muuttavat dronejen käytön inhorealistisen vaikeaksi. Siksi tarvitaan EU-tason sääntelyä ilman että Trafi pääsee sorvaamaan tiukennuksia omasta hatustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa. Suomessa (trafi) on yksi maailman löysimmistä droneja kohtelevasta laista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kauko ohjattavien lennokkien ja tronen lennättämiseen on olemassa jo laki missä ei saa laittaa ilmaan näitä. viisas mies ettiny näköjään melko vanhaa tietoa jostakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuo on Suomen Trafin määrittelemä laki + lentokieltoalueet, ei siis mitään merkitystä EU droneluonnoksen kanssa joka tulee voimaan nyt kohta. Tuo tuleva EU säädös ylittää sen Suomen Trafin lain, toki maakohtaiset lentokieltoalueet jää voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veden alla kulkeva drooni voi olla vaikkapa ydinsukellusvene tai laiton kalastusväline.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dronen lennättäjänä olen koittanut seurata sääntöjen laadintaa. Euroopan parlamentti hyväksyi 12. kesäkuuta 2018 EU:n laajuiset säännöt dronen käytölle ja uudistaa samalla siviili-ilmailun turvallisuussääntöjä. Ne tulevat voimaan kun ne pyörähtää ministeriöissä ja kunhan ne sen jälkeen virallisesti julkaistaan. Varmaan on EU-maita, jotka tulkitsee sääntöjä eri tavalla, mutta näinhän on muissakin säännöksissä. Muutosta perustellaan nimenomaan myös markkinoiden kehityksellä. Terroristikäytölle ei voida asettaa tarkkoja määräyksiä!

Ehkä Jukka Savolainen tarkoittaa jutussa jotain muuta, ehkä juttu on kaapattu vanhasta lehdestä, tai minä olen käsittänyt jotain väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on pikkunen drone ollut vähän aikaa. Senkin kun ajaa mökillä pöpelikköön niin menee siinä horsmaa kummasti nurin. Nuissa yleisötilaisuuksissa lentenee ties kenen vehkeitä ja isojakin oon nähny. Semmonen 2kilon möykky ku tipahtaa yleisön joukkoon niin vammoja tulee. Mielestäni kaupunkialueella lennätykseen pitäisi olla aina viranomaisen lupa milloin lennetään ja kuka lennättää. Vai onko jo olemassa joku lupakäytäntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilkkutäkki tai ei, kansallinen lainsäädäntö tapahtuu lähimpänä kohdemaata ja osaa ottaa huomioon oman maan tarpeet. Miksi ihmeessä tässäkin halutaan toteutettavan ylikansallista holhousta? Kuhnurit (drone) ei ympäri maanosaa lentele, ne ovat paikallisia pörrääjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut ottavat dronen mukaan myös ulkomaanmatkoille kuvaamista varten. EU-tason ohjeet voivat selkeyttää tilannetta kuluttajille ja myös valmistajille. Jos droneissa pitää olla viranomaisten vaatimia toimintoja, valmistajaa helpottaa jos säännöt eivät ole erilaiset joka maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi asiantuntijan seuraavan alaa sen verran että EU säätely on ollut lausuntokierroksella jo vuoden ja viimeiset muutoskyselyt tuli viime viikolla ja itse lainsäädäntö aktivoituu lähikuukausina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haavoittuvuudet ja relienssi verkosto..:D taisi tarkoittaa sitä että milloinkas kansa hermostuu oikein tosissaan verkosto..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa Postia ajettiin alas vaihto ehtona pidettiin doorikuljetukset.Tietysi sokerinapohjalla nurmikon leikkaus ja ym hölyn pölyt.Mistä Suomeen pesinyt nuija ja tosinuijia valtion virkamies koneistoon jotka myyneet Kantaverkkot,Posti,VR,ja Tiet tulevaisuudessa.Tällä logiikalla Puolusvoimat kilpailuttaa kuka halvemmalla antaa 100% turvan kansalaisille ja kriisivalmiuden.Me äänestäjät voi enään luottaa politikkoihin nytkin saimme Talipanihallituksen ja Fasistisen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image